..

28 Şubat 2015 Cumartesi

Kedidilli Tramisu


 İki gündür Ankara' da çık gez havası var.  Baharın ayak seslerini duyuyoruz adeta. Tabi tecrübelerimize dayanarak bunun arkasında kışın son bir yüzünü göreceğimizi de düşünmüyor değiliz.
 Sütlü tatlıların çok sevildiği bir ev bizimkisi. Hal böyle olunca evde sık yapılıyor.
Tramisu kahve ile sütün bir başka karışımı bence. Hem çok lezzetli hem de çok bilindik.
Kedidili ile yapmak pratiklik bir dahaki sefere inşallah kek ile hazırlayacağım. Musmutlu Cumartesileriniz Olsun...

Malzemeler:
  • 3 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilin
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 300 gram labne peyniri
  • 12 adet kedidili bisküvi
Islatmak için:
  • 1 yemek kaşığı granül kahve
  •  1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı şeker
Üzeri İçin:
  • 1 fincan kakao


Yapılışı:
  1. Süt, un, yumurta sarısı ve şekeri bir tencerede kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz.
  2. İndirince, vanilin ve labne peynirini ekleyip iyice çırpıyoruz.
  3. Bir su bardağı ılık suya bir kaşık kahve ve bir kaşık şeker katıp karıştırıyoruz.
  4. Baton kek kalıbımızın altına kolay çıkması için streç film ile kaplıyoruz, hazırladığımız kremanın 1/3 ünü döküyoruz.
  5. Üzerine granül kahve ve şekerli suya batırılmış bisküvileri diziyoruz. Sonra üzerine bir kat daha kremayı döküyoruz. İkinci bisküvi sırasını koyup en üstüne yine krema döküyoruz.
  6. Bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Kalıptan ters çevirip çıkarınca üzerine kakao eleyip süsleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

26 Şubat 2015 Perşembe

Patates Püresi


Patates püresi yemekten sayılmaz bizde. Aynı pilav gibi pek çok şeyin yanına yakıştırırız.

Hele de çocuklu eviniz varsa, bolca istenir. Köftelerin yanına,etlerin yanına hatta sadece öylesine bile sevilerek tüketilir.

Siz süt yerine krema da ekleyebilirsiniz yada süt ve krema ölçüsünü yarı yarı tutabilirsiniz.

En önemli püf noktası ise çarçabuk olsun diye, robotta çekmemek . Yoksa resmen macun olacaktır.

Kıvamına gelince, herkesin koyuluk tercihi olmalı bence. Mesela ben çok sıvıyı sevmediğim gibi çok katıyı da sevmiyorum. Bu yüzden süt ölçüsünü tam vermedim. Gerektikçe ekleyebilirsiniz.


Malzemeler:
  • 5 adet orta boy patates
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 su bardağı kadar süt (Ekledikçe kendiniz karar verin yumuşaklığına)
  • karabiber, tuz
Yapılışı:
  1. Patatesleri soyup üzerini geçecek kadar su ekliyorum, biraz da tuz ilavesi ile suyunu çekene kadar haşlıyorum. (gerekirse 2'ye 3'e bölün de öyle haşlayın)
  2. Patatesleri çatalla yada patates püresi aparatı ile eziyorum. (Robotta çekmeyin macun gibi olur)
  3. Patatesleri ezer ezmez daha sıcakken tereyağ katıyoruz ve tereyağı heryerine yedirerek karıştırıyoruz.
  4. Bu esnada patates püresini küçük bir tencereye alıp,bir taraftan karıştırıp bir taraftan süt ilavesi yapıyoruz. Karıştıra karıştıra püremizin koyuluğunu belirliyoruz. Üzerine karabiber ekleyip son bir kez karıştırdıktan sonra servis  ediyoruz. Afiyet Olsun...

