..

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Fırında Sarımsaklı Tavuk



                Merhabalar Sevgili Dostlar. Salının sallandığını duymuşluğum vardı, fakat yaşamışlığım yoktu.Sanki bütün aksilikleri toplamışlar ve salı günüme doldurmuşlar. Neyse ki bu berbat gün bitti.
               Bengisu'nun önceden alınmış, göz doktorunda randevusu vardı. Gittik sabah babası ile birlikte, ikinci kişi idik, doktor gelmedi malesef, ta ki saat 11:00 olana kadar. Ben bu arada, doktoru arayayım derken,( çünkü eşim işe gecikiyordu) her nasıl oldu ise, telefonumu çaldırdım. Telefonumu ararken kızım, hastanenin dışındaki babasının yanına bana haber vermeden gitmiş, onu kaybettiğimi sandım. Daha beter telaşlandım. O bir anlık kaybolma anında, hislerimi anlatamam kesinlikle. Ben araya araya dışarıya çıktım, bizimkileri göremedim, o bir kaç saniyelik  sürede çocuğumu kaybetmenin acısını ta içimde hissettim, yüreğim yerinden kopacaktı. Tam polise yöneliyordum ki, biraz ilerde kenarda, babası ile birlikte olduklarını gördüm. Doktora muayenemiz sonunda, gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle, ameliyat olabileceğini öğrendik. Neyse bir şekilde eve geldik.
             Yemek yapmaya koyuldum, fırında tavuk yapıyordum. Bütün malzemeleri hazırlayıp, fırın tenceme aldım, aradan 5 dakika kadar geçtikten sonra, fırının içinden bir  ses geldi. Baktığımda, tencere çatlamış, hatta ne çatlama resmen dağılmıştı. Tabi bütün yemek ve yemeğin suları ile birlikte. İşin yoksa bir de fırın temizle, tekrar dolaptan tavuk çıkar, hazırla.  Velhasıl günün kayıpları, bir cep telefonu, bir tencere tavuk yemeği ile tamam oldu Neyseki...
               



 Akşam eşimin gelişine, zar zor yetişen bir yemek oldu, fakat lezzeti muhteşem oldu. Sarımsak, fırın yemeklerinde çok kullanıyorum, tavukta ise soğanı da ekliyorum ki lezzeti katmerleşsin.  Ben kişnişi tercih ettim, siz isterseniz köri, hardal, zerdeçal gibi baharatlar da ekleyebilirsiniz..Denemeniz dileğiyle...

Malzemeler:

  • 6 adet derisiz tavuk but
  • 6 adet taze bebek patates
  • 1 baş taze sarımsak
  • 2 orta boy kuru soğam
  • 2 kaşık yoğurt suyu
  • 1 kaşık sıvıyağ
  • 1 kaşık salça
  • 1 kaşık kişniş
  • kızartmak için 1/2 kaşık tereyağ
  • tuz, istediğiniz baharatlar






Yapılışı:
  1. Tavuklar yıkanıp, mutfak makası yardımıyla derin kesikler atılır üzerine. Buralara taze sarımsak koyarız.
  2. Daha sonra bir kaşık yoğurt suyu, sıvıyağ ve tuzu çırpıp tavuklara katıp, 30 dakika kadar üzeri streç filme kaplı olarak buzdolabında dinlendiririz.
  3. Dolaptan çıkardığımız tavukları, 1/2 yemek kaşığı tereyağında, hafifçe alt üst ederek kızartırız(mühürleriz). Bu işlemi hem pişmesini kolaylaştırmak, hem de lezzetlendirmek için yapıyoruz.
  4. Kabuğu soyulmuş patatesleri (isterseniz siz soymayın daha güzel oluyor), ikiye kesip uzunlamasına kestiğimiz soğanları tavuklara ekleriz. Üzerine kişniş ve salçalı su hazırlayıp fırının en yüksek ayarında pişmeye bırakırız. (üzerini alüminyum folyo ile kapatıp) 
  5. Tavuklar ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişiririz, arada bakıp su ekleyebiliriz. Afiyet Olsun...