Herkese mutlu haftalar, sevgili dostlarım
Kış moduna girdiğimizden olsa gerek, bloklar alemi pek bir renkli şu sıralar. Her yerde güzel leziz tarifler, bol yayınlar var. Yazın rehaveti olsaydı, bırakın yemek yapmayı, çoğu zaman karpuz peynir yeterli gelirdi aç karmızı doyurmaya. Kış ayları bu yüzden bereketli bence. Evlere,daha bir kapanıyoruz malum. Okul, hastalık, kış... Hal böyle olunca da evde kalıp mutfağımıza daha fazla zaman ayırıyoruz.
Ben sanki hiçbirşey yapmıyorum gibi hissediyorum, fakat bir bakıyorum, fotoğraf makinemde, resimler birikmiş. Demek ki her ne kadar gönlüm ağustos böceği olsa da, ellerim o kadar alışmış ki artık buna, karınca desem yeridir. Tü tü maşallah bana ve tabi siz diğer karıncalar alemine :) Sevdim ben bu benzetmeyi, " _Karıncayım ben,işçi karınca..."
Mevsimin son patlıcanlarını buldum geçen gün. Amcanın biri, bahçesinin son patlıcanları olduğunu söyleyince, dayanamadım aldım. Bu patlıcanlarla, salata yapamazdım ya, ben de şöyle okkalı bir yemek yapmayı düşündüm ve böylece bu pazar yemeğimiz hünkâr beğendi oldu. Hünkâr beğenmiş zaten, biz mi beğenmeyelim :)
Neyse lafı fazla uzatmıyayım, bana kalsa yazarım da yazarım. Nerden alıştıysam şu on parmağa. Eskiden olsa, kafamdakini yazana kadar, çoktaan, unutur giderdim. Bak laf yine gidiyor biryerlere, ben tarifi vereyim de bugünlük bu kadarla yetineyim baari...
Malzemeler:
Eti terbiyelemek için:
- 1 adet soğan suyu
- 1/2 çay bardağı süt
- 2 kaşık sıvıyağ
Hünkâr Beğendi tarifi için malzemeler:
- 500 gram dana kuşbaşı (yumuşak yerlerinden)
- 2 orta boy soğan
- 1 tane kabukları soyulup küp küp doğranmış domates
- 5 adet patlıcan (Ben patlıcanı bol seviyorum ne yapayım)
- 2 yemek kaşığı un (Fazla tepeleme olmasın)
- 2 su bardağı süt
- sıvıyağ
- tuz
- karabiber
- 1 kaşık salça
Yapılışı:
- Dana etlerini terbiyeleme işlemini bir gece önceden yapın. Eğer fazla vaktiniz yoksa, kuzu eti kullanabilirsiniz. Terbiyelemek için, 1/2 çay bardağı süt, 2 kaşık sıvıyağ, 1 tane soğanın rendelenip sıkılmış suyunu kullanıyoruz. Bütün malzemeyi, etlerin üzerine döküp, karıştırıyoruz. Ağzını kapatarak, dolapta 1 gece bekletiyoruz.
- Patlıcanları közleyip, kabuklarını soyuyoruz. Tahtada, satır kıyması tarzında küçük küçük parçalar halinde iyice üzerinden geçiyoruz. Sonra bir süzgece alıp, fazla suyunu salmasını sağlıyoruz.
- Dolaptan çıkardığımız terbiyelenmiş dana eti, suyunu salmış olmalı. Ocağın üzerine koyup, kendi suyunda pişmesini sağlıyoruz. Suyu azalınca, içine küp küp doğradığımız 2 adet soğanı ve salçayı ekliyoruz. Domatesi de ekleyip baharatları katabilirsiniz.
- Etler yumuşayınca, üzerine tuz atıp, birkaç dakika daha pişirip, altını kapatıyoruz.
- Bir tencereye iki kaşık sıvıyağ katıp, unu ekliyoruz. Un kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.(dikkat edin sararmasın). Daha sonra, üzerine azar azar sütümüzü ekliyoruz. İyice çırpıcıyla karıştırdıktan sonra, üzerine patlıcanları ekliyoruz.Tuz ve karabiberi ekleyip, altını kapatıyoruz. (ben etin kendi yağı olduğu için tereyağ kullanmıyorum)
- Servis ederken, tabağın altına patlıcanlı beğendiyi, üzerine ise pişirdiğimiz etleri koyuyoruz. Afiyet Olsun...
Arkadaşlar bir de sizlere Sevgili Deryayla Lezzetler 'in işbirliğiyle düzenlenen Yemek Gurmesi sponsorluğunda bir çekiliş duyurusu yapmak istiyorum.
Yukardaki yemek takımı ve çay seti hediyeli muhteşem bir çekiliş var. Katılmak isterseniz son gün 20 Kasım. Random org yardımıyla yapılacak çekilişe herkes katılabilir. Bol katılımlar Derya Ablacığım...
ellerine sağlık ben gibi gece kuşu:)nefis görünüyor
YanıtlaSilaynen canım ne yapalım gündüzümüz kızların hele de pazarları kalmıyor zaman :) teşekkür ederim...
Silellerine sağlık canım nefisss
YanıtlaSilbende çok beğendim sadece hünkar değil
Xanım senden yorum almak çok güzel defalarca yorum yazıp dönülmeyince insan üzülüyor:)))Çekilişte bol şanslar sevgiler...
YanıtlaSilHünkar beğendi nefis olmuş.Ellerinize sağlık Çekilişte muhteşem bol şanslar..
YanıtlaSilGünaydın, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılar.
hünkar beğendiye bayılırım ellerine sağlık
YanıtlaSildediğin gibi yazın rehaveti atıldı :) harika bir yenek hünkar beğendi, ellerine emekelrine sağlık elifciğim....
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık öğle vakti fotoğrafın bana neler neler hissettirdi bilemezsin:)
YanıtlaSilçekilişte bol şanslar..
sevgiler.
offf.nefis nefisss.olsada yesem canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilhünkar beğendiyi bende eşimde çok severiz...
YanıtlaSildün akşam yapmıştım.....
çok lezzetli bir yemek...
elelrine sağlık canım...
en sevdiğim yemeklerin başında geliyor,eminim nefis olmuştur.Ellerine sağlık...
YanıtlaSilsevgiler...
ben de isterim ,çok seviyorum...ellerine sağılık canım.
YanıtlaSilellerine sağlık canım.
YanıtlaSilbenimde beğenerek yediğim lezzet:)))
Ellerine sağlık canım iddialı ve herkesin becerebileceği bir yemek değil. Severek yazdığın için ben de severek okuyorum.
YanıtlaSilResimlerin harika artık benim de harika olacacak oğlum bana hediye fotoğraf makinası aldı. O kadar mutlu oldum ki anlatamam..
Sana sevgilerimi ve öpücükler bırakıyorum. Sağlıcakla kal emi:)
Daha fazla sayfanda gezmemeliyim yoksa akşam için yemek yapamayacağım..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Can çektiriyor can..