23 Ocak 2012 Pazartesi

Kuş Lokumlu Kurabiye


              Hem hindistan cevizli hem lokumlu. "Kurabiyelerim farklı olsun bu kez" diyenlere güzel bir alternatif.
              Bu tarifim de Mutfak İncisi bloğunun ev sahibi olduğu Çay Kahve Bahane Etkinliğine gönderiyorum.

Malzemeler: 125 gram tereyağ, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 yumurta, 6 çorba kaşığı pudra şekeri, 1 çorba kaşığı yoğurt, 2 çay kaşığı kabartma tozu,3 su bardağı un,2-3 çorba kaşığı hindistan cevizi, İsteğe göre 2 çorba kaşığı gülsuyu.
Üzeri İçin: 1 kase hindistan cevizi, 1 yumurta beyazı.

Yapılışı:

  1. Oda sıcaklığında tereyağı derince bir kaba alıyoruz. İçine sıvıyağ, yumurta, pudra şekeri, yoğurt, hindistan cevizi, kabartma tozu ve gülsuyunu döküyoruz.İyice karıştırıyoruz.
  2. Azar azar unu ekliyoruz. Hamuru yoğuruyoruz. İçli köfte gibi ortasını oyup içine kuş lokumlarından koyuyoruz. Ağzını kapatıp önce yumurta beyazına sonra hindistan cevizine batırıp 170 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...


22 Ocak 2012 Pazar

İri Bulgurlu Yeşil Mercimek Salatası


            Daha önce yaptığım pirinçli yeşil mercimek salatasına alternatif bir tarif. Bence pirinçten daha çok yakışmış bulgur. Denemeniz dileğiyle...
             Ben bu tarifi Mutfak İncisi bloğunun ev sahibeliğini yaptığı Çay Kahve Bahane Etkinliği'ne gönderiyorum.Arkadaşıma  bol katılımlar diliyorum.
     
Malzemeler: 1,5 su bardağı yeşil mercimek, 1 su bardağı iri bulgur, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 3 adet orta büyüklükte taze soğan, 2 kırmızı biber, limon suyu, sıvıyağ.

Yapılışı:

  1. Mercimeklerin üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika haşlıyoruz. Suyunu döküp bir daha su koyuyoruz çok az daha haşlıyoruz. Çok haşlanmaması tercih ediliyor.
  2. Bulguru yıkayıp üzerini geçecek kadar sıcak su koyuyoruz. Üzerini kapatıp demlemeye bırakıyoruz. (Kısırdaki gibi)
  3. Soğan, maydanoz, dereotunu ve kırmızı biberi küçük küçük doğruyoruz. 
  4. Mercimeklerle bulguru bir kapta birleştiriyoruz. Üzerine limon sıkıyoruz, tuz ekliyoruz. Yeşillikleri de ekleyip iyice karıştırıyoruz. Servise hazırdır. Afiyet Olsun...

21 Ocak 2012 Cumartesi

Galeta Unlu Poğaça


 Galeta Unlu Poğaça'yı ilk kez yedim. Çok beğendim. Yapılışı ve pratikliği açısından dar zamanlarda kurtarıcı olacak gibi görünüyor. Denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 kabartma tozu,1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar un.
İç Harcı İçin: 250 gram kıyma, 1 tane kuru soğan, 1 tutam maydanoz,tuz, karabiber, kekik.
Üzeri İçin: 3 çorba kaşığı galeta unu, yumurta beyazı.

Yapılışı:

  1. Yoğurt, sıvıyağ, yumurta, tuzu bir kaba al. Kabartma tozunu  da katıp, azar azar un ekleyerek hamur yoğur. Kulak memesi yumuşaklığında olsun. Üzerini bir nemli bezle ört.
  2. Bu arada iç harcı hazırlamaya başla. Kuru soğanı ince ince kıyıp tavada biraz sıvıyağ yardımıyla kavur, kıymayı ekle az biraz kavur. Ocağın altını kapat, karabiber, kekik ekle.Biraz ılınsın.
  3. Hamurdan yumurta bezeler al ve elinde içli köfte yapar gibi oy. İçine hazırladığın harcı koy. Kapat. Üzerini önce yumurta beyazına sonra galeta ununa batır. Tepsilere diz. 180 derecede  üzeri kızarıncaya kadar pişir.Afiyet olsun....

