29 Aralık 2015 Salı

Fırın Poşetinde Köfte ve Yanında Baharatlı Patates


   Annemin gönderdiği yedi baharla yoğurdum bu kez köfteleri. Fakat bu baharat karışımı o kadar ağır bir koku verdi ki, tavada kızartmak yada direkt fırına sürmek yerine fırın poşetine koydum ki fazla kokusu olmasın. Böylece fazla yayılacak kokudan kurtulduğum gibi daha da lezzetli oldular.
  Yanına ise  irice doğranmış patatesler baharatlarla bir güzel harmanlandı, ayrı bir kapta aynı anda fırına sürüldü. Sonuç hane halkının beğendiği bir lezzetti. Siz de deneyin böylesini de seveceksiniz.
Malzemeler;

  • 1 kg orta yağlı kıyma (iki kere çekilmiş olursa daha iyi olur)
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • tuz, kekik ve yedi bahar (baharatçılarda küçük poşetlerde satılıyor, üst üste yedi tane baharat halinde)
  • 3 adet patates 
  • kekik, karabiber, pul biber, tane hardal, kişniş
Yapılışı;
  1. Soğan rendelenip suyu sıkılır. Kıymanın üzerine soğan, yumurta tuz ve yedi bahar eklenir iyice yoğurulup üzeri streçlenerek buzdolabına kaldırılır. 30 dakika kadar dolapta bekletilip köfteye istenilen şekil verilir. Fırın poşetini fırın kabının içine alıp içine köfteler dizilir, poşetin ağzı kapatılıp üzerinden bir delik açılır. 200 derecede pişmeye alınır.
  2. Bu esnada patatesler soyulup irice doğranır. Patateslere biraz sıvıyağ, tuz ve yukarıdaki baharatları ekler, ayrı bir kapta köftenin yanına fırına gönderilir. Siz isterseniz fırın torbasının içine de ilave edebilirsiniz. Ben köftenin suyundan etkilenmemesi ve kızarmış patates lezzetinde olması için ayrı kapta fırınladım. Bu şekilde daha lezzetli olduğuna inanıyorum.
  3. Köfteler pişinceye kadar patatesler de pişiyor. Poşetten çıkardığımız köfteleri fırın kabımızın kenarına dizeriz ortasına da patatesleri. Afiyet olsun...





Portakallı Tart Kek


  Uzun zaman oldu yayın paylaşmayalı. Hali hazırda tarifler varken, üstelik pek çok yeni lezzetler tadılmışken, bazılarından bir görüntü bile alamadım, bazılarını tekrar yapma gereği duydum. Bir yerlerden başlamak adına, kızımın okulu için hazırladığım tart kekimle sahalara döneyim istiyorum.
  Kalıbını yeni aldım denemek için ise can atmışken, çikolatalı mı yoksa portakallı mı yapsam dedim portakallı yapmakta karar kıldım.
  Görüntüsü şahane tabi bir de bunun inceliği var. Keki ince olduğu için, içine hazırladığımız kremamız ise keki bir kat daha yumuşatıyor. Bundan mütevillit, eğer siz de denemek isterseniz, yaptığınız gün 2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra yiyin ki fazla yumuşamasın. Bu da küçük bir tüyo olsun.Malzemeler 30 cmlik tart kalıbı içindir (içi çukur olanlardan)

Malzemeler:
Keki için;

  • 2yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 50 gram margarin yada tereyağ + 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı portkal suyu (2 portakal kadar)
  • 1 su bardağı dolusu un (+ 2 kaşık daha ekleyebilirsiniz ölçülerinize göre)
Kreması için;
  • 2 su bardağı süt
  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 1 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 türk kahve fincanı şeker
  • 1 paket sade kremşanti 
  • kremşantiyi hazırlamak için 1/2 su bardağı soğuk süt
Yapılışı;
  1. 1/2 su bardağı süt ile kremşantiyi çırpıp buzdolabına kaldırıyoruz.
  2. Yumurta ve şekeri iyici çırpıp, içine yağları, portakal suyunu, portakal kabuğunu ekliyoruz.
  3. Un ile birlikte kabartma tozunu ekleyip çırpıyoruz ve önceden yağlanıp unlanmış kalıbımıza döküyoruz.
  4. 170 derecede fanlı ayarda pişiriyoruz. Kek fırından çıkınca ılımaya alıyoruz.
  5. Bir taraftan kremayı hazırlamaya başlayabiliriz. Süt, un, nişasta, yumurta sarısı ve şekeri iyice çırpıyoruz.
  6. Ocağa alıp karıştıra karıştıra pişiriyoruz. İndirmeye yakın portakal kabuğunu da ekleyip, biraz daha pişirdikten sonra ılımaya alıyoruz.
  7. Bu esnada keki tart kalıbından kenarlarına dikkat ederek çıkartıyoruz.
  8. Servis edeceğimiz tabağa alıyoruz.
  9. Ilıyan kremaya, önceden hazırladığımız kremşatiyi ekleyip blendırda hızlı ayarda çırpıyoruz. Tart kalıbının ortasına kremayı döküp, üzerini streçleyerek buzdolabına kaldırıyoruz.
  10. Servis etmeden önce istediğimiz gibi süslüyoruz. Afiyet olsun...


16 Aralık 2015 Çarşamba

Patatesli Tuzlu Kek


Patatesli kek, arada bir yaptığım tuzlu keklerden. Bu tür tuzlu kekleri yaparken, krema yerine tabii ki de süt kullanabilirsiniz. Ben evde kalan kremayı değerlendirmek için bu kez krema ile yaptım. Kremalı kek süt ile yapılandan daha ıslak oluyor. Siz süt ile yapacaksanız öyle de çok güzel olur. Yeşillikler yerine kuru nane yada kekik gibi baharatlar da kullanabilirsiniz. Tamamen sizin damak tadınıza kalmış.
 Ben küçük boy dikdörtgen silikon kalıp kullandım bu keki yapmak için. Siz daha büyük kalıpta pişirecekseniz, miktarları fazlalaştırmakta fayda var. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler;

  • 1 çay bardağı krema
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta
  • 1 orta boy patates
  • bir tutam dereotu ve maydano
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • üzeri için susam
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
Yapılışı;
  1. Yumurtayı çırpıyoruz. İçine krema, sıvıyağ, tuz ekleyip, karıştırıyoruz.
  2. Un ekleyip, kabartma tozu ilave ediyoruz.
  3. Patatesleri soyup minik minik küp şeklinde doğruyoruz. Dereotu ve maydonozu ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Yağladığımız kek kalıbına hazırladığımız harcın yarısını döküyoruz. Diğer yarısına patatesleri ekleyip, kalıbın üzerine tekrar ilave ediyoruz. En üstüne susam serpip 170derecede turbo ayarında pişiriyoruz. Kürdan testi ile bakıp soğumaya alıyoruz. Afiyet olsun.