25 Şubat 2015 Çarşamba

Fırında Kaşarlı Köfte

Kaşarlı köfteleri yapmak hem çok basit, hem de çok lezzetli.
Fırında olması gerekiyor bence, aksi halde tavada kaşarların erimesini düşünemediğimden daha önce hiç tavada denemem olmadı.
Yanında da mutlaka patates püreniz olsun. Hane halkından tam not alırsınız, benden söylemesi.
Biz dört kişi olduğumuz için ölçülerim ona göredir.
Malzemeler:
  • 300 gram kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 kaşık galeta unu
  • 1tatlı kaşığı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • karabiber,kimyon, pul biber
  • 1 büyük çay bardağı rendelenmiş kaşar
  • 1/4 demet maydanoz
  • üzerine sürmek için yumuşak tereyağ
Yapılışı:
  1. Kasenin içine kıymayı alıp, üzerine yumurta, galeta unu normal un kabartma tozu baharatları katıyoruz.
  2. Soğanı ve sarımsağı ince tarafıyla rendeliyoruz. Karışıma kaşarı da ekleyip yoğuruyoruz.
  3. Dolapta üzerini streçleyip 15-20 dakika kadar dinlendiriyoruz. (Vaktiniz yoksa dinlendirmeyin bu şekilde de çok lezzetli oluyor.)
  4. Ceviz büyüklüğünde köfteler yapıp, dibini hafifçe yağlanmış fırın kabımıza alıyoruz. Köftelerin üzerine kurumaması için yumuşak tereyağından biraz koyuyoruz.
  5. 160 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Patates püresinin yanında enfes oluyor. Afiyet Olsun...

Kayısı Marmelatlı Volkan Kurabiye




  Bu sene kurabiye yılı olacak benim için. İçimde bitmek tükenmek bilmeyen kurabiye yapma isteği var. Her yeni kurabiye denememde bir sonra hangisini yapsam diye düşünür oldum.
  Buna sebep olan etkenlerden biri de benim küçük kızım Bengisu. Kendisi tam bir kurabiye canavarıdır.
  Kahve keyfini sevenler yanında marmelatlı kurabiye de bir seçenek olur. Üstelik büyük kızım İzgi'den de tam not aldı ki kendisi herşeyi beğenmez.
  Deneyeceklere şimdiden Afiyetler Olsun...




 
 
 
 







Malzemeler:

  • 200 gram tereyağ yada margarin (oda sıcaklığında)
  • 1/2 çay bardağı toz şeker
  • 2 yumurta sarısı
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3, 3,5 su bardağı un
  • İçi İçin: Küçük bir kase kayısı marmelatı
  • Üzeri için: Pudra şekeri

Yapılışı:
  1. Bütün malzeleri bir kaba alın ve yoğurun.
  2. Hamuru buzdolabına alın ve yarım kadar bekletin.
  3. Hamuru dolaptan çıkartıp, tekrar yoğurun. Merdane yardımıyla açın. 3 cm kadar büyüklüğünde karelere kesin.
  4. Kestiğiniz karelerden birinin ortasına kayısı marmelatı koyun. Diğer kareyi üzerine kapatıp, tekrar kenarlarından kesin. Böylece hem birleşmiş hem de düzgün bir şekil almış olacaktır.
  5. Hazırladığınız kareleri, tepsiye alın. Üzerine bıçakla küçük bir çarpı işareti yapın.
  6. Önceden ısıtılmış  160 dereceli fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serpin. Afiyet Olsun...

23 Şubat 2015 Pazartesi

Ballı Limonlu Zencefil Çayı


 Kışın bir gelip bir gittiği şu günlerde, soğuk algınlıkları bir türlü geçmek bilmedi bizde.
Durum böyle olunca zencefilden medet umduk. Buna bir de limon ve bal ekledik ki, şifa kaynağı oldu.
Bu arada zencefil :
  • Mide bulantılarına iyi gelir
  • Eklem ağrılarını giderir
  • İştah açar
  • Soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürür
  • Vücut direncini artırır, bağışıklığı güçlendirir, kansere karşı koruyucu bitkilerdendir
Zencefilin kullanılmaması gereken yada dikkatli kullanılması gereken durumlar da vardır tabii:
  • İki yaşından küçük çocuklara önerilmez
  • Gebelikte özellikle ilk üç ayında kullanılması önerilmez
  • Kanı sulandırma özelliği olduğundan dikkate alınmalıdır
  • Safrayı artırdığı için safra kesesinden sorun olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.
     Her şeyi dozunda kullandığımızda şifa buluruz. Fazlası zarar olabilir.
Fakat  zararı dokunur düşüncesiyle şifa deposu bu bitkiyi kullanmamak da büyük bir kayıp olurdu.

    Hem Hint mutfağında hem de Uzak Doğu mutfağında bolca kullanılan bu bitki bizim tarafımızdan sadece balla karıştırılıp öksürük giderici etkisi varmış gibi düşünülüyor.

     Soğuk algınlığının kol gezdiği şu günlerde kendinizi günde iki bardak zencefil çayıyla kuvvetlendirin. Bol Şifalı Günler diliyorum.


