Başka nerelerde yapılır bilmiyorum ama, Bilecik'te çok yapılan bu turşu ikramlıkların yanında müthiş güzel gidiyor. Kavanoza koymayıp, taze taze yapıp tüketebileceğiniz cinsten. Ben kavanozlara doldurduktan sonra sadece bir tanesini ayırabildim nasıl göründüğünü gösterebilmek adına. Lezzeti şahaneydi.
Anneme yaptırdım bu turşuyu. Zaten biberleri de annem, Bilecik'ten gelirken getirmişti. Bu biberlerin bir özelliği var, o da yarısının acı yarısının tatlı oluşu. Gerçi şimdilerde isteyene acı isteyene tatlısı satılsada annemin çocukluğu zamanında yarısı acı yarısı tatlı olurmuş eskiden.
Bu biberlerden bulanlara kışlık olmasa bile, mutlaka taze taze yapıp denemenizi öneririm.
3 adet yarımşar kg lık kavanoz için;
Malzemeler;
- 16-17 adet kadar kamber biber
- 6 adet havuç
- her bir biber için;
- 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
- 1/2 tatlı kaşığı şeker
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 diş sarımsak
Yapılışı;
- Kamber biberlerin sap kısımları dikkatlice çıkarılıp (kenarı yırtılmadan)çekirdeklerden temizlenir.
- Havuçlar soyulup rendelenir.Her bir bibere aldığa kadar rendelenmiş havuçtan koyulur. Doldurulan biberler fırın tepsisine dizilir.
- Tepsideki biberlerin her birine teker teker önce 1'er yemek kaşığı üzüm sirkesi koyulur.
- Ardından 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koyulur yine her birine 1/2 tatlı kaşığı olacak şekilde şeker koyulur.
- Her birine 1/2 çay kaşığı tuz eklenir ve son olarak bir büyükçe diş sarımsak dilimlenip biberlerin üzerine birer diş sarımsak gelecek şekilde yerleştirilir.
- Hazırlanan tepsi fırına sürülüp, 200 derecede biberler hafifçe buruşup, havuçlar birazcık dibine inene kadar tutulur.
- Hazırlanan yarımşar kg lık kavanozlara biberler üst üstü (5-6 )biber olacak şekilde dikkatlice koyulup, sıcak sıcak kapakları sıkıca kapatılır. Ters çevirip bekletiriz. Soğuyunca, kışın yemek üzere serin bir yere kaldırırız.Afiyet Olsun...