..

13 Nisan 2015 Pazartesi

İmam Sarığı




İmam sarığı tatlısını nette o kadar çok gördüm ki, bende de olmayıversin diye düşünüyordum.
Komşum Hatice bu tatlıyı bir başka komşuda yiyip beğenince, benden istedi yapmamı.
Ben de onu kırmayıp denedim.
İyi ki de denemişim, gerçekten çok güzel bir tarif bu.
İster pasta deyin isterse tatlı her şekilde gerek büyükler gerekse küçükler tarafından tekrar istenecektir. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:
(13adet tatlı çıkıyor)

  • 4 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 kaşık kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 2 kaşık su
Kreması için:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağından biraz eksik şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 dolu kaşık nişasta
  • 1 dolu kaşık un
  • vanilin
Kenarları için:
  • Hindistancevizi
Üstü için:
  • 80 gram çikolata (bitter yada sütlü olabilir)
  • 3 kaşık krema (tereyağ da olabilir)

Yapılışı:
  1. İşe keki hazırlamakla başlıyoruz. Yumurta ve şekeri iyice çırpıp, içine süt, kakao, su ekliyoruz. Karıştırıyoruz ve un ilave ediyoruz.
  2. Keki yağlı kağıdın üzerine döküp önceden ısıtılmış fırında 160 derecede pişiriyoruz.
  3. Kek pişerken kremayı hazırlıyoruz. Bir tencereye, süt, şeker yumurta sarısı, nişasta, un koyuyoruz. İyice çırpıp ocağa alıyoruz. Pişip kıvam alıncaya kadar başından çekilmeden bir taraftan karıştırarak pişiriyoruz.Ilımaya alıyoruz.
  4. Kek ılınınca, küçük çay bardağı ile yada varsa küçük halka kalıbınızla yuvarlak kesiyoruz. Kek bitene kadar bu işlemi gerçekleştiriyoruz. Benim tepsim en büyük boy fırın tepsisi idi bu yüzden 26 adet yuvarlak kestim, sizin tepsiniz biraz küçük olursa bu oran daha azalacak fakat kek de biraz daha kabaracaktır.
  5. Ben keki ıslatmadım çünkü tazeydi eğer sizin kekiniz biraz kalın olursa yada aynı tatlıyı hazır kakaolu keklerle yapmak isterseniz kekinizi sütle çok az ıslatabilirsiniz. 
  6. Kekin üzerine biraz kremadan koyuyoruz. Diğer bir yuvarlağı kremanın üzerine koyuyoruz, kenarlarına ise fırça yardımıyla kremadan biraz sürüp hindistancevizine batırıyoruz. Tepsiye alıyoruz. Bütün yuvarlaklar bitene kadar bu işlemi yapmaya devam ediyoruz.
  7. Hazırladığımız kekleri dolaba alıp üzeri için çikolata eritmeye başlıyoruz. Bir tencerenin yada tavanın içine biraz su koyuyoruz, onun içine porselen bir kase koyup çikolatayı parçalayıp içine atıyoruz. Bu kasede üzerine 3 kaşık krema yada tereyağ katıyoruz ve benmarı usulü eritmeye başlıyoruz. 
  8. Eriyen çikolatayı biraz havalandırıp, dolaptan çıkardığımız keklerin tam tepesine ortasına kaşık yardımıyla düzgünce koyuyoruz. Tekrar dolaba alıp soğutuyoruz. Afiyet Olsun...

Parmak Köfteli Çökertme Kebabı


 Mutlu Haftalar Sevgili Dostlar,
Umarım hepimiz ve ülkemiz için hayırlı bir hafta olur ve ayrıca umarım artık bahar gelir :(
Parmak köfteler çok minik oluyor. Küçük parmağınız kalınlığında ve çok lezizler.
Çökertme kebabı ile birleşmesi ise, yakıştı bence.
Zaten eti dilim dilim yapsaydım büyük ihtimal çocuklara yediremeyecektim.


Malzemeler:
  • 3 adet patates
  • 2 adet domates
  • 1 küçük kase sarımsaklı yoğurt
  • kızartmak için sıvıyağ ve domatesi kavurmak için yağ,tuz.
Parmak Köfteler İçin:
  • 300 gram dana kıyma
  • 1-2 dilim ekmek içi (ekmeğin büyüklüğüne göre)
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • tuz,karabiber,toz biber, kimyon

Yapılışı:
  1. İşe köfteleri yapmakla başlıyoruz. Kıymanın üzerine bütün malzemeleri katıp yoğuruyoruz. Biraz dinlenmesi için üzerini streçleyip, buzdolabına kaldırıyoruz.
  2. Domateslerin kabuğunu soyup, küçük küçük doğruyoruz. Biraz tereyağ yada sıvıyağda kavuruyoruz. Bir kenara alıyoruz.
  3. Köftelik malzelerden küçük parmağımız büyüklüğünde ve inceliğinde köfteler yapıyoruz.
  4. Patatesleri kibrit çöpü büyüklüğünde doğruyoruz. (Bu esnada rende de kullanabilirsiniz)
  5. Kızartma tenceremize patatesleri atıp kızartırken bir taraftan da köfteleri tavaya alıp kızartıyoruz.
  6. Kebabın tabağa yerleştirme aşaması ise şöyle: En altta fazla yağı alınmış patates kızartması, onun üzerine sarımsaklı yoğurt, yoğurdun üstüne domates sosu en üste ise parmak köftelir yerleştirip servise hazır ediyoruz. Afiyet Olsun...