..

1 Mart 2012 Perşembe

İşkembe Çorbası




                        Bazı yiyecekler vardır ; Ya çok seversin yada nefret edersin. İşkembe de onlardan biri muhakkak. Ben bayılanlardanım. Bizim evde kayınvalidem ve ben yeriz sadece. Bir tencere pişirir ikimiz oturur yeriz. Eşim ağzına koymadığı gibi tadını da bilmez ve çocuklarda tabi.
                        Aslında hak vermiyor değilim. Mesela ben asla ahtapot yemem. Hele de taşlara vura vura köpüğü çıkarılması gerektiğini öğrendikten sonra ömrümde de denemiyeceğim tadların en başında yerini alır. Yada diğer deniz börtü böceği... Neredeyse sadece balığı yerim desem yeri var. Ama işkembe öylemi...
                        Çalıştığım zamanlarda, evde kahvaltı yapmadığımda, sürekli gittiğim bir işkembecim vardı. Gerçekten güzel ve günlük olurdu. Ama evde asla cesaret edemezdim. Temizleme sorunu da olmadığı günümüzde, işkembe benim de evde kolayca yapabileceğim çorbalardan olmayı başardı. Ve eski aşçı olan kayınvalidemden öğrendiğim şekilde ağzıma göre tadı yerleşti ve tam oturdu. Ne yalan söyliyeyim sabah yada akşam farketmez bence. Temizliğinden emin olduğumda işkembe çorbası benim vazgeçilmezimdir.


Malzemeler: 1/2 kg temizlenmiş işkembe, 1 orta boy kase yoğurt, 3 kaşık un, 1 yumurta, 1 orta boy kuru soğan, 4-5 diş doğranmış sarımsak, tuz.

Yapılışı:

  1. İşkembeyi düdüklü tencerede alıyoruz. Üzerine basacak kadar su, tuz ve sarımsağını ekleyip 15-20 dakika yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
  2. İşkembe parçalarını küçük küpler halinde doğruyoruz. 
  3. Derince bir tenceye biraz sıvıyağ katıyoruz. Soğanları ince ince doğrayıp tencerede pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Soğanlar yumuşayınca düdüklüdeki işkembe suyunu ve işkenbeleri ekliyoruz. Bir taşım kaynatıyoruz. 
  4. Terbiyesini yapmak için bir kaseye yoğurdu alıyoruz, kaseye unu ve yumurtayı ekliyoruz. Karışımı iyice çırpıyoruz.Çorbayı bir taraftan karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz.
  5. Çorba kaynayıncaya kadar başında durup karıştırıyoruz. (Yoğurdun kesilmemesi gerekiyor). Kaynayınca kısık ateşe alıp 5 dakika daha kaynatıyoruz.
  6. Servis ederken isteğe göre bir küçük tavada biraz sıvıyağ ve kırmıızı toz biberi yakıp döküyoruz. Sirkeli yada limonlu yenebiliyor. Afiyet Olsun...


16 yorum:

  1. http://belguzaranne.blogspot.com1 Mart 2012 13:23

    IYI GECELER KIŞ GECESI NE GIDER IŞKEMBE ÇORBASI ELINE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  2. bende sevmeyenlerdenim malesef hatta hiç yememiş olanlardanım,sana afiyet olmuş canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Bende çok sevenlerdenim canım.Bak şimdi canım istedi.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ben de çok seviyorum.Hem tuzlamasını hem de terbiyeli çorbasını.Ellerine sağlık canım.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Hayırlı cumalar arkadaşım duaların kabül olsun. işkembe çorbasınıda işkembesinide çok severim ay okadar canım çekti ellerine saglık bizim yerimize sen ye varsa

    YanıtlaSil
  6. ben de çok severim işkembe çorbasını. hele de sirke-sarımsak sosuyla birlikteyse... ama maalesef işkembe kadar yüksek kolesterole sahip başka birşey de yok. o yüzden çıkardım hayatımdan.

    YanıtlaSil
  7. işkembe benimde vazgeçilmezim ama ben evde bir defa denemiştim ve yoğurdunu kestirmiştim o yüzden bir daha cesaret edemedim ellerine sağlık benim içinde ha sabah ha akşam hertürlü yerim yani :)

    YanıtlaSil
  8. selam canim elifcigim ellerine saglik cok güzel görünüyor
    sizlere affiyet olsun :)))
    sana hayirli cumalar dilerim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. cok severimm iskenbe corbasini ellerine saglik :)
    hayirli cumalar.. iyi haftasonlari

    YanıtlaSil
  10. ben sevmeyenlerdenim:/
    ama güzel görünüyor.ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. bende sevenlerdenim.her türlü zamanda yiyebilirim.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  12. ben hiç denemedim ama çok severim elifciğim birde sarımsaklı sos mmm nefis ellerine emklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Hayatım, umarım zamanında okursun mesajımı. Şu anda saat 20.45 ve 2.ci yarışmacı var tekrarda..En son sırada ben yarışacağım. Hemen aç, umarım kaçırmazsın..

    YanıtlaSil
  14. Bende ne tattım ne yaptım, sanki sevmem gibi geliyor.Umarım birgün yapıp, paylaşırım.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  15. Bende çok severim içerisine birde haşlanmış nohut katarakta bir deneyin ben öyle pişiriyorum.

    YanıtlaSil
  16. Bir kere yemeye kalkistim bir restaurantta daha kasigi agzima götürürken cesaret edemedim yani yiyemedim :) aslinda tadina bakabilirdim pismanim simdi :)

    YanıtlaSil

yorum var