..

29 Nisan 2014 Salı

Bir 23 Nisan da Böyle Geçti...


 Okulumuz bu sene Bir Başka okulla birlikte, halk dansları alanında paylaşımda bulunmak için, KKTC, Bulgaristan (iki gruptu), Moldova,Makedonya gruplarını misafir etti. Bunun için, bu gruplardaki çocukları, biz ailelerden, 5-6 günlüğüne ağırlamamız istendi.
 Öncesinde tereddütlerim vardı, misafir öğrenci alıp almamak konusunda. Küçük bebek malum, beni en çok engelleyen sebepti. Düşündüğümde, Yabancı misafir almanın, kızlarım için iyi olacağına güzel bir anı olacağına karar verdim.
   Bize Bulgaristan grubundan iki kızımız, Veli (kısaltması) Gabriel geldı. Biri 14 diğeri 11 Yaşında olması dolayısıyla, her ne kadar kızlarımla tam iletişime geçememiş olsalar da biz onları  çok sevdik. Hatta öyle ki, okulun bahçesinde uğurladımda, gözyaşlarımı tutamadım. Umarım ki onlar da bizden memnun kalmışlardır.


      Folklore ayrıca ilgisi olan biri olarak, (ben de 5 yıl folklör oynamıştım) bu etkinlik benim çok ilgimi çekti. Gürcüler beyaz kıyafetleriyle kuğu gibi süzülürken, Bulgarlar hop hop yerinde duramadan eğlenceli bir oyun sergiliyorlardı.

 Artık gelsin fotoğraflar... Gürcü grubu ile...

 KKTC grubu ile...
Bunlar da kortejden görüntüler...



Yirmi üç nisan görüntüleri bu kadar değil di tabii. Küçük kızım da aylarca hazırlandı gösterisini yapmak için. 

Gösteler izlemeye değerdi. Her bir grup gösterisine büyük bir itina ile hazırlanmış ve güzel şeyler çıkarmışlardı ortaya. 

  Anıtkabir ziyaretinden kesitler...


Fırsat buldukça misafirlerimize Ankara'yı gezdirmeye çalıştık. Uğrak yerlerimizden biri de Aquavega idi.

Bir diğeri ise, Gençlik Parkı... Çocukların en mutlu olduğu yer kuşkusuz burası oldu...

Biz onları çok sevdik, folklor gösterilerine de bayıldık. Bu tür organizasyonun kenarında da olsa bir parçası olmak bizi çok mutlu etti. Bu organizasyonu düzenleyen okulumuza ve emeği geçen herkese kocaman teşekkürler...




     
     

18 Nisan 2014 Cuma

Ayçekirdekli Minik Çörekler ve Yabancı Minik Misafirler...



         Merhabalar Sevgili Dostlar...
Yarından itibaren bizim için epeyce yorucu günler başlıyor. Okulumuz bu sene 23 Nisan için, yabancı grupları ağırlayacak. Biz de üzerimize düşen görevi yapalım istedik. İki kız çocuğu da biz alıyoruz. Yarın kızlarımızı teslim alacağız inşallah. İki kız da bende var tabi bir de 4,5 aylık olan oğlum. Bu haftayı nasıl geçiririm, nasıl yetişirim bilemiyorum dualarınızı bekliyorum.

Hazırlıklara iki gün önceden başladım desem yeridir. Öncesinde temizlik işleri ve kızların odasının bu yeni misafirlerimiz için hazırlanması, bugün ise etkinliklere katıldığımızda eve dönüşümüzde bana kolaylık sağlayacak, pratik tatlı ve hamurişleri yapımı.

Bu çörekler, misafirlerimiz için yapılmadı. Geçen hafta çoktan yapıldı yenildi. Bu kez küçük kek kalıplarını kullandım, böylece minik çöreklerim çıktı ortaya. Belki denemek istersiniz. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:

  • 5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ılık süt 
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 50 gram ayçekirdeği içi

Yapılışı:
  1. Kaseye, unu alırız. Üzerine instant mayayı ekleriz. Ilık su, süt, yoğurtu ve şekeri ekleriz. Ayçekirdeğini  ve tuzu da koyduktan sonra yoğururuz. 1/3 su bardağı kadar sıvıyağı da yoğurduğumuz hamura ekler bir daha yoğururuz. Mayalanmaya bırakırız. Oda sıcaklığında, üzeri kapalı olarak yarım saat mayalanır.
  2. Hamurdan küçük parçalar koparırız. Muffin kalıplarına yada istediğiniz büyüklükte, elinizde yuvarlayarak, yağlanmış tepsiye dizeriz.
  3. 15 dakika kadar da bu şekilde mayalanır. Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra, isteğe göre çörekotu, ayçekirdeği koyup 180 derecede pişiririz. Afiyet Olsun...

