Pazı sarması, sanıldığının aksine çok kolay ve çok lezzetli bir yemek bence. Hatta tam anlamıyla bir ana yemek. En güzel davet sofralarınızda yer verdiğinize asla pişman etmez sizi.
Vereceğim ölçülerde ve malzemelerle tam da istenilen tadda oluyor inanın. Bir de küçük bir hatırlatma yapmamda yarar görüyorum o da her yemekte olduğu gibi kullandığımız malzemelere gösterdiğimiz özen olacaktır. Burdaki "özen" kelimesinden kastım etin yani kıymanın iyi bir etten oluşmuş olmasıdır. Lezzeti iyi olan bir kıyma kesinlikle pazı ile birleşince tam bir lezzet şöleni oluşacak ve sizin de sofranızın kıymetlileri arasında yerini alacaktır.
Malzemeler: 300 gram orta yağlı dana kıyma, 1 su bardağı pirinç, 1/2 demet kadar dereotu, tepeleme 1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber, 1/2 çay kaşığı toz karabiber, 1 yemek kaşığı domates salçası, 3 adet taze soğan, 1-1,5 demet kadar pazı( demetin büyüklüğüne göre)
- Öncelikle pirinçleri yıkayıp, ılık su koyduğumuz bir kaba alırız. Bu arada yaygın bir tencereye biraz tuz ve çokça su koyarak kaynamaya alırız. (Tuzunu eklerken itinalı davranalım çünkü bu suyu pazının üzerine ekleyeceğimiz su olarak tekrar kullanıyoruz)
- Pazıları yıkayıp sap kısımlarını kestikten sonra kaynamış olan tenceremize 2'şer, 3'er (tencerenin büyüklüğüne göre) alt üst ederek haşlarız. Bu esnada dikkat edilmesi gereken husus pazıların çok fazla haşlanmaması. Tabiri caizse bir daldırıp çıkarmak yeterli olacaktır. Bu işlem bitene kadar tencerenin başından ayrılmamakta yarar var. Çıkardığımız pazıları bir süzgece alırız.
- Pirinci süzdürüp içine yukardaki gibi malzemeleri hazırlarız. Biraz da tuz ilavesi ile iç harcımız hazırlanmış olur.
- Pazıları uzunlamasına sererek sap taraflarını kendimize doğru getiririz ve damarlı tarafının iç tarafta olmasına dikkat ederiz. En uç kısmana hazırladığımız harçtan koyarak sarmaya başlarız. Sararken dikkat edilecek husus kenarlarını içe doğru almak olacaktır.
- Uygun bir tencerenin dibine, pazıların saplarını koyarız. Sardığımız pazıları bu sapların üzerine, yatay şekilde, sıkıca dizmeye başlarız. Sarma işlemi bittiğinde ise, tencerenin üzerine 2-3 kaşık kadar sıvıyağı gezdirerek ekleriz.
- En sonuncu işlem ise, pazıları haşladığımız suya salça eklemek ve (haşlarken tuz da eklediğimiz için tuz ilavesi yapmıyoruz) pazıların üzerini hafifçe geçecek kadar hazırladığımız sudan koymak oluyor. Önce yüksek ateşte, sonra ise kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirip, yemeğimizi hazırlamış oluyoruz. Afiyet Olsun...
Blogun giderek daha da güzelleşiyor tariflerinde çok güzel pazı sarmanın tarifinide alıcam öptüm canım :)
YanıtlaSilBende sarma yaptim ikram edeyim..))
YanıtlaSilAma senin yaptigin etli ya ben onu severeim. Etli bir ayri lezzet oluyor sanki.
Eline saglik olsun canim.
Kucak dolusu sevgiler..
Kafes poğaçana baktım canım çekti pişirdim ama senin ki kadar görüntü güzel omadı bir daha ki sefere daha güzel yaparım inşaallah..
YanıtlaSilAllaha emanet ol canım.
harika olmuş.. bende severim ama buradaki pazılar çok değişik sarma olmuyor.. içine konan taze soğan değişik geldi.. ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSillahana ve pazı sarma favorimdir ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
ellerine sağlık elifcim,bayılırımmm,nefis görünüyor..
YanıtlaSilselamlar canım, ben blogunun bu halini daha çok beğendim, ondan yazayım dedim, yoksa pazılı sarmana lafım yok
YanıtlaSilsevgiler
Nasıl canımın çektiğini anlatamam..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Bol yoğurtla yemeye doyamam..
of of of süper annemde çok güzel yapar gece gece canım çekti ellerine sağlık:)
YanıtlaSilpazı sarmasına bayılırım ellerine sağlık canım sevgiler..
YanıtlaSilellerine sağlık canımcım haaaaaaaarika
YanıtlaSilne kadar yesem doyduğumu bilmem heralde süper görünüyor canım
çok öptüm sevgiler:))
bir arkadaşımda yemiştim ama yapmak kısmet olmadı hiç.tadı nefis oluyor gerçekten.ellerine saglık.
YanıtlaSilÇok güzel olmuş canım,harıka bır yemek ellerıne saglık.
YanıtlaSilcanim mukemmel olmus,ellerine saglik,sevgilerle.
YanıtlaSilBende pazı sarmasını güzel yaparım.Ama resimleri bu kadar güzel çekemeyebilirim.O kadar canlı çekilmişki, insanın alıp yiyesi geliyor, süperrr.
YanıtlaSilPazıyı börekte, yemekte neredeyse her çeşitte denedim ama aklıma nedense sarması gelmedi, tarifini görür görmez bayıldım canım. İlk iş olarak deneyeceğim. Ellerine sağlık. Sevgilerle...
YanıtlaSilpazı sarmasına bayılırım..Ve bir ara çok sık yapardım..en kısa zamanda yapmalıyım..:) ellerinize sağlık..
YanıtlaSilDaha önce mutlaka yapılmıştır.Ancak ben de en sevdiğim lezzetlerden biri olan sofralarımızın vazgeçilmezi çorba tariflerimizin olduğu güzel bir etkinlik başlatmak istiyorum..Eğer desteklenirse hoş bir iş ortaya çıkacağı kesin.Geniş bir çorba arşivimiz olmuş olur..15-20 günlük periyotlar halinde ev sahibimiz değişsin..İlk ev sahipliğini ben üstleniyorum..Sizlerin de hem ev sahipliği hem de tarifleriniz için katılımlarınızı bekliyorum..Hadi hayırlısı olsun :)
Öyleyse 10.04.2012 - 04.05.2012 tarihleri arası ev sahibiyim..Gelecek tarihlerdeki ev sahiplikleri için katılımlarınızı bekliyorum.. Çorba tarifinizi bloğunuzda yayınlamanız ve bana haber vermeniz yeterli..Gelip alırım hemen :)
Sarman nefis görünüyor tatlım. Ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilpazıyı çok severim canım.görüntü harika.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilisteriz isteriz : )
YanıtlaSil