Kayısı reçelinin tarifi arkadaşım Hicran'a ait. Yapım aşaması farklı geldiği için denemeye değer buldum. Denediğime de değdi doğrusu. Beklediğimden de güzel, kıvamlı ve bol kayısı aroması hissedilen reçelim oldu.
Kayısılar da özenle seçildi. Buralara yakın bir köyden sabahın serinliğinde toplayıp getirmiş bir amcadan aldım. Kayısıların yeşile yakın olanlarını, sert olanlarını istedim ondan. Kayısılar tam da istediğim gibiydi. Üzeri çilli, fazla düzgün şekli olmayan, çok albelini olmayan bu kayısı çeşidini aroması kuvvetli olduğu için tercih ediyorum. Kayısıları sert olanlarını seçmemdeki sebep ise bir gün boyunca balkonda güneşletecek olmamdı.
Yapım aşamasını kısaca özetleyecek olursak, kayısılar yıkanıp ayıklandıktan sonra, temiz bir bez üzerinde balkonda bir gün boyunca güneşletiliyor. Reçelin farkı da buradan geliyor. Ben şahsen çok beğendim, sizin de benim gibi tereddütleriniz varsa, verdiğim ölçülere ve kayısının özelliklerine dikkat ederek muhteşem bir kayısı reçeline sahip olabilirsiniz. Tabi ev ahalisine de bütün kış boyunca bu muhteşem lezzetten nasiplenmek kalır.
Malzemeleri vermeden önce, şunu söylemeliyim ki; kayısılar yıkanıp ayıklanacak ve bir gün boyunca güneşlenecek, daha sonra bu kayısılar tartılıp şeker ve su miktarı belirlenecek. Reçelin olmazsa olmaz aşaması tam olarak buradan kaynaklanıyor.Bu bilgiyi de verdikten sonra geçelim reçelimizin malzeme aşamasına:
Malzemeler:
- 3 kg, ayıklanıp güneşte bekletilmiş kayısı
- 3 kg şeker
- 3 kg su
- 1/2 limon suyu
- Kayısılar önce yıkanıp, sonra ikiye ayrılacak. Balkonda yada uygun bir yerde, bir gün boyunca güneşte tutulacak.
- Güneşlettiğimiz kayısıların miktarını tartıyoruz. Benim kayısılarım 7 kg falandı. Bu şekilde 3 kg geldi. Kayısılar 3 kg geldiğine göre şekerimizi de 3 kg yapıyoruz.
- Reçel yapmaya öncelikle, şerbeti kaynatmakla işe başlıyoruz. 3 kg suya, 3 kg şeker katarak, genişçe bir tencereye ( benim miktarım çok olduğu için iki tencere kullandım), bu ölçülerde şerbet kaynatıyoruz. Şerbeti kaynatırken, dikkat edin fazla koyulaşmadan alın. Çünkü daha kayısılarla da kaynayacak. Şerbetin kıvamı için, kaşığı şerbete daldırdığınızda, akan damlaların son damlası diğer damlarara göre biraz daha geç damlarsa kıvamı olmuş demektir.
- Şerbete kayısıları ekleyerek devam ediyoruz. Bir iki taşım kaynayınca, kendimiz kayısıların aldığı renkten ve yumuşamasından dolayı olup olmadığına karar veriyoruz.
- 1/2 limon suyunu sıkıp biraz daha kaynatıp, altını kapatıyoruz. İster sıcak kavanozlara doldurun, ister soğuyunca buzdolabına kaldırın, gerisi size kalmış. Afiyet Olsun...
rengide harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilşahane gözüküyor ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok aşamalı ama bellimi cokta lezzetli..... Bu kişilik hazırlıklar çok hoşuma gidiyor ama pekte yaptıgım söylenemez ellerinize saglik
YanıtlaSilellerinize sağlık şimdi tamda reçelleri kaynatma zamanı değilmi çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilKayısı reçelinin bu şekilde yapıldığını da duymuştum ama hiç denememiştim. Bu sene ben de böyle yapacağım. Ellerine sağlık, teşekkürler...
YanıtlaSilben de güneşte bekletiyorum ama biraz daha farklı yapıyorum. sizin tarifinizi de deneyeceğim ama artık seneye ;) bu sene yeterince reçel yaptım ;)
YanıtlaSilkaysının her türlüsünü severim. reçelide çok lezzetli görünüyor. ellerine sağlık
YanıtlaSilmmmmmmmmmmmmm nefis...ellerine sağlık canım benim...
YanıtlaSilharika bir görüntü...nefisssss
YanıtlaSilellerine saglik canim
On numara bir reçel olmuş ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilarkadaş ziyareti turlara başladım,kaç günde biter acaba?Ben buralara girmeyeli çok oldu,ne kadar çok şeyler yapmışsınız ,önlük takmam lazım bakarken,nefis ,nefis şeyler ,ellerine sağılık canım.
YanıtlaSilSu ayarı çok değil mi ? Ortalama kaç dakika kaynatıyoruz
YanıtlaSil