Malzemeler:
  • 3 fincan su (içilecek her bir fincan için 1 fincan su ekleyin)
  • 6 yuvarlak dilim taze zencefil
  • 3 dilim limon (her bir fincan için 1 dilim olacak şekilde)
  • 3 tatlı kaşığı bal (her fincan için 1 tatlı kaşığı)
Yapılışı:
  1. Kaç fincan hazırlamak istiyorsak o kadar fincan suyu çaydanlığa alıyoruz.
  2. Zencefil dilimlerini fincana göre ayarlayıp ya rendeliyoruz yada minik minik doğruyoruz.
  3. Limon dilimlerini de çaydanlığa ekliyoruz.
  4. Ocağa alıp kaynamasını bekliyoruz. Kaynayıp bir iki fokurdayınca altını kapatıyoruz. (Kaynar kaynamaz kapatın.)
  5. Sıcak sıcak fincanlara alıp birer tatlı kaşığı bal ile tatlandırıyoruz. Afiyet Şifa Olsun...

22 Şubat 2015 Pazar

Kıymalı Biberli Kaymaklı Börek


Hayırlı haftalar Sevgili Dostlar...
Kıymalı, biberli,kaymaklı böreğin adı her ne kadar uzun olsa da, bu böreğe ismini verirken düşündüm. Bu malzelerin herbiri böreğe asıl tadını veren malzemeler. Bir de onlar kadar değerli bir malzeme var ki o da, kabartma tozu.
Yufka böreklerinizde, hazırladığınız yoğurtlu yada sütlü sosun içine biraz da kabartma tozu eklerseniz,böreğiniz daha bir puf olacaktır. Benden söylemesi.
Ben bu böreğin bir diğer adını ise zengin börek koyuyorum. Süt kaymağı böreğe müthiş bir tat veriyor, biberler ise ayrı bir güzellik.  Denemeniz dileğiyle...

Malzemeler:
  • 3-4 yemek kaşığı kadar kıyma
  • 1/2 kırmızı kapya biber
  • 1/2 çarliston biber
  • 3-4 adet taze soğanın beyaz kısmı (siz isterseniz yeşil kısmıyla da kullanabilirsiniz)
  • 3-4 adet yufka
  • bir tutam karabiber
Sosu İçin:
  • 1 büyük çay bardağı süt
  • 1/2 küçük çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1/2  paket kabartma tozu
Arasına koymak için
  • Bir küçük kase kaymak (Ben süt üzerinden aldığım doğal kaymağı kullandım.)
  • Üzeri için: Çörekotu

Yapılışı:
  1. Kıymayı tavaya alıyoruz. Çok hafif kavuruyoruz. Üzerine küçük doğranmış biberler, soğan ekliyoruz, çok az daha kavurup tuz ve karabiber ekliyoruz. Soğuması için bir kenarı alıyoruz.
  2. Sos malzemelerini bir kaseya alıp karıştırıyoruz.
  3. Hafifçe yağlanmış kare boy borcama, birinci yufkayı koyuyoruz.Üzerine sostan döküp heryerini fırçalıyoruz. Yufkanın büyük gelen kenarlarını da üzerine katlayıp sos sürüyoruz. Harcımızdan biraz döküyoruz. Arasına küçük parçalar halinde kaymaktan da koyuyoruz.
  4. İkinci yufka için de aynı işlemi yapıyoruz. Bir yufka bir sos bir  harç şeklinde iki kata yayıyoruz. Kaymağı da koyup üçüncü yufkayı kapatıyoruz,kenarlarını tepsinin dibine doğru aşağıya sokup böreğin üstünü düzeltiyoruz. Kenarlarını düzeltip, üzerine yumurta sarısı yada harç kaldıysa ondan koyuyoruz. Çörekotu serpip 170 dereceli fırında her yanı kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

21 Şubat 2015 Cumartesi

Muz Rüyası - Muzlu Puding

 
    Muzlu puding yapmak için hazır puding kullandım. Bengisu, bir aralar sık sık çıkan puding reklamlarından etkilenip, ordaki gibi puding hazırlamamı istedi. Yanlış hatırlamıyorsam, reklamda çikolatalı puding kullanılıyordu.
   Ben evde bulunan fazlaca muzları düşünerek, muzlu puding kullandım.
   Göze hitap ettiği kadar, damağınıza da hitap edecektir. Hem de çarçabuk hazırlanan bu pudingi yemesini benimkiler kadar sizin çocuklarınız da beğenecektir. Kalın sağlıcakla...
 
