Merhabalar, Sevgili Dostlar. Pırıl pırıl bir Ankara günündeyiz, aralığın ortasında.
Kaymaklı poğaça, değişik bir lezzet oluyor. Biraz kıyır ama kıtır değil, biraz gevrek diyebileceğim bir tür poğaça yada rulo da diyebiliriz. Bir kere kimsenin sevmeyeceği bir tat olmuyor, ikincisi, şekli ile her yere yakışıyor. Denemeniz dileğiyle...
Kaymaklı Poğaça İçin Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1/2 yaşmaya
- 2 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 100 gram kaymak
- 19 kaşık (tepeleme) un (gerekirse eklenebilir)
İç Harcı için:
- zeytin ezmesi
Üzeri İçin:
- Ilık süt ve şeker ile mayayı eritiriz. İçine diğer malzemeleri katıp, kulak memesi kıvamında hamur yoğururuz.
- Mayalanması için, üzerini örter, 30 dakika bir kenarda mayalanmaya bırakırız.
- Hamur mayası geldiğinde, 4'e böleriz. Her böldüğümüz hamuru, 1/2 santim kalınlığında açar, içini sıvıyağ ile yağlarız. Yufka keser gibi, 8'e böleriz.
- Üçgenlerin en geniş kenarına, zeytin ezmesinden koyar, rulo şeklini veririz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizeriz.
- Biraz da bu şekilde mayalanır. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet Olsun...