15 Nisan 2014 Salı

ÇERKEZ TAVUĞU


          Çerkez tavuğunu çok seviyorum şahsen ben. Benim gibi pek çok kimse de eminim bayılıyordur. Sevmeyenlerini de gördüm tabii. Eskiden daha farklı yapılsa da, artık bizler pratiklik arıyoruz. En pratik en kolay şekliyle hem de lezzeti garanti oluyor bu şekilde. Önerilir....

Malzemeler:

  • 1 su bardağı haşlanmış didiklenmiş tavuk eti (yada bir tavuğun göğsü)
  • 1 su bardağı haşlama suyu
  • 1 büyük ekmeklerin dilimi (kenarları alınmış)
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 2 kaşık mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 2 kaşık sıvıyağ
  • 1/2 kaşık tereyağ
  • pul biber


Yapılışı:
  1. Öncelikle sarımsağı, tuzla dövüyoruz. Ceviz içini robota alıp bir kere çekiyoruz. Haşlanmış ve irice didiklenmiş tavuk etini, irice parçalanmış ekmek dilimini, mayonezi sarımsağı koyup biraz da tuz ekliyoruz ve bunları hep birlikte birkaç kere çektiriyoruz. En son içine bir bardak tavuk suyu ekliyor ve karıştırıyoruz.
  2. Tavaya, 2 kaşık sıvıyağ, 1/2 kaşık tereyağı eritiyoruz. Tereyağ eriyince içine pul biber katıyoruz ve şöyle karıştırıp, altını kapatıyoruz.
  3. Dobotta çektiğimiz tavuklu harcı, servis kasesine alıp, erittiğimiz yağı da üzerine gezdiriyoruz. Afiyet Olsun...

12 Nisan 2014 Cumartesi

Havuçlu Sütlü Tatlı


          Mutlu pazarlar Sevgili Dostlar...
Pazar günleri, uzun uzadıya kahvaltılar yapmak, güzel masalar donatmak falan hayal oldu bizim evde. Dar zamanlarda, Dursun Eren'in uyuduğu nadir zamanlarda, birşeyler yapmak zorunda kalıyorum. Mesela yukarıdaki tatlıyı yapmak için iki gün ayrı ayrı çaba sarfettim. Havuçlu kısmını bir gün, sütlü tatlıyı ikinci gün yaptım. Evdeki fazla havuçları değerlendirmek isteyince, böyle bir tatlı çıktı ortaya. Özellikle büyük kızım iki kup yedi, küçük olanı burun kıvırdı niyeyse :)

Malzemeler:
Havuçlu Kısım için malzemeler:

  • 1 su bardağı haşlanıp püre haline getirilmiş havuç (madde 1'de açıklandığı gibi)
  • 1 su bardağından iki parmak eksik şeker
  • 1 silme yemek kaşığı nişasta
  • birkaç damla limon suyu
Sütlü kısım için malzemeler:
  • 5 su bardağı süt
  • 7 yemek kaşığı şeker 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilin
  • hindistancevizi

Yapılışı:
  1. Havuçları soyup, rendeliyoruz. Biraz su ile yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Havuçlar yumuşayınca, robotta püre haline getiriyoruz. Burada miktar size kalmış, bir su bardağı havuç püresine bir su bardağından 2 parmak eksik şeker katıyoruz. İki su bardağı havuç püreniz varsa ona keza çoğaltılacak. Biz bu tatlı için 1 su bardağı kullanacağız.
  2. Robotta çektiğimiz havuçları tencereye koyup, 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker katıyoruz. Bu esnada içine 1 yemek kaşığı da nişasta koyuyoruz (Dolu değil silme). Birlikte karıştırarak pişiriyoruz. Kıvam alıp göz göz olunca, biraz daha pişirip, soğuması için bir kaba alıyoruz.
  3. Sütlü tatlıyı yapmak için, süte şeker ve yumurta sarısı ekliyoruz. Un ve nişastayı birlikte biraz sütle özeleyip, süte ekliyoruz. Ocağa alıyoruz, sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kıvam alıp yine göz göz olunca biraz daha pişirip, ocaktan alıyoruz. Vanilin ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Böylece muhallebimiz hazır olmuş oluyor.
  4. Muhallebiyi cam kaselere alıyoruz. (6 kase çıkıyor). Soğuması için ılınınca dolaba kaldırıyoruz. Soğuyan havuç püresini, sıkma torbasına alıp, soğuyan tatlının üzerine şekilli olarak sıkıyoruz. Ortasındaki boşluk yerlere ise hindistan cevizi döküyoruz. Afiyet olsun...



