..

29 Kasım 2011 Salı

Çikolatalı Kurabiye


                                Bu kurabiyeyi ilk kez Hicran arkadaşımda yemiştim. Çok maharetlidir arkadaşımın kendileri.Ağızda dağılan kurabiyelerden bunlar. Tek nokta hamuru çıkaracağınız kalıp meselesi. Demir ve parmakla  bastırılarak çıkartılan kurabiye kalıpları kullanılıyor bunun için. Benim kalıbım bundan olmadığı için gerçek şeklini tam yakalayamadım. Kalıbım yok diye kaç zamandır bekliyordu. Evde çocuklar kurabiye isteyince; ben bu kurabiyeden yana kullandım tercihimi.Kesinlikle sizi yüz üstü bırakmayacak tariflerden biri.Ben tırtıl şeklinde olana çikolata sürmek istemedim. Sadesi  benim favorim.

Malzemeler:1 paket margarin,1 su bardağı sıvıyağ,2 yumurta,1 su bardağı pudra şekeri,1 kabartma tozu, 1 vanilin.
Arasına sürmek için kahvaltılık çikolata.

Yapılışı:
  1. Oda sıcaklığındaki margarinin üzerine bütün malzemeleri katıp azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamında hamur yoğuruyoruz. Kalıptan geçmesini düşünerek ona göre yumuşaklık vermemiz gerekiyor hamura.
  2. Elimizle bastırarak çıkardığımız kalıbın içine hamurdan koyup yere yapışık olarak bastırıyoruz. Yukarıdaki yuvarlak şekilleri elde ediyoruz. Eğer düz şekilde aşağıya doğru çekersek tırtıl oluyor.
  3. Kenarları ne kadar belirgin olursa o kadar amacımıza ulaşmış oluyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.Afiyet Olsun...



28 Kasım 2011 Pazartesi

Sarımsak Soslu Çörekler



                     Ebru Omurcalı'nın sarımsaklı-peynirli sosuyla yaptığı ekmeklerden etkilendim bu tarifte. Farkı ise; ben kendi bildiğim şekilde yaptım çörekleri. Yumuşacık çörekler oldular.Sarımsak sosunu isteğe göre koymayabilirsiniz yada ölçüleri azaltarak hepsine koymayabilirsiniz.

Malzemeler: 1 su bardağı ılık süt,1 su bardağı yoğurt,1,5 su bardağı ılık su,1/2 su bardağı sıvıyağ,1 yaşmaya,5 tatlı kaşığı şeker, 4 tatlı kaşığı tuz.

Sosu İçin:2 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak,1 tatlı kaşığı kekik,2 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir,1 çay bardağı zeytinyağı.

Yapılışı:
  1. Mayayı ılık süt ve su ile özeliyoruz. İçine şekeri katıp eritiyoruz. Tuzu,sıvıyağı ve yoğurdu katıp karıştırıyoruz. Azar azar un ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Elimize yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edince, hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.
  2. Yağlanmış tepsiyi hazırlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bezelere ayırıyoruz. Her bir bezeyi elimizle açıp içine elimizle sıvıyağ sürüyor ve rulo yapıyoruz. Elimizle uzatıp düğüm atıyoruz.Yukarıdaki biçimde şekil veriyoruz.
  3. Üzerine yumurta sürüp 180 derece fırında pişiriyoruz.
  4. Sosunu hazırlamaya başlıyoruz.Ezilmiş sarımsak, kekik, zeytinyağı ve peyniri karıştırıyoruz.Servis yaparken ekmeklerin üzerine sürüyoruz.Afiyet Olsun...








27 Kasım 2011 Pazar

Havuç Kızartması



                                          Herkese iyi pazarlar. Bu gün sizlere arkadaşım Handan'ın sevgili kayınvalidesinin bir tarifini sunacağım; havuç kızartması.Mücveri andırıyor fakat içinde havuç yalnız bulunuyor. Kavrularak yapılıyor ve sarımsaklı yoğurt eşliğinde iyi gidiyor. Havucu farklı yemek isteyenlerin tercihi olabilir yada en azından dar zamanlarda kurtarıcı. Ben beğendim yemeği, sizlere de tavsiye ederim. Sevgilerle...

Malzemeler: 1 kg havuç,1 fincan su,yarım fincan sıvıyağ,2 yumurta,1 adet madensuyu,4 kaşık un,tuz, kızartmak için sıvıyağ.