Cevizli Tarçınlı Minik Kurabiye (Fındık Kurabiye)


Merhabalar Sevgili Dostlar,
Bugün size nefis mi nefis, minik mi minik bir kurabiye tarifi vereceğim. Kurabiyeler, ağızda dağılıveren cinsten ve kahvenizin en iyi eşlikçisi olmaya da aday ayrıca.
Tarçın ve ceviz ikilisi bu kurabiyeye muhteşem bir uyum katsa da, asıl minnak şekli esası oluşturuyor kanımca. Deneyiniz efendim, pişman olmazsınız...
Malzemeler;
Çay bardağı büyük çay bardaklarındandır.(lav olandan)

  • 50 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilin
  • 1 çay bardağı ceviz (irice çekilmiş)
  • aldığı kadar un
  • üzerine serpmek için pudra şekeri
Yapılışı;
  1. Yumurta ve pudra şekerini çırpalım, içine tereyağı ekleyip çırpalım. 
  2. Sıvıyağ, tarçın, ceviz, kabartma tozu, vanilin ekleyelim ve un eklemeye başlayalım, azar azar un ekleyerek bir taraftan yoğuralım. Ele yapışmayan ve kolayca yuvarlanan hale gelince un eklemeyi bırakalım.
  3. Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım. Tepsiye dizip, 170 derecede altları hafif kızarıncaya kadar pişirelim. 
  4. Fırından çıkarttığımız kurabiyelerin üzerine sıcakken, pudra şekeri eleyelim. Afiyet olsun...

14 Aralık 2015 Pazartesi

İrmikli Kup


 Bu sütlü daha önce yaptığım bisküvili kuplara benziyor. Fakat kullandığım malzemeler açısından biraz zor bir günde ortaya çıktı. Arkadaş günümde, herkes bir tepsi tatlı-yada tuzlu  birşeyler yapıp gidiyoruz. Ben irmikli top yapacaktım, elimdeki irmik az gelince top haline gelmedi ve yuvarlanmadı. Bu kez bu şekilde tepsiye döktüm. Üzerine de evde bulduğum malzemelerle üst yaptım. Yiyenler çok beğendiler, özellikle de kedidilinin tatlıya kattığı aromayı çok beğendiler. Bir sorun vardı, tepsiden zor kalkıyordu.;( Ben de bunun üzerine bu tatlıyı kuplara deneyip sizlerle paylaşmayı istedim.

 Denemek yada denememek size kalmış tabi, irmikli tatlıyı seviyorsanız bunu da seversiniz diyeyim ve ben kaçayım.


Malzemeler;

  • 1 litre süt
  • 10 yemek kaşığı şeker
  • 7 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket sade kremşanti
  • 1 paket kedidili bisküvi
  • 1 küçük fincan hindistancevizi
  • 1 küçük fincan toz fıstık
  • 1 çay bardağı ceviz
  • isteğe göre 1 adet muz
  • 1/2 paket kremşanti ve bunu çırpmak için 1/2 su bardağı soğuk süt

Yapılışı;
  1. Öncelikle bir paket kedidili bisküviyi bir temiz poşete alıp, merdane ile ufalıyoruz.
  2. Cevizi istediğimiz büyüklükte parçalıyoruz
  3. Tencereye, sütü koyup, üzerine şeker ve irmiği ekliyoruz. Ocağın altını açıp, birkaç dakika fokurdatana kadar kaynatıyoruz. Ocağın altını kapatıyoruz. Biraz bekleyip, toz kremşantiyi öylece irmiğin üzerine ekliyoruz ve hızlıcı birkaç dakika çırpıyoruz.
  4. Önceden ıslatılmış kuplara, bir kepce irmikli tatlıdan koyuyoruz.(Burada sizin kullanacağınız kupun büyüklüğü kepcenin doluluğunu belirlesin)
  5. Sonra üzerine ufaladığımız kedidilinden bir iki kaşık kadar koyuyoruz. Üzerine birkaç dilim muz, biraz ceviz, ekleyip bir kepçe daha irmikli tatlıdan koyuyoruz. İrmikli tatlının hepsi bitene kadar bu şekilde kupları dolduruyoruz. (benim kuplarımın ölçülerinde 6 kup çıktı)
  6. En üstüne önceden çırptığımız sade kremşantiyi kuplara eşit paylaştırıyoruz. Kremşantinin de üstüne kedidilinden, hindistancevizi, toz fıstık ve biraz ceviz koyuyoruz. Yada artık siz nasıl tatlandırmak isterseniz. Afiyet olsun...

9 Aralık 2015 Çarşamba

Baklava Yufkasında Patatesli Börek


 Hayırlı Günler Sevgili Dostlar,
Baklava yufkasını daha önce denemeyenleriniz var ise denemenizi öneririm. Ben daha önce yediğim baklava yufkasındaki böreklerde kuru ve kıtır oluyor düşüncesi ile pek de yanaşmıyordum yapmaya. Fakat durum böyle değilmiş. Soda ile yapılan tarifler de var, ben ise kabartma tozunu tercih ediyorum. Bence böylesi daha yumuşak daha güzel oluyor.
İçini ise mutlaka patatesli yapmalı, dışı biraz çıtır, içi ise yumuşak olan bu börekleri yiyenler pek beğendi. Kaşarlı, patatesli çeşidini de denemiştim. Kaşarlar soğuyunca sertleştiği için sadece patatesli harç kullanmak bence daha lezzetli oldu.
Ayrıca baklava yufkası çok bereketli. Bir paketten birkaç kez börek yapabiliyorsunuz. İncecik oldukları için çokça çıkıyor. Zaten her bir rulo için 5 adet yufka kullanılıyor. Sos ölçüleri  tam gelmezse, süt ve yağ ekleyebilirsiniz. Kabartma tozu yeterli gelecektir. Denemeniz dileğiyle...

Malzemeler;

  • 15 adet baklava yufkası (3 rulo yapmak için)
  • 4 adet haşlanmış patates
  • 1 orta boy kuru soğan
  • karabiber, tuz
Sosu için;
  • 1-1,5 su bardağı arası süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 2 yumurta
Yapılışı;
  1. Patatesleri rendeliyoruz. Soğanı küçük doğrayıp, sıvıyağda kavuruyoruz. Patatesleri ekleyip, tuz ve karabiber ekliyoruz. Şöyle bir çevirip, soğumaya alıyoruz.
  2. Sosu hazırlamakla devam edelim. Yumurtaları iyice çırpıyoruz. İçine süt ve sıvıyağ katıp karıştırıyoruz. En son kabartma tozunu ekleyince sosusumuz hazır oluyor.
  3. Tepsiyi yağlıyoruz, fırını turbo ayarında 180 dereceye alıyoruz.
  4. Bir kat baklava yufkasını serip, hazırladığımız sostan 2-3 kaşık kadar döküyoruz ve her tarafına fırça ile yayıyoruz.
  5. Yufkanın üzerine ikinci yufkayı koyup aynı işlemi tekrarlıyoruz. Bunu 5 kat yufka olana kadar tekrarlıyoruz.
  6. Beşinci katı da yağlayıp, yufkanın uzun kenarına, bir uçtan diğer uca, patatesli harçtan diziyoruz. Rulo yapıp, iki parmak eninde kesiyor ve tepsiye alıyoruz. Bu şekilde diğer 10 yufkayı da iki rulo halinde sarıp, tepsiye alıyoruz.
  7. En son üzerine artan sostan sürüp, fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...

7 Aralık 2015 Pazartesi

Ev Usulü Adana Kebap



Bundan yıllar evvel de denemiştim Adana Kebabı'nı evde ama o zaman fırında yapmıştım. Şimdi ise elektrikli ızgarada yapıyorum, çook lezzetli oluyor. Deneyin ve bana yorumları yazın tamam mı?