Sucuklu Mantarlı Karnıyarık Börek


               Meral'in yemeye doyamadığım bir tarifi daha. Mantar ve sucuk birlikteliği çok yakışmış sıcacık tüketilmesi önerilir.
                 Bu tarif   Çay Kahve Bahane Etkinliğinin ev sahibesi Sevgili Emine Kaya 'ya gitsin.
Malzemeler: 3 adet el açması yufka, 1 bardak sıvıyağ, 1/2 sucuk, 7-8 adet mantar, 1 iri domates, karabiber, tuz.
Üzeri için: susam, 1 yumurta.
Yapılışı:

  1. Mantarları yıkayıp doğra, bir tavaya al. Üzerine tuz ve karabiber ekle.Yumuşayınca sucukları küçük doğrayarak ekle. En son üstüne domatesin kabuğunu soy küçük küpler halinde doğra.Biraz kavurduktan sonra ocaktan indir, soğut.
  2. Tezgaha yufkanın birini ser, arasına kaşıkla sıvıyağ dök, her yerine değir. Üzerine ikinci yufkayı ser. Aynı işlemi bu yufkaya da yap. Yufkaları dörde böl. Kenarına hazırladığın iç harcından koy. Kalın rulolar halinde sar.
  3. Üzerine yumurta sarısını sür ve susam ek. Sıcak sıcak tüket. Afiyet Olsun...

20 Ocak 2012 Cuma

Etimek Tatlısı


             Sizden gelen istek üzerine Meral'in tariflerini vermek istedim. Etimek tatlısı çok hafif olmuş bir o kadar da güzel. Normalde ben bir dilim yiyemezdim bu tatlıdan fakat Meral tam tadında yapmış. Size de şiddetle tavsiye ederim.
Malzemeler:  2 paket etimek, 1 su bardağı şeker,3 su bardağı ılık su, 1kg süt, , 2 kaşık nişasta, 2 kaşık un, vanilin.
Üzeri İçin: 1 bardak soğuk süt, 1 paket sade kremşanti, 1 çay bardağı iri kırılmış fındık.

Yapılışı:

  1. Tepsiye etimekleri tek sıra halinde koyuyoruz. 1 bardak şekeri derince bir kaba alıp karamelize ediyoruz. Dikkat edin bu arada fazla yakmayın tadı acılaşır. Sonra üzerine 3 bardak sıcak su koyuyoruz.Biraz kaynatıyoruz. Ilınınca etimeklerin üzerine döküyoruz.
  2. Tencereye sütü koyup şekeri ekliyoruz ve nişasta ve unu bir kaseye alıp biraz sütten alarak karıştırıyoruz.Kasedeki karışımı süte ekleyip muhallebi kıvamında pişiriyoruz. İndirince içine vanilin ekliyoruz. Etimeklerin üzerine döküyoruz.
  3. Kremşantiyi soğuk sütle hazırlayıp soğuyan muhallebinin üzerine düzgünce sürüyoruz. En üstünü fındık kırıklarıyla süsleyip bir gece dolapta dinlendiriyoruz. Afiyet Olsun...

18 Ocak 2012 Çarşamba

Meral'in Gün Menüsü


                  Bu salı arkadaşım Meral'de idik. Kendisi yemek konusunda pek bir maharetli olur. Bizlere neler ikram etmiş gelin birlikte bakalım:

            Biz günümüzde çoluklu çocuklu bayanlar olduğumuz için tabaklarımızı kendimiz almayı tercih ediyoruz. Yukarıdaki görüntü mutfakta servis yapılmadan önceki genel görüntüdür. Bir çoğunu ilk kez denediğim bu tarifleri, bende yapıp, sizinle paylaşacağım.

          Bu resimdeki ilk kez yediğim ve çok beğendiğim galate unlu poğaça. İçi kıymalı idi ve tadı müthişti.

Yeşil Mercimek Salatası İri Bulgurlu. Bir dahakine mutlaka bulgurla yapacağım pirinçten daha güzel yakışmış.
Lokumlu Kurabiye üzeri hindistan cevizliydi. Bunu da ilk kez yedim ve çok beğendim.
Kendi elleriyle minicik minicik sardığı ve tadını çok beğendiğim müthiş yaprak sarması.
İşte favori böreğim olan  sucuklu mantarlı, çıtır çıtır börek. Bayıldım tadına tam benlikti.


