..

6 Aralık 2011 Salı

Arnavut Ciğeri



                        En çok Arnavutlar mı yaparmış yoksa Arnavutlardan mı öğrenmişiz bilmem ama her nasıl öğrenildiyse iyiki de kültürümüze karışmış. Ben ciğeri çok severim.Aslında süt ve yumurta haricinde her şeyi seviyorum herhalde. Yani direkt kullanmaktan bahsediyorum yoksa yumurta ve sütsüz mümkün değil. Hala bir bardak süt içemem. İçine birşeyler karışacak yada yumurta kokan şeyleri yiyemem mesela.İşte bu şekilde başladı yemek yapma aşkım. Herkesin yaptığını yiyemememdir buna sebep. O zamanlar internet yoktu. Önceleri takvim yapraklarından aldığım yemek tariflerini denedim. Hatta çok iyi hatırlıyorum. Bir keresinde patlıcanlı pilav yapmıştım. Bizimkiler beğenerek yemişlerdi.Zaten ondan sonra büyüyerek devam etti bu çalışmalarım.Şimdilerde ise altın çağını yaşıyor diyebilirim. Bizimkiler bundan rahatsız değiller. İşin garibi ben de çok alıştım bu şekilde yemek yapmaya, amma velakin şu kilolara iş geliyor takılıyor.
                      Bazen bakıyorum bloklara bloggerlar oldukça zayıf ve naif hanımefendiler. Nasıl oluyor diyorum. Sanırım onlar benim gibi tadına bakayım derken bir dilimi birden götürenlerden değil. Bu muhabbet tatsızlaşmaya başladı. Keyfim kaçmadan ben tarife geçeyim.

Malzemeler:
500 gram kadar dana ciğeri(zarı soyulmuş, sinirleri alınmış ve küçük küçük doğranmış),2 küçük patates,bolca un
Terbiyesi için;tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik karışımı.
Kızartmak için sıvıyağ.
Yanında servis yapmak için 1 kuru soğan, 3 dal maydanoz.

Yapılışı:

  1. Ciğerleri bir kez daha yıkayıp süzgece alıyoruz. Patatesleri ciğerlerin boyutuna göre küp küp doğruyoruz.
  2. En önce yağda patatesleri kızartıyoruz.
  3. Patatesler kızarırken, ciğerleri terbiyesi; için tuz karabiber, kırmızı biber ve kekik karışımı ile iyice karıştırıyoruz. Daha sonra ununu ekleyip, bol unla iyice karıştırıyoruz. Bir süzgece alıp fazla ununu arındırıyoruz.Patatesler kızarınca ciğerleri tavaya alıyoruz, kızartıyoruz.
  4. Kurusoğanı soyup ortadan ikiye kesiyoruz. İnce ince dilimliyoruz.Tuz ve sumakla biraz ovuyoruz.Tabağın en altına soğanları onun üzerine ciğer ve patatesleri karışık döküyoruz. En üstüne ince ince doğradığımız maydanozları serpip sıcak servis yapıyoruz.

Lorlu Mantı (Çökelekli Mantı)



                                 Kayınvalidemden öğrendiğim tariflerden biri çökelekli mantı.Bizde de yapılır buna benzeyen şekliyde mesela bizde ıspanak, yada sade salçalı sosla yapılır. Eşim annesinin yaptığı şekliyle sevdiği için onu yaptım. Kayınvalidemden de tam not aldım. "Benimkini de geçmiş" dedi. O kadar diyorum.
                               İsterseniz bu ölçülerin yarısını alarak da yapabilirsiniz.O zaman iki beze olur. Biz kalabalıktık. Anca yetti.
                 Malzemeler: 2 yumurta,4 su bardağı un,1 su bardağı + 2 yemek kaşığı ılık su,1 tatlı kaşığı tuz, İçi İçin: tuzsuz lor peyniri.

Yapılışı:

  1. Yumurta, tuz, un karıştırılır. Suları da ekleriz. İçine azar azar un  eleyerek koyarız. Biraz katı kıvamlı bir mantı hamuru olur.
  2. Hamuru 4'e bölüp bezeler yaparız. Her bir bezeyi büyükçe açarız. Ne çok ince ne çok kalın olacak. Kayseri mantısı gibi keseriz lakin onun gibi küçük olmayacak, daha büyük kareler olacak. 
  3. Kesilen karelerin ortasına kıyma yerine lor peynirinden koyarız. İki çapraz ucunu birleştirip üçgen şeklinde kapatırız. Her bir bezeye şeklini verdikten sonra altına kalınca örtü serdiğimiz temizce bir yere kaldırırız ve böylece 2 saat kadar kurumasını bekleriz.
  4. Bir tencereye su doldurur, içine biraz tuz ekleriz.Kaynayınca hamurlarımızı mantı gibi salar pişiririz. Ocaktan alınca suyunu döker üzerine  biraz soğuk su koyarız. Bu arada tavada 3 kaşık tereyağ biraz sıvıyağ koyar kızarınca soğuttuğumuz mantının üzerine dökeriz. Bu mantı yoğurtla yenilmediği için benim kızlar ketçabı tercih ediyorlar. Mevsim sebzeleri bol yeşillikli bir salata ile güzel gidiyor. Afiyet olsun...