16 Ocak 2012 Pazartesi

Kuru Patlıcan ve Kabak Kavurması



                     Ak akçe kara gün içindir, damlaya damlaya göl olur, ne ekersen onu biçersin... Evet atasözleri ama ne alaka? Bu akşam kızımla ödev için, abartısız yarım saat atasözü beğendik, açıkladık. Ya nedir benim bu başak burcundan çektiğim? Bu kadar mı zor karar verir bir insan? Büyüyünce neler olacak düşünemiyorum...
                      Bütün bir yaz karınca gibi kışlıklarımı hazırlamıştım.Bu kuru patlıcanları yazdan ince ince dilimler halinde kesip, tuzlayıp kuruttum. Harika oldular, bir de annemin gönderdiği kabak kuruları vardı. Yazdan da bahsettiğim üzre ikisini evlendirip bir tabakta beyazlatmak bu güne nasip oldu.
                      Sebze kurularını seviyorum en çok da haşlanırken mutfağa yayılan kokularını.Evet tamam biliyorsunuz bu çok basit, ne yapalım  bugünde mutfaktan şansımıza bu çıktı. Ne olsun? Bereketli olsun.
                      Ve günün anlam ve önemine istinaden: Sakladım samanı işte geldi zamanı. Afiyet ve bereketle.

Malzemeler: 1 kase patlıcan kurusu, 1 kase kabak kurusu,1 orta boy soğan, 1/2 kaşık biber salçası,1/2 kaşık domates salçası, üzeri için ; yoğurt.

Yapılışı:

  1. Patlıcan ve kabak kuruları yıkanır ve ayrı ayrı tencerelerde haşlanır.(Haşlamanın süresi yok onu bakarak kendimiz karar veriyoruz)
  2. Soğan bir tavada biraz sıvıyağ ile birlikte pembeleşinceye kadar kavrulur ve üzerine kurular eklenir.Salçalar koyulur. Üzerine yoğurtla servis yapılır.
Not: Benim patlıcanlarım ve kabaklarım tuzlu kurutulduğu için fazla tuzu tercih etmedim. Sizinki tuzsuz ise bakarak pişirmede yarar var. Tavaya koyduğunuz anda tuz ekleyip eklemiyeceğinize karar verebilirsiniz.


21 yorum:

  1. Günün sözü de senden geldi. Biz de bu enfes tariften faydalanalım bari:))Ellerine sağlık. Sevgilerle. Umarım iyileşmişsindir.

    YanıtlaSil
  2. Bende çok severim sebze kurularını, nasıl da güzel görünüyor, sabah sabah canım çekti vallahi. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlaSil
  3. Sanırım zamanında benim annemin yaşadıklarını şimdi siz yaşıyorsunuz:)) Bende kızınız gibiyim, karar verene kadar zaten karşımdakini çıldırtır, sonra da acaba doğru karar verdim mi diye döner döner sorarım :)))

    Anne söz konusu olunca ben hemen duygusallaşıyorum:)) Bizde çok sık yaparız bu tarifi evde, bazen aperitif olur bazende üzerine kıyma kavrulur ana yemek.

    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. kuru patlıcana bayılırım ama genelde dolmasını yaparım bu da nefis görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. allah kolaylık versin sana:)
    yemeğin de çok güzel görünüyor ellerine sağlık.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. kuru patlıcan dolmasına bayılırım da kavurmasını hiç yemedim oda güzeldir eminim ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  7. Kavurmasını hiç duymadım ama dolmasını çok yaparım.Hatta evde dolmalık kurudan var,yazıdan sonra içi boş olsa da dolmalıkları kavurup, yapacağım.Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Çok severim patlıcanı. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. biz de bir yaz boyunca sürekli sebze kurutmakla uğraşırız
    ama öyle böyle değil :)...çünkü ben kışın en çok ve sıklıkla onları yerim

    bu şekilde denememiştim ama...güzel bir lezzet olmuştur eminim...ve tabi ki denenecek tarafımdan :)

    ellerine sağlık diyor, teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  10. Tamda bu soğuk günlerde nede güzel olmuş Elifcim. Ellerine sağlık..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık.blogunuzu izlemeye aldım.bende beklerim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. sebze kurularına ben de bayılırım.. mmm canım çekti şimdi yaa:)

    YanıtlaSil
  13. Pek leziz görünüyor. Sebze kurutanlara imreniyorum.İstanbul'da kurutmak neredeyse imkansız...


    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Ben de cok severim her tur kurutulmus sebzeyi:) Ellerinize saglik:)

    YanıtlaSil
  15. hiç yapmadım,kurutmadım bile ,nasıl yapıldığını bilmemek,çevremde yapan yok,ileriye inşallah yapmaya başlarım,canım çekti şimdi ...ellerine sağılık ,o kadar nefis görünüyoru....

    YanıtlaSil
  16. Ben bu sene kurutamadım nasıl üzülüyorum bir bilsenn.
    Kışın kavurup bol yoğurtla bayılıyorum yemeye..
    Elllerine sağlık cnaım..
    Nefiisss görünüyor.

    YanıtlaSil
  17. Dün okuyunca hemen yaptım, ev halkı bayıldı.Bende tekrar teşekkür etmek istedim, sizi 2. kez rahatsız ettim.Süper lezzetli oldu.

    YanıtlaSil
  18. arkadaşlar hepinize teşekkürler ediyorum. ıhlamurcum hiç öyle şey olurmu rahatsızlık ne demek. çok sevindim beğenildiğine sevgiler hepinize

    YanıtlaSil
  19. patlıcan ve kabağın izdivacı mübarek olsun:D

    YanıtlaSil
  20. annem cok sık yapar harıka olmus canım ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  21. annemde kurumus patlicanla kurumus fasulyeyi haslar ve kavurur :)
    ama kabakla karistirilidigni yeni duyuyorum tadini merak ettim ..

    YanıtlaSil

yorum var