Yapılışı:
  1. Havuçlar soyulur ve rendelenir. Bir tavada üzerine yarım fincan sıvıyağ, 1 fincan su eklenerek yumuşayıncaya kadar kavrulur.
  2. Soğuması için bir kenara alınır.Soğuyunca içine maden suyu eklenir.İçine 2 tane yumurta kırılır, tuzu ve unu eklenir(gerekirse 1 kaşık daha un koyabilirsiniz),iyice karıştırılır. Kaşıkla alınarak, kızgın yağda kızartılır.
  3. Üzerine sarımsaklı yoğurtla servis yapılır. Afiyet Olsun....





25 Kasım 2011 Cuma

Kıbrıs Tatlısı

                           Uzun zamandır yapmak isteyip de bir türlü fırsat bulamadığım tariflerin en başında yer alıyordu. Artık buna bir son verdim.Hem şerbetli, hem sütlü, hem tatlı ve hem de kalorili. İçinde ceviz, hindistan cevizi,şerbet ve süt var. Bence en iyisi siz bunu çocuklarınıza yedirin. Yedirin ki (benim gibi) evde enerjilerini atacak kanepe ve masa bırakmasınlar. Tam anlamıyla tombul bir tarif yani :) Neden böyle güzel şeyler çok kalorili oluyor yaaa.

Malzemeler:
Keki İçin;4 yumurta,1,5 su bardağı sıvıyağ,1 bardak şeker,1 bardak galeta unu, 1 bardak ceviz, 1 bardak hindistan cevizi,1,5 kabartma tozu.
Kreması; 4 su bardağı süt, 1 su bardağı şeker,1 su bardağından iki parmak eksik nişasta, 1 kaşık pinirç unu, 1 tane beyaz kremşanti, vanilya.
Şerbeti: 3 su bardağı su, 2 su bardağı şeker.

Yapılışı:

  1. Keki için yumurtaları kırıp şekerle çırpıyoruz. İçine kabartma tozu haricinde bütün malzemeleri katıp karıştıryoruz. En son kabartma tozunu katıp yağlanmış tepsiye döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pişiriyoruz.
  2. Bu arada şerbeti ocağa koyup kıvam alana kadar pişiriyoruz.
  3. Kekimiz fırından çıkınca, ılınmasını bekliyoruz. Ilınınca üzerine hazırladığımız ılık şerbeti döküyoruz.
  4. Kek soğurken,muhallebimizi hazırlamaya başlıyoruz. Sütü bir tencereye alıp nişastayı ve pirinç ununu, bir tabakta özeliyerek tencereye ekliyoruz. Şekerini ekliyoruz. Kıvam alıncaya kadar pişiriyoruz. İndirince vanilini ve krem şantiyi ekliyor ve mikserde hızla çırpıyoruz.Hazırladığımız kekin üzerine seriyoruz.
  5. En üstüne ise hindistan cevizle süslüyoruz.


24 Kasım 2011 Perşembe

Lahana Sarması


                 Lahana sarması her zaman bir telaşlı gelir bana. Eminim benim gibi düşünen çok insan vardır. Fakat onu da diğer kış sebzeleri gibi yemenin başka şekilleri olduğu halde, en çok tercih ettiğimiz şekli her zaman sarması oluyor.Kızlarım bile bunu çok seviyorlar ki malesef bizimkiler çok seçici, yemek konusunda.Aslında bunun etlisini seviyorum. Fakat yine çocuklar yüzünden et koyamıyorum. Yoksa yemiyorlar. Bu şekliyle yemeye alışkın olduğumuz için bize çok güzel geliyor. Sizin böyle bir sorununuz yoksa bence mutlaka et koymalısınız.
Bu tarifimi yine cacaronblog.blogspot.com/  Çay Kahve Bahane Etkinliğine gönderiyorum.Sevgilerimle...
Malzemeler:
1 orta boy lahana,2 su bardağı pirinç,2 orta boy kuru soğan,2 yemek kaşığı domates salçası,4 çay kaşığı sebze çeşni,yarım demet maydanoz,karabiber, pulbiber, reyhan.

