..

31 Ekim 2011 Pazartesi

Muffin denemeleri Haşhaşlı ve Türk kahveli muffinler


                     Böyle eğri büğrü durduklarına bakmayın.Çok şekerlerdir kendileri.Türk kahvesi ile daha önce kek yapmıştım, bu kez de yapayım dedim.Her zamanki gibi hamurun yarısını ayırıp,birine türk kahvesi, diğerine haşhaş ekledim.Üzerine mürdüm yakışır gibi geldi ama kabarınca şekilleri biraz bozuk oldu.

Malzemeler: 3 yumurta,1 bardak süt, bir bardak sıvıyağ, 2 kabartma tozu, 1 bardak şeker, aldığı kadar un, 4 çay kaşığı türk kahvesi, 2 yemek kaşığı haşhaş,1/2 çay bardağı fındık içi isteğe göre mürdüm eriği.

Yapılışı:

  1. Yumurtaları şekerle çırpıp, sıvıyağ ve sütü ekledim. Sonra ununu ekledim azar azar, ve kabartma tozunu vanilini ekledim ardından.
  2. Hamurun yarısını ayırdım.Birinin içine türk kahvesini ekleyip kalıplara koydum.Üzerini fındık kırıkları yada eriklerle süsledim.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirdim.
  3. Diğer hamura haşhaş ekleyip aynı şekilde fırına verdim.Böylece çocuklar yerken seçenekleri oldu. Afiyet Olsun.

28 Ekim 2011 Cuma

Sebzeli Kek


                                    Tuzlu keki severim hele de içine sebzeler girdiği zaman. İçine bezelye eklemeyi de düşündüm aslında biraz garnitür havası verir diye vazgeçtim. Böylesi de çok güzel oldu. Patatesli keke alternatif olabilir.

Malzemeler: 3 yumurta, 1 bardak sıvıyağ,1 bardak süt,2 kabartma tozu,1 küçük patates,1/2 havuç, birkaç dal taze nane,birkaç dal dereotu, üzeri için susam,3 çay kaşığı tuz, alabildiği kadar un.

Yapılışı:

  1. Kalıbımı yağladıktan sonra içine susamlar serpiyorum.
  2. Patatesleri ve havuçları olabildiğince ince küp küp doğruyorum.Bunlara dereotu ve naneleri de ekliyorum.
  3. Şimdi geldi kek hamurumuzu yapmaya. Yumurtaları kırıp çırpıyorum. Üzerine yağ ve sütü ekleyip bir daha karıştırıyorum ununu azar azar ekliyorum. Kabartma tozlarını da ekledikten sonra son aşama 3 çay kaşığı tuz ekliyorum.
  4. Hazırladığım sebzeleri hamura ekleyip kalıba döküyorum.Önceden ısıtılmış 180 derecede kızarana kadar pişiriyorum. Afiyet Olsun....

27 Ekim 2011 Perşembe

SÜTLAÇ


                       Merhaba sevgili dostlar kısa bir aradan sonra üzerimdeki şu rehaveti kaldırayım dedim. Açılışı kızımın isteği üzerine sütlaç ile yapıyorum. Çok fazla pirinçli  sevmiyorum ben.O yüzden pirinç miktarını az tuttum. Afiyetle...

Malzemeler: 1 kg süt,1/2 su bardağı pirinç,3 kaşık pirinç unu, 1 kaşık nişasta,1 su bardağı şeker,vanilin,4 bardak su, üzeri için fındık yada tarçın.

Yapılışı:

  1. Önce tencereye 4 bardak su ve yıkanmış pirinçleri alıyorum, pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatıyorum.
  2. Tencereyi ocaktan indirip biraz beklettikten sonra(soğumasını istiyorum eğer sizin sütünüz soğuk ise karışımı soğutursa beklemenize gerek yok,böylece nişasta ve pirinç unu eklenince topak olmaz)
  3. Bir kapta pirinç unu ve nişastaya biraz süt ekleyip özeliyorum.Bu arada tencereye şekeri katıp erimesini sağlamak için karıştırıyorum.
Ocağa aldığım tencereye özelediğim karışımı azar azar ekleyerek karıştırıyorum. Kaynayıncaya ve kıvamı gelinceye kadar ocakta tutup indirince vanilin ekliyorum.Afiyet Olsun.


