..

19 Nisan 2012 Perşembe

Kuru Domates Soslu Tortellini


             Merhabalar Sevgili Dostlar. Bugün sizlerle bir italyan yemeği olan tortellini mantısının evde yapılmış halini paylaşmak istiyorum. Tarihe meraklı yönüm yine ağır basıyor ve tortellini nereden çıktı diye merak ediyorum ve bakın nelere ulaşıyorum:
           Ortaçağ İtalya'sında anlatılan bir efsaneye göre, Venüs ve Jüpiter (diğer adı ile Zeus) Bolonya'nın eteklerindeki bir hana gelmişler, Modena ve Bolonya arasındaki bir savaştan yorgun düşmüşler. Yemişler, içmişler ve odalarına çıkmışlar.
           Bu ikiliden çok etkilenen hancı onları gizlice takip etmiş ve odanın anahtar deliğinden ikisini gözetlemiş. Ama tek görebildiği Venüs'ün göbeği imiş.
           Gördüğü bu sahne karşısında çok etkilenen hancı hemen mutfağa koşmuş ve o görüntüyü hamurdan yapmış. Böylece adı tortellini denilmiş.hikaye buradan alınmıştır.


                        Bizim bildiğimiz Kayseri mantısından daha kalın oluyor hamuru. Dolayısıyla pişmesi daha uzun zaman alıyor. Parmesan, ıspanak gibi malzemeler kullanılsa da yapımında ben bildiğimiz usul kıymalı harcı kullanmayı tercih ettim. Üzerine daha sıvı kıvamlı bir sos yerine sarımsaklı kuru domatesli sos hazırladım. Benim tek pişmanlığım keşke daha ince açsaymışım, illa kendi karakteristik özelliğine sadık kalmaya ne hacet. Biz beğendik tabi tercih sizin.

Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 3 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 4 yemek kaşığı ılık su
  • 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz.
  • 150 gram kadar kıyma
  •  İÇ Harcı İçin: bir tutam taze nane, bir tutam maydanoz, 1 küçük boy rendelenmiş soğan,1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı karabiber
  • Üzeri İçin: 5-6 tane kuru domates, 5-6 diş sarımsak, maydanoz, 1-2 kaşık tereyağ,1-2 kaşık sıvıyağ, tuz.

Yapılışı:

  1.  Un derince bir kaba alınır, ortası açılır, içine yumurtalar kırılır sıvıyağ, tuz, su eklenir sertçe bir hamur yoğurulur. Buzdolabında 20 dakika kadar bekletilir.
  2.  İç harcını hazırlamaya başlarız. Kıymanın üzerine maydanoz ve naneyi incecik doğrar, soğanı ekler, karabiber, kişniş ve tuz ekleriz.
  3. Bu hamuru açabileceğimiz kadar büyüklükte bezelere  ayırırız. Çok kalın değil fakat Kayseri mantısı gibi de olmayan bir şekilde açarız. Çay bardağı ile yuvarlaklar keseriz.
  4. Hamurların ortasına kıymalı harçtan koyarız. (Bu esnada benim yaptığım gibi kızınızdan yardım alabilirsiniz.)
  5. Hamuru ikiye katlar, iki ucundan tutar resimdeki gibi şekil veririz. Temiz bir bezin üzerine alır, biraz kurumaya bırakırız.
  6. Tencereye su biraz da tuz koyar kaynamaya bırakırız. Kaynayınca makarnaları atarız.
  7. Sosu hazırlamaya başlamadan önce, kuru domatesleri sıcak suda bekletiriz.Bir tavaya bir kaşık tereyağ, bir kaşık sıvıyağ koyarız. Üzerine doğranmış 3-4 diş sarımsak ekleriz, domates kurularını  doğrar bu karışıma ekleriz. 
  8. Pişen makarnaları bir tabağa alır üzerine hazırladığımız sosu koyarız. İsteğe göre maydanoz ile servis yaparız.