11 Nisan 2014 Cuma

Soslu Börek (Patatesli)




       Hayırlı Cumalar Sevgili Dostlar...
Soslu börek, kendiliğinden ortaya  çıktı. Daha önce denediğim, fakat tarifi yeterli bulmadığım için yayınlamadığım üzerine sos dökülen hamurişinden esinlenerek yaptım. Bu şekilde, hem kalın hem de üzerine sos dökülerek börek yapmak istiyorsanız, birincisi fırınınız çok iyi çalışmalı, içini dışını güzel pişirmeli, yada siz böreği ters yüz ederek iki kere pişirebilirsiniz, üçüncü bir seçenek ise yufkanın ikiye bölünüp daha inceltilerek sosuyla birlikte daha kolay pişirmek.
 Hem yapımı kolay olan, hem lezzeti tam olan bu börekten yukarıdaki önerilerime uyduğunuzda çok memnun kalacaksınız. Kalın Sağlıcakla....

Malzemeler:


  • 3 adet el açması yufka
  • 1/2 kaşık tereyağ
Sosu İçin:
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (çay bardağı çok küçüklerden değil)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt

İç Harcı İçin:
  • 2 adet haşlanmış patates
  • 1 orta boy soğan
  • karabiber,kuru nane, kırmızı toz biber,tuz
Üzeri İçin: 
  • Çörekotu

Yapılışı:
  1. Önce iç harcı hazırlıyoruz. Soğanı küp küp doğrayıp iki kaşık yağda kavuruyoruz. Patatesleri rendeleyip, soğanlara ekliyoruz. Şöyle bir tavada çevirip, tuzunu ve baharatlarını katıp karıştırıyoruz. Altını kapatıp soğumaya alıyoruz.
  2. İç harcı için, yumurtayı çırpıyoruz, sıvıyağ, yoğurt ve süt katıp bir daha karıştırıyoruz.
  3. Tepsimizi ısınmış fırına alıp ısıtıyoruz, içine 1/2 yemek kaşığı tereyağ katıp, sıcıklığında eritiyoruz.
  4. Yufkayı alıyoruz, içine hazırladığımız sostan 2 kaşık döküyoruz, ve her tarafına patatesli iç harçtan koyuyoruz. Kalın yapmak istiyorsak yufkayı ikiye katlayıp, tekrar sos döküyoruz. Rulo yapıp tepsiye alıyoruz. İnce ve çıtır olsun istiyorsanız, patatesleri koyunca, yufkayı ortadan ikiye kesip, uçtan başa doğru sarabilirsiniz.
  5. Bu şekilde 3 yufkayı bitiriyoruz. En son üzerine artan sosu döküyoruz. (Benim 8 yemek kaşığı sosum arttı). 150 dereceli fırında, yavaş yavaş içini almasını sağlıyoruz. Üzeri kızarmaya başlayınca, sıcaklığını yükseltip, biraz da böyle pişiriyoruz. Afiyet Olsun...
Püf Noktaları: Öncelikle en önemli noktası böreğin içinin iyi pişmesini sağlamak, bunun için ya böreğin rulosunu incelteceğiz, yada düşük ayarda pişireceğiz. Ayrıca pişirirken, bıçakla kenarından kaldırırsak katlarının havalanmasını ve ısının eşit yayılmasını sağlamış oluruz. Bir de içinin tam pişmediğine hükmedersek böreği ters yüz edip bir daha fırına verebiliriz. 

8 Nisan 2014 Salı

Sosisli Sandvic Yada Hot Dog



          İzgisu: - Anne, bana uzun sosis yapsana.
          Ben    - Nasıl yapayım?
          İzgisu: - Ekmeğin arasına sosis koyuyorlar ya, ondan. Ben bilgisayarda oyunlarda gördüm, ekmeğin arasına uzun sosis koyuyorlar.
          Ben:   - Ona sosisli, yada yabancıların dediği şekilde hot dog derler. Yapayım, tamam.

