Bazı yiyecekler vardır ; Ya çok seversin yada nefret edersin. İşkembe de onlardan biri muhakkak. Ben bayılanlardanım. Bizim evde kayınvalidem ve ben yeriz sadece. Bir tencere pişirir ikimiz oturur yeriz. Eşim ağzına koymadığı gibi tadını da bilmez ve çocuklarda tabi.
Aslında hak vermiyor değilim. Mesela ben asla ahtapot yemem. Hele de taşlara vura vura köpüğü çıkarılması gerektiğini öğrendikten sonra ömrümde de denemiyeceğim tadların en başında yerini alır. Yada diğer deniz börtü böceği... Neredeyse sadece balığı yerim desem yeri var. Ama işkembe öylemi...
Çalıştığım zamanlarda, evde kahvaltı yapmadığımda, sürekli gittiğim bir işkembecim vardı. Gerçekten güzel ve günlük olurdu. Ama evde asla cesaret edemezdim. Temizleme sorunu da olmadığı günümüzde, işkembe benim de evde kolayca yapabileceğim çorbalardan olmayı başardı. Ve eski aşçı olan kayınvalidemden öğrendiğim şekilde ağzıma göre tadı yerleşti ve tam oturdu. Ne yalan söyliyeyim sabah yada akşam farketmez bence. Temizliğinden emin olduğumda işkembe çorbası benim vazgeçilmezimdir.
Malzemeler: 1/2 kg temizlenmiş işkembe, 1 orta boy kase yoğurt, 3 kaşık un, 1 yumurta, 1 orta boy kuru soğan, 4-5 diş doğranmış sarımsak, tuz.
Yapılışı:
- İşkembeyi düdüklü tencerede alıyoruz. Üzerine basacak kadar su, tuz ve sarımsağını ekleyip 15-20 dakika yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
- İşkembe parçalarını küçük küpler halinde doğruyoruz.
- Derince bir tenceye biraz sıvıyağ katıyoruz. Soğanları ince ince doğrayıp tencerede pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayınca düdüklüdeki işkembe suyunu ve işkenbeleri ekliyoruz. Bir taşım kaynatıyoruz.
- Terbiyesini yapmak için bir kaseye yoğurdu alıyoruz, kaseye unu ve yumurtayı ekliyoruz. Karışımı iyice çırpıyoruz.Çorbayı bir taraftan karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz.
- Çorba kaynayıncaya kadar başında durup karıştırıyoruz. (Yoğurdun kesilmemesi gerekiyor). Kaynayınca kısık ateşe alıp 5 dakika daha kaynatıyoruz.
- Servis ederken isteğe göre bir küçük tavada biraz sıvıyağ ve kırmıızı toz biberi yakıp döküyoruz. Sirkeli yada limonlu yenebiliyor. Afiyet Olsun...
IYI GECELER KIŞ GECESI NE GIDER IŞKEMBE ÇORBASI ELINE SAĞLIK
YanıtlaSilbende sevmeyenlerdenim malesef hatta hiç yememiş olanlardanım,sana afiyet olmuş canım ellerine sağlık...
YanıtlaSilBende çok sevenlerdenim canım.Bak şimdi canım istedi.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler..
Ben de çok seviyorum.Hem tuzlamasını hem de terbiyeli çorbasını.Ellerine sağlık canım.Sevgiler:)
YanıtlaSilHayırlı cumalar arkadaşım duaların kabül olsun. işkembe çorbasınıda işkembesinide çok severim ay okadar canım çekti ellerine saglık bizim yerimize sen ye varsa
YanıtlaSilben de çok severim işkembe çorbasını. hele de sirke-sarımsak sosuyla birlikteyse... ama maalesef işkembe kadar yüksek kolesterole sahip başka birşey de yok. o yüzden çıkardım hayatımdan.
YanıtlaSilişkembe benimde vazgeçilmezim ama ben evde bir defa denemiştim ve yoğurdunu kestirmiştim o yüzden bir daha cesaret edemedim ellerine sağlık benim içinde ha sabah ha akşam hertürlü yerim yani :)
YanıtlaSilselam canim elifcigim ellerine saglik cok güzel görünüyor
YanıtlaSilsizlere affiyet olsun :)))
sana hayirli cumalar dilerim
sevgiler
cok severimm iskenbe corbasini ellerine saglik :)
YanıtlaSilhayirli cumalar.. iyi haftasonlari
ben sevmeyenlerdenim:/
YanıtlaSilama güzel görünüyor.ellerine sağlık..
bende sevenlerdenim.her türlü zamanda yiyebilirim.ellerine saglık.
YanıtlaSilben hiç denemedim ama çok severim elifciğim birde sarımsaklı sos mmm nefis ellerine emklerine sağlık...
YanıtlaSilHayatım, umarım zamanında okursun mesajımı. Şu anda saat 20.45 ve 2.ci yarışmacı var tekrarda..En son sırada ben yarışacağım. Hemen aç, umarım kaçırmazsın..
YanıtlaSilBende ne tattım ne yaptım, sanki sevmem gibi geliyor.Umarım birgün yapıp, paylaşırım.Elinize sağlık
YanıtlaSilBende çok severim içerisine birde haşlanmış nohut katarakta bir deneyin ben öyle pişiriyorum.
YanıtlaSilBir kere yemeye kalkistim bir restaurantta daha kasigi agzima götürürken cesaret edemedim yani yiyemedim :) aslinda tadina bakabilirdim pismanim simdi :)
YanıtlaSil