..

24 Kasım 2011 Perşembe

Lahana Sarması


                 Lahana sarması her zaman bir telaşlı gelir bana. Eminim benim gibi düşünen çok insan vardır. Fakat onu da diğer kış sebzeleri gibi yemenin başka şekilleri olduğu halde, en çok tercih ettiğimiz şekli her zaman sarması oluyor.Kızlarım bile bunu çok seviyorlar ki malesef bizimkiler çok seçici, yemek konusunda.Aslında bunun etlisini seviyorum. Fakat yine çocuklar yüzünden et koyamıyorum. Yoksa yemiyorlar. Bu şekliyle yemeye alışkın olduğumuz için bize çok güzel geliyor. Sizin böyle bir sorununuz yoksa bence mutlaka et koymalısınız.
Bu tarifimi yine cacaronblog.blogspot.com/  Çay Kahve Bahane Etkinliğine gönderiyorum.Sevgilerimle...
Malzemeler:
1 orta boy lahana,2 su bardağı pirinç,2 orta boy kuru soğan,2 yemek kaşığı domates salçası,4 çay kaşığı sebze çeşni,yarım demet maydanoz,karabiber, pulbiber, reyhan.

Yapılışı:

  1. Lahanalar ayrılır ve yıkanır, su dolu büyükçe bir tencerede haşlanır. Süzgece alınır, üzerine su gezdirilir.
  2. İç hazırlaması yaprak sarması gibi. Önce soğanlar ince ince kıyılır bir tavada yağda kızartılır, daha sonra yıkanmış pirinçler ilave edilir.Salça ve baharatlar ve sebze çeşnisi ilave edilir.
  3. İnce ince kıyılmış maydanoz hazırladığımız iç harcımız biraz ılınınca ilave edilir.Sarmaya başlanır. 
  4. Tencerenin dibine biraz lahana yapraklarından koyarız. Sardığımız lahanaları dize dize elimizdeki malzememizi bitiririz.En son üzerine salça ve biraz tuz eklediğimiz suyumuzu koymadan önce yağını koyarız. En son suyunu koyup pişirmeye bırakırız. Pişme süresi lahanaya göre değişiyor. Bakıp karar vermek bence en iyisi. Afiyet Olsun.


Yeşil Mercimek Salatası




                                   Öncelikle tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlarım.Allah onları başımızdan eksik etmesin.Van'da ölen öğretmenlerimizi de tekrar rahmetle anıyorum.Allah mekanlarını cennet etsin.Benim en sevdiğim öğretmenim ilkokul öğretmenimdi. Ayrıca üzerimde en çok emeği olan da odur diyebilirim.Hepsinin ellerinden tekrar öpüyorum.
                                  Salatamıza gelince,salata severlere göre bir salata. Hem içinde bakliyat barındırıyor,hem tok tutucu,hem de salata işte daha ne olsun.Bazen insan yeni şeyler denemek istiyor. Fazla çeşitlerin arasında, şöyle çabuk tarafından yapılıverecek ve çeşit oluşturacak bir salata. Çoktandır yapmak istiyordum.Kısmet günüme denk geldi.Haydi şimdi tarifi verelim:
Malzelemer:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,1/2 su bardağı haşlanmış pirinç,2 tane kırmızı biber,birkaç dal taze soğan,birkaç dal maydanoz,nar ekşisi, zeytinyağı,limon, üzeri için mor lahana.
Yapılışı:
  1. Taze soğanlar ince ince kıyılır.Kırmızı biber de mümkün mertebe ince kıyılır.İçine maydanozlar kılıyıp eklenir.
  2. Haşlanmış mercimek,limon, nar ekşisi,zeytinyağı ve tuzu eklenir.En son pirinçler eklenir. Üzerine kıyılmış mor lahana koyularak servis yapılır. Afiyet Olsun.