Yapılışı:

  1. Lahanalar ayrılır ve yıkanır, su dolu büyükçe bir tencerede haşlanır. Süzgece alınır, üzerine su gezdirilir.
  2. İç hazırlaması yaprak sarması gibi. Önce soğanlar ince ince kıyılır bir tavada yağda kızartılır, daha sonra yıkanmış pirinçler ilave edilir.Salça ve baharatlar ve sebze çeşnisi ilave edilir.
  3. İnce ince kıyılmış maydanoz hazırladığımız iç harcımız biraz ılınınca ilave edilir.Sarmaya başlanır. 
  4. Tencerenin dibine biraz lahana yapraklarından koyarız. Sardığımız lahanaları dize dize elimizdeki malzememizi bitiririz.En son üzerine salça ve biraz tuz eklediğimiz suyumuzu koymadan önce yağını koyarız. En son suyunu koyup pişirmeye bırakırız. Pişme süresi lahanaya göre değişiyor. Bakıp karar vermek bence en iyisi. Afiyet Olsun.


Yeşil Mercimek Salatası




                                   Öncelikle tüm öğretmenlerin öğretmenler gününü kutlarım.Allah onları başımızdan eksik etmesin.Van'da ölen öğretmenlerimizi de tekrar rahmetle anıyorum.Allah mekanlarını cennet etsin.Benim en sevdiğim öğretmenim ilkokul öğretmenimdi. Ayrıca üzerimde en çok emeği olan da odur diyebilirim.Hepsinin ellerinden tekrar öpüyorum.
                                  Salatamıza gelince,salata severlere göre bir salata. Hem içinde bakliyat barındırıyor,hem tok tutucu,hem de salata işte daha ne olsun.Bazen insan yeni şeyler denemek istiyor. Fazla çeşitlerin arasında, şöyle çabuk tarafından yapılıverecek ve çeşit oluşturacak bir salata. Çoktandır yapmak istiyordum.Kısmet günüme denk geldi.Haydi şimdi tarifi verelim:
Malzelemer:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,1/2 su bardağı haşlanmış pirinç,2 tane kırmızı biber,birkaç dal taze soğan,birkaç dal maydanoz,nar ekşisi, zeytinyağı,limon, üzeri için mor lahana.
Yapılışı:
  1. Taze soğanlar ince ince kıyılır.Kırmızı biber de mümkün mertebe ince kıyılır.İçine maydanozlar kılıyıp eklenir.
  2. Haşlanmış mercimek,limon, nar ekşisi,zeytinyağı ve tuzu eklenir.En son pirinçler eklenir. Üzerine kıyılmış mor lahana koyularak servis yapılır. Afiyet Olsun.

23 Kasım 2011 Çarşamba

Üç Renkli Patates Salatası


            Salatalarla dolu bir menü ve benim her gün neredeyse salata yayınlamak zorunda kalmam. Fakat bunların hiçbirini es geçmek istemiyorum. Sonuçtan keyif alacağınız bir tarif.Pek çoğunuz yapmıştır.Ben ise pancarı fazla tuttum ki bu fazla tüketmeye alışmadığımız sebzeyi daha fazla yiyelim diye. Siz isterseniz. Haşlanmış ve rendelenmiş patatesleri üçe eşit ayırarak katların daha belirgin olmasını sağlayabilirsiniz. Ben dedim ya pancarlı ve de kırmızı olsun istedim.
Bu tarifimi Sevgili Çacaron blok Çay kahve bahane etkinliğine gönderiyorum. Kolaylıklar diliyorum.
Malzemeler:
7-8 tane haşlanmış patates,1 orta boy pancar,1/2 demet dereotu,1/2 demet maydanoz,2 orta boy haşlanmış havuç, sıvıyağ, tuz

Yapılışı:
  1. Haşlanmış patatesleri rendenin ince tarafından rendeliyoruz.Havuçları da ayrı bir kapta rendeliyoruz.
  2. İsteğe göre eşit miktarda ayırdığımız patateslerimizin hepsini ayrı bir kaba alıyoruz.
  3. Birine haşlanmış ve rendelenimiş havuçları, diğerine ince ince kıyılmış yeşillikleri, bir diğerine ise rendelenmiş pancarı ekliyoruz. 
  4. Her birine limon sıkıyoruz ve tuzunu ayarlıyoruz. Sıvıyağ ekleyip dibi yağlanmış kek kalıbına en üstte pancarlı, onun altında havuçlu, onun altında yeşillikli patatesler kalacak şekilde kalıba yerleştiriyoruz. Elimizle bastırıyoruz. Ters çevirip çıkartıyoruz.Afiyet Olsun.