Malzemeler:
  • 2 paket muzlu puding
  • 7 subardağı süt
  • 2 adet büyük muz
  • 1/2 paket petibör bisküvi
  • 1 küçük çaybardağı ceviz içi
  • Üzeri için fıstık içi
Yapılışı:
  1. Petibör bisküviyi robotta incecik çekiyoruz. Cevizi de aynı şekilde irice çekiyoruz.
  2. Puding tozunu tencereye alıp, üzerine 7 bardak süt ekliyoruz.(iki paket puding). Karıştırarak pudingi hazırlıyoruz.
  3. Muzları dilimliyoruz.
  4. Kaseleri alıp, dibine birer kaşık puding koyuyoruz. Üzerine bisküvi kırıntısını, onun üzerine muz dilimlerini, onun da üzerine bir kaşık ceviz içi koyup ,tekrar puding koyuyoruz.
  5. Üstünü muz dilimleri,ceviz ve  fıstıkla süsleyip, soğuyunca  servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...




19 Şubat 2015 Perşembe

Ev Yapımı Tavuk Döner



Tavuk döner uzunca bir süredir, buzluğumda eksik olmayan lezzetlerden oldu.
Buna sebep büyük kızım İzgi. Zaten kısıtlı yediği et ve et ürünlerinden, tavuk dönerin müptelası.
Tavuk göğsünü alıp, yapıyorum hop buzluğa kaldır. Kızlar öğle okuldan geldiklerinde, yada pratik bir yemek istediklerinde benim kurtarıcım. Lezzeti mi şahane. Deneyin pişman olmayacaksınız.


Malzemeler:
  • 1 adet bütün tavuk göğsü
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 dolu kaşık salça (domates)
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • tuz, karabiber, pulbiber, isteğe göre kimyon veya kekik de olabilir.
 
 
Yapılışı:
  1. Tavuk göğsünü yıkayıp, uzun şeritler halinde kesiyoruz.
  2. Bir kaseye alıp, üzerine soğan rendeliyoruz, sarımsak rendeliyoruz.
  3. Salça,sıvıyağ, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırıyoruz. Üzerini streçleyip, buzdolabına koyuyoruz. Bu şekilde birkaç saat dinlenmesi gerekiyor.
  4. Buzdolabından çıkardığımız tavuk etini, resimdeki gibi streç filmin üzerine uzun şekilde yayıyoruz.
  5. Strecin kenarlarından şeker gibi iki taraflı büküyoruz. Bu şekilde buzluğa atıyoruz. Buzlukta uzunca bir süre bekleyebilir.
  6. Kullanmadan birkaç dakika önce çıkartıyoruz ve ince ince kesiyoruz. Hafif yağ konulmuş ağzı kapalı tercihen teflon benzeri bir küçük tencerede ağzı kapalı ve kısık ateşte pişiriyoruz.
  7. Ekmek arasına yada benim gibi sandviç ekmeğinin arasına hatta lavaşın da arasına olabilir kavurduğumuz tavuğu koyuyoruz. Tercihe göre kuru soğan, salatalık turşusu yada patates kızartması da katabilirsiniz. Ekmeği ısıtarak yapmak daha iyi sonuç verecektir. Şimdiden Afiyet Olsun...






18 Şubat 2015 Çarşamba

Şalgam Sulu Bulgur Salatası Nefiss


Her ne kadar dışarıda buz gibi hava olsa da içimiz yanıyor günlerdir...
Bir can daha gitti Bir Özgecan...
Ne ilkti ne de son olacak, hepimiz biliyoruz.
İki kız annesi biri olarak kızlarım adına endişelerim gittikçe çoğalıyor.
Şu günlerde buna bir de küçük oğlumun endişesi eklendi, çünkü biliyorum kız evladı kadar erkek evladını eğitmek lazım, hele de doğru ahlakla yetiştirebilmek.

Dilim varmıyor dahasını yazmaya. Bıraksan satırlar satırlar boyu yazasım var, ama bazıları gibi ne edebimi bozabilirim, ne de beddua edebilirim. Sevgili Can Özge'ye rahat uyu diyebilirim. Sen hepimizin kızı oldun...

Böyle günlerde günlük hayata adapte olmak bile zor oluyor. En ufak bir olay bize bu vehim olayı hatırlatıyor. Ama hayat da devam ediyor, etmeli de. Evde yemek bekleyen, ihtiyaçlarının giderilmesini bekleyen minik kuzucuklar var hem de üç tane. Rabbim yokluklarını göstermesin, hayırlı günlerini göstersin inşallah, herkesin kuzusuyla birlikte tabi.