          İdrak etmeye çalışıyorsunuz biliyorum. Bizim eve, sosis fazla girmez, hatta sucuk ve pastırma dışında salam ve diğer hazır şeyler de nadir girer. Bu yüzdendir kızımın sosisliyi "uzun sosis" diye tabir etmesi.
Neyse uzun zaman olmuştu sosisli yemeyeli. Ben de özlemişim şahsen. Evde yapması çok kolay, alabildiğine de lezzetli, şahsen bir tane ile kalamadım, itiraf etmeliyim ki :(

Malzemeler:

  • 4 adet uzun sosis (et sosis)
  • 2 kaşık salça
  • 1 kaşık tereyağ
  • 4 adet sandviç ekmeği
  • isteğe göre turşu, hardal, mayanez
Yapılışı:
  • Tencereye, iki kaşık salçayı koyuyoruz. Üzerine iki bardak su ekleyip iyice eziyoruz ve kaynamaya alıyoruz.
  • Kaynayınca içine tereyağ katıp biraz da tuz katıyoruz.
  • Sosislerin üzerine çizikler atıyoruz. Sosisleri bu kaynayan suya atıyoruz. 30 dakika haşlıyoruz.
  • Sandwich ekmeğini, tost makinasında ısıtıyoruz. Arasına, bu salçalı sostan biraz koyup, üzerine isteğe göre, salatalık turşusu koyuyoruz ve bu sosislerden bir tanesini de koyuyoruz. Onun üzerine, hardal, mayonez koyuyoruz. (Biz hardalı tercih etmiyoruz). Afiyetle Lüpletiyoruz. 

 

5 Nisan 2014 Cumartesi

İrmik Topları



               Geçenlerde 21 martta Nevruz bayramı için yapmıştım bu topları. Kızım okul için, kek ve kurabiye haricinde bir tatlı yapmamı istedi. Ben de, hep bereketli hem de çocukların seveceği bu irmik toplarını tercih ettim. Sonuç çok şekerdi, hem göze hitap ediyor hem de bolca çocuğa yetiyor. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 9 yemek kaşığı şeker
  • 9 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket sade kremşanti
  • 1 paket vanilin
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 bardak kadar fındık

Yapılışı:
  1. Süt,şeker ve irmiği tencereye alıp, koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz. İndirmeden birkaç dakika önce vanilini ekliyoruz. 
  2. Ocaktan alıp, iki dakika bekledikten sonra, kremşantiyi,  ilave ediyoruz, çırpıcı ile iyice karıştırıyoruz.
  3. Küçük ceviz büyüklüğünde parçalar alıyoruz ve hindistancevizine bulayıp yuvarlıyoruz. Üzerine bir tane bütün fındık koyup, bu işlemi irmikli harç bitene kadar devam ediyoruz. Afiyet Olsun...

3 Nisan 2014 Perşembe

Elmalı Tart


           Arkadaşım Nurcan'da yediğim zaman ne kadar uzun zamandır yapmadığımın da farkına varmış oldum. Ondan aldığım hızla, üç kez kısa aralıklarla yaptım elmalı tartı. Artık nasıl özledim ve nasıl bir tatlı krizlerine girdiysem. Bu aralarında en masumlarından aslında, daha ne tatlılar yaptım neler yedim. Bahanem de çocuğu emzirdiğim için karnımın kazınması oluyor :(
          Etti mi bunlar bende 14 kg. İşin yoksa ver bakalım bu kiloları. Hem de bu kadar ufacık tefecikken yuvarlanıp gittim resmen. Ben bebeğim ve iki kızımla uğraşırken bahar gelmiş bile. Çilekler raflarda yerini almış, çağlalar, malta erikleri çıkmış oohooh... Artık uyanma vakti bana da geldi. Yiyeceğim tabi, öyle hızlı kilo vermeyi falan beklemiyor ve hatta istemiyorum. Lakin spor ve yürüyüşe bir de tatlı miktarını azaltmaya karar verildi tarafımca. Bizde verilen kararlara da uyulur her daim :)

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 200 gram margarin (eritilmiş, ılık)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 vanilin
  • 1 kabartma tozu
  • aldığı kadar un
İç Harcı İçin
  • 5-6 adet elma (kabukları soyulup rendelenmiş)
  •  toz tarçın (bir tutam)
  • 3 çorba kaşığı şeker (katmayabilirsiniz)
  • 1 su bardağı irice kırılmış fındık
  • isteğe göre üzerine pudra şekeri

Yapılışı:
  1. Yumurta ve şeker iyice çırpılır: Şeker eriyene kadar. Sonra içine margarin ilave edilir.(Sıcak olmasın)
  2. 1 su bardağı elenmiş unun içine bir paket vanilin ve bir paket kabartma tozu katılır. Birlikte Karışıma ilave edilir. Yoğurulur. Gerektikçe un ilavesi yapılarak, ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.
  3. Hamurun yarısı alınıp, tart tepsisi yada yuvarlak bir tepsiye mümkün olduğu kadar ince olacak şekilde elimizle şekil vererek, serilir.Kenarları temizlenip, çatal ile birkaç kez delinir.Dolaba kaldırılır.
  4. Kalan hamur da buzdolabın dondurucu kısmına kaldırılır.
  5. Elmalar soyulup, rendelenir ve tavaya alınınır. Üzerine şeker katılır ve kavrulur, tarçın ve fındıklar katılır, karıştırılır. Soğumaya bırakılır.
  6. Dolaptan çıkartılan tepsinin üzerine bu hazırladığımız harç, her tarafına eşit olacak şekilde yayılır.
  7. Derin dondurucudan çıkartılan diğer parça ise elmalı harcın üzerine rendenin büyük tarafıyla rendelenir. 180 derecede, üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet Olsun... 


Yoğurtlu Karnabahar-Brokoli Salatası


     Her ne kadar kış salatası gibi görülse de, bizim evde bolca tüketilen sebzelerdendir karnabahar ve brokoli. Hatta brokoliyi, küçük kızım "yeşil ağaç" diye adlandırır ve sık sık ister. Bir kenarda kalsın öylece unutulsun istemedim. Bu salata da, salatalar kategorisinde yerini alsın...

Malzemeler:
  • Bir küçük karhanabarın yarısı
  • Birkaç dal brokoli (bu benim tercihim tabi, ben bu salatayı yaparken karnabahar miktarını brokoli miktarından daima fazla tutarım)
  • 1 adet küçük havuç yada 1/2 orta boy havuç
  • 1/2 çay bardağı haşlanmış mısır
  • 6 kaşık yoğurt (tepeleme)
  • 2 kaşık mayonez
  • 2-3 diş sarımsak
  • isteğe göre dereotu

Yapılışı:
  1. Havuç, karnahar,brokoliyi ayrı ayrı haşlarız. Haşlarken dikkat edilmesi gereken şey, hepsinin de hafif diri kalacak şekilde olması ve mutlaka suyuna tuz eklenmesidir. Böylece salatamız daha lezzetli olacaktır. Brokoliyi haşlama suyuna atınca birkaç dakika bekletiyor ve hemen ardından buzlu suya atıyoruz. Her ne kadar yoğurtlanacak olsa da bu şekildeki haşlama daha başarılı sonuç verecektir.
  2. Haşlanan sebzeler istenen büyüklükte doğranır. Kaseye alınır.
  3. İçine mısır eklenir. Sarımsaklar ezilir.
  4.  Bir kasede yoğurt,sarımsak ve mayonez karıştırılır. İçine 1/2 tatlı kaşığı tuz eklenir ve salataya eklenir. Sebzelerin her tarafı yoğurla kaplanacak şekilde karıştırılır. İsteğe göre üzerine doğranmış dereotu ile servis yapılır. Afiyet olsun....

1 Nisan 2014 Salı

Haşhaşlı Kek



Evet sadece kek, öylesine, dar bir akşam saatinde, küçük kızımın sütünün yanına tatlı birşeyler istemesiyle ortaya çıkan kek...
Bazen oluyor bilindik şekilde, ben istedimki arşivde yerini alsın hepsi bu :)

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı mavi haşhaş
  • 1 limonun kabuğunun rendesi
  • aldığı kadar un
Yapılışı:
  1. Yumurta ile şeker çırpılır. (Şeker eriyene kadar)
  2. Sıvıyağ ve süt eklenir. Haşhaş ve limon kabuğu eklenir. 
  3. Birkaç kaşık elenmiş un eklenir ve kabartma tozu eklenir.
  4. Bir taraftan karıştırıp bir taraftan azar azar un ilavesi yapılır böylece un oranına karar verilir. Her zamanki kek kıvamı ne çok katı ne çok sıvı.
  5. Yağlanmış tepside(orta boy borcam yuvarlak tepside yaptım), 170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Kürdan batırarak piştiğine karar verilince fırından çıkartılır. Afiyet olsun...