..

3 Nisan 2014 Perşembe

Elmalı Tart


           Arkadaşım Nurcan'da yediğim zaman ne kadar uzun zamandır yapmadığımın da farkına varmış oldum. Ondan aldığım hızla, üç kez kısa aralıklarla yaptım elmalı tartı. Artık nasıl özledim ve nasıl bir tatlı krizlerine girdiysem. Bu aralarında en masumlarından aslında, daha ne tatlılar yaptım neler yedim. Bahanem de çocuğu emzirdiğim için karnımın kazınması oluyor :(
          Etti mi bunlar bende 14 kg. İşin yoksa ver bakalım bu kiloları. Hem de bu kadar ufacık tefecikken yuvarlanıp gittim resmen. Ben bebeğim ve iki kızımla uğraşırken bahar gelmiş bile. Çilekler raflarda yerini almış, çağlalar, malta erikleri çıkmış oohooh... Artık uyanma vakti bana da geldi. Yiyeceğim tabi, öyle hızlı kilo vermeyi falan beklemiyor ve hatta istemiyorum. Lakin spor ve yürüyüşe bir de tatlı miktarını azaltmaya karar verildi tarafımca. Bizde verilen kararlara da uyulur her daim :)

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 200 gram margarin (eritilmiş, ılık)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 vanilin
  • 1 kabartma tozu
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin
  • 5-6 adet elma (kabukları soyulup rendelenmiş)
  •  toz tarçın (bir tutam)
  • 3 çorba kaşığı şeker (katmayabilirsiniz)
  • 1 su bardağı irice kırılmış fındık
  • isteğe göre üzerine pudra şekeri

Yapılışı:
  1. Yumurta ve şeker iyice çırpılır: Şeker eriyene kadar. Sonra içine margarin ilave edilir.(Sıcak olmasın)
  2. 1 su bardağı elenmiş unun içine bir paket vanilin ve bir paket kabartma tozu katılır. Birlikte Karışıma ilave edilir. Yoğurulur. Gerektikçe un ilavesi yapılarak, ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.
  3. Hamurun yarısı alınıp, tart tepsisi yada yuvarlak bir tepsiye mümkün olduğu kadar ince olacak şekilde elimizle şekil vererek, serilir.Kenarları temizlenip, çatal ile birkaç kez delinir.Dolaba kaldırılır.
  4. Kalan hamur da buzdolabın dondurucu kısmına kaldırılır.
  5. Elmalar soyulup, rendelenir ve tavaya alınınır. Üzerine şeker katılır ve kavrulur, tarçın ve fındıklar katılır, karıştırılır. Soğumaya bırakılır.
  6. Dolaptan çıkartılan tepsinin üzerine bu hazırladığımız harç, her tarafına eşit olacak şekilde yayılır.
  7. Derin dondurucudan çıkartılan diğer parça ise elmalı harcın üzerine rendenin büyük tarafıyla rendelenir. 180 derecede, üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet Olsun... 


Yoğurtlu Karnabahar-Brokoli Salatası


     Her ne kadar kış salatası gibi görülse de, bizim evde bolca tüketilen sebzelerdendir karnabahar ve brokoli. Hatta brokoliyi, küçük kızım "yeşil ağaç" diye adlandırır ve sık sık ister. Bir kenarda kalsın öylece unutulsun istemedim. Bu salata da, salatalar kategorisinde yerini alsın...

Malzemeler:
  • Bir küçük karhanabarın yarısı
  • Birkaç dal brokoli (bu benim tercihim tabi, ben bu salatayı yaparken karnabahar miktarını brokoli miktarından daima fazla tutarım)
  • 1 adet küçük havuç yada 1/2 orta boy havuç
  • 1/2 çay bardağı haşlanmış mısır
  • 6 kaşık yoğurt (tepeleme)
  • 2 kaşık mayonez
  • 2-3 diş sarımsak
  • isteğe göre dereotu

Yapılışı:
  1. Havuç, karnahar,brokoliyi ayrı ayrı haşlarız. Haşlarken dikkat edilmesi gereken şey, hepsinin de hafif diri kalacak şekilde olması ve mutlaka suyuna tuz eklenmesidir. Böylece salatamız daha lezzetli olacaktır. Brokoliyi haşlama suyuna atınca birkaç dakika bekletiyor ve hemen ardından buzlu suya atıyoruz. Her ne kadar yoğurtlanacak olsa da bu şekildeki haşlama daha başarılı sonuç verecektir.
  2. Haşlanan sebzeler istenen büyüklükte doğranır. Kaseye alınır.
  3. İçine mısır eklenir. Sarımsaklar ezilir.
  4.  Bir kasede yoğurt,sarımsak ve mayonez karıştırılır. İçine 1/2 tatlı kaşığı tuz eklenir ve salataya eklenir. Sebzelerin her tarafı yoğurla kaplanacak şekilde karıştırılır. İsteğe göre üzerine doğranmış dereotu ile servis yapılır. Afiyet olsun....