22 Kasım 2011 Salı

Havuçlu Elmalı Kereviz Salatası





                                      Merhaba dostlarım.Ankara'da güneşe rağmen soğuk var bugün.Benimse geçen haftadan kalan günümde yaptığım ve bir türlü yayınlayamadığım tariflerim var. Annemler vardı geçen hafta. İşte bu yüzden tarif yayınlamak istemedim. Daha doğrusu tarif yayınlamak yerine küçük yiğenimle oynamayı,  annemlerle muhabbet etmeyi tercih ettim.Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi bu mutluluk da bugün son buldu.Kimbilir anneciğim bir daha ne zaman gelecek benim evime.Malum, başka memlekete gelin gidersen,sonun böyle mahzun oluyor.
                                       Gün menümdeki tarifleri yayınlamamı isteyen arkadaşları daha fazla bekletmeden portakal çanağında sunduğum ve salataya geçelim.Bu arada kereviz salatasını sade sevenler varsa içine havuç yada elma eklemeyebilirler yada sadece birini ekleyebilirler. Ben kerevizin kokusunu pek sevmediğim için mümkün oldukça bu tadı kapatmak istedim.Değişik bir salata oldu. Afiyet olsun.

Malzemeler:
5 adet içleri kaşıkla çıkarılmış portakal kabuğu,1 büyük kereviz,1 havuç,1 elma, 1/2 demet dereotu,1 diş sarımsak,3 kaşık mayonez, aldığı kadar yoğurt,tuz, limonsuyu,süslemek için ceviz

Yapılışı:

  1. Kereviz soyulur ve rendelenir, üzerine limon sıkılır.
  2. Havuç soyulup rendelenir,elma  soyulup rendelenir, dereotu ince ince kıyılır, sarımsak dövülür.
  3. Bir kasede sarımsağa mayonez eklenir, yoğurt eklenerek karıştırılır ve tadına bakılarak tuzu koyulur.
  4. Kerevizin suyu sıkılır rendelenmiş diğer malzemelerin içine eklenerek hazırlanmış yoğurt karışımı eklenir.Portakal kabuklarının içine koyularak üzeri cevizle süslenir. Afiyet Olsun.

16 Kasım 2011 Çarşamba

Arkadaş Günüm


                        15 Kasım'da arkadaşlarımla yaptığım günüm vardı.Gelinimiz Fadime sağolsun bana bu masayı hazırlamamda çok yardımcı oldu.Bu arada baklava el açmasıdır. Sevgili Hatice Babaanne kendi elleriyle açıp,bana göndermiş. Elleri dert görmesin..Onlar için seçtiğim tariflere gelin birlikte bakalım.

Kıymalı Avcı Böreği

Yaprak Sarması

Üç Renkli Patates Salatası

Yeşil Mercimek Salatası

Havuçlu Elmalı Kereviz Salatası

Sultan Lokumu

Hatice Babaannenin taa köyden yapıp gönderdiği el açması baklava


Hamur İşleri (Patatesli Poğaça ve Örgü Çöreği) 


En kısa zamanda tariflerimi paylaşacağım. Sevgiyle kalın....

13 Kasım 2011 Pazar

Rulo Kurabiye


                        Sizlere çok güzel bir kurabiye tarifiyle merhaba diyorum.Bu bir arkadaşımda yediğim ve çok beğendiğim kurabiyenin, kendimce yaptığım küçük bir değişiklikle son bulmuş durumu.Hem gevrek,hem de ağızda dağılıyor.Ayrıca sert değil.Arasındaki cevizlerde bir ayrı yakışmış ona.Değişik kurabiye yapmak isteyenlere alternatif olabilir.

Malzemeler: 200 gram margarin,2 yumurta,1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvıyağ,7 çorba kaşığı toz şeker,1 paket kabartma tozu,2 çay kaşığı mahlep,1çay kaşığı tuz,aldığı kadar un,kakao,ceviz kırığı.