Malzemeler;

  • 1 kg dana kıyma (isterseniz yarısını yada çeyreğini kuzu kıymadan da kullanabilirsiniz hatta öylesi daha lezzetli oluyor)
  • 1 orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
  • 2 adet kırmızı kapya biberini rendeleyin
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (acılığını kendiniz ayarlayın derim)
  • toplamda 1/2 kaşık biber ve domates salçası (miktarlarını damak tadınıza göre ayarlayın)
  • 3 diş sarımsak
  • tuz, karabiber
  • çok az sıvıyağ 
Yapılışı;
  1. Soğanı, sarımsakları ince tarafından rendeleyin.
  2. Kıymayı, mutfak robotuna atıp, birkaç kez çektirin. (böylece şişlere iyi tutunacak, güzel kebaplarınız olacak)
  3. Aldığınız kıymanın üzerine baharatları ve bütün malzemeyi ekleyin. İyice yoğurun.(hatta iyice kolaylaştırmak için bu işlemi robotta çekerken de yapabilirsiniz, onu da denemişliğim vardır)
  4. Çöp şişlere elinizle geçirin, Şekil vermeye çalışın, çöp şişin baş ve sap kısmına kıymadan koymayın, ince yapmaya çalışırsanız daha güzel kızarır.
  5. Izgaranızı hazırlayın ve şişleri çevire çevire pişirin. Lavaş, salata, bulgur pilavı yada yine ızgarada pişmiş sebzeler ekleyebilirsiniz. Gerisi size kalmış afiyet olsun...
Not; Izgara yerine fırında da yapabilirsiniz. Bunun için tepsiyi yağlamanızı tavsiye ederim. Bir de fırında pişerken, arada bakıp ters yüz etmek gerekir.


24 Kasım 2015 Salı

Portakallı Yumurta Tatlısı


             Hayırlı Günler  Sevgili Dostlar,
Yumurta tatlısını ilk kez televizyonda gördüğümde, Çankırı yöresine ait bir tatlı olduğunu söylediler. Eşim Çankırılı olduğu halde, ben bu tatlıyı hiç yememiştim. O kadar hafif olduğunu söylediler ki, hemen denemek istedim.
Yumurta tatlısının bir özelliği, çok az malzemeden  yapılıyor olması. Tam bir protein deposu, çünkü içinde  7 adet yumurta kullanılıyor. (Tarifte 15 demişlerdi ben tepsiyi küçüğünden seçtim ki bize de yeterli geldi) Size de bu ölçülerde  denemenizi öneririm.
Yumurta kokusu olur mu diye düşünmedim değil, nitekim ilk kez deniyordum. Buna sebep, portakal kabuğu ve portakal suyu ekledim, sonuç güzeldi.
Pandispanya yapımına benziyor, zaten bir çeşit pandispanya. Evet biraz fazla yumurta gidiyor ama, zaten başka da  pek malzemesi yok. Denemek size kalmış.

Malzemeler;
Keki için;

  • 7 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
Şerbeti için;
  • 2 su bardağı şeker
  • 1  portakalın  suyu
  • 1 portakal kabuğunun rendesi
  • portakal suyu ile birlikte 2,5 su bardağı su

Yapılışı;
  1. Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Bir portakalın kabuğunu rendeleyip tabağa alalım.
  2. Aynı portakalın suyunu sıkıp, su bardağına koyalım. Bardağın üzerini su ile doldurup bu şekilde 2,5 su bardağına tamamlayalım. Tencereye 2 su baradağı da şeker koyup, kaynamaya alalım. Şerbet   kaynamaya başlayınca içine rendelediğimiz portakal kabuğunu ekleyelim. 5 dakika kaynatıp altını kapatalım.(fazla kaynamaması gerekiyor)
  3. Yumurtaların sarılarını küçük bir kaseye, aklarını ise cam bir kaba alalım. Blendirın önce düşük ayarında sonra ise yüksek ayarında  iyice çırpalım. Kar gibi olsun, öyleki cam kaseyi ters çevirdiğimizde çırptığımız aklar yere düşmeyecek.
  4. Kenarda biraz çırptığımız sarıları yavaş yavaş ekleyerek spatula yardımıyla, aşağıdan yukarıya doğru karıştıralım. Sarılardan sonra 1 su bardağı unu, eleyerek yavaş yavaş ekleyelim. Aynı teknikle unu da yedirip,yağlanmış tepsiye her yerine   eşit gelecek şekilde dökelim. (küçük boy kare borcam kullandım)
  5. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 15-20 dakika kadar ağzını hiç açmadan                    pişirelim.Kürdan testi yapın,eğer pişmediyse fırını 150 ye alın biraz daha pişirin.
  6. Kek fırından çıkınca kareler halinde kesin, ılımaya bırakın.(burası püf noktası)
  7. Şimdi  kek ile şerbeti buluşturmaya geldi. Benim şerbetim soğumuştu, kekim ise ılıktı. Bütün şerbeti, bu şekilde her yerine eşit olacak şekilde dökün, şerbetini çekince yemeye hazırdır. Afiyet olsun...


6 Kasım 2015 Cuma

Havuçlu - Cevizli Minik Kekler





     Hayırlı cumalar sevgili dostlar,
Herkesin çok iyi bildiği, tadını da şimdiye kadar beğenmeyene rastlamadığım klasik havuçlu cevizli  kek   ile devam etmek istiyorum. Bazıları keki, yoğurtlu yapar, hatta yoğurt yada   süt  yerine su kullanarak yapanına da rastladım. Her katılan malzeme aslında  kekin daha farklı   bir  dokusu olmasını sağlıyor. Ben sütle yapmayı tercih ediyorum, bu şekilde daha  yumuşak ve benim damak tadıma daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Havuçlu yada mevyeli keklerde havucu çok kullanırsanız, içine daha fazla suyunu salar, hatta  aşırıya kaçarsanız yapış yapış bir kekiniz   olur. Ben bu şekilde  seviyorum bizim evin ahalisi de bu şekilde     seviyor ki benden  arka arkaya iki kez istediler bu keki.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Malzemeler;
Malzemelerdeki çay bardağı büyük boy  çay bardağıdır (lav olandan)
14 kadar kalıbın büyüklüğüne göre minik kek çıkıyor.

  • 2 yumurta
  • 3/4 çay bardağı sıvıyağ              
  • 3/4 çay bardağı  süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket  kabartma tozu
  • 1 paket  vanilin
  • 1 çay bardağı rendelenmiş havuç
  • 1/2 çay bardağı iri kırılmış ceviz içi
  • 1,5 su bardağına yakın un
  • 1/2 tatlı kaşığı tarçın (isterseniz koymayabilirsiniz)

Yapılışı;
  1. Bütün kek  yapımlarında  olduğu  gibi öncelikle yumurta ve şekeri iyice çırparız. Daha sonra süt, sıvıyağ katıp şöyle bir karıştırırız.
  2. Un ve kabartma tozunu birlikte eleyip, sıvılara ekleriz.
  3. Vanilin, tarçın ilave ederek karıştırırız. En son havuç ve ceviz içini ekleriz. 
  4. Kağıt konulmuş yada yağlanmış kek kalıplarına üzerine bir parmak eninde  boşluk kalacak şekilde pay ederiz. 
  5. Önceden  ısıtılmış fırında  170 derecede  üzeri  kızarana    kadar pişiririz. Kürdan   testiyle pişip pişmediğine bakıp afiyetle tüketiriz.                                      

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

5 Kasım 2015 Perşembe

Zeytinli Çörek


Zeytinli çörekler biraz kurabiye tarzı oldu. Çayınızın yanına tuzlu birşeyler canınız çektiğinde eğer zeytini de seviyorsanız mutlaka bu minnak çörekleri de seveceksiniz.


