Merhabalar Sevgili Dostlar. Bugün sizlerle bir italyan yemeği olan tortellini mantısının evde yapılmış halini paylaşmak istiyorum. Tarihe meraklı yönüm yine ağır basıyor ve tortellini nereden çıktı diye merak ediyorum ve bakın nelere ulaşıyorum:
Ortaçağ İtalya'sında anlatılan bir efsaneye göre, Venüs ve Jüpiter (diğer adı ile Zeus) Bolonya'nın eteklerindeki bir hana gelmişler, Modena ve Bolonya arasındaki bir savaştan yorgun düşmüşler. Yemişler, içmişler ve odalarına çıkmışlar.
Bu ikiliden çok etkilenen hancı onları gizlice takip etmiş ve odanın anahtar deliğinden ikisini gözetlemiş. Ama tek görebildiği Venüs'ün göbeği imiş.
Gördüğü bu sahne karşısında çok etkilenen hancı hemen mutfağa koşmuş ve o görüntüyü hamurdan yapmış. Böylece adı tortellini denilmiş.hikaye buradan alınmıştır.
Bizim bildiğimiz Kayseri mantısından daha kalın oluyor hamuru. Dolayısıyla pişmesi daha uzun zaman alıyor. Parmesan, ıspanak gibi malzemeler kullanılsa da yapımında ben bildiğimiz usul kıymalı harcı kullanmayı tercih ettim. Üzerine daha sıvı kıvamlı bir sos yerine sarımsaklı kuru domatesli sos hazırladım. Benim tek pişmanlığım keşke daha ince açsaymışım, illa kendi karakteristik özelliğine sadık kalmaya ne hacet. Biz beğendik tabi tercih sizin.
Malzemeler:
- 2 yumurta
- 3 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 4 yemek kaşığı ılık su
- 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz.
- 150 gram kadar kıyma
- İÇ Harcı İçin: bir tutam taze nane, bir tutam maydanoz, 1 küçük boy rendelenmiş soğan,1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı karabiber
- Üzeri İçin: 5-6 tane kuru domates, 5-6 diş sarımsak, maydanoz, 1-2 kaşık tereyağ,1-2 kaşık sıvıyağ, tuz.
Yapılışı:
- Un derince bir kaba alınır, ortası açılır, içine yumurtalar kırılır sıvıyağ, tuz, su eklenir sertçe bir hamur yoğurulur. Buzdolabında 20 dakika kadar bekletilir.
- İç harcını hazırlamaya başlarız. Kıymanın üzerine maydanoz ve naneyi incecik doğrar, soğanı ekler, karabiber, kişniş ve tuz ekleriz.
- Bu hamuru açabileceğimiz kadar büyüklükte bezelere ayırırız. Çok kalın değil fakat Kayseri mantısı gibi de olmayan bir şekilde açarız. Çay bardağı ile yuvarlaklar keseriz.
- Hamurların ortasına kıymalı harçtan koyarız. (Bu esnada benim yaptığım gibi kızınızdan yardım alabilirsiniz.)
- Hamuru ikiye katlar, iki ucundan tutar resimdeki gibi şekil veririz. Temiz bir bezin üzerine alır, biraz kurumaya bırakırız.
- Tencereye su biraz da tuz koyar kaynamaya bırakırız. Kaynayınca makarnaları atarız.
- Sosu hazırlamaya başlamadan önce, kuru domatesleri sıcak suda bekletiriz.Bir tavaya bir kaşık tereyağ, bir kaşık sıvıyağ koyarız. Üzerine doğranmış 3-4 diş sarımsak ekleriz, domates kurularını doğrar bu karışıma ekleriz.
- Pişen makarnaları bir tabağa alır üzerine hazırladığımız sosu koyarız. İsteğe göre maydanoz ile servis yaparız.
ellerine sağlık canım, ben bunun hazır satılanlarını alıp denemiştim, o da peynirliydi sanırım.Pek beğenmemiştik, hadi abartmayayım hiç beğenmemiştik.Ama sen böyle mantı mantığıyla yapınca gözüme güzel göründü, acaba tekrar yapsam mı?Yani kendim mi açıp yapsam?
