..

4 Eylül 2012 Salı

Kavunlu Kup


                    Annemin getirdikleri, köyden getirdiklerimiz derken, bende nevaleler bitmiyor.  Annemlerin yetiştirdiği bu kavunlar dışı sarı renkte ve uzun süre dayanabilenlerden değil. Ayrıca susuz yetişiyor. Yani sulama yapılmadan, yağmur suyu ve toprağın nemiyle. Durum böyle olunca, kavunların aroması bol ve rengi ve tadı muhteşem oluyor. Kavunlar o kadar tatlı ve rengi o kadar turuncuydu ki, "_Mutlaka bunu değerlendirmeliyim." dedim ve işte ortaya çıkan kuplar: Muhteşem Kavunlu Kup...
                   İçine daha önceden fazlasını buzluğa kaldırdığım haşhaşlı muffinleri de küp küp doğrayıp ekledim. Evin ahalisinin bazısı buna evet onayı verse de bazısı çekimser davrandı. Dolayısıyla kek eklemek tamamen size kalmış. Ama  kavun aromalı pudingi kimse " Olmamış" demedi, diyemedi. Hazır kavun mevsimiyken siz de deneyin derim.
Kavunlu Kup İçin Malzemeler:

Sütlü Kısmı İçin:
  • 3 su bardağı süt
  • 3/4 su bardağı şeker (kavunun tatlılık oranına göre)
  • 1,5 yemek kaşığı un (tepeleme)
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
  • 1 kaşık tereyağ (silme)
  • 1 paket şekerli vanilin
Kavunlu Kısmı İçin:
  • 2,5 su bardağı robatta çekilmiş kavun (sert ve turuncu olsun)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (oranı yine size kalmış)
  • 1 yemek kaşığı nişasta 








Yapılışı:
  1. Öncelikle kavunlu kısmını hazırlamakla başlıyoruz. Bir küçük tencereye aldığımız kavun püresine, şeker ve nişasta ekleyip, ocakta biraz suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Göz göz olup biraz fokurdaması gerekiyor, fakat dikkat edin dibine tutmasın, sürekli karıştırmakta yarar var. Bırakın biraz koyulaşsın, yoksa pudingimizi fazla sulandırabilir.
  2. Muhallebisini hazırlıyoruz. Yine bir tencereye, süt, şeker, nişasta katıp ocakta pişirmeye başlıyoruz. Sürekli başında karıştırıyoruz. Göz göz olup koyulaşınca, altını kısıp, biraz daha pişiriyoruz. İstediğimiz kıvama gelince ocaktan alıp içine vanilin ve tereyağ katıp iyice karıştırıyoruz. 
  3. Muhallebi sıcakken kavunlu hazırladığımız kısmı da ekleyip ikisini aynı tencerede iyice karıştırıyoruz. 
  4. İsteğe göre dibine küp küp doğranmış keklerden oluşan kupların üzerine isteğe göre sadece puding kasesine alıp, soğumasını bekliyoruz. Soğuyunca buzdolabına kaldırıp, 3-4 saat bekletiyoruz. Üzerini istediğiniz şeyle süsleyebilirsiniz yada sade tüketebilirsiniz. Afiyet olsun...

24 yorum:

  1. tadı sanki damağıma geldi elifciğim :) mis gibi kavun kokusuyla, ellerine emeklerine sağlık.

    öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler şehrinazım beğendine sevindim canım

      Sil
  2. Canım eşim kavunu çok sever ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kavunu biz de çok seviyoruz ama tatlı olanları tabi sana da sevgiler deryacığım

      Sil
  3. kavuna bayılırım, eminim ki bunu da seveceğim :)
    tarif için teşekkürler.
    sevgilerle...
    http://kontesce.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendine sevindim kontes ben de ziyaretine gelirim en kısa zamanda sevgiler

      Sil
  4. rengine bayıldım.ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de sevdim bu rengi :) beğendine sevindim fundacığım sevgiler

      Sil
  5. tam da mevsimi, tarif için teşekkürler, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili noblesse herşeyi mevsiminde tüketmek gerek bence de hazır kavun varken değerlendireyim dedim teşekkür ederim

      Sil
  6. amanın bu ne güzel birşey böyle...
    kavun en sevdiğim meyvedir...
    harika harika harikaaaaaaaaaaaaaaaa...
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şirineciğim benim ufak kız gibisin o zaman sende o da kavuncudur. daha mevsimi gelir gelmez anne kabak al diye tutturur. beğendine sevindim canım

      Sil
  7. Nasıl bir rengi var kavunun öyle şimdi bizim yediklerimizin sahte olduğunu düşünmeye başladım:)
    Ellerinize sağlık afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  8. zeynepciğim rengi gerçekten böyle turuncu hatta dahası var, hem sert hem de şeker gibi tatlı. zaten bu yüzden tercih ettim ama aroması olan kavunlar yeterli gelecektir renginin daha açık olması çok da önemli olmayacaktır kanımca yine beklerim

    YanıtlaSil
  9. Bu kavunlarda pek bir güzelmiş. N ekadar şanslısınız. Kızlar yemek seçmiyor sanırım. Maşallah . subpanALLAH. BEN DE ÇOK İSTERİM YAPMAYI. YİYEN OLSA:( Ellerinize sağlık. çok güzel ve lezzetli görünüyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim kızların hatta eşimin yemek seçmesi çoktur nursevin hanımcığım. konu sütlü tatlı olunca buna karşı çıkmıyorlar aksine severek yiyorlar. zaten kavun da bizim evde sevilen bir yiyecektir. sevgiler

      Sil
  10. Bu nasıl bir renktir böyle. Kimbilir tadı nasıldır. Yetiştirenin de değerlendireninde elleri dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler gülsüm hanımcığım. Beğendinize sevindim yine beklerim

      Sil
  11. Çok güzel olmuş ellerine sağlık tadıda güzeldir blogun isminin hakkını veriyorsun "tombul tarifler" Kavunların görüntüsü çok güzel çiğ olarak yemek istiyor insan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii ki bunu sadece kesip yemek en güzeli aslında. ben bir de kavunlu tarifim olsun istedim o yüzden bunu denedim. Bir kavun düşün ablacığım hem sert hem şeker gibi. bırak rengi falan tadı yetiyor. sevgiler

      Sil
  12. Canım maşallah çok şanslısın Allah bereketini artırsın. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler elifciğim hayırlı günler dilerim

      Sil
  13. Ben bu yaşıma kadar böyle bir kavun görmedim. Kavun rengini tam anlamıyla göstermiş. Belki bir gün yemek kısmet olur.Kavun güzel senin kupun daha da güzel olmuş. Çok yaratıcı tariflerin var. Tebrik ediyorum seni. Güzelliklere güzellik katıyorsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. inşallah bir gün yemek kısmet olur çünkü buna değiyor. Bizim yerli kavunlarımız bunlar. Şimdilerle hazır çimini alsalar da bu şekilde kendi tohumlarıyla yetiştirdiği tarlaları da var annemlerin. güzel yorumların için de tekrar teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil

yorum var