Malzemeler;
  • 3 su bardağı un
  • 1  paket instant maya
  • 1  tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yumurta
  • 100 gram oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • bir tutam kuru kekik
  • 1,5 çay bardağı kadar siyah zeytin
Yapılışı;
  1. Unu eleyip maya ile karıştırın.
  2. Tuz, şeker, yumurta, ılık süt, margarin ekleyip yoğurun. Üzerini örtüp ılık ortamda   40-50 dakika mayalandırın.
  3. Zeytinlerin içlerini çıkarıp ikiye üçe bölün.
  4. Hamuru 0,5 cm kalınlığında açın. Üzerine zeytinleri yayın.                    
  5. Sıkıca rulo yapıp sarın. 2 cm eninde dilimleyerek kesin. Her dilimi yuvarlayıp düzgünce tepsiye dizin. Kenarlarının iyi yapışmasını istiyorsanız biraz yumurta akı sürebilirsiniz.
  6. Üzerine zeytinyağı sürüp kekik serpin.. Yarım saat de tepside mayalandırın.
  7. 170 dereceli fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun..


3 Kasım 2015 Salı

Haşhaşlı Gözleme



  Haşhaşlı gözlemeyi, Nilgün ablam yapmıştı bize. Ben de ondan aldığım tarifi uygulayarak denedim. Oldum olası haşhaşı yakıştırırım hamurişlerine. Gözlemede de çok güzel oldu.

Malzemeler;
  • 1 paket yaşmaya
  • 5,5 su bardağı kadar un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su
Sonradan yoğurmak için;
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Arası için;
  • 150 gram kadar haşhaş (ezme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3-4 kaşık sıvıyağ
Yapılışı;
  1. Mayayı biraz ılık su ile eritiyoruz. Biraz tuz ve yeteri kadar un ile ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. İki katı kabarana kadar ılık bir yerde üzeri örtülü bir şekilde mayalandırıyoruz.
  2. Mayalanan hamuru, elimize aldığımız sıvıyağ ile tekrar yoğuruyoruz. İkinci mayalamaya bırakıyoruz. (3 kaşık yeterli oluyor)
  3. Arasına kullanacağımız haşhaşı bir kaseye alıp, biraz tuz ve sıvıyağ ile açıyoruz.(isterseniz çok az su da katabilirsiniz)
  4. Hamuru ikiye ayırıyoruz. Birinci kısmını beze yapıp, merdane ile açıyoruz. Arasına hazırladığımız haşhaşın yarısını sürüyoruz.Açtığımız hamuru alttan başlayıp koca bir rulo yapıyoruz. İki parmak genişliğinde enlemesine kesiyoruz.
  5. Her bir kestiğimiz parçayı, uçlarından kapatıp, biraz un ile tekrar açıyoruz. Hafif yağladığımız tavada  kısık ateşte altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Not; isterseniz ölçüleri yarıya indirip denemelik yapabilirsiniz. Yada yine isterseniz, haşhaş yerine haşlanmış patates yada başka çeşitlerle de yapabilirsiniz gözlemelerinizi. 

  


31 Ekim 2015 Cumartesi

LORLU ANNE KURABİYESİ


 Bugün ülkemiz için önemli bir gün. Hayırlısıyla, vatandaşlık görevimizi yerine getireceğiz. Şu parti bu parti meselesi değil, ülkemiz için hangisi hayırlıysa o yada onlar gelsin inşallah diyorum. Rabbim hayırlara vesile etsin.
 Bu kurabiyeler, yoğurt yapmak için aldığım süt kesilince, kesilen sütten lor yapmamla meydana geldi.
 Eskilerden annelerimizin yaptığına benzettiğim için, anne kurabiyesi de demek istedim ismine.
Biraz kıtır oluyor üzerindeki şekerden dolayı. Biz çok severek tükettik umarım sizler de beğenirsiniz. Eskileri yad edelim biraz olmaz mı ?

Malzemeler;

  • 2 yumurta (birinin beyazı üzerine)
  • 250 gram tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu ( 1 çay kaşığı dolu karbonat kullandım ben daha güzel kızarması için)
  • isteğe göre portakal kabuğu rendesi yada vanilin
  • 1,5 su bardağı tuzsuz lor peyniri
  • aldığı kadar un
  • üzeri için biraz toz şeker
Yapılışı;
  1. Yumurtanın birinin beyazını ayırırız.
  2. Şeker ile yumurtayı şeker eriyinceye kadar çırparız.
  3. Oda sıcaklığındaki tereyağını ekler biraz daha çırparız.
  4. Lor peynirini ve vanilin yada portakal kabuğu rendesinden hangisini kullanacaksanız aromayı vermesi için bunları ekleriz.
  5. Karbonat kullanacaksanız her zamanki gibi karbonatın üzerine birkaç damla limon sıkar karıştırır unla birlikte karışıma ekleriz. Kabartma tozu kullanacaksanız limon sıkmadan direkt unla birlikte ekleriz. Sonraki un ilavesini her zamanki gibi kontrollü olarak azar azar ekleriz.
  6. Kulak memesi kıvamında bir hamur olunca, elimizle istediğimiz şekli verir, önce yumurta akına sonra şekere batırıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizeriz.
  7. 160 derecede hafif kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet olsun...

19 Ekim 2015 Pazartesi

Elmalı Kafes Kurabiye



Mutlu haftalar sevgili dostlar,
Elmalı kurabiye hemen hemen herkesin seveceği kurabiyelerden. Çok farklı şekillerde yapılır. Ben bu kez kafes şeklini denedim. Görüntüsü bakımından herkesin seveceği, tadını da beğeneceklerini umduğum bir tarif odu. Bu şekli vermeyi bilmeyenler için ayrıntılı fotosunu paylaşacağım inşallah. Sağlıcakla kalın.

Malzemeler;

  • 250 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1/3 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri dolu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • aldığı kadar un


İç harcı için
  • 5 adet elma
  • 1 türk kahvesi fincanı ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 yemek kaşığı şeker
üzeri için;
  • pudra şekeri

Yapılışı;
  1. Elmalı soyup, rendeleyin. Bir tavaya alıp üzerine şeker, tarçın ekleyip biraz kavurun. Ceviz ekleyip altını kapatın soğumaya alın. (fazla kurutmayın)
  2. Tereyağ, yoğurt, pudra şekeri birlikte çırpın. Sıvıyağ, vanilin ekleyin karıştırın. Un ekleyin ve ardından kabartma tozunu ekleyin. Yoğurun (gerekirse un ilavesi yapılabilir)
  3. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, fincan tabağı kadar açın. Açtığınız yuvarlak hamuru 4'e bölün. Her bir üçgen parçanın ortasına yukardan aşağıya doğru hazırladığınız elmalı harçtan koyun.
  4. Elmalı harcın kenarlarından itibaren 3 adet çizgi açın bıçakla. Ama kenarlarına kadar gitmesin, kenarları kesilmiş olmayacak.
  5. Bir kenarından kurabiyeyi sarmaya başlayın. En altındaki kısmını bıçakla kesip, tepsiye dizin.
  6. 170 derecede pişirin. Servis etmeden önce pudra şekeri serpebilirsiniz.Afiyet Olsun...