Yapılışı:
  1. Bütün kurabiyelerde olduğu gibi oda sıcaklığındaki margarinimizin yanına kakao,ceviz ve tuz haricinde bütün malzemeleri katıp karıştırıyoruz.Şekeri mümkün olduğunca eritiyoruz.
  2. Azar azar un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığına kadar yoğuruyoruz.
  3. Hamuru ikiye bölüp yarısına kakao ekleyip yediriyoruz.
  4. İkiye böldüğümüz hamurları bir daha ikiye bölerek bezeler yapıyoruz. Bir beze beyazdan alıyoruz.Küçük tabak kadar açıyoruz.Kenara çekiyoruz,ikinci beze kakaolu olacak. Onu da tabak kadar açıyoruz ve hamurları üst üste koyup tekrar beraber büyütüyoruz.Mümkün olduğunca inceltiyoruz.
  5. İçine fındık serpip, rulo yapıyoruz.Ortası kalınlaşacaktır.Elimizle biraz inceltiyoruz.Buzdolabında 20 dakika dinlendiriyoruz.
  6. 1 er santim kalınlığında kesiyoruz ve tepsiye alıyoruz.180 derece fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet Olsun...
               Ben bu tarifimi Çay Kahve Bahane Etkinliği İçin Cacaron Blog adresine gönderiyorum.Arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.

Hamsi Tava


                       Hamsiyi sevmeyeniniz varmı bilmem ama ayıklaması da olmasa ben her gün yiyebilirim.Bu tarif epeydir bekliyordu.Akşam vakti acele tarafından hazırlanmış olmasa daha güzel resim elde edebilirdim.Neyse zaten yemeğin tadı güzel, bırak görüntü de sönük kalsın.

Malzemeler: 1 kg hamsi(ayıklanmış),2 kaşık tereyağ,sıvıyağ,1 bardak un,1/2 bardak mısır unu,tuz,karabiber.

Yapılışı

  1. Genişçe bir tabağa unları, tuz ve iki çay kaşığı karabiber katıp,hamsileri teker teker una buluyoruz.
  2. Tavamıza tereyağ ve sıvıyağ koyup eriyene kadar ısıtıyoruz.
  3. Unladığımız hamsileri teker teker bu tavaya diziyoruz.(Biraz da sıkıştırarak)Altı kızardığında,genişçe bir metal tepsiyi tavanın üzerine kapatıp ters çeviriyoruz.( Bu esnada dikkat edin elinizi yakmayın).Çevirdiğimiz tarafı da kızartıp servis tabağına alıyoruz. Bol yeşillikle birlikte afiyetle yiyoruz.


Not: Yada bütün bunları yapmak yerine balık pişirme tavası kullanabilirsiniz.Her iki tarafını hiçbir yerinizi yakmadan aynı şekilde pişirebilirsiniz.

12 Kasım 2011 Cumartesi

Et Soteli Spagetti


                            Kızlar spagettiyi seviyor. Ben ise her zaman aynı şekilde yemekten hoşlanmıyorum. Bir de onlara et yedirmek var tabi. Eti yemedikleri için nereye, neyin içine koyacağımı çok düşünüyor bir o kadar da çabalıyorum.Et soteyi yaparken mümkün oldukça etin o kendine has koku ve tadını değiştirmeye çalıştım ki fazla tepki göstermeden yesinler diye.
                            Malzemeler: 500 gram dana kuşbaşı,2 yeşil biber, 2 kırmızı biber,1 iri soğan,kekik,kişniş,karabiber,1 paket spagetti makarna,sıvıyağ.
Eti marine etmek  için yarım çay bardağı süt,2 kaşık sıvıyağ,1 kaşık limon suyu.

Yapılışı:
  1. İşe öncelikle eti derince bir kaba alıp üzerine süt,sıvıyağ,limon suyu ve tuzu iyice yediriyoruz.1 saat bekletiyoruz.
  2. Eti kavurmak için derince bir tava yada tencereye alıyoruz.Üzerine yarım çay bardağı kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak pişiriyoruz. Suyunu çekince üzerine doğranmış soğan, kırmızı ve yeşil biberleri ekleyip en son olarak da baharatları katıp arada karıştırarak kavuruyoruz.
  3. Bu arada makarnayı haşlayıp süzdükten sonra, tencereye biraz sıvıyağ koyarak kavuruyoruz.
  4. Üzerine et sote ile servis yapıyoruz. Afiyet Olsun.