24 Ekim 2011 Pazartesi

Deprem

             İlk kez Bolu da yaşadım depremi. Tembellik edip derslerimden düşük not alınca yaz okulu için Bolu da kız yurdunda kalıyordum.Geceleyin bir uğultu bir sesle geldiki anlatamam. Düşünün kız yurdunun halini. Çığlıklar, itişmeler. Benim odamda 3 kişiydik. Odanın ortasına dikildik, ne olduğunu anlamadan el ele tutuştuk.Tabi o zamanlar depremi bilmiyordum. Elektrikler gitti.Arkadaş deprem oluyor diye bağırmasa ben hala uyku sersemliğiyle ne olduğunu anlayamamıştım.Sonra fırladık odadan. Tabi in inebilirsen merdivenlerden.Herkes üst üste.Çığlık çığlığa...Yurdun kapıları kilitli olduğu için kapıdan çıkamadık.Önümüzde 100 kadar öğrenci, onlar nereye biz oraya.Onlar sığınağın yolunu tutmuş arkadakilerde sığınağa yönelmiş :)Şimdi sadece gülüyorum cahilliğime.2 gün annemlere ulaşamadım.Telefonlar kilitlendi.Herkeste bir korku,bir bekleyiş.
                O gün bu gündür deprem dedinmi korkarım hem de çok.Bir dönem her gece depremle uyanacakmışım gibi hissettim.Çocuklarımı iki yanıma aldım.Sanki bina üzerimize yıkılacak ben onların yanında kalıcam filan ...Tam unutmaya başlıyoruz, hissettiriyor kendini o uğursuz olay.
               Vandakiler de eminim benim o zamanlar yaşadığımı yaşıyorlardır ve kuvvetli muhtemel daha çoook uzun yıllar yaşayacaklardır.Yakınını kaybedenleri düşünemiyorum bile.
               Rabbim kolaylık versin.Acılarını ve korkularını tüm içtenliğimle paylaştığımı belirtmek isterim.Dualarımız onlarla...

19 Ekim 2011 Çarşamba

Güveçte Kuru Fasulye


                 Öncelikle tüm ülkemizin başı sağ olsun diyorum.Terörü lanetliyorum.Ben bir karıncanın bile incinmesini ölmesini istemem ama bunu yapanların en şiddetli şekilde cezalanmasını canı gönülden istiyorum.Hatta öyle ki bütün terör elebaşlarının ibreti alem için idamını görmek istiyorum.Bugünkü duygularım tam anlamıyla bunlar.
                   Hayatta bir yanımız ölüm bir yanımız yaşam.Ağlıyoruz, ölülerimizi toprağa gömüyoruz gelip yiyip içiyoruz.Sen buna ne dersen de; ister komedi, ister trajedi, isterse dram olsun.Gerçeğin ta kendisi...
                    Şimdi gelelim bu güne denk gelen menümüze:
               Bilmem kuru fasulye sevmeyeniniz var mıdır. Ben çok severim şahsen. Bu gün de güveçte sucuklu kuru fasulye yaptım. Tabi bunun pastırmalısı makbuldür ama ben evdeki sucuğu kullandım bugün. Sonuç herkesin bildiği o nefis tad.

                 Malzemeler:
1/2 kg kuru fasulye,1/2 halka sucuk,1 kuru soğan,2 yeşil biber,salça, tuz.
               
                  Yapılışı:

  1. Kuru fasulyeler akşamdan ıslanır.Sabaha haşlanır, suyu süzülür.   
  2. Soğanlar doğranır,salça eklenir,ayrı bir tavada kavrulur.
  3. Güvece alınan kuru fasulyelere kavrulan soğanlar eklenir üzerine doğranmış biber ve sucuklar eklenir pişmeye bırakılır.Afiyet Ola...

16 Ekim 2011 Pazar

Kakaolu Muffinler


                      Yeni kalıp aldım İkea'dan. Denemek bu güne nasipmiş.Kakaoyu ve çikolatayı yoğun sevenlere göre oldu bunlar. Bir dahakine vişneli yapmayı düşünüyorum.Gevrek ve lezzetliydiler.Bu ölçülerle bir sorun yaşamadan yapabilirsiniz.

Malzemeler:
1,5 su bardağı un,4 yemek kaşığı kakao,1 su bardağı şeker,1 kutu krema,2 yumurta,1,5 kabartma tozu,1 çay kaşığı tuz, isteğe göre damla çikolata,, 6 yemek kaşığı sıvıyağ,vanilin.