Yeni bir tabağa alamadan görüntülediğimiz karışık meyveli rulo pasta. İlk kez karışık meyveli yedim ve çok beğendim Arkadaşım içine nar, muz ve kivi terci etmiş çok da yakışmış bol çikolatalı idi.


ve Etimek tatlısı huzurlarınızda. Ben bu tatlıyı yıllar önce denemiştim"Bir daha da yapmam." demiştim. Meral bana bunu unutturdu çok hafif olmuş lezzeti o ağır etimek tatlısından eser yoktu. Bunu da paylaşacağım en kısa zamanda.

Sevgiyle kalın arkadaşlar bir daha ki postta görüşürüz. ...

16 Ocak 2012 Pazartesi

Kuru Patlıcan ve Kabak Kavurması



                     Ak akçe kara gün içindir, damlaya damlaya göl olur, ne ekersen onu biçersin... Evet atasözleri ama ne alaka? Bu akşam kızımla ödev için, abartısız yarım saat atasözü beğendik, açıkladık. Ya nedir benim bu başak burcundan çektiğim? Bu kadar mı zor karar verir bir insan? Büyüyünce neler olacak düşünemiyorum...
                      Bütün bir yaz karınca gibi kışlıklarımı hazırlamıştım.Bu kuru patlıcanları yazdan ince ince dilimler halinde kesip, tuzlayıp kuruttum. Harika oldular, bir de annemin gönderdiği kabak kuruları vardı. Yazdan da bahsettiğim üzre ikisini evlendirip bir tabakta beyazlatmak bu güne nasip oldu.
                      Sebze kurularını seviyorum en çok da haşlanırken mutfağa yayılan kokularını.Evet tamam biliyorsunuz bu çok basit, ne yapalım  bugünde mutfaktan şansımıza bu çıktı. Ne olsun? Bereketli olsun.
                      Ve günün anlam ve önemine istinaden: Sakladım samanı işte geldi zamanı. Afiyet ve bereketle.

Malzemeler: 1 kase patlıcan kurusu, 1 kase kabak kurusu,1 orta boy soğan, 1/2 kaşık biber salçası,1/2 kaşık domates salçası, üzeri için ; yoğurt.

Yapılışı:

  1. Patlıcan ve kabak kuruları yıkanır ve ayrı ayrı tencerelerde haşlanır.(Haşlamanın süresi yok onu bakarak kendimiz karar veriyoruz)
  2. Soğan bir tavada biraz sıvıyağ ile birlikte pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine kurular eklenir.Salçalar koyulur. Üzerine yoğurtla servis yapılır.
Not: Benim patlıcanlarım ve kabaklarım tuzlu kurutulduğu için fazla tuzu tercih etmedim. Sizinki tuzsuz ise bakarak pişirmede yarar var. Tavaya koyduğunuz anda tuz ekleyip eklemiyeceğinize karar verebilirsiniz.


15 Ocak 2012 Pazar

Böğürtlen Soslu Rulo Gofretli İrmik Pastası


                     
                       Eski zamanlarda bir kral varmış.Saraya gelen yolun üzerine kocaman bir kaya koydurmuş ve izlemeye başlamış neler olacak diye.Ülkenin en zengin tüccarları, en güçlü kervancıları, saray görevlileri  gelmişler.Ama nasıl? Kayanın etrafını dolaşarak.Hatta bir de kralı eleştirmişler." Bu kadar vergi alıyor da, yollara bile bakmıyor" diye.
                    Sırada saraya meyve sebze getiren bir köylü yolda görünmüş. Sırtındaki küfeyi yere indirmiş, iki eli ile kayaya sarılıp itmeye başlamış. Sonunda kan ter içinde kalmış ama, kayayı da yolun kenarına çekmiş. Kayayı çekince bir de ne görsün? Orada bir kese altın var.Yanında da kraldan olduğu anlaşılan bir not. Notta şöyle diyormuş:"Bunlar kayayı yoldan çeken kişiye aittir."
                   Kral burda bir ders vermişti.Aslında engeller, yaşam koşullarımızı daha iyi yapacak birer fırsattır.
                   Her şey bakmakla oluyor, nasıl bakıyorsan öyle görüyorsun. Fırsat gibi görürsen fırsata dönüşüyor, zorluk ve şanssızlık olarak görürsen şanssızlık oluveriyor. Bütün engellerinizin fırsata dönüşeceği mutlu haftalar diliyorum.