17 Ekim 2015 Cumartesi

fındık lahmacun

 
  Tarif  Sevgili Cahide Sultan ' a ait. Denemesi, ve yazımın altında yazılan notları alması benden. Ev tipi fırınlarda yapılan bu tür lezzetler istediğimiz lahmacun tadını vermiyor. Hatta kuruyor, özellikle de turbo ayarını bu tür tarifler için  kesinlikle kullanmayın.
  Size bir tombul tarif tavsiyesi vereyim mi? Ölçüyü yarıya indirip, evde tavanızda yada tencerenizde, ağzı kapalı olarak yapın. Kesinlikle daha lezzetli oluyor. Tabi döküm yada teflon tava kullanmak ve kısık ayarda pişirmek kaydıyla. Kalın Sağlıcakla...
Malzemeler;

  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2  paket yaşmaya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • aldığı kadar un
İç harcı için;
  • 300 gram orta yağlı kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 büyük domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • karabiber, tuz, pul biber
  • 1/2 yemek kaşığı salça
Yapılışı;
  1. Su ve şekerle mayayı eritin. İçine tuz, sıvıyağ katın azar azar un ilavesiyle poğaça hamurundan biraz daha sert bir hamur yoğurun.Mayalanmaya bırakın.
  2. İç malzemesi için, önce kuru soğanı, biberleri, kabuğu soyulmuş domatesi, ayıklanmış maydanoz yapraklarını robota atıp, incecik çekin, Kıymaya ekleyin. Tuz, salça, sıvıyağ ve baharatları katıp iyice yoğurun.
  3. Hamurdan bezeler alın, kahve fincanı kadar açın, ortasına kıymalı harçtan koyun ve her tarafına yayın. Tepsinize aldığı kadar  lahmacun koyup, üzerini ve altını yağlı kağıt serin. 250 derecede kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun..
Not;Cahide Sultan'ın da dediği gibi, ev fırınlarında istediğimiz lezzette lahmacunu yapmamız pek mümkün olmuyor. Cahide yumuşaması için, fırından çıktından ve soğuduktan sonra üzerine temiz bir kapla spreyli kap yardımıyla su ile ıslatıp üzerini kapatmış. Bunu da deneyebilirsiniz.
Ayrıca, kesinlikle lahmacunu pişirirken, turbo ayarını kullanmayın. Bu lahmacunların daha da kuru olmasını sağlayacaktır.
Üçüncüsü ise, artık evlerde de bu tür pizza, lahmacun gibi lezzetleri daha kolay yapabilmek için, pişirme taşları satılıyor, bunlardan da faydalanmak sonucu kesinlikle daha olumlu etkileyecektir.
Ve tavsiyelerim bitmiyor tamam ama bu son. Bu lahmacunları fırında yapmak yerine, teker teker üzeri kapaklı döküm yada teflon tavada kısık ateşte yapabilirsiniz. Ben ilk tepsiden sonrasini öyle yaptım. Hem daha sulu hem daha lezzetli oldular. Bilginize...


16 Ekim 2015 Cuma

Hurmalı Kurabiye


  Hayırlı Cumalar Sevgili Dostlar,
Rabbim ağzımızdan tadı, evimizden misafiri, cebimizden paramızı, hayatımızdan huzuru eksik etmesin inşallah.

Ankara'da yaşanan terör olayından sonra birşeyler yazasım gelmedi. Terör kim tarafından, kime yapılırsa yapılsın biz hep aynı şeyi söyleyeceğiz. Terörün, dini, dili, ırkı, olmaz, hepsinin de karşısındayız. Rabbim ölenlere rahmet versin, yakınlarına da sabırlar versin inşallah.

Bir yerlerden başlamak gerekir öyle değil mi? Hurma ve ceviz dolgulu bu kurabiyeler  yeniden yazmak için iyi bir başlangıç olsun istedim.
Bu tarifi sevgili arkadaşım, Mutfak Dili Samire ciğimden aldım. Gerçekten güzel bir tarif  bu, ayrıca da minik misafirlerim vardı bu kurabiyeleri tadan, onlardan da tam not aldı. Teşekkürler Samire...

Malzemeler;

  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağ 
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • aldığı kadar un
iç harcı;
  • 30 adet çekirdeği çıkarılmış hurma
  • 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın (koymayabilirsiniz)
  • üzeri için pudra şekeri

Yapılışı;
  1. Hurmaları robotta iyice çekiyoruz. Son bir turunda ceviz içini birlikte çekip biraz tarçın ekliyoruz. Robottan çıkarıp elimizle yoğuruyoruz.
  2. Hamuru için, un hariç bütün malzemeyi yoğurma kabına alıp, karıştırıyoruz. Azar azar un ilavesi ile, kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz.
  3. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alıyoruz. Önce uzunlamasına yuvarlıyoruz, sonra merdane ile hamuru yayıyoruz. 
  4. Hurmadan bir  parça alıp, elimizle uzunlamasına yuvarlıyoruz. Hamurun ortasına koyup, hurmalı harç ortada kalacak şekilde, hamuru yuvarlıyoruz. Elimizle hamuru biraz da içindeki hurmalı harç ile yuvarlıyoruz ve istediğimiz büyüklükte verev şeklinde kesiyoruz. Tepsiye alıyoruz.
  5. Bütün hamur bitene kadar bu işlemi gerçekleştiriyoruz. En son kurabiyelerin üzerini çatalla hafifçe bastırıp iz yapıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında, 170 deredece pişiriyoruz.
  6. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpip, servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun...

4 Ekim 2015 Pazar

Yumuşacık Kıymalı Poğaça


  Mutlu haftalar Sevgili Dostlar,
Okulların açılmasıyla, poğaça sezonu da açıldı dersem, yalan da söylemiş olmam herhalde.
Beslenmelerin vazgeçilmezlerinden olan poğaçalarımıza bugün yenisini ekleyelim mi?
Kurban bayramı sonu olduğu için bu kez poğaçayı kıymalı denedim. Sadece iç harcı mı değişti, tabiiki hayır. Hamurun dokusu da çok güzel. Aslında açma malzemelerinden uyarlanmış bir poğaça. İçinde hem tereyağ, hem sıvıyağ barındırıyor. Ben fazlasını buzluğa kaldırdım bile, sabah kahvaltıya da yumuşacık oluyor, of mis mis...

