..

11 Kasım 2012 Pazar

Hünkâr Beğendi ve Bir çekiliş


            Herkese mutlu haftalar, sevgili dostlarım
            Kış moduna girdiğimizden olsa gerek, bloklar alemi pek bir renkli şu sıralar. Her yerde güzel leziz tarifler, bol yayınlar var. Yazın rehaveti olsaydı, bırakın yemek yapmayı, çoğu zaman karpuz peynir yeterli gelirdi aç karmızı doyurmaya. Kış ayları bu yüzden bereketli bence. Evlere,daha bir kapanıyoruz malum. Okul, hastalık, kış... Hal böyle olunca da evde kalıp mutfağımıza daha fazla zaman ayırıyoruz. 
             Ben sanki hiçbirşey yapmıyorum gibi hissediyorum, fakat bir bakıyorum, fotoğraf makinemde, resimler birikmiş. Demek ki her ne kadar gönlüm ağustos böceği olsa da, ellerim o kadar alışmış ki artık buna, karınca desem yeridir. Tü tü  maşallah bana ve tabi siz diğer karıncalar alemine :) Sevdim ben bu benzetmeyi, " _Karıncayım ben,işçi karınca..."
           Mevsimin son patlıcanlarını buldum geçen gün. Amcanın biri, bahçesinin son patlıcanları olduğunu söyleyince, dayanamadım aldım. Bu patlıcanlarla, salata yapamazdım ya, ben de şöyle okkalı bir yemek yapmayı düşündüm ve böylece bu pazar yemeğimiz hünkâr beğendi oldu. Hünkâr beğenmiş zaten, biz mi beğenmeyelim :)
            Neyse lafı fazla uzatmıyayım, bana kalsa yazarım da yazarım. Nerden alıştıysam şu on parmağa. Eskiden olsa, kafamdakini yazana kadar, çoktaan, unutur giderdim. Bak laf yine gidiyor biryerlere, ben tarifi vereyim de bugünlük bu kadarla yetineyim baari...

Malzemeler:
Eti terbiyelemek için:
  • 1 adet soğan suyu
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 2 kaşık sıvıyağ
Hünkâr Beğendi tarifi için malzemeler:
  • 500 gram dana kuşbaşı (yumuşak yerlerinden)
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tane kabukları soyulup küp küp doğranmış domates
  • 5 adet patlıcan (Ben patlıcanı bol seviyorum ne yapayım)
  • 2 yemek kaşığı un (Fazla tepeleme olmasın)
  • 2 su bardağı süt
  • sıvıyağ
  • tuz
  • karabiber
  • 1 kaşık salça

Yapılışı:
  1. Dana etlerini terbiyeleme işlemini bir gece önceden yapın. Eğer fazla vaktiniz yoksa, kuzu eti kullanabilirsiniz. Terbiyelemek için, 1/2 çay bardağı süt, 2 kaşık sıvıyağ, 1 tane soğanın rendelenip sıkılmış suyunu kullanıyoruz. Bütün malzemeyi, etlerin üzerine döküp, karıştırıyoruz. Ağzını kapatarak, dolapta 1 gece bekletiyoruz.
  2. Patlıcanları közleyip, kabuklarını soyuyoruz. Tahtada, satır kıyması tarzında küçük küçük parçalar halinde iyice üzerinden geçiyoruz. Sonra bir süzgece alıp, fazla suyunu salmasını sağlıyoruz.
  3. Dolaptan çıkardığımız terbiyelenmiş dana eti, suyunu salmış olmalı. Ocağın üzerine koyup, kendi suyunda pişmesini sağlıyoruz. Suyu azalınca, içine küp küp doğradığımız 2 adet soğanı ve salçayı ekliyoruz. Domatesi de ekleyip baharatları katabilirsiniz.
  4. Etler yumuşayınca, üzerine tuz atıp, birkaç dakika daha pişirip, altını kapatıyoruz.
  5. Bir tencereye iki kaşık sıvıyağ katıp, unu ekliyoruz. Un kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.(dikkat edin sararmasın). Daha sonra, üzerine azar azar sütümüzü ekliyoruz. İyice çırpıcıyla karıştırdıktan sonra, üzerine patlıcanları ekliyoruz.Tuz ve karabiberi ekleyip, altını kapatıyoruz. (ben etin kendi yağı olduğu için tereyağ kullanmıyorum)
  6. Servis ederken, tabağın altına patlıcanlı beğendiyi, üzerine ise pişirdiğimiz etleri koyuyoruz. Afiyet Olsun...
Arkadaşlar bir de sizlere Sevgili Deryayla Lezzetler 'in işbirliğiyle düzenlenen  Yemek Gurmesi sponsorluğunda bir çekiliş duyurusu yapmak istiyorum. 
Yukardaki yemek takımı ve çay seti hediyeli muhteşem bir çekiliş var. Katılmak isterseniz son gün 20 Kasım. Random org yardımıyla yapılacak çekilişe herkes katılabilir. Bol katılımlar Derya Ablacığım...

16 yorum:

  1. ellerine sağlık ben gibi gece kuşu:)nefis görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen canım ne yapalım gündüzümüz kızların hele de pazarları kalmıyor zaman :) teşekkür ederim...

      Sil
  2. ellerine sağlık canım nefisss
    bende çok beğendim sadece hünkar değil

    YanıtlaSil
  3. Xanım senden yorum almak çok güzel defalarca yorum yazıp dönülmeyince insan üzülüyor:)))Çekilişte bol şanslar sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Hünkar beğendi nefis olmuş.Ellerinize sağlık Çekilişte muhteşem bol şanslar..

    YanıtlaSil
  5. Günaydın, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  6. hünkar beğendiye bayılırım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. dediğin gibi yazın rehaveti atıldı :) harika bir yenek hünkar beğendi, ellerine emekelrine sağlık elifciğim....

    YanıtlaSil
  8. canım ellerine sağlık öğle vakti fotoğrafın bana neler neler hissettirdi bilemezsin:)
    çekilişte bol şanslar..
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. offf.nefis nefisss.olsada yesem canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. hünkar beğendiyi bende eşimde çok severiz...
    dün akşam yapmıştım.....
    çok lezzetli bir yemek...
    elelrine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  11. en sevdiğim yemeklerin başında geliyor,eminim nefis olmuştur.Ellerine sağlık...


    sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. ben de isterim ,çok seviyorum...ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
  13. ellerine sağlık canım.
    benimde beğenerek yediğim lezzet:)))

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık canım iddialı ve herkesin becerebileceği bir yemek değil. Severek yazdığın için ben de severek okuyorum.
    Resimlerin harika artık benim de harika olacacak oğlum bana hediye fotoğraf makinası aldı. O kadar mutlu oldum ki anlatamam..
    Sana sevgilerimi ve öpücükler bırakıyorum. Sağlıcakla kal emi:)

    YanıtlaSil
  15. Daha fazla sayfanda gezmemeliyim yoksa akşam için yemek yapamayacağım..
    Ellerine sağlık canım..
    Can çektiriyor can..

    YanıtlaSil

yorum var