                            

11 Kasım 2011 Cuma

Patatesli Mantı


               Daha önce de Bilecikli olduğumu söylemiştim. Bizim düğünlerimizde yaptığımız yemeklerden biridir patatesli mantı.Bu mantının en büyük özelliği her halde mercimekli mantıda olduğu gibi tepsiye dizilişi ve fırına verilişidir.Patatesli mantıda Kayseri mantısında olduğu gibi bir kaşığa kırk tane girmez, aslına bakarsanız girmesi de beklenmez. Özelliği mantıların büyük oluşudur. Fakat fırınlandığı için kendine has bir tadı vardır.Değişik  ve yöresel yemekler aradığınızda bir alternatif olabilir.

Malzemeler: 1 yumurta,1 bardak ılık su,2 bardak un,3 çay kaşığı tuz,üstünü aşacak kadar etsuyu(etsuyu tuzlu ise bu miktar tuz karar oluyor, eğer etsuyu tuzsuz ise tuzunu artırmanızda yarar var),4 haşlanmış patates,sıvıyağ,karabiber.

Yapılışı:
  1. Patatesleri rendeden geçirip içine biraz tuz, biraz sıvıyağ ve biraz da karabiber ekleyip kenara alıyoruz.
  2. Hamuru için yumurta ve tuzu  ekleyip çok yumuşak olmıyacak bir hamur yoğuruyoruz.
  3. Hamuru iki bezeye ayırıyoruz.Açabildiğimiz kadar büyük açıp karaler halinde kesiyoruz. Kesimde dikkat edilecek nokta Kayseri mantısı gibi kesmemek yani 4 e 4 santim kadar büyüklükte olması gerekiyor.
  4. İçine yaptığımız harcı koyuyoruz.Bildiğimiz mantı şeklinde katlıyoruz.Katladığımız mantıları dibi yağlanmış fırın tepsisine tek tek yan yana yerleştiriyoruz. Katlama işlemi bitince fırına alıp üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Etsuyunu ılıtıp mantıların üzerini aşmaya yakın olacak şekilde  koyuyoruz ve tekrar fırına veriyoruz.
  6. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sumakla süslüyoruz. Afiyet Olsun...

10 Kasım 2011 Perşembe

Bir Akşam Yemeği

     
                      Bugün özenli bir sofra hazırlamak istedim.Fakat bir türlü aksilikler peşimi bırakmadı.Önce mutfakta ayağım kayarak düştüm.Sol elim ağrıyor bu yüzden.İkincisi parmağımı kestim. Vakit daralınca hızlı hızlı yapayım derken her nasılsa parmağımı bir güzel kesiverdim.Neyse ki çok büyük bir kesik olmadı.Her şeye rağmen hazırlıklarımı eşim gelmeden yetiştirebildim.
                      Bizimkiler çorbayı pek sevmediklerinden, menümde çorba yapmadım.Ne yaptığıma gelince gelin birlikte bakalım...

İlk önce bizim yöreye ait bir mantı çeşidi olan Patatesli Mantı
  
Dana Şinitzel Arpacık Soğan ve Ayva Eşliğinde

Kırmızı Pancar Salatası

Kestaneli Pilav

Yaprak Sarma


Tere Salatası

Ve bayramdan kalma midye tatlısı, atıştırmalık truflarım vardı.


Kalbimizdesin

                             Senin yolundayız.Seni Seviyoruz ve Unutmayacağız Atam.

9 Kasım 2011 Çarşamba

Midye Tatlısı




                                    Daha önce ilk kez günümde yapıp denediğim bu tatlıyı bayram tatlısı olarak düşünüyordum. Nitekim ki düşündüğümü de yaptım. Hem şekli hem de tadı konusunda yine pek riskli olmayan tatlılardan.
                                 Arzumcum'dan aldığım bu tarifi aynen uyguladım.Evde yaptığımız baklava yapımına benziyor, en büyük farkı içinde maya olması.Bir de şekli tabi.Tadına gelince yine söylüyorum tadı garanti.Sadece iş pişirmesinde bitiyor.Eğer ağızları biraz açık olursa bu sefer adı dilber dudağı oluveriyor.Mademki midye tatlısı dedik o zaman ben de şeklini elimden geldiğince aslına uydurmak için fırının kapağını açıp uçlarını kaşık yardımıyla bastırarak müdehale ettim.