Çenem yine düştü, halbuki niyetim kısaca tarifi verip buralardan gitmekti. Şimdi gelsin tarif.

Malzemeler:
  • 1 su bardağı iri bulgur (irice olacak, ne kadar iri o kadar lezzetli)
  • 2 su bardağı şalgam suyu(acısız)
  • 1/2 demet dereotu
  • 2 adet taze soğan
  • 1/2 demet maydanoz
  • 5-6 adet kornişon turşu
  • 1 küçük kavanoz mısır (Bir çaybardağı kadar)
  • sıvıyağ, limon suyu
Bu tarife tuz eklemedim, lakin siz tuzunu az bulursanız biraz ekleyebilirsiniz, malum şalgamın suyu tuzlu oluyor.


Yapılışı:
  1. Bulguru bir tencereye alıp, üzerine iki bardak şalgam suyu koyup suyunu çekene kadar haşlıyoruz.
  2. Bir taraftan da yıkadığımız yeşilliklerimizi incecek doğrayıp bir kaseye alıyoruz.
  3. Yeşilliklerin üzerine yine onlara uygun küçük doğranmış turşuları ekliyoruz.
  4. Haşlanan bulguru, soğuması için bir kenara alıyoruz. Soğuyunca, kaseye ilave ediyoruz. Üzerine mısır, sıvıyağ ve istediğimiz ekşilikte limon suyu ekleyip, karıştırıyoruz. Servise hazırdır. Afiyet Olsun...

16 Şubat 2015 Pazartesi

Çikolatalı Fincan Kek ile Merhaba...





  Uzun zaman oldu, hemde bu kez epeyce uzun.
  Uzun bir aradan sonra tekrar evine dönen kişi gibi hissediyorum kendimi.
  Bebeğim büyüdü bu arada, artık yürüyor hatta tabure ile istediği yerlere bile çıkıyor yaramaz.
  Kızlar suçiçeği çıkardılar, 15 günlük sömestr tatilinin akabinde bir de 10 günlük doktor raporu aldık, şimdi evde yatıyorlar.
   Benden haberler bu kadar, tabi şimdilik.
   Sanki yeni başlayan blokçu gibi hissediyorum kendimi... O kadar acemi, o kadar tutuk.
   Hepinizi çok özledim, Hoş Geldim inşallah.
  
   Gelelim tarifimize, acemiliğimi hoş görün oldu mu, ben geçeyim hızlı hızlı.
    Fincan kek, birçoğunuzun yaptığı keklerden biliyorum. Fakat ben henüz yeni tanıştım. Tanışmamla iki kez üst üste yapmam bir oldu. En korktuğum nokta, fincanların tencerede patlamasıydı. Yok siz korkmayın, böyle bir şey olmuyor :)


Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 türk kahvesi fincanı + 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
  • 1 türk kahvesi fincanı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • bir portakal kabuğu rendesi
  • 1/2  paket sütlü çikolata
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • aldığı kadar un (4 dolu dolu kaşık kadar yine de siz azar azar ekleyin)
  • Üzeri için:
  • Çikolatalı puding
  • 1 su bardağı  süt
Yapılışı:
  1. Şeker ile yumurtaları çırpıyoruz. İçine süt sıvıyağ ekliyoruz. Kakao ve biraz un ekledikten sonra şöyle bir karıştırıyoruz, üzerine kabartma tozunu ekliyoruz.
  2. Bir portakal kabuğu rendesini ve yine rendelediğimiz çikolatanın yarısını da  ekledikten sonra, içleri margarinle yağlanmış fincanlarımıza paylaştırıyoruz. Fincanların tamamını doldurmayın bir parmak kalsın ki kabarınca taşmasın. Bu şekilde 7-8 fincan kadar çıkıyor.
  3. Fincanların yarısına kadar su koyuyoruz. Tencerenin üstünü temiz bir bezle örtüp, kapağını kapatıyoruz. Suyu kaynayana kadar bekliyoruz. Su kaynayınca kısık ateşe alıp 20 dakika daha pişiriyoruz. Kürdan testi ile tencereden çıkartıyoruz.
  4. Fincanlar soğuyunca ters çevirip hafifçe vurarak çıkartıyoruz.
  5. Üzeri için, yarım paket toz pudingi 1 su bardağı süt ile hazırlayıp, ılınınca keklerin üzerine döküyoruz. İsteğe göre fıstık içi, rende çikolata yada portakal kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz benim gibi. Afiyet Şeker Olsun...