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor bu arada yaaa!
sevgili ozax bende pek sevmedim peynirli olanını. bu yüzden bildiğimiz mantı gibi yaptım. ama bir pişmanlığım var keşke daha ince açsaymışım. güya aslına sadık kalacağım ya insanın sevdiği ne ise onu yakalamak lazım bence. mesela ben de lazanyayı hiç sevemedim. çok ağır gelir bana. fakat kuru domates ve sarımsak tereyağ da birleşince muhteşem oluyor inan incelterek dene bence.sevgiler
YanıtlaSilay ben de öyle lazanyayı sevemedim, yani yerim de ayılıp bayılmadım, bir esprisi yok bence, fırında kıymalı makarna yap beşamel sosuyla, o daha cazip benim için.
YanıtlaSilAğız tadlarımız benziyor anlaşılan, yaparsam senin önerilerini da dikkate alıcam ama hamuru ince yapmak konusunda:)))
iyi akşamlar
sevgiler!
Ellerine sağlık.Nefis görünüyor.Bu saatte bile yerim ben bunu.
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık, enfes olmuş, ben de denemek istiyorum, tarifi not ettim. Mutlu hafta sonları diliyorum. Sevgilerle...
YanıtlaSilşeklide nasıl güzel canım.resime bakınca ne kadar lezzetli olduğu belli.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilNefis görünüyor canım.Ellerine sağlık. Aldım tarifi mutlaka deneyeceğim. Sevgiler...
YanıtlaSilCanım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Görüntüsü çok güzel. Şekli de pek albenili olmuş.
Sevgiyle kal.
CANIM ARKADAŞIM ÇOK GÜZEL OLMUŞ YAHU BUNLAR
YanıtlaSil:)
ALDIMMMMM MMMM MİSSS:)
AY,AY SUPER OLMUŞLAR,BEN DE SATIN DENEDİM,BU EL LEZETİNDEN KAYNAKLANIR,SENİNKİLERİ NE GÜZEL OLMUŞLAR,OH BİLEMİYORUM-KIYMA İLE EN GÜZEL AMA DÜN KÜÇÜK KIZIM (22 YAŞINDA )ETLEN ARASINI KESTİĞİNİ SÖYLEDİ BANA,ZATEN BİR TAVUK YİYORDU..ŞOK OLDUM AMA BELLİ ETMEDİM,DÜN İSE SENİN SEBZELİ TAVUK GÜVECİ YAPMIŞTIM -HARİKA OLDU,O KADAR BASİT AMA ÇOOOK LEZETLİ ,AZ SONRA İNŞALLAH YAYINLARIM .
YanıtlaSilELLERİNE SAĞILIK ,HİKAYESİ DE SÜPERMİŞ CANIM.
perfekt:) mükemmel olmuşlar, hala ben yayınlayacağım bu mantıyı:) ellerine sağlık canım.. nefis gözüküyor sevgilerimle..
YanıtlaSilvuu vuuuu.... en kocamanindan tu tu masALlah :)
YanıtlaSilBenimde demeyi istediğim tariflerden biri..
YanıtlaSilNefisssss görünüyor nefisss..
Ellerine sağlık canım..
Bende hazir satilanlardan yapmistim , kendi ellerinle yaptigin icin daha bir lezzetli olmustu eline saglik nefis olmus
YanıtlaSilnefis olmuştur eminim.. tortellini denemedim ama tadının mantıya benzediğini düşünüyorum. ellerinize sağlık. Fotoğraflar da muhteşem.
YanıtlaSilsevgiler :)
Bende ev makarnası ve tortelliniyi çok seviyorum.Ama çok sık yapamıyorum.Elinize sağlık
YanıtlaSilVay vay vay vay vay itiraf ediyorum şuan kıskandım :) Çok güzel olmuş yahu. Makarnayı evde yapanlara daima imrenmişimdir, harika ! Ellerine sağık.
YanıtlaSilayyy harika bir lezzet bu bir tabak yokmu bana:)
YanıtlaSil