..

4 Ekim 2013 Cuma

Bulgurlu Köfte



     Kıyma ve bulgur kardeştirler :) Evet bence tam da böyledir. Mesela,içli köfte, yada bulgur köfteli çorbada,  çiğköftede hep birlikte kullanılırlar. Ben de, sıkça kullanırım bu ikiliyi. Anadolu'yu, yemek kültürümüzü veee lezzeti çağrıştırır.
    Bu kez de çocukların beslenmesi için böyle bir köfte hazırladım. Daha önce deİrmikli köfte yapmıştım. Hatta Çorum'da tavuklu bulgurlu köfte yapılıyorburadan da tarife bakabilirsiniz. Hepsi de güzel sonuçlar veriyor. İçine ekmek kırığı yada un katacağınıza bulgur, irmik gibi malzemeleri tercih ederseniz daha leziz ve daha besleyici olacaktır.
     Tombul Tarifleri facebooktan da takip etmek istiyorsanız tıklayın lütfen. 

Malzemeler:

  • 250 gram yağsız kıyma
  • 1 çay bardağı kısırlık bulgur (orta boy)
  • 3/4 çay bardağı sıcağa yakın ılık su
  • 1 orta boy soğan
  • isteğe göre 2 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • kimyon,karabiber,pulbiber, kurutulmuş reyhan,tuz
  • bir tutam maydanoz (ince kıyılmış)
  • kızartmak için 2 kaşık sıvıyağ

Yapılışı: 

  1. Kısırlık bulguru bir derince kaseye alıp, içine 3/4 çay bardağı ılık su katıyoruz ve karıştırıyoruz. Bulgur suyu iyice çekiyor.
  2. Bulguru, kıymaya ekliyoruz. Soğan ve sarımsakları rendeleyip, yumurtayı kırıyoruz. Baharatları, tuzu ve maydanozu da karışıma ekliyoruz ve yoğuruyoruz.
  3. Buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirip, cevizden biraz büyükçe parçalar alıyoruz ve yuvarlıyoruz. Elimizle bu yuvarlakları bastırarak ortasının incelmesini sağlıyoruz. 
  4. İki kaşık sıvıyağ kattığımız teflon tavaya, köfteleri katıp, kısık ateşte önlü arkalı pişiriyoruz. Afiyet Olsun...