                   Bu tatlıyı böyle yapmak fikrini 100de 100 marifet bloğundan gördüm. İrmikli tatlı ancak bu kadar güzel bir pasta olabilirdi. 
                   Bu tarifim Özlem'e gitsin Sevgiler Özlemciğim Bol katılımlar.   


Malzemeler;1 kg süt, 1 su bardağı irmik,9 yemek kaşığı şeker,1 vanilin, 1 kaşık margarin,1 kaşık nişasta,1kaşık un,1 kaşık limon kabuğu rendesi.
İçi için; 1 muz, 1 paket yulaflı bisküvi, 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz.
Kenarları İçin : 3 paket rulo gofret.
Üzeri İçin: Dr. Oetker hazır bögürtlen sos. 


Yapılışı: 


  1. En küçük boy kelepçeli kalıbın altına kepekli bisküvileri diz. 
  2. Sütü tencereye al, içine şekeri, irmiği, un ve nişastayı ekle iyice karıştır sonra ocağa al içine limon kabuğu koy, pişir. İndirince içine vanilin ve 1 kaşık margarin ekle iyice karıştır. 
  3. Sütlü karışımı kelepçeli kalıba yarısını yavaş yavaş dök. Bir taraftan dökerken bir taraftan da rulo gofretleri diz. Böylece rulolar düzgünce dizilecektir.
  4. Dilimlenmiş muzu ve cevizleri üzerine dök. (İsteğe göre bu aşamada tarçın da eklenebilir)Geri kalan irmikli tatlıyı cevizlerin üzerine eşit dök. Üzerini düzle. Soğumaya bırak
  5. Soğuyunca üzerine hazır böğürtlen sosunu dök. Kelepçeli kalıptan çıkar servis yap. Afiyet Olsun. 

13 Ocak 2012 Cuma

Tahinli Kurabiye



                             Geçen hafta görümcemin misafirleri vardı. Bu kurabiyeleri onun için yaptım. Gecenin 23 ünde karar verdim ve kalkıp hiç üşenmeden yaptım. Sonuç çok güzeldi. En sevdiğim kurabiyeler arasında şimdiden yerini aldı. Tarif Portakal Ağacı'ından. Sevgili Hatice de bir kabartma tozu paketi arkasından almış. Biraz sert bir kurabiye oluyor. Fakat bir o kadar da ağızda dağılıveriyor.Müthiş bir lezzet eğer tahin tadını seviyorsanız.Denemeniz dileğiyle.
                            Bu tarifim Gülayce'ye gitsin. Sevgilerimle...

Malzemeler: 1 su bardağı toz şeker,1 su bardağı tahin,200 gram yumuşamış margarin,1 yumurta sarısı(beyazı üzerine),1 vanilin,3,5-4 su bardağı un, ben birde 1 çay kaşığı kabartam tozu ekledim, üzeri için susam.

Yapılışı:

  1. Yumurtanın beyazını ayırıyoruz. Şekeri tahinle margarin ve yumurta sarısı ile birlikte erimesini sağlıyoruz. Daha sonra biraz un ekliyoruz. Kabartma tozunu ekliyoruz. Yoğuruyoruz. Azar azar un ekleyerek istediğimiz yumuşaklığa gelmesini sağlıyoruz.
  2.  Ben fazla sert bir hamur yapmadım. Normal kurabiye hamuru şeklinde yaptım.Sevgili Hatice sert hamur yaptığını söylemiş. Fazladan ben kabartma tozu eklemiştim. Oninkinde yoktu. Buna istinaden fazla sert yapmadım.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıyoruz.Önce yumurta beyazına sonra susama batırıyoruz. 180 dereceli fırında (biraz da ısıyı düşürerek fırında tuttum) pişinceye kadar bekletiyoruz.Afiyet Olsun...


