..

3 Mart 2015 Salı

Küllü Minik Kurabiye


Bu kurabiyeleri Feride 'de ilk kez yediğimde bayıldım. Gerçekten çok başarılı olmuşlardı. Hem de malzemesi bu kadar azken :)
Üstelik içine hiç şeker katılmadığı halde dışındaki tat o kadar yeterli geliyor ki.
Ağızda dağılması da ayrı bir güzelliği.
Her şekliyle tamamen arkasında durduğum ve şiddetli önerdiğim tariflerden oldu.
Deneyin pişman olmayacaksınız...

Malzemeler:
  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağ (margarin de olabilir)
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta
  • 3,5 su bardağı kadar un
Dış Harcı İçin:
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri
  • 50 gram kakao
  • 2 paket vanilin


Yapılışı:
  1. Hamur malzemelerini bir kaba alıp hepsini birlikte yoğuruyoruz.  (Gerekirse un ilavesi yapabilirsiniz.)
  2. Hamurun üzerini streçleyip, 30  dakika kadar buzdolabında dinlendiriyoruz.
  3. Bu arada dış harcının malzemelerini bir kaba alıp karıştırıyoruz.
  4. Buzdolabından çıkardığımız hamurdan elimizle parçalar koparıp, yuvarlıyoruz, uzatıyoruz.
  5. 1 parmak kadar genişliğinde kesip tepsiye alıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede kızarmadan pişiriyoruz. (elinizle bir tane alın, tepsiden kalkıyorsa olmuş demektir)
  6. Kurabiyeler sıcak sıcakken,  hazırladığımız harcın içine ekliyor hafifçe karıştırıyoruz.
  7. Bu işlem için kurabiyelerin sıcak olması şart çünkü sıcakken bu harç dış yüzeyine yapışacaktır.
  8. Bu çok bereketli bir kurabiye oluyor. Dolu dolu 2 tepsi çıkıyor. Ayrıca çok nefis, ağızda dağılıyor. Afiyet Olsun...

Porsiyonluk Güveç





 Güveci bu şekilde porsiyonluk olarak yapmayı seviyorum.
 Ben kaşar kullanmadım fakat siz isterseniz domates dilimi yerine üzerine kaşar da koyabilirsiniz.
 Güvecin içine patates yada havuç gibi sebzeler koymadım. Bunun yerine soğan, sarımsak, domates ve iki çeşit biber kullandım.
  Sade ve klasik güveç oldu. Tadı tuzu da tam yerinde ve pişmesi de gayet başarılıydı.
   Bizim evde kuzu eti yenilmediğinden dana eti kullanıyorum. Bu da güveci çiğ şekilde fırınlamaktan beni alıkoyuyor. Malum dana etinin pişmesi epey zaman alabiliyor. Bunun yerine eti daha önceden pişiriyorum. Ona eşlik etsin diye sebzeleri de hafifçe soteledim. Böylece hem pişmemiş durumu olmadı hem de sabahtan hazırlayıp, akşam yemeğine fırınlaması kaldı. Önerilir...


 
Malzemeler:
  • 500 gram, dana eti
  • 2 orta boy soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 2 büyük domates
  • 1 kapya biber
  • 1 çarliston biber
  • sıcak su
  • karabiber, tuz, kırmızı toz biber, pul biber isteğe göre kekik

Yapılışı:
  1. Eti bir tencereye alıp, üzerine çok az sıvıyağ ekliyoruz. Kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Sonra etlere bakıyoruz yeterince yumuşak değilse,  biraz da su ekleyip yumuşayana kadar pişiriyoruz. (Bu esnada düdüklü de kullanabilirsiniz)
  2. Soğanları küp küp doğruyoruz. Bir tencereye alıp biraz sıvıyağ ile kavuruyoruz, sarımsakları ekliyoruz, pişirdiğimiz eti de bu tencereye ekleyip şöyle biraz kavuruyoruz.
  3. Kavurduğumuz eti, dibi yağlanmış küçük güveç kaplarına paylaştırıyoruz.
  4.  Domatesin birinden 4 yuvarlak dilim kesip kenara alıyoruz. (Bunlar üzerine kapatılacak) Yine aynı tavayı kullanabilirsiniz, domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz, her iki biberi de küçük küçük doğruyoruz. Baharatları da ekleyip, güveç kaplarının üzerine paylaştırıyoruz. Üzerine güvece bir parmak kalana kadar sıcak su ekliyoruz.
  5.  En son ayırdığımız dilim domatesleri de güvecin üzerine kapatıp, fırına alıyoruz. Fırında 160 - 170 derecede üzeri üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun