..

21 Ekim 2012 Pazar

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?





         Turşu tariflerimi paylaşmakta biraz geç kaldım, biliyorum. Biraz geç kurduğum için anca oldu, turşularım. Bayram öncesi , bir bayram temizliği yapayım dedim bloğumda. Bu yüzden bugün yayınlanıyorlar.
        Aslında turşunun hasını annem yapar. Ondan öğrendiğim şekilde yapıyorum turşularımı. Hele de salatalık turşusu, kesinlikle salataların, pizzaların vazgeçilmezi. Yapmasak olmazdı değil mi?



           Malzemeler:

  • 1 kg küçük kornişon salatalık
  • 2 -3 yemek kaşığı kayatuzu
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 baş sarımsak (büyükçe)
  • 1 limon (dilimlenmiş)
  • bir avuç nohut
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • Üzeri için maydanoz yada kereviz yaprakları

Yapılışı:
  1. Kornişon salatalıkların varsa sapları kesilir. Üzerine hafifçe küçük kesikler atılır ki sirke içeri girebilsin.
  2. Tuz, sirke,limon tuzu ve kaynayıp soğutulmuş su karıştırılır.(Su ılık olursa iyi olur)
  3. Kavanoza salatalıklar dizilir. Aralarına sarımsaklar ve nohutlar atılır. Limon yuvarlak dilimler halinde doğranır. Aralarına konur. 
  4. Üzerine hazırladığımız suyu dökeriz. Salatalıkların üzerini geçecek kadar, bu su ile doldururuz. Kapağı ile arasında 1-2 santim kadar boşluk kalsın.
Not: Limon tuzunu, salatalıkların sert kütür kütür olması için, nohutu mayalanmayı artırmak için, limon,maydanoz yada kereviz yapraklarını ise aromayı kuvvetlendirmek için kullanıyoruz.

Küçük Acı Biber Turşusu



     
        Bu sene yaptığım üçüncü biber turşusu olur kendileri. Bundan 15 gün kadar önce turşuluk almak için pazara gittiğimde, dayanamadım ne kadar turşuluk malzeme varsa aldım. Bu biberler hane halkı tarafından en sevilen turşulardandır bizim evde. Eminim sizlerden de müptelası olanlar boldur. Öyleyse buyurun birlikte yapalım...



Malzemeler:

  • 1 kg küçük acı biber
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 baş sarımsak (irice olandan)
  •  2-3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 domates rendesi
  • 1 avuç nohut taneleri
  • 1 adet limon
  • 1 kaşık limon tuzu
  • aldığı kadar su
  • üzeri için kereviz sapı yada maydanoz

Yapılışı:
  1. Biberleri yıkayıp kavanoza yerleştirin. Sarımsakları soyup aralarına sıkıştırın. Limonu dilimleyip aralarına koyun. Üzerine rendelediğiniz domatesi dökün.
  2. Sirke, tuz, limon tuzu ve suyu katıp tuzu eriyene kadar karıştırın.
  3. Bu karışımı turşunun üzerine dökün. Suyu biberlerin üzerini geçsin ve 1 parmak kadar kavanozun kapağı arasında boşluk kalsın.
  4. İki haftada turşu hazır olacaktır. 
Not: Karanlık ve serin bir yerde saklayın. Arada kontrol edin. Bu ölçülerde kavanozunuz almaz ise havuç, yeşil domates gibi turşuluklarla birlikte doldurabilirsiniz. Ben şahsen yeşil domates kullandım, hem de tat verdi.