Malzemeler;

  • 1/2 paket yaşmaya
  • 1 subardağı ılık süt
  • 1 subardağı ılık su
  • 100 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta (sarısı üzerine)
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı tuz (size fazla gelirse tatlı kaşığı kullanabilirsiniz)
  • aldığı kadar un
İç harcı için;
  • 250 gram kadar kıyma
  • 1 küçük kuru soğan
  • tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı;
  1. Yaşmayayı, yoğurma kabına alıp, üzerine ılık sütü ve ılık suyu koyarız, bir kaşık şeker katarak, mayanın gelmesini bekleriz.
  2. Daha sonra karışıma, margarin, sıvıyağ ve yumurta beyazını ekleriz., tuzunu da ekleyip, un ilavesi yapmaya başlarız.
  3. Bir taraftan yoğurup, bir taraftan da un ekleriz. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru mayalanması için üzerini örtüp, kenara alırız.
  4. Kıymanın üzerine, bir küçük soğanı rendeleriz. Tuz, karabiber, pul biber ekleyip karıştırırız. 
  5. Mayalanan hamurdan cevizden büyük toplar alırız. Biraz açıp ortasına hazırladığımız kıymalı harçtan koyarız. Hamuru kenarlarından iyice kapatıp, ters çevirip yağlanmış tepsiye alırız. Mayalanması için tepside 15 dakika tutarız.
  6. Yumurta sarısına bir kaşık sıvıyağ katarız, çırparız. Hazırladığımız poğaçaların üzerine sürüp, 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet olsun...





3 Ekim 2015 Cumartesi

Havuçlu Kamber Biber Turşusu


  Başka nerelerde yapılır bilmiyorum ama, Bilecik'te çok yapılan bu turşu ikramlıkların yanında müthiş güzel gidiyor. Kavanoza koymayıp, taze taze yapıp tüketebileceğiniz cinsten. Ben kavanozlara doldurduktan sonra sadece bir tanesini ayırabildim nasıl göründüğünü gösterebilmek adına. Lezzeti şahaneydi.
  Anneme yaptırdım bu turşuyu. Zaten biberleri de annem, Bilecik'ten gelirken getirmişti. Bu biberlerin bir özelliği var, o da yarısının acı yarısının tatlı oluşu. Gerçi şimdilerde isteyene acı isteyene tatlısı satılsada annemin çocukluğu zamanında yarısı acı yarısı tatlı olurmuş eskiden.
  Bu biberlerden bulanlara kışlık olmasa bile, mutlaka taze taze yapıp denemenizi öneririm.
3 adet yarımşar kg lık kavanoz  için;
Malzemeler;

  • 16-17 adet kadar kamber biber
  • 6 adet havuç
  • her bir biber için;
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
  • 1/2 tatlı kaşığı şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
Yapılışı;
  1. Kamber biberlerin sap kısımları dikkatlice çıkarılıp (kenarı yırtılmadan)çekirdeklerden temizlenir.
  2. Havuçlar soyulup rendelenir.Her bir bibere aldığa kadar rendelenmiş havuçtan koyulur. Doldurulan biberler fırın tepsisine dizilir.
  3. Tepsideki biberlerin her birine teker teker önce 1'er yemek kaşığı üzüm sirkesi koyulur.
  4. Ardından 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koyulur yine her birine 1/2 tatlı kaşığı olacak şekilde şeker koyulur.
  5. Her birine 1/2 çay kaşığı tuz eklenir ve son olarak bir büyükçe diş sarımsak dilimlenip biberlerin üzerine birer diş sarımsak gelecek şekilde yerleştirilir.
  6. Hazırlanan tepsi fırına sürülüp, 200 derecede biberler hafifçe buruşup, havuçlar birazcık dibine inene kadar tutulur. 
  7. Hazırlanan yarımşar kg lık kavanozlara biberler  üst üstü (5-6 )biber olacak şekilde dikkatlice koyulup, sıcak sıcak kapakları sıkıca kapatılır. Ters çevirip bekletiriz.  Soğuyunca, kışın yemek üzere serin bir yere kaldırırız.Afiyet Olsun...
 Not; Diğer kış hazırlıklarında yaptığımız gibi, kavanoz kapakları sıfır olup, kapaklar kullanılmadan önce üzerlerini geçecek kadar sıcak suda bir süre kaynatılmalı. Kapaklar kurulanıp, kavanozun ağzı dikkatlice ve sıkıca kapatılmalı. Bunun için birkaç kez elimizden geçirip kontrol etmekte fayda var. Ters çevrilince biberlere birşey olmaz. İçinde kendi sıcaklığından dolayı bir bular oluşur ve bir miktar su birikebilir bu da gayet normal. Biber miktarı biberin büyüklüğüne göre değiştiği gibi bazen 5 bazen de 6 biber sığacak şekilde yerleştirebiliriz. Yemesi çok güzel oluyor, kışlık için yapmasanız bile deneyip taze de tüketilebilecek bir şey bu.


1 Ekim 2015 Perşembe

Medine Hurmalı Kuşburnu Marmelatı


             
                Bu kez kendi yaptıklarımdan değil de kayınvalidemin yaptığı kuşburnu marmelatını paylaşacağım sizlerle. Zira bir kenara atılamayacak kadar değerli ve paylaşılacak kadar da faydalı...
                Bizim evde bu marmelattan tam 4 kg ya yakın vardı hepsini tükettik :) Hatta, öyleki bu görüntüyü alabilmek için bidonun dibinde kalan son marmelatı kullandım diyebilirim.
                Kuşburnu marmelatını birçoğunuz yapıyordur muhtemelen, belki bu şekilde belki daha farklı şekillerde yapıyorsunuz. Örneğin ben kuşburnunun yanına muşmula eklenerek birlikte marmelat yaptığımızı da biliyorum. Bu kez Medine hurması kullandık. Çocuklar içinde çok yararlı bulduğum bu marmelat denemeye değer dostlar. Kalın sağlıcakla...
Not: Her sene bu marmelat evimizde yapılır. Artık bizde klasikleştiği için medine hurması kullanıyoruz. Hem çocuklar da bu şekilde tadına alıştılar. İkinci önemli not ise, kayınvalidem bu marmelatı yaparken ilk önce kuşburnunu delikli süzgeçten, sonra bizim tarhana yaparken de kullandığımız tarhana gözerinden, üçüncü kere de hiç kullanılmamış sıfır açılmış ince bayan çorabını kullanıyor. Bu üç aşamalı süzme işleminden sonra pişmeye bırakılmadan önce daha önce süzgeçten geçirilmiş hurmalar ile birleştiriliyor. Sonuçta ağzınıza hiç bir şekilde kuşburnunun o dikenleri gelmiyor. Yani demem odur ki süzme kısmı bu işin püf noktası :)


Malzemeler:

  • 2 kg kuşburnu
  • 1 kg medine hurması
  • 1 kase şeker (Şeker oranı tamamen size kalmış hatta eklemeyebilirsiniz bile )
Yapılışı:
  1. Kuşburnunu güzelce yıkayıp, tepelerinin yuvarlaklarını kesiyoruz ve üzerini 4 parmak geçecek kadar suda  haşlıyoruz.
  2. Hurmaları iyice yıkayıp, çekirdeklerini çıkarıyoruz ve haşlıyoruz. (Her ikisi de ayrı ayrı tencerelerde haşlanıyor)
  3. Kuşburnu marmelatını yaparken mutlaka lastik eldivenlerden kullanmalısınız. Yoksa kaşıntıdan duramazsınız :( Kuşburnunu önce büyük delikli süzgeçten daha sonra incecik beyaz tülbetten geçiriyoruz. İşin bu kısmı epey zaman alacak ve can sıkacaktır fakat mutlaka gerekli bir aşama tülbetten geçirme aşaması.  Hurmaları ise büyük delikli süzgeçten geçiriyoruz.
  4. İkisini bir büyük tencereye alıp, üzerine şeker ilavesi yapıyoruz. (Damak tadımıza göre oranı değişebilir) Birlikte kıvam alıncaya kadar kaynatıyoruz. (Gerekirse su ilavesi yapabilirsiniz)  Afiyetler Olsun...

