..

18 Ocak 2016 Pazartesi

Balparmak Tatlısı




Hayırlı günler sevgili dostlar,
Bu aralar arayı epeyce açmış olsam da, mutfakta çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bazen misafirliğe gidilirken yeni tarifler deneniyor, bazen evde misafirler ağırlanıyor, bazen de benden tatlılarını yapmamda yardım isteyen akrabalarım için yeni ve güzel tarifler yapılıyor.
Balparmak tatlısını 4 kez yaptım mesela. Her seferinde beğenilip tarifi alındı tadanlar tarafından. Bu tatlı için söyleyebileceğim bir diğer şey ise az bir malzeme ile hazırlanıyor olması. Daha önce de söylediğim gibi az ve her evde bulunan malzemelerle hazırlanan tarifleri seviyorum, istiyorum herkes yapsın, herkes tatsın.
Ben balparmak tatlısını bayramda teyzemde yemiştim. Tarif de ona aittir. Teşekkür ederim teyzeciğim, ellerin dert görmesin.

Malzemeler;

  • 2 yumurta
  • 1/2 paket margarin yada 125 gram tereyağ (eritilip ılınmış olacak)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • bir küçük kase irmik (dışı için)
Şerbeti için;
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • birkaç damla limon suyu
Yapılışı;
  1. Şerbeti için şeker ve suyu ocağa alıp bir karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Fazla kaynatmıyoruz. Birkaç damla limon sıkıp altını kapatıyoruz.
  2. Yumurta ve şekeri birlikte çırp. Erimiş ılımış tereyağını, sıvıyağı ekle. Vanilin ve kabartma tozunu ekle ve un ilave etmeye başla. Bir taraftan yoğur bir taraftan azar azar un ekle. Sert olmayacak şekilde eline bir parça hamur al ve yuvarla çatlamalar olmaması gerekiyor.
  3. Hamurdan misketten biraz büyük bezeler al. Parmak şekli ver (küçük parmağımızdan birazcık daha küçük olursa daha minik daha hoş oluyor) ve irmiğe bula tepsiye diz.
  4. Bütün hamur bitene kadar aynı işlemi yap. 170 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişir.
  5. Bu arada şerbetin oda sıcaklığına gelmiş olması gerekir. Fırından çıkan tatlının da ilk sıcaklığı çıkınca üzerine şerbeti heryerine eşit gelecek şekilde dök. Afiyet olsun...