..

29 Ağustos 2012 Çarşamba

Gül Biber Turşusu





            Anneciğim bahçesinden getirdi bu biberleri. Ben de tazesini ilk kez görüyorum. Adı "gül biber", incecik, çıtır çıtır, yemesi güzel. Hazır annem varken, bu biberleri taze tüketmek yerine, turşusunu yaptırdım. O malzemeyi koydu, ben not aldım. 4-5 günde yemeye hazır. Annem, maraşbiberi ile de turşu yapıyor aynı şekilde. Tadına gelince acısı var biraz fakat yemeye doyulmuyor. Ben nerdeyse sayarak koyuyorum sofraya. O kadar kıymetli yani benim için. Hem annemin eli değdiği için, hem o yetiştirdiği için.
           İster hafif acı tadıyla, çorbalarınıza eşlik etsin, isterseniz kahvaltı sofranızda yerini alsın. En güzel halini ise kısırın yanında yediğiniz zaman alıyor. Kalın sağlıcakla...


Malzemeler:

  • 1 kg gül biber
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 baş sarımsak
  • kavanozun üstünü geçeçek kadar üzüm sirkesi





 Yapılışı:
  1. Bir tencereye su koyup, kaynamaya bırakıyoruz. Biberleri yıkayıp bu su kaynayınca bu suda biberleri, 1-2 dakika  kadar hafifçe haşlıyoruz. Rengi biraz dönsün yeter, niyetimiz biber haşlaması yapmak değil :)
  2. Sarımsakları soyup, doğruyoruz. Turşuyu koyacağımız kavanozumuzun en dibini kapatacak şekilde biberlerden koyuyoruz. 
  3. Üzerine doğranmış sarımsaklardan bir kaşık serpiyoruz, biraz şeker, biraz yağ,biraz tuz... Bütün malzeme bitene kadar bu işlem devam ediyor.
  4. Biberler bitince sirkeyi alıp biberlerin üzerini geçene kadar kavanozumuzu dolduruyoruz. Bu şekilde 5 gün kalması yetiyor. Tabi daha uzun kalması da sizin elinizde. Afiyet Olsun...

9 yorum:

  1. çok ilginç biber yaa Rabbimin yarattığı oh turşusuda miss olmuştur afiyetle yeyin

    YanıtlayınSil
  2. ne değişik bir bibermiş, ilk kez görüyorum, turşuyu çok severim, ellerine sağlık.

    YanıtlayınSil
  3. Bu biberi ilk kez duyup görüyorum. Anneciğinin ellerine sağlık , eminim anne eli değdiği için tadı çok daha güzel olmuştur. Anneciğinin ellerinden öptüm.

    YanıtlayınSil
  4. ilk kez görüyorum.keşke olsa da yeseydim.ellerine sağlık canım...

    YanıtlayınSil
  5. gül biberini ilk defa görüyorum...
    ama çok güzelmiş görüntüsü :))
    ve annenin ellerine sağlık canım...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlayınSil
  6. bu sene pazarda ilk kez gördüm bu biberleri,şirinler ,buna benzer turşu ben de yaparım,kaynatma yok,aslında bildiğin karışık turşu sevmediğimden mi bilmem hiç istediğim gibi olmuyoru,ama bunu çok severim,yıllarımın reçetesi,seninki gibi denemek istiyorum,hem hızlı ,galiba daha güzel.Ellerine sağılık canım.

    YanıtlayınSil
  7. ilk defa görüyorum ama harika bir şey bunlar anneciğinin ve senin ellerinize sağlık sevgilerimle

    YanıtlayınSil
  8. ilk kez gördüm ama görüntüyü çok sevdim tadıda harikadır eminim:)

    YanıtlayınSil
  9. Çok güzelmiş bu biberler bayıldım. Annenin de senin de ellerine sağlık. Afiyetle yiyin.

    YanıtlayınSil

yorum var