..

23 Şubat 2015 Pazartesi

Ballı Limonlu Zencefil Çayı


 Kışın bir gelip bir gittiği şu günlerde, soğuk algınlıkları bir türlü geçmek bilmedi bizde.
Durum böyle olunca zencefilden medet umduk. Buna bir de limon ve bal ekledik ki, şifa kaynağı oldu.
Bu arada zencefil :
  • Mide bulantılarına iyi gelir
  • Eklem ağrılarını giderir
  • İştah açar
  • Soğuk algınlığına iyi gelir, balgam söktürür
  • Vücut direncini artırır, bağışıklığı güçlendirir, kansere karşı koruyucu bitkilerdendir
Zencefilin kullanılmaması gereken yada dikkatli kullanılması gereken durumlar da vardır tabii:
  • İki yaşından küçük çocuklara önerilmez
  • Gebelikte özellikle ilk üç ayında kullanılması önerilmez
  • Kanı sulandırma özelliği olduğundan dikkate alınmalıdır
  • Safrayı artırdığı için safra kesesinden sorun olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.
     Her şeyi dozunda kullandığımızda şifa buluruz. Fazlası zarar olabilir.
Fakat  zararı dokunur düşüncesiyle şifa deposu bu bitkiyi kullanmamak da büyük bir kayıp olurdu.

    Hem Hint mutfağında hem de Uzak Doğu mutfağında bolca kullanılan bu bitki bizim tarafımızdan sadece balla karıştırılıp öksürük giderici etkisi varmış gibi düşünülüyor.

     Soğuk algınlığının kol gezdiği şu günlerde kendinizi günde iki bardak zencefil çayıyla kuvvetlendirin. Bol Şifalı Günler diliyorum.


Malzemeler:
  • 3 fincan su (içilecek her bir fincan için 1 fincan su ekleyin)
  • 6 yuvarlak dilim taze zencefil
  • 3 dilim limon (her bir fincan için 1 dilim olacak şekilde)
  • 3 tatlı kaşığı bal (her fincan için 1 tatlı kaşığı)
Yapılışı:
  1. Kaç fincan hazırlamak istiyorsak o kadar fincan suyu çaydanlığa alıyoruz.
  2. Zencefil dilimlerini fincana göre ayarlayıp ya rendeliyoruz yada minik minik doğruyoruz.
  3. Limon dilimlerini de çaydanlığa ekliyoruz.
  4. Ocağa alıp kaynamasını bekliyoruz. Kaynayıp bir iki fokurdayınca altını kapatıyoruz. (Kaynar kaynamaz kapatın.)
  5. Sıcak sıcak fincanlara alıp birer tatlı kaşığı bal ile tatlandırıyoruz. Afiyet Şifa Olsun...