..

20 Mayıs 2011 Cuma

Limonlu Kurabiye

                   Bendeki bu limon sevdası nereye gidecek bilmiyorum ama herşeye ve herşeye katasım geliyor. Özellikle tatlılarda ekşi ve tatlının karışımı beni cezbediyor. Yeşil kabuklu limon bulamadığım için sarı limonla yaptım kurabiyelerimi.Böylede güzel oldular. Tarif benden denemesi sizden.

Kurabiye Malzemeleri:
150 gram margarin, 2 yumurtanın sarısı, 4 yemek kaşığı limon suyu, 6 kaşık pudra şekeri, bir çay kaşığı yarısı kadar kabartma tozu, bir limonun kabuğu, isteğe göre vanilin,
 Jölesi İçin;
1 çay bardağı limon suyu, bir çay bardağı su, iki çay bardağı şeker, tam dolu olmadan bir yemek kaşığı nişasta

Yapılışı;
  1. Oda sıcaklığında tuttuğumuz margarinin içine bütün malzemeyi ekliyoruz. (hatta siz tatlı seviyorsanız bir kaşık daha pudra şekeri biraz nişasta ekleyebilirsiniz)yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğruyoruz.
  2. Elimizde yuvarlak şekil vererek ortalarını bastırıyoruz ve buzluğa atıyoruz.
  3. Jöle malzemelerini nişasta hariç küçük bir kaba alıp ocağa koyuyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırıp koyulaşmasını bekliyoruz. Şerbetimsi bir hal alınca indirip soğuyutuyoruz.
  4. Soğuyan limon suyunun içine nişasta ekleyip bir daha kaynatıyoruz. koyulaşınca altını kapatıp bir daha soğutuyoruz.
  5. Fırınımızı 180 dereceye getiriyoruz ısınınca buzluktan kurabiyelerimizi çıkartıp fırına koyuyoruz.
  6. Hafif pembeşince çıkartıp soğutuyoruz.
  7. Kurabiyeler ve jöle soğuyunca kurabiyelerin üstünü jölemizle süslüyoruz.
Not: Limonlu jöle yapmak için hazır limonataları da kullanabilirsiniz. Hazır limonatanın içine nişasta ekleyip kaynatarak jöle yapabilirsiniz. Yada limon jölesi yerine halihazırda bir marmelat yada ezilmiş reçeli kullanabilirsiniz.

                                                                            Afiyet Olsun....

Piyaz Tarifi




                             Evde kurufasulyemin bir yemek pişirecek kadar kalmadığını görünce "Ben seninle piyaz yapayım " dedim.O da kabul etti ve başladım piyazımı yapmaya.
Malzemeler: Bir su bardağı kadar kuru fasulye( tabi siz kendinize göre ayarlayabilirizsiniz hatta ben fazladan haşlarım her zaman fazlasını buzluğa atıp başka şeylerde kullanırım.), yarım demet maydanoz, 3 tane orta boy domates, bir kuru soğan, pul biber, 3 kaşık sirke, yarım limon, zeytinyağı, tuz,isteğe göre haşlanmış yumurta

Yapılışı bir çok basit olan bu tarifin yemesi de bir o kadar leziz.

  1. Kurufasulyeleri bildiğiniz gibi tuzla haşlayın. Ben düdüklü kullanmadım. Kuru fasulyelerin suyunu iki kez değiştirerek haşladım böylece daha hafif ve bizi rahatsız etmiyecek şekilde pişmesi sağlanıyor yani gaz yapmıyormuş.Fasulyeler çok haşlanmasın çok ölmesin biraz diri olması iyidir.
  2. Haşlanan fasulyeleri süzgeçten geçirip biraz yıkıyoruz.
  3. Domateslerin kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz. Maydanozları doğruyoruz,fasulyelere ekliyoruz.
  4. Sirke ve limon suyunu karıştırıp fasulyemize azar azar tadına bakarak ekliyoruz.Üzerine zeytinyağı ve tuzu ekliyoruz bir daha karıştırıyoruz.
  5. En üstüne ince ince yarım ay şeklinde doğradığımız soğanları koyup biraz pul biberle süslüyoruz. İsteğe göre süsleme esnasında haşlanmış yumurta da kullanılabilir.

İzmir Köfte Tarifi

                                    İzmir güzel şehir güneşi bir ayrı güzel, denizi bir ayrı , tarihi , kızları, hatta köftesi... tabi ben bugün sadece köftesini sizlerle paylaşacağım. Keşke orda olsaydım da fotograflarla başka güzelliklerini de paylaşabilseydim. Ankara bugün kapalı yağmurlu falan işte Ankara burası böyle. Ay bak orda olasım geldi şimdi, ben bugünlerde daha bir sever oldum güneşi, dondurmayı, kumları...
                                   Neyse bırakayım tatil hayallerini de köftemizin tarifine geçeyim.Esasında bir çoğunuz biliyorsunuzdur bu köfteyi hatta eminim çok da güzel yapanlarınız vardır içinizde. Ben yinede paylaşayım belki bir yeni gelin açarda ona yardımcı olmuş olurum fenamı :)

Köfte için malzemeler: 
500 gram kıyma, bir orta boy soğan, birdiş sarımsak, bir yumurta, karabiber, kırmızı pul biber, tuz, yarım demet maydonoz ve bir bardak ekmek içi( ben köfteler için kurutulmuş ekmekleri robotta çekip halihazırda köftelik ekmek içi bulunduruyorum), bir kaşık salça, birkaç tane patates, iki domates, iki biber.

Gelelim Yapılışına:
  1.  Öncelikle kıymayı, derin bir kaba koyuyoruz, içine rendelediğimiz soğanı havanda dövdüğümüz sarımsağı, yumurtayı, doğradığımız maydanozu ve ekmek içini,tuzu ve baharatları birlikte yoğuruyoruz. Bir kenarda beklemeye bırakıyoruz.
  2. Patateslerimizi elma şeklinde doğruyoruz.(benimkiler küçük olduğu için dörde böldüm) Tuzluyoruz.
  3. Patatesleri kızgın yağda kızartıyoruz, çok fazla kırmızı olmadan alıyoruz.
  4. Köftelere bilinen şekli verip (biraz kalın olsunlar) patateslerin ardından onları da az kızartıyoruz.
  5. Tepsinin en altına kızartılan patatesleri onun üstüne köfteleri diziyoruz. Aralarını domates ve biberle süslüyoruz.
  6. Salçayı biraz suyla inceltip içine tuz ekliyoruz ve içine su,biraz da sıvıyağ koyuyoruz. Yaptığımız bu karışımı tepsimize ekliyoruz.
  7. Pişirmek üzere fırına koyuyoruz.
Not: Zaten hepsi kızarmış olduğu için fazla pişirmeye gerek yok. Eğer üstü fazla kızarsın istemiyorsanız önce alüminyum folyalı biraz pişirin sonra biraz da folyosuz  pişirin. Biberler ve domatesler pişince tamamdır. Afiyet olsun..