Yapılışı:

  1. Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz.
  2. Yumurtaları çırpıp,içine şekeri ekliyoruz.Şeker eriyene kadar çırpmaya devam ediyoruz.
  3. İçine krema,sıvıyağ ekledikten sonra sıra un eklemeye geliyor. Biraz kıvamı koyu gelebilir size fakat pişince çok güzel olacak.
  4. Tuz, kakao, kabartma tozu, vanilin ekleyip damla çikolatalardan birazını içine katıyoruz.
  5. Kalıplara döktüğümüz hamurun üzerine isteğe göre damla çikolata ile süsleyip fırına veriyoruz.

15 Ekim 2011 Cumartesi

Ev Yapımı Erişte



                     Geçen gün arkadaşlar bana gelmişti.Erişte kestiklerinden bahsettiler "İstersen sana da keseriz dediler." Ben biraz tereddütte kaldım çünkü daha önce yaptığım bir şey değildi.Neyse iyiki yapmışız çünkü çok güzel oldu. Bugün ilk kez pişirdim.Kayınvalidem bile beğendi o kadar yani.


                     Malzemeler: 1 kase erişte,yarım kase lor, 2 kaşık tereyağ,2 kaşık sıvıyağ,isteğe göre ceviz.

Yapılışı:

  1. Bir tenceyere suyu koyup biraz tuz ekliyoruz kaynamaya bırakıyoruz.
  2. Kaynayan suya erişteleri ekleyip yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
  3. Erişteler pişince süzgece alıp soğuk suyla yıkıyoruz.
  4. Bir tavaya tereyağ ve sıvıyağı ekleyip kızdıyoruz.
  5. Servis kabının tabanına eriştelerin bir kısmını seriyoruz. Üzerine biraz lor biraz ceviz ekliyoruz.Sonra erişte koyuyoruz ve bu işlemi erişteler bitene kadar devam ediyoruz.En üstüne lor yada sade cevizle süslüyoruz.Kızdırdığımız yağı kaşık yardımıyla üzerinden her yerine değecek şekilde dökerek yağlıyoruz. Afiyet Olsun

14 Ekim 2011 Cuma

Gün Menüm


                  Akrabalarımızla günümüz var. Her ay birimizde buluşuyoruz. Bu pazartesi de sıra bana geldi.Ben de böyle bir menüyle ağırladım onları. Buluşmak, bir araya gelmek bana çok iyi geldi. Umarım onlar da benim gibi düşünmüşlerdir.
                   Sıra geldi sofradakileri saymaya:
  • Haşhaşlı Çörek
  • Küçük Pizza Şeklinde Çörekler
  • Peynirli Poğaça
  • Rus Salatası
  • Çiğ Köfte (ablam getirdi)
  • Yaprak Sarma

  • Galeta Unlu Börek
  • Kepekli Hurmalı Kurabiye


               
  • Puf Pasta
  • Midye Tatlısı
               

2 Ekim 2011 Pazar

Kepekli Hurmalı Kurabiye


Geçen hafta yaptığım bu kurabiyenin tarifini vermek bu haftaya kaldı. Ben aslında tembel ve uyuşuk biri değilimdir ama ne hikmetse aniden soğuyan havalar mı desem okulların açılması ve düzenin değişmesi mi desem ne desem bilmiyorum bir türlü elim kolum kalkmıyor sanki. Geçen haftanın işini bu pazar gününde bitireyim de pazartesi yine ayni kasvetle başlamıyayım dedim. Veeee tarifi vermeden edemeyeceğim bu kurabiyeleri es geçmek istemedim. Gerçekten muhteşem oluyorlar. Abartıyorum sanıyorsanız denemesi bedava.

Malzemeler: 1 paket oda sıcaklığında margarin,2 yumurta(birinin beyazı üzerine),1 çay bardağı sıvıyağ,8 kaşık şeker,5 bardak kepekli un,1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu,1 çay bardağı kırılmış fındık içi,10-12 adet hurma.

Yapılışı;

  1. Margarin,yumurta(yumurtanın birinin beyazını bir kaba alıyoruz diğerlerini karıştırıyoruz) ve sıvıyağı bir kaba boşaltıp şekeri ekliyoruz. Şekeri mümkün olduğunca elimizde karıştırarak eritiyoruz.
  2. Unu ve kabartma tozu,vanilini ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.Bu esnada küçük parçalar halinde doğranmış hurmaları ekleyip elimizde şekil veriyoruz.
  3. Kurabiyeleri daha önceden ayırdığımız yumurta beyazına batırıp sonra fındık kırığına batırıyoruz.
  4. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişinceye kadar bekletiyoruz.Afiyet Olsun...