28 Eylül 2015 Pazartesi

Kuru Üzümlü Nefis Kurabiye


  Yeni eğitim ve öğretim yılı bütün öğrencilerimiz ve öğretmenlerimize hayırlı olsun.
 Okulun ilk günü telaşını atlattık çok şükür.

  Bizim evde çok sevildi bu kurabiyeler. Eminim sizler de çok beğeneceksiniz. Hem gevrek hem de lezzetliler. Öyle ki minik oğluşum bile gelip gidip yedi. Ben de bir mutlu oldum, bir mutlu oldum ki sormayın :)

Malzemeler;

  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağ yada margarin
  • 1 büyük çay bardağı pudra şekeri
  • 2 dolu yemek kaşığı fındık ezmesi
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 6 su bardağı un
  • 1 türk kahve fincanı kadar kuru üzüm


Yapılışı;
  1. Tereyağ bir kaseye alınıp, üzerine yumurta, pudra şekeri, fındık ezmesi koyulup karıştırılır.
  2. Nişasta, vanilin, kabartma tozu ve un eklenip (un ilavesini her zaman için kontrollü koyun son ölçülerde yoğurdukça ekleyin) kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. En son kuru üzümler eklenip şöyle bir yoğurulduktan sonra üzeri streçlenip dolaba kaldırılır.
  3. Dolapta 40 dakika kadar bekleyen hamur çıkartılır, streç filmin arasına konulup merdane yardımıyla 1/2 cm kalınlığında açılır. İstediğiniz kalıpla kesip tepsiye dizilir.
  4. 160 deredecede hafifçe kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun...

13 Eylül 2015 Pazar

Kakaolu Yoğurt Tatlısı



  Seviyorum içinde az malzemeler bulundurup, evdeki malzemelerle hazırlanan tarifleri. Böylece herkesin daha kolay deneyip, yapabileceğini düşünüyorum çünkü. İstiyorum ki herkesler yapabilsin istediği yemekleri yada tatlıları vs... Rabbim kimseleri yoklukla imtihan etmesin. Amin.
  Yoğurt tatlısını daha önce yiyenler, yoğurdun bu tatlıya kattığı değişik bir ekşimsiliği de bilirler. Zaten bu da yoğurt tatlısının tadını oluşturur. Ben bu kez kakaolu yaptım. Siz isterseniz kakao eklemeden de o bilindik sapsarı canım yoğurt tatlısını yapabilirsiniz. Ben kek hamurunun bir kısmına kakao ekledim bir kısmına ise eklemedim. Alaca kek görünümünde olsun istedim. Tercih her zamanki gibi size kalmış.

Malzemeler;

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından bir parmak eksik un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 türk kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • vanilin
  • 2-3 kaşık kadar kakao 
şerbeti için;
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker
  • birkaç damla limon suyu


Yapılışı;
  1. Bir tencereye su ve şekeri koyup, şeker eriyene kadar karıştır ve bir taşım kaynat. Üzerine limon sık ve birkaç dakika daha kaynat şerbeti ılımaya al.
  2. Yumurtalar, ve şeker çırpılır.
  3. Yoğurt, yağ, vanilin,irmik, un  kat karıştır.
  4. Kabartma tozunu kat kakao ekle yine karıştır. 
  5. Yağlanmış tepside dök önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişir.
  6. Kek ılıyınca, şerbet de ılık oluyor, kekin her yerine değecek şekilde şerbeti yavaş yavaş kepçeyle döküyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
Not; Ben kekin yarısına kakao ekledim bir kısmını ise beyaz bıraktım. Alaca kek kıvamında yapıp öyle fırına sürdüm. Tercih size kalmış.


9 Eylül 2015 Çarşamba

Canım Türkiyem Aziz Şehitlerim


          Şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabırlar diliyorum.
Günlerdir içimiz acıyor milletçe. Kalleşçe vuruyorlar, belediyelerden yardım alıp, yollara tuzak kuruyorlar, evlerine kadar gidip orada şehit ediyorlar, yada ailelerinin yanında şehit ediyorlar... Bir de yüzsüzce hiçbirşey yokmuşcasına konuşmalara devam ediyorlar. Şimdi o partiye oy verenler bir daha düşünün oldu mu. Çünkü kendilerini birşey sanmalarına bir sebep de aldıkları oylardı.
 Şehidimizin her birinin ayrı bir hikayesi, yarım kalan hayalleri, geride bıraktıklarının baş etmesi gereken büyük acıları büyük acımız var bu günlerde.
Kalleşler zannediyorlar ki bu şekilde korku ortamı, yada nefret ortamı yaratacaklar. Herkes ayaklanacak, kendilerinin de dediği gibi, bir iç savaş tarzı birşeyler ortaya çıkacak.
Yok baş edemezsiniz. Türklerin tarihten gelen kanına işleyen, mevcudiyetini oluşturan değerleri var. Siz değil yedi düvel gelse baş edemezsiniz. Ata'nın da dediği gibi, muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcut.
Türkiye topraklarında terörist istemiyoruz, hem eli silahlı hem dili silahlı... Bin yıllık vatanımızı, ancak haritalarınızda bölersiniz, gelin de gerçekte bölün, nasıl bölünüyor bakalım.

6 Eylül 2015 Pazar

Yumuşacık Patatesli Börek


  Hazır yufka çıkalı, mutfakta işler epeyce kolaylaştı. Hazır yufkadan yapılan börekleri her ev hanımı kendince bir sosla hazırlıyor. Kimininki, daha çıtır, kimininki daha yumuşak oluyor. Benim yufkadan yapılan börekler içinde, mantarlıdan sonra ikinci tercihim patateslisi oluyor. Patatesli börekler, ister elde açılsın, isterse böyle hazır yufkalar kullanılarak yapılsın, yumuşacık oluyor.
  Ben hazır yufka kullanacaksam içine mutlaka kabartma tozu ekliyorum. Böylece daha yumuşak daha pofidik oluyor. Bu benim püf noktam sizinkisi hangisi?