12 Ocak 2012 Perşembe

Greyfurtlu Elmalı Roka Salatası


                          Çook hastayım. İki gündür (öyle görünüyor ki birkaç gün daha sürecek) grip olmuşum. Her yerim ağrıyor.Boğazlarım, başım... Havalar soğuyup kış kendini gösterince hasta olmamak imkansız gibi bir şey bizim evde. En önce eşim yakalandı sonra ben, kızlara geçmez inşallah.
                         Doktorlar sarılıp öpüşmeyin diyorlar. Uzak durmak lazım böyle zamanlarda. Bizim Gülbeyaz teyzeye göre ise "Sarılıp öpüşmekten bir şey olmaz.Yeter ki niyetini bozma" Evet yanlış duymadınız. Grip de birçok diğer şeyler gibi niyetle oluyormuş. Yani eğer sen "gönlünü çürük tutarsan" bulaşırmış. Sen çok yaşa emi Gülbeyaz teyze.
                         Salatamıza gelince, roka salatasını bir de böyle deneyin derim. Erik ekşisi sosunu çok beğendim. Greyfurtlu roka salatası daha önce yapmıştım ama bu kez içine  Amasya elmasının o kendine has kokusunu da ekledim. Sonuç güzeldi. Lor isteğe göre konulmayabilir.  Daha fazla muhabbet etmek isterdim ama inanın zor duruyorum. Benden bu kadarlık dostlarım. Bol sağlıklı, bol vitaminli günler dilerim hepinize. Sevgiler...

Malzemeler: 1 küçük demet taze roka,5-6 dal taze nane, 1/2 büyük greyfurt,1 küçük Amasya elması, 2-3 yemek kaşığı lor, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,3 yemek kaşığı erik ekşisi sosu.

Yapılışı:

  1. Rokalar yıkanır elimizle büyük parçalar halinde, derince bir kaseye doğranır.Naneler için de aynı işlem yapılır.
  2. Greyfurt soyulur ve dilimlere ayrılır. Üzerindeki ince zarlar soyulur büyük parçalar halinde salataya eklenir.
  3. Elma soyulur ve ince küçük dilimler halinde salataya eklenir.En üste lor peyniri serpirilir.
  4. Zeytinyağı ve erik ekşisi sosu hazırlanır. Salataya servisten hemen önce ilave edilir.Afiyet Olsun...  

10 Ocak 2012 Salı

Cezerye Tadında İncirli Tatlı


            Nereye kadar ısrar edebilirsiniz?  Yani bir insan en son ne kadar ısrarcı olabilir. Ben hiç ısrar edemediğimin farkına vardım Hep bir söz dinler, halden anlar haldeyim. Bengisu'yu izledim geçen gün. Büyük kızım öyle değil ama küçük olan (Bengisu) o kadar ısrarcı ki. Üstelik bunu da o kadar tadında yapıyor.
          "Hadi anne, hadi anne" demiyor. Benim elimi kolumu tutmuyor.Bir başkalık var sanki. Gelip sırtıma çıkıyor, boynuma dolanıyor öpüyor,"Benim pamuk annem, yumuşak annem, ne takar da yumuşaksın " diyor. Fakat en sonunda istediğini de alıyor. Sadece ben mi dayanamıyorum diye, babaannesine karşı da gözlemledim. Nasıl konuşacağını, istediği şeyi ne şekilde elde edeceğini gayet iyi biliyor. Bengisu'dan öğrenecek çok şeyim var.
            Israrı bu kadar sorgulamamdaki sebep: Eşimin bana Ankara dışında sınava girmem konusunda izin vermemesi. Yok ben seni dinlemiyeceğim falan desemde, sanki kötü birşey olursa bak ben razı değilken yaptın diyecek diye korkumdan ısrar edemiyorum. Israrcılığı sevmiyorum, ama düşününce kendime Ankara'da şansım yok gibi geliyor. Küçük yerlerde şansımı denemeyi hatta şansımı artırmayı düşünüyorum. Israrın son sınırı nereye kadar olmalı. Hele de benim gibi son şansınız ise?

                           Bu tatlıyı geçen gün yaptım. Cezerye tadında oldu.Dikkat edilmesi gereken noktası aynı gün yenmemesi. Kesinlikle ertesi günü yenilmeli. Yanında dondurma yada kaymak ile harika gidiyor.
                            Ben bu tarifimi Özlem'e gönderiyorum.Bol katılımlar diliyorum.

