13 Kasım 2012 Salı

Lalanga Tarifi


Her şey yolunda gidecek mi sandın
Barikatsız, setsiz yolların hani
Sen de dünyanın yalanına kandın
Altının, gümüşün, pulların hani

Sen böyle değildin, sana ne oldu
Feleğin oyunu seni mi buldu
İnsanlar kapında köleydi, kuldu
Nerde kölelerin kulların hani

Sen çareydin, gerisi hep naçardı
Kederler, elemler senden kaçardı
Gülünce yüzünde güller açardı
Cemalinde açan güllerin hani

İmkanların vardı, dağlar aşardın
Nasıl istiyorsan öyle yaşardın
Yel gibi eser, sel gibi coşardın
Rüzgârların dindi, sellerin hani

Dediğim kişi herkes olabilir
İsteyenler üstüne alabilir
Kamil'in de başına gelebilir
Derler ki: Görkemli hallerin hani


             Nasıl, güzel olmuş değil mi? Ben yazmadım tabiiki de. Şiirin, şairi kuzenim olur. Kendisi türkçe öğretmenliği mezunu olup, yatkındır böyle şeylere. Facede görünce ben de sizlerle paylaşayım istedim. Ben beğendim şahsen, umarım sizler de beğenmişsinizdir bu acemi şairi :)

             Lalangaya gelince,  yıllardır yaparım. Tarifi nerden öğrendim, onu bile hatırlayamıyacak kadar uzun süre oldu. Kahvaltılık, hatta öğlen atıştırmalık harika bir şey bu. Belki krep, belki cızlama, belki adı başka birşey oluyor. Ben dereotlusunu seviyorum, bu yüzden bir kısmını sade yapsam da bir kısmını dereotlu yapıyorum. Bu tabağın tamamını yedim sanmayın, tombul dediysem o kadar da değil yani... 

           
           
Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • aldığı kadar un
  • kızartmak için biraz sıvıyağ
  • isteğe göre dereotu

Yapılışı:
  1. Yumurtayı derince bir kasede çırp. İçine tuz ekle, sıvıyağ ekle, süt ekle karıştır.
  2. Azar azar unu ekle, boza kıvamına gelince üzerine kaşar rendesini de ekle ve istersen dereotu yada maydanoz gibi yeşilliklerde ekleyebilirsin. Karıştır.
  3. Yanmaz tavaya biraz sıvıyağ kat. Kepçeyle (dolu olmadan) al ve küçük yuvarlaklar halinde dök. 
  4. Kısık ateşte, bir tarafı pişince, zaten hamuru kaldırabilir hale gelir, böylece diğer tarafını da çevirerek, pişir.
  5. Sıcak servis yap. Afiyet Olsun...

15 yorum:

  1. Kahvaltı için çok güzel ellerine sağlık Elifim.

    YanıtlaSil
  2. süper olmuşlar ellerine saglık.Tarife eklenen kaşar peynırı ve ot degışikliğıyle krep benzeri bır lezzet oldugunu düşündüm.Bende denıyecegım.

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık

    çok güzel gözüküyor...

    YanıtlaSil
  4. Lalanga ismi bana diksiyon dersimi hatırlattı. Türkçe'de "l" harfinin kalın olarak telaffuz edildiği iki kelimeden biriymiş. Yalnız benim yediğim şekerlisiydi. Yanılmıyorsam bir Osmanlı tatlısı olarak anlatmıştı hocamız. Bu haliyle de enfes duruyor ellerine sağlık hoş fotoğraflar :)

    YanıtlaSil
  5. Oruçluyum ve gördüğüm herşey beni benden alıyor..
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  6. kaygana gibi olmuş:))
    ellerine sağlık tatlım..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım.harika görünüyor.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. kaşar ile süper bir tat olmuştur ,ben bir de yeşil soğan ile denerim,ellerine sağılık canım.

    YanıtlaSil
  9. Annem biz küçükken şekerlisini yapardı. Çok severdik. Ellerine sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Şiir de pek güzel, tarif de ellerine sağlık arkadaşım. Ben lalanga adını ilk defa duydum ama dereotlu oluşu hoşuma gitti, deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  11. Canım nefis olmuş ellerine sağlık çekiliş numaralarını verdim sanırım görmedin kendi yorumunun altındaydı 130 ve 131 numara bol şanslar...

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık. Kaşar peyniri ve yeşilliksiz olarak lokma tatlısı gibi dökerdi benim annemde.İsmini çok sevdim. Bu şekilde bende deneyeceğim. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Selamünaleyküm sevgili kardeşim ismini bilmediğim için özür dileyerek kendimi kötü hissettiğimi söylemek isterim ama sende de var suç vaar :) yazar insan kıyıya köşeye hakkımdaki bilgilere ama dimi? neyse affettim can kardeşim şaka bir yanda duradursun bu güzel tarifini yaptım bu gün blogumda da yer verdim.
    Allah razı olsun görmek okumak istersin diye linkini bırakıyorum:http://degmesinyagliboya.blogspot.gr/2013/10/lalanga-tarifi-sonbahar-kahvaltmza.html
    Rabbim zorlarını kolaylaştırsın Allaha emanet olasın.

    YanıtlaSil
  14. ellerinize sağlık harika, iştah açıcı görünüyor..

    YanıtlaSil

yorum var