                 Malzemeler:
3adet yumurta,1 su bardağı sıvıyağ,1 su bardağı ılık süt,1/2 paket yaşmaya,1 tane kabartma tozu,1çimdik tuz,aldığı kadar un, içi için çekilmiş ceviz, açmak için nişasta, üzeri için teremyağ.

Şerbeti için; İki tepsilik çıkıyor bu ölçülerden ben bir tepsisini şerbetledim bunun için 4 su bardağı şeker,5 su bardağı su ve yarım limon kullandım.

Yapılışı:
  1. Öncelikle şerbeti kaynatmakla işe başlıyoruz.Her zamanki gibi su ve şekeri ocağa koyup kepçeyle kıvamına bakıyoruz. Yani kepçeyi tencereye daldırıp en son damlayan damlanın biraz daha uzun sürede damlaması gerekiyor. Bunu görünce içine limonu sıkıp 2-3 dakika daha kaynatıyoruz.Kapatıyoruz.
  2. Mayayı yoğurma kabına alıyoruz ve ılık süt ile ezerek diğer malzemeleri birer birer ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz.Bu hamura 4 e bölüp her bir parçasını yirmi tane küçük parçalara ayırıyoruz.Yani toplam 80 tane oluyor.
  3. Her bir bezeyi fincan tabağı kadar, nişasta ile açıp 5 şerli olarak üst üste koyuyoruz.Bu beşerli hamuru merdaneyle açabildiğimiz kadar kenarlarından bastırarak açıyoruz.
  4. Sıkıca rulo yapıp bir parmak genişliğinde kesiyoruz.Her kestiğimiz parçayı merdane yardımıyla yada elimizle açıp içine ceviz koyuyoruz.Midye şekli veriyoruz.
  5. Yağlı kağıda diziyoruz.Biraz dolapta bekletiyoruz.Üzerine erittiğimiz teremyağı fırça yardımıyla teker teker sürüyoruz ve fırına veriyoruz. Benimkilerin fırında ağızları açılmaya başlayınca fırının kapağını açıp ağızlarını bir tahta kaşık yardımıyla biraz bastırdım. Böylece açılmasını engelledim.
  6. Fırından çıkardığımız midyelerimizi şerbetliyeceğimiz kaba alıp ılık şerbeti ılık midyelerin üzerine döküyoruz. Afiyet olsun...

6 Kasım 2011 Pazar

Bayram İkramlıkları Truf


                             Herkese iyi bayramlar tekrar.Allah kurbanlarınızı ve dualarınız kabul etsin inşallah.Rabbim yenisine erdirsin.Bu bayram ikramlıklarımı kendim yapmak istedim ve truf tercih ettim.Dolapta bizim yaramazların fazla bekletmiyeceğini düşünüce dün gece yapmaya karar verdim işte bu yüzden bayramdan önce paylaşmak nasip olmadı.Ben bu tarifi Mutfak Maceraları Sitesinden aldım hemen hemen aynısını yaptım. Sizlere de öyle vereceğim. Sevgilerimle...

Malzemeler:1 paket krema(200ml),160 gr bitter çikolata( paket),1 adet kakaolu kek(3bardak),1/2su sardağı dövülmüş ceviz
Sosu için:200 gram bitter cikolata, dövülmüş fındık,1/2 bardak kadar süt.

Yapılışı;

  1. Keki blendırdan geçirdim.
  2. Kremayı tencereye alıp içine 2 paket bitter çikolatayı ekleyip erittim.Biraz soğuttum.
  3. İçine blendırdan çektiğim kekleri 3 su bardağı ekledim.1/2 bardak fındık içini ekledim ve karıştırdım.Dolapta 1-2 saat beklettim.
  4. Buzdolabından çıkarıp elimle şekil verdim. Yağlı kağıda yerleştirdim.Bu arada 200 gram bitter çikolatayı benmari usulu erittim tam akışkan olmadığı için azar azar süt ekledim fazla akışkan ve fazla katı olmayınca ocaktan alıp biraz sıcağı çıksın diye bekledim.
  5. Şekil verdiğim trufları çikolataya batırıp aldım biraz daha soğusun diye bekledim ve üzerlerine fındık içi serptim.Dolaba kaldırdım.
Dolapta 1  gece beklettim ve daha da bekleyince daha lezzetleniyor. Afiyet Olsun...