..

12 Kasım 2016 Cumartesi

Damla Çikolatalı Kurabiye



Bu kurabiyeleri kızım Bengi için yaptım fakat Eren de bir o kadar sevdi. Gelip gidip yemesinden ben çok memnun oldum, gevrekliği ve tadı güzeldi, bir de çikolatalı oluşu çocukların favorisi oldu.

Malzemeler;

  • 150 gram tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3/4 su bardağı şeker (bir su bardağından iki parmak kadar eksik)
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Yapılışı

  1. Yumurta ve şekeri iyice eriyinceye kadar çırpıyoruz.
  2. Karışıma tereyağ ekleyip yine çırpıyoruz, Sıvıyağı da katıp katıları eklemeye başlayabiliriz.
  3. Un, nişasta, kabartma tozunu bir kapta karıştırıp sıvı karışıma ilave ediyoruz ve yoğuruyoruz.
  4. Vanilin ekliyor yoğuruyoruz, en son damla çikolataları da ekleyip az yoğurduktan sonra şekil veriyoruz.
  5. Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede üzeri beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz. Altı ve üstü mümkün olduğunca beyaz olmalı tepsiden alma zamanının geldiğini kurabiyeleri elimize aldığımızda altına yapışmadan çıkmasından anlayabilirsiniz. Afiyet olsun...

7 Kasım 2016 Pazartesi

Mısırunlu Poğaça






 Oğlum için yaptığım bu poğaçanın içine tereyağından sıvıyağa, yumurtadan peynire, yeşillikten ceviz ve nişastaya kadar pek çok malzeme ekledim tabi asıl özelliğini veren mısırununu da ihmal etmedim.
 Çatlak patlak gibi durduğuna bakmayın lezzetli ve kolay poğaçalar bunlar, Hatta fırına sürmeden önce poğaçaların üzerini bıçak yardımıyla artı şeklinde çizerseniz oradan çatlayıp daha şık da görünebilir. Ben mi neden yapmadım, sonradan aklıma geldi :(
Her neyse mayasız poğaça yapmak biraz da içini doldurup doluşturmaktan hoşlanıyorsanız benim gibi denemenizde fayda var.


Malzemeler;
  • 1 sb mısırunu
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağ
  • 2 yemek kaşığı ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı mısırnişastası
  • 1 küçük çay bardağı yoğurt
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz (peyniriniz çok tuzluysa azaltılabilir)
  • 1 paket kabartma tozu
  • bir tatum nane maydanoz (ince doğranmış)
  • 1 küçük çay bardağı kadar ince doğranmış peynir 
  • 2 su bardağı un
Yapılışı;
  1. Tereyağ, sıvıyağ yumurtalar (birinin sarısı üzerine ayrılacak), yoğurt bir kaba alıp çırpılarak karıştırılır.
  2. Mısırunu, un, nişasta, kabartma tozu ve tuz bir kapta karıştırılıp yumurtalı karışıma eklenir hamur halinde yoğurulur.
  3. En son peynir, ceviz, yeşillikler eklenir, şöyle bir iki yoğurulur ve şekil verilir.
  4. Üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarısını sürer bıcak yardımıyla artı şeklinde derin olmayan bir çizik atarız, en üstüne isteğe göre susam yada çörekotu serpebilirsiniz.
  5. Fırında 180 derecede altı üstü kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun...