..

7 Haziran 2011 Salı

Keşkek

     
              Çankırılılar bilirler keşkeği, bana sorsanız ben bilmezdim. Duymuşluğum vardı ama ne yemiştim ne de görmüş. Neyse yine her zamanki gibi kayınvalidemden öğrendiğim kadarıyla yaptım yemeğimi. Bu blok işi benim yemek bilgimi artırmama neden oldu. İyi de oldu. Her şeyi ben yapayım, bunu ben de öğreneyim diyorum. Böylece yapmadığım bir baklava kaldı diyebilirim. Ayrıca yiyenlerden de tam not aldım. Kayınvalidem 'Tamam artık sen bu işi başardın, hatta beni de geçtin' dedi yiyince benden söylemesi
          İşte keşkek için malzemeler:
  (Ben yine her zamanki gibi ölçülerimi çok tutum siz oranlayarak yapabilirsiniz.)

5 su bardağı buğday, bir bütün tavuk, tuz ve 50 gramdan biraz fazla tereyağı, az biraz sıvıyağ.

Yapılışı:
  1. Buğdayı ayıkladım süzgeçten eledim ve yıkayıp büyükçe bir tencereye koydum.
  2. Tavuğu yıkadım butlarını ve kanatlarını alıp buğdayla birlikte pişmesi için onu da tencereye ekledim.
  3. Tuzunu koyup başladım pişirmeye. Tavuğu ters yüz ederek iyice etleri pişinceye kadar pişirdim.
  4. Tavuğu çıkarıp göğüs etlerini ve beyaz olan etlerini tel tel ayırdım. Ne kadar ince didiklerseniz o kadar iyi.
  5. Didiklediğimiz etleri tencereye buğdayların yanına ekleyerek kepçeyle 10 15 dakika kadar çırpıyoruz. Çırpma kıvamı yemek kepçeye yapışık uzayacak hale gelince yani özleşince bitecek.
  6. Son olarak üzerine tereyağı ve biraz sıvıyağ ekleyerek tavada erittiğimiz tereyağını tencereye boşaltıp tekrar karıştırıyoruz. Keşkeğimiz yemeye hazır.
                                                               AFİYET OLSUN....

Ağlayan Kek

          

             Aslında bugün haşhaşlı revani yapacaktım. Başladım keki hazırlamaya irmiğimin bittiğini görünce keke çevirdim.Baktım sütüm de yok bende yoğurtla yaptım kekimi. Üstünü ıslatmak için gereken süt yerine reçel kullandım. Krem şanti ve çikolata sosunu da suyla hazırladım. Dolayısıyla sütsüz bir ağlayan kekim oldu. Çok da güzel oldu. Sizlere da tavsiye ederim. Tatlı akşamlar....
             Malzemeler:
Keki için;
 3 yumurta, 1,5 su bardağı yağ, 1,5 su bardağı yoğurt(benim evimde süt bitmişti), 1su bardağı şeker, 2 kabartma tozu, 1 vanilin, 3 tatlı kaşığı kakao, aldığı kadar un
Krem şantisi için:
1 su bardağı soğuk süt veya 1,5 çay bardağı soğuk su, sade krem şanti
Çikolata Sosu:
2 bu bardağı süt yada 2 su bardağı su, 3 kaşık şeker, 2,5 kaşık hazır çikolata sosu.
 Üzerini ıslatmak için
2 bardak süt veya marmelat türü birşey.

Yapılışı:
  1. Yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıncaya kadar blendırda çırpıyoruz. İçine yağ, yoğurt, ekleyip yine çırpıyoruz, bir bardak un ekliyor unla birlikte kakao ve vanilini de ekliyor yine çırpıyoruz. Son olarak kakaoyu ekleyip kıvamına bakıyoruz. Ne çok akışkan olacak nede çok katı istiyoruz.  Biraz daha un ilavesi ile tekrar çırpıp yağlı tepsiye alıyoruz.
  2. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirip bir kürdan yardımıyla bakıyor ve kapatıyoruz.
  3. Bu arada üzerinde yazıldığı gibi krem şantimizi hazırlayıp dolaba alıyoruz.
  4. Çikolata sosumuzu hazırlıyoruz. Soğuması için kenara alıyoruz.
  5. Kekimiz soğumuş olmalı üzerini sütle ıslatıyoruz.(benim evimde süt bitmiş demiştim bende çilek reçelinin suyunu aldım biraz daha sulandırarak ıslattım)
  6. Son olarak kekimizin üzerine önce krem şantiyi iyice yayıyoruz. Sonra soğuyan çikolata sosunu her yerini kaplayacak şekilde yayıyoruz. İsteğe göre damla çikolata yada ceviz kırıklarıyla süsleyip servis yapabilirsiniz.
                                                        AFİYET OLSUN