Malzemeler;
  • 5 adet yufka (10 tane börek çıkıyor)
iç harcı için;

  • 5 adet patates (haşlanmış)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/4 demet maydanoz
  • karabiber, pul biber, tuz
  • biraz sıvıyağ
Sosu için;
  • 3 yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 1/4 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı;
  1. Patatesler çatalla iyice ezilir.
  2. Soğan incecik doğranıp biraz sıvıyağda kavrulur. Üzerine patatesler eklenip, şöyle birkaç kez karıştırdıktan sonra ocağın altı kapatılır. İçine tuz ve baharatlar eklenip karıştırılır. Patatesler soğuyunca içine ince doğranmış maydanoz eklenip bir daha karıştırılır ve iç harcımız hazırlanmış olur.
  3. Sosu hazırmakla devam ederiz. Yumurtaların birinin sarısı bir küçük tabağa alınır. Diğer yumurtalar ve son yumurtanın beyazı da eklenir, üzerine yoğurt, sıvıyağ ve kabartma tozu eklenir iyice çırpılır.
  4. Yufkalar el açması ve taze olursa böreğimiz o derece güzel olacaktır. Yufkanın biri alınıp ortadan ikiye keseriz. Yarım yufkayı tezgaha serip üzerine 3 kaşık harçtan koyar her yerine süreriz. İç harcımızı da yufkaya minik minik aralıklarla serpiştirir, ucundan içe doğru rulo olacak şekilde sararız. En son yufkayı bir ucundan tutup yuvarlak şekilde sararız ve ucunu altına gelecek şekilde tepsiye alırız.
  5. Bütün yufkalar bitene kadar işlemi devam ettiririz. Tepsiye dizilen böreklerin üzerine ayırdığımız yumurta sarısına bir kaşık sıvıyağ ekleyerek fırça yardımıyla süreriz. İsteğe göre çörekotu ve susam da serpebilirsiniz.
  6. 180 derecedeki fırında altı üstü kızarana kadar pişiririz. İlk sıcaklığı çıkınca afiyetle yeriz. 


Pastane Kurabiyesi


 Zeymurancığımdan aldım bu tarifi. Görselinin güzel olmasının yanında, içine katılan malzemelerin azlığı ve her evde daima bulunabilecek malzemelerden oluşu, ayrıca da katı yağ bulunmaması ayrı bir güzelliği...
   Ben bu kurabiyeleri hazırlarken protein deposu oldular demekten kendimi alamadım. Çünkü içinde 3 tane yumurta bulunduruyor. Bir diğer güzelliği ise bayatlamıyor olması. Deneyin pişman olmazsınız. 
  Çok teşekkür ederim Zeymuran Cafe. Güzel bir tarif daha kazandırdın bize :)
Malzemeler;
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 80 gram çikolata
  • 1 türk kahvesi fincanı hindistancevizi
Yapılışı;
  1. Yumurta, şeker ve vanilin, köpük köpük olana kadar mikserde karıştırılır.
  2. Sıvıyağ katılır ve azar azar un eklenmeye başlanır.
  3. Kabartma tozu eklenip, un ilavesi devam eder.
  4. Hamur kulak memesi yumuşaklığa gelinceye kadar yoğurulur. 
  5. Hamurdan cevizden büyükçe koparılır ve elimizle yuvarlarız. İki ucunu birleştiririz ve tepsiye aralıklarla dizilir.
  6. 170 derecede 8 dakika kadar tutulur, beyaz kalacak şekilde pişiyor.
  7. Çikolatayı benmari usulu bir kaba alıp eritmeye başlarız. Bu esnada içine 1 kaşık sıvıyağ yada krema ekleyebilirsiniz, böylece daha akışkan ve yumuşak kıvamda olacaktır.
  8. Soğuyan kurabiyemizi alıp çikolataya batırırız ve ardından hindistancevizine batırırız. Donunca servis yaparız. Afiyet olsun...







5 Eylül 2015 Cumartesi

Kremalı Patates


  Kremalı patatesi birkaç kez yapmama rağmen, paylaşmak bugüne nasip oldu. Her seferinde güzel sonuçlar aldığımı söylemeliyim. Burada dikkat edilecek nokta, fırına sürdüğünüz patatesleri inceden doğrayıp, kremayı ve suyunu salan patatesleri bu suyu çekene kadar fırında tutmak. Ben üzerini yağlı kağıt kapatarak yapıyorum, pişmesine yakın üzerini açıp biraz da üstünün kızarmasını bekliyorum. Böylece patatesler çiğ kalmadan yenilecek yumuşaklığa ulaşıyor. Kaşar ise son dokunuşu yapmamızı sağlıyor. Yapması basit yemesi leziz olan bu yemek pilavın yada patates püresinin yerini kolayca alabilecek tarzda. Mutlu cumartesileriniz olsun...

Malzemeler;

  • 1 kg minik patates
  • 1 kutu krema (200 gram)
  • kekik, karabiber, pul biber
  • 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ
  • 300 gram kadar kaşar rendesi
Yapılışı;
  1. Patateslerin kabukları soyulur, ince ince yuvarlak dilimlenir.
  2. Tuz, baharatlar ve biraz sıvıyağ katılıp karıştırılır.
  3.  Dilimler sırayla fırın kabına dizilir. Üzerine krema dökülür ve üzeri ister yağlı kağıt isterse alüminyum folyo ile kaplanıp bir delik açılır. 
  4. 180 derecede fırında patatesler dibindeki kremalı suyu çekene kadar pişirilir.
  5. Üzeri açılır ve kaşar rendesi gezdirilir. Kaşar eriyene kadar tekrar fırına sürülür. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun...

4 Eylül 2015 Cuma

Şiş Köfte


  İlk kez denediğim elektrikli ızgara ile köfteler pişirdim. Köfteleri çöp şişlere geçirdim. Yanına da  kremalı patates ile servis ettim. Yiyenler beğendi, ve sizin beğeninize sunuldu.
Malzemeler;

  • 800 gram kadar kıyma
  • 1 küçük soğan
  • 2 ekmek diliminin içi
  • 1 yumurta
  • kimyon, karabiber, pul biber, isteğe göre kekik

Yapılışı;
  1. Kıyma bir kaseye konulur. Soğan ayrı bir kasede rendelenir ve suyu sıkılarak sadece posası kullanılır.
  2. Yumurtayı kırıp, ekmek içini rendeleriz yada robotta çekeriz ve kıymaya ekleriz.
  3. Baharatlar ve tuz eklenir, minik toplar yapılır.
  4. Minik şişlere geçirip, ızgarada pişiririz. Afiyet olsun..,

2 Eylül 2015 Çarşamba

Şeftalili Halley Pasta


  Aylardan eylül, sonbaharın gelmeye niyetlendiği, yazın ise ufaktan gitmeye niyetlendiği o güzel ay. 
Eylül ayı benim büyük kızımın dünyaya geldiği ay. Bana anneliği tattıran, evladın sorumluluğunu yükleyen ve bütün acıların küçücük bir canla son bulduğu güzel ay.
  Bu pasta hem yazın bitmesine hem de yaklaşan kızımın doğum günü için bir jest olsun. İyiki doğdun kızım.
Malzemeler;
  • 1 paket halley
  • 2 paket sade kremşanti
  • 2 subardağı süt
  • 3-4 adet şeftali (büyüklüğüne göre)
  • üzeri için hazır çikolata sosu
Yapılışı;
  1. Şeftalilerin ikisinin kabuklarını soyup, küp küp doğruyoruz.
  2. Soğuk sütle kremşantiyi köpürene kadar çırpıyoruz.  Buzdolabında hazırladığımız kremşantiyi 30 dakika kadar bekletiyoruz.
  3. Halleyleri minik minik parçalıyoruz.
  4. Kremşantiye ekleyip, içine doğradığımız şeftalileri ekliyoruz. 
  5. Kalıbın içini streçleyip, üzerine halleyli karışımı döküyoruz. Buzlukta 2 saat tutuyoruz.
  6. Kalıbı birkaç dakika dışarda bekletip, servis tabağına alıyoruz. Üzerine dilimlediğimiz bir şeftaliyi sıralayıp, şeftalilerin de üzerine hazır çikolatalı sos döküp servis yapıyoruz. Afiyet OLSUN.