Küçük bir binada oturuyorum. Ramazanda bir gün iftar veriyoruz. Katılmak isteyen aileler, yapmak istedikleri yemeği yada tatlıyı seçiyor, akşam menünün bir yemeğini o aile yapıyor. Binamız bu yönden müsait. Masalar sandalyeler kuruluyor, büyükçe sofralar kuruluyor. Menüde böyle olunca epey zengin oluyor.
İşte böyle bir iftar yemeğinde tanıştım arabaşı çorbası ile. Bundan 3 yıl kadar önceydi. Binamızda Gürcü Abla yapmıştı bu çorbayı. Kendisi Yozgatlı olur. Onun çok güzel yaptığını bildikleri için özellikle istemişlerdi. Ben de bugün onun yaptığının aynı tekniği kullanarak yaptım, bizzat kendisinden öğrendim. Ben çok seviyorum hele de bol acılı ve limonlu olursa.
Arabaşı aslında ikili bir yemekmiş. Arabaşı olan kısmı ve arabaşı çorbası olan kısmı. Hamuru yapılıyormuş birinci kısmında fakat açıkçası onu yemeye cesaret edemediğim için ben sadece çorbasını tercih ediyorum. Denemeniz dileğiyle. Hayırlı cumalar...
Malzemeler:
- 2 tavuk kalçası (yada bir küçük tavuk)
- 2 litre tavuk suyu
- 4 yemek kaşığı dolusu kavrulmuş un
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası (acı seviyorsanız oranı artırabilirsiniz)
- 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Yapılışı:
- Tavuk bol suda biraz tuz ilavesi ile iyice haşlanır. Siz kişi sayısına göre tavuğun oranını artırabilirsiniz. İsterseniz tavuğun göğüs etini de kullanabilirsiniz. Ben kalçayı daha lezzetli bulduğum için burasını kullanıyorum.
- Eğer daha önceden bir kenarda kavrulmuş un bulundurmuyorsanız un kavurabilirsiniz. Kavrulmuş un bulundurmak bu tür şeylerde pratik oluyor. Unu kavurmak için sadece teflon bir tencereye ihtiyacınız var. Dilediğiniz kadar unu tencereye alıyor başında durup sürekli karıştırarak hafif kokusunun çıkmasını sağlıyorsunuz. İstediğiniz koyuluğa erişince de altını kapatıp soğumaya bırakıyorsunuz. Bu unu, ister kavala kurabiyesinde kullanın , isterseniz çorbalara kullanın. Hem pratik oluyor hem de değişik kokusu ile çeşni kazandırıyor.
- Tavuk haşlanınca suyunu süzüp, bir tencereye alıyoruz. Etleri istediğimiz küçüklükte parçalara ayırıyoruz.
- Tavuk suyuna 4 kaşık kavrulmuş un ekliyoruz. Hızlıca karıştırıyoruz. Bir taraftan tavaya, salçaları biraz sıvıyağ ile birlikte kavuruyoruz. İçine baharatları ekleyip, tavadaki salçalı karışımı da tavuksulu tencereye ekliyoruz.
- Tenceredeki karışım biraz kıvam alınca da etleri ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz.
- Servis ederken mutlaka limon tavsiye ederim. Siz de çocuklar yüzünden benim kadar acı kullanamıyorsanız, pul biber ile acısını artırabilirsiniz. Afiyet Olsun...
orçlu oruçlu canım istedi inan :) ellerine emeklerine sağlık...
YanıtlaSilAllah kabul etsin oruçlarını oruçlarımızı şehrinazcığım. teşekkürler bitanem
SilOFFFFFFFFF ne severim bi bilsenizzzz, bir yozgatlı olarak davet sofralarımın baş tacıdır, hakkaten deneyip tatmayınca bilinmiyor tadı, bugün gidip yapmalıyım bende :)) ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilyozgatlıların en sevdiği yemektir herhalde. gerçekten biz de çok seviyoruz. teşekkür ediyorum dilekciğim
Silbenim eşim Yozgatlı bir kez yapılmıştı onların evinde. inanılmaz ağırdı hamur kısmı. Zaten tek lokma yiyebilmiştim.
YanıtlaSilarabaşı hamuru için öyle diyorlar ama ben denemedim canım. çorbasını severek içiyorum. sevgiler
Silnasılda canımçekti şimdi.iftara olsada yesem dedim.ellerine sağlık canım.sevgiler.
YanıtlaSilbuyur gel canım iftara yetişir
Silbenim çocukluğumun çorbası.
YanıtlaSilçok severim elifim.
ellerine sağlık...
güzele benziyor daha önce adını duymuştum ama yapılışı bilmiyordum.ellerine sağlık
YanıtlaSilben hiç yapmadım ama arkadaşlarımda yemiştim.tadı hala damagımdadır.ellerine saglık.
YanıtlaSilçoçukken ödüm patlardı bu yemekten boğulaçağım diye zor yerdim daha sonra hiç yemedim Yozgatlılarınmış ama bizim buralar da yapar yani Ankaranın köylükleri.yinede güzel çorbası
YanıtlaSilNe güzel bir şey toplu iftar yapmak imrendim canım size.Çorba harika ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilnefisss görünüyor..ellerine sağlık canımm..hayırlı geceler..selamlar..
YanıtlaSilellerine sağlık bende çorbasını çok severim ama hamurunu yiyememiştim
YanıtlaSilÇok değişik ve bayağı emek isteyen bir çorba. Yozgat yemekleri yapma açısından hep zor zaten. Becerebilene ne mutlu. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilmmm... Çok Lezziz Gözüküyolar ellerinize sağlık ama oruçluyken canım ayrı bir istiyor :) selamlar...
YanıtlaSilbloğumda ''SANAL İFTAR''yapıyorum bu özel davetimde sizide görmekten gurur duyar http:/corekotum.blogspot.com/
YanıtlaSil