Malzemeler: 4 yumurta,1/2 su bardağı şeker,1 kaşık portakal kabuğu rendesi,1/2  su bardağı süt,1 bardak sıvıyağ,1 bardak kuru  incir( küçük küçük doğranmış),1 bardak hindistan cevizi,1 vanilin, 2 kabartma tozu,1,5 bardak galeta unu(gerekirse biraz daha ekleyebilirsiniz)
Şerbeti İçin: 1,5 bardak portakal suyu,1,5 bardak su,2 bardak şeker.

Yapılışı:

  1. Öncelikle şerbeti için verilen malzemlerden şerbet hazırlıyoruz. Soğuması için bırakıyoruz.
  2. İncirleri sıcak suda yıkayıp (içlerine bakarak) mümkün oldukça küçük parçalar halinde doğruyoruz.
  3. Yumurtaları kırıp şekerle 3 dakika çırpıyoruz.İçine diğer malzemeleri ekleyip,kek hamuru elde ediyoruz. En son incirleri ekliyoruz. En büyük boy borcamı yağlayıp döküyoruz.
  4. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  5. Çıkınca kek biraz ılınıyor. Soğuk şerbeti, ılık kekin her yerine eşit yayıyoruz.En son üzerini istediğimiz malzemlelerle süslüyoruz. Afiyet Olsun...

9 Ocak 2012 Pazartesi

Ev Usulü Kapalı Kıymalı Pide


                          Şu soğuk ve karlı kış gününden merhaba hepinize. Havalar soğudu, hastalıklar başladı. Ev halkı birer ikişer hasta yataklarında yatmaktalar. Ben ise kah meyve suyu sıkıyorum onlara, kah sıcak çorbalar... Bir türlü halihazırda bulunan tarifleri paylaşmak nasip olmuyor. Bütün gün yataktan çıkmayan sevgili kocacığım, soğuk terler döküyor.Çocuklarımı mümkün oldukça yanına sokmamaya çalışsamda, yaramaz Bengisu bir türlü durmuyor. Bir sebep bulup babasının yanında alıyor soluğu.
                           Rabbim hepinize şifalar versin diyorum ve bu tarifimi   Çay Kahve Bahane Etkinliği evsahibesi gülayce'ye gönderiyorum. Sevgilerimle...



Malzemeler: 1 su bardağı ılık  süt,1/2 su bardağı sıvıyağ,1 küçük paket kuru maya,1/2 su bardağı ılık su,2 tatlı kaşığı tuz,3 tatlı kaşığı şeker, 1 yumurta beyazı(sarısı üzerine),aldığı kadar un.
İç harcı için; 200 gram kadar yarımyağlı kıyma, 1/2 demet kadar ince kıyılmış maydanoz,1 kuru soğan, karabiber, tuz.
Üzeri için haşhaş tohumu ve yumurta sarısı.

Yapılışı:

  1. Ilık süt, ile mayayı iyice erit, içine su, sıvıyağ ve yumurta beyazını ekle, tuz ve şekeri de katıp aldığı kadar unla bir hamur yoğur.Hamur kulak memesi kıvamında olsun. Yarım saat kadar sıcak bir ortamda üzeri kapalı olarak beklet.
  2. İç harcı için soğanı incecik kıy kıymaya ekle. Maydanozu incecik kıy tuz ve karabiber ile birlikte kıymaya ekle.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler al, tek yönlü olarak uzunlamasına olacak şekilde aç.İçine sıra halinde uzunlamasına harcı koy. Uçlarına yumurta sarısını sür daha iyi yapışması için. Uçlarından birleştir. Hamur bitene kadar işlemi tekrarla. 
  4. Üzerine yumurta sarısı sür ve isteğe göre haşhaş tohumu katarak 180 dereceli fırında iyice kızarıncaya kadar pişir.Afiyet Olsun...

