..

22 Şubat 2015 Pazar

Kıymalı Biberli Kaymaklı Börek


Hayırlı haftalar Sevgili Dostlar...
Kıymalı, biberli,kaymaklı böreğin adı her ne kadar uzun olsa da, bu böreğe ismini verirken düşündüm. Bu malzelerin herbiri böreğe asıl tadını veren malzemeler. Bir de onlar kadar değerli bir malzeme var ki o da, kabartma tozu.
Yufka böreklerinizde, hazırladığınız yoğurtlu yada sütlü sosun içine biraz da kabartma tozu eklerseniz,böreğiniz daha bir puf olacaktır. Benden söylemesi.
Ben bu böreğin bir diğer adını ise zengin börek koyuyorum. Süt kaymağı böreğe müthiş bir tat veriyor, biberler ise ayrı bir güzellik.  Denemeniz dileğiyle...

Malzemeler:
  • 3-4 yemek kaşığı kadar kıyma
  • 1/2 kırmızı kapya biber
  • 1/2 çarliston biber
  • 3-4 adet taze soğanın beyaz kısmı (siz isterseniz yeşil kısmıyla da kullanabilirsiniz)
  • 3-4 adet yufka
  • bir tutam karabiber
Sosu İçin:
  • 1 büyük çay bardağı süt
  • 1/2 küçük çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1/2  paket kabartma tozu
Arasına koymak için
  • Bir küçük kase kaymak (Ben süt üzerinden aldığım doğal kaymağı kullandım.)
  • Üzeri için: Çörekotu

Yapılışı:
  1. Kıymayı tavaya alıyoruz. Çok hafif kavuruyoruz. Üzerine küçük doğranmış biberler, soğan ekliyoruz, çok az daha kavurup tuz ve karabiber ekliyoruz. Soğuması için bir kenarı alıyoruz.
  2. Sos malzemelerini bir kaseya alıp karıştırıyoruz.
  3. Hafifçe yağlanmış kare boy borcama, birinci yufkayı koyuyoruz.Üzerine sostan döküp heryerini fırçalıyoruz. Yufkanın büyük gelen kenarlarını da üzerine katlayıp sos sürüyoruz. Harcımızdan biraz döküyoruz. Arasına küçük parçalar halinde kaymaktan da koyuyoruz.
  4. İkinci yufka için de aynı işlemi yapıyoruz. Bir yufka bir sos bir  harç şeklinde iki kata yayıyoruz. Kaymağı da koyup üçüncü yufkayı kapatıyoruz,kenarlarını tepsinin dibine doğru aşağıya sokup böreğin üstünü düzeltiyoruz. Kenarlarını düzeltip, üzerine yumurta sarısı yada harç kaldıysa ondan koyuyoruz. Çörekotu serpip 170 dereceli fırında her yanı kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...