6 Ocak 2012 Cuma

Sigara Böreği


                  En sade güzellikler hep nedense en arkalarda aklıma geliyor. Gerçi herşey böyle sanırım. Mesela benim eski düğünlerde çektirdiğim fotoğraflarıma baktığımda "Hangi akla hizmet bu kadar makyaj yaptırmışım diyorum." Yaptırmışım diyorum çünkü kendim koyu ve abartılı herşeyden kaçındığım gibi,  makyajın koyusunu de sevmem. Bazı kuaförler var: Yok efendim bu gece sıradan bir gecemi. Bu elbiseye bu kadar hafif makyaj olmaz. Biraz parlatalım. Zaten gece boyunca yarısı akacak bu kadar koyu kalmayacak "gibi bahanelerle beni palyaço tarzı birşeylere çevirmişler. Ben herzamanki söz dinler halimle kabullenmişim durumu. Hatta bir keresinde çok iyi hatırlıyorum. Bir kuaföre gitmiştim. Saçlarımı küt kestirmek istiyordum. Bana ne yaptı ne etti, bu senenin modası diyerek altları uzun üstleri kısa birşeyler yaptı. "Acep ben de mi sorun" diyordum. Baktım her gelene aynı saçı kesiyor. Kadın da hamile birşey diyemiyorsun, halden anlar olunca.
                    Yok artık bunlar bu sene ile birlikte tarih olacak. Çocuklarım da dahil,  hiçkimse için, istemediğim birşeyi yapmama kararı aldım. Kendimi daha iyi ortaya koymam gerekiyor.
                    Nerden geldi bu konu şimdi aklıma derseniz; " Yukarıdaki görüntüden" diyeceğim. Sigara böreği niyeyse paylaşılacak bir tarif değilmiş gibi gelirdi. Halbuki unutuyorum en kolay görünen şeyleri de öğrenmek isteyecek birilerinin olabileceğini.
                     Pek çoğumuzun yaptığı gibi ben de vaktim olduğunda, sigara böreği sarar buzlukta saklarım. Kahvaltıda yada acele bir misafir geldiğinde benim kurtarıcım olur. Bu yüzden bu böreğe (her ne kadar adı yasaklı olsa da) hürmet edesim var.Eminim hepiniz seversiniz hatta belki daha başka çeşitlerini de yaparsınız. Ben bugünün anlam ve önemine istinaden, en sade en bilindik haliyle paylaşıyorum. Sevgiler...
Ben bu tarifi 71. Hafta Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine ev sahipliği yapan arkadaşım Özlem 'e gönderiyorum. Arkadaşıma kolaylıklar diliyorum.
 
Malzemeler: 6 adet yufka, yeterince lor peyniri, 1/4 demet maydanoz, biraz karabiber.
                     Kızartmak İçin : sıvıyağ.

Yapılışı:

  1. Yufkalar 16'ya bölünür.Adına yakışır incecik olsunlar diye.Loru bir tabağa alırız, içine maydanozu ince kıyarız.1 çay kaşığı kadar karabiber ekleriz.
  2. Her bir yufkanın geniş kenarına hazırladığımız karışımı koyar sarmaya başlarız.Sarma işlemi bitince, ucunu hafifçe suyla ıslatır yapıştırırız.
  3.  Kızgın yağda kızartır, yağın fazlasını alsın diye bir peçeteye alırız. Soğumadan tüketilir. Afiyet olsun...


                

5 Ocak 2012 Perşembe

Armut Kurabiye


               Küçük kızların bebekleri,
               Fırfırlı şirin etekleri
               Yastıktan yapılmış evleri
               Bir de hayali prensleri var.

              Plastik mutfak setleri
              Kısa tırnaklı küçük elleri
              Makyajsız güzel yüzleri
              Bir de gelinlik hayalleri var.
                Çok severek dinlediğim bu şarkı, pek çoğunuzun bildiği gibi Model grubunun Çürüsün Gelinliğim şarkısı. Sürekli bunu dinliyorum. Sanki benim kızlarımı anlatıyor o kadar seviyorum ki.
                Ve bu çok sevdiğim küçük kızlarıma ara sıra böyle sürprizler yapıyorum. Armut şeklindeki kurabiyeleri görünce İzgi'nin yüzündeki ifadeyi görmeliydiniz.
                Tarif arkadaşım Halime'den. Kendisi liseyi bu bölümde okuduğu için daha birçok tarif var onda. Kocaman kaynak bir kitap gibi.Halime bu kurabiyeleri oğlunun Yerli Malı haftasında yapmış. Çocuklar bayılmışlar tabi.Ben de görünce dururmuyum. Şimdi gelelim tarife:

         Malzemeler: 1 margarin (oda sıcaklığında), 1 bardak pudra şekeri,1 yumurta,3 yemek kaşığı sıvıyağ,1 kabartma tozu,1 şekerli vanilin,aldığı kadar un.
        İçi İçin: 1 su bardağı fındık kırığı, 1/2 su bardağı kuşüzümü,1 çay kaşığı tarçın.
        Üzeri için: kürdan, tane karanfil, yeşil ve sarı renk gıda boyası.

Yapılışı:

  1. Margarine şekeri ekle, karıştır. Yumurtayı kır,sıvıyağı ekle, kabartma tozu, vanilin ekle karıştır. İçine yoğurdukça un ekle. Böylece kulak memesi kıvamında bir hamur elde et.
  2. Ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar kopar, elinde yuvarla içini içli köfte gibi oy. Harçtan kat.Kapattığın yeri sapı yap.Armut şekli ver. Kürdanı ikiye kırıp sapını yap, Altına da karanfil koy.
  3. Hamur bitene kadar bu işlemi tekrarla. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırına koy. Hafif pembeleşinceye kadar pişir.
  4. Çıkınca soğut. Soğuyunca eline eldiven giy ve sarı ve yeşil gıda boyasından gelişigüzel sür. (Ben hepsine sürmedim. Biz boyasız tercih ettik. Fikir vermesi açısından böyle boyadım.)

4 Ocak 2012 Çarşamba

Dost sofralarından karışık




                             Bu tabak arkadaşım Nurcan'ın marifeti. Tabaktakiler: 1) Örgü Çörek 2) Susamlı-Tuzlu Kurabiye 3) Yeşilli Kek 4) El Açması Patatesli Tepsi Böreği 5) Kış Yeşillikleri Salatası 6) Kremşantili Süper Kek 7)  Kastamonu'nun Kesme Helvası
                             Arkadaşımın bütün yaptıkları güzeldi ama ben en çok : Susamlı-Tuzlu Kurabiye, Kremşantili Kek ve Kastamonu helvasını beğendim.

                                       Yukarıdaki tabak ise arkadaşım Meral'den. Bize süper şeyler hazırlamış kendisi.
Tabaktakiler: 1) Yaprak Sarma 2) Peynirli Su Böreği ( hazır su böreği yufkasından) 3) Elmalı Kurabiye 4) İçli Köfte 5) Kremalı Revani  ve resimde görünmeyen makarna salatası. Bu tabakta benim favorim İçli Köfte, Su Böreği ve Makarna Salatası oldu.
                     
                             Hadi bir tane de benim masamdan olsun.Kızımı okula gönderdikten sonra, arkadaşlarımı çağırmak aklıma gelmişti. Bir aceleyle böyle bir sofra çıktı ortaya. Masadakiler: 1)Zeytinli Pastane Poğaçası 2)  Makarna Salatası 3) Fasulye- Biber Turşusu 4) Sigara Böreği 5) Kepekli Kurabiye 6) Haşhaşlı Çörek 7) Şekerpare Tatlısı. Bu masada favorim: Kepekli Kurabiye ve Turşular idi.

                          Son fotoğraflar ise büyük görümcemden. Dün akşam bizi yemeğe çağırdı. Bakın bize ne muhteşem şeyler yapmış. Yukarıdaki resimde gördüğünüz ekmeğin adı Çerkeş'in Cıvık Çöreği. Daha önce Çerkeş'ten alıp yemiştik ama evde yapılabileceği aklıma bile gelmezdi. Bu muhteşem lezzeti sizinle paylaşacağım. Anlatılmaz tadılır diyebiliyorum sadece.























                                 Yukardaki resimde nefis Kıymalı Böreğini görüyorsunuz.
             
                                        En sevdiğim sebze Bamya Yemeği.
                                             
                                                 Nefis nar gibi kızarmış doldurulmuş Hindi.

                                  Ayrıca sunulan İç Pilav. Muhteşemdi.

                                                Bamya sevmeyen eşime Barbunya yapmış.

                                Etyemez kızlarımı düşünerekten Patates Kızartmış.
                                Bunların yanında salatalık-acur-lahana turşuları ve görüntüleyemediğim Tarhana Çorbası vardı. Biz epey kalabalık olduğumuz için resimlere özen gösteremesemde tadları takdire şayandı. Ablamın sofrasından favorim: Tabiki Cıvık Çörek, İç Pilav ve Bamya Yemeği oldu.
                                Şimdilik benden bu kadar dostlarım başka bir postta buluşmak dileğiyle. Sevgiyle kalın...