21 Kasım 2017 Salı
Şeker Hamurlu Pastalarım
Arkadaşım Nurcan'ın oğlunun doğum gününde benden iki tane pasta yapmamı istedi. Birisi oğlu için Galatasaraylı diğerini bana bıraktı. Ben de tercihimi çok sevdiğim menekşelerden yana kullandım.
Yukardaki pasta ise Furkan için yaptığım Galatasaraylı pasta. Çok acemice bulabilirsiniz, fakat enim için epey ugraştırıcı oldu. Ve şahsen ben yaptığımı çok beğendim.
Bu unicornlu pasta ise üzerinde de yazdığı gibi İzgiciğim için hazırladığımyaşpasta. Kendisi unicorn istedi. Ben de elimden geldiğince yapmaya çalıştım.
Bu da pastanın içten görünen şekli. Lezzeti bence şahane oluyor, yiyenler de öyle düşünüyor.
Bu görüntü de İzgi'nin doğum gününden hatıra kalsın burada. O gün benden sadece unicornlu pasta ve pizza istedi. Ben de fazlaya kaçmadım :)
Bu pasta ise Bengisu için hazırladığım yaşpasta. O da burada yerini alsın istedim.
Böyle de üstten bakalım bir.
Siz bu pastalarda ne görüyorsunuz bilmiyorum ama ben pek çok acemilik pek çok hata görüyorum. Sonra diyorum ki Boşver Elif hepsini kendi kendine öğrendin, kimseden görmeden deneme yanılma şeklinde.
Ayrıca buraya koyduğum pastalarda kendimin ne kadar yol katettiğimi, hatalarımı azalttığımı, zaten harika olan tatlarını görüntüyü de güzelleştirerek ilerlediğimi görüyorum. Her ne kadar bozuk bir cümle oldu ise de düzeltmiyeceğim Anladınız siz :)
20 Kasım 2017 Pazartesi
Kalıpta Kakaolu Yumuşak Kek
Bu kekin yumuşaklığını facebookta paylaşmıştım. Tarif soranlar oldu, o zaman oraya yazmıştım. Şimdi ise buraya yazıyorum Bir klasik oldu benim için. Yumuşacık kalıyor, dış kabuğu sertleşmiyor ve ertesi güne de yumuşacık olarak kalıyor. Deneyiniz beğeneceğinizi umuyorum:)
Malzemeler;
- 3 yumurta
- 1,5 su bardağı şeker
- 5 yemek kaşığı ekmeğe sürülebilen yumuşak margarin 200 gram kadar ediyor (ben teremyağ gurme ekmeğe sürülenden kullandım )
- 1/4 su bardağı sıvıyağ
- 50 gram kakao
- 8 yemek kaşığı un (kontrollü kullanın)
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
Yapılışı;
- Yumurta ve şekeri iyice çırpınız. (Şeker eriyene kadar)
- Margarini ekleyip yine çırpınız.
- Sıvıyağ ve sütü ekleyin karıştırın.
- Kakaoyu ekleyin karıştırın, un ekleyin karıştırın. Un yeterli gelince vanilin ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın.
- Önceden katı yağla yağladığınız kalıbınızın üzerine un serpip fazla ununu ters çevirip dökün. Hazırladığınız kek hamurunu kalıba koyun.
- 170 Derecede kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Keki kalıptan çıkarmadan önce bekleyin kalıpta kek biraz soğusun sonra gerekirse bıçakla kenarlarından geçip öyle ters çevirin. Afiyet olsun..
6 Kasım 2017 Pazartesi
Midye Börek (patatesli)
Midye böreği kaç kez yaptım sayısını unuttum. Yapımı zor gibi gelse de zor değil aslında, sonuçta hazır yufka kullanıyoruz. İçini ise patatesli öneririm. Peynirli biraz kuru, kıymalı ise biraz yağlı geliyor bana patateslisinin dışı çıtır içi yumuşak oluyor, evin ahalisi de en çok bu şeklini seviyor. Denemeniz dileğiyle.
Malzemeler;
- 6 adet taze yufka
- 1 su bardağından iki parmak eksik sıvıyağ
- 1,5 su bardağı sulu yoğurt
- 1/2 kabartma tozu
- 2 yumurta
- 5-6 adet haşlanmış patates
- 1 adet kuru soğan
- karabiber, tuz, pul biber
- Kuru soğanı ince ince doğrayıp, az yağda kavurun. Soğanlar ölünce üzerine ezdiğiniz yada rendelediğiniz patatesleri ekleyip şöyle bir çevirin ve altını kapatın. Tuz ve baharatlar ekleyip soğumaya bırakın.
- Yumurtayı iyice çırpın, üzerine yoğurt ekleyip çırpın, sıvıyağ ekleyip karıştırın ve kabartma tozunu ekleyin karıştırıp sosu hazır edin.
- Yufkaları dörde bölün. Kestiğimiz yufkanın her yerine hazırladığımız harcı yayın. Yufkanın geniş tarafı bize doğru olsun. En ucundan tutup düzgünce çekin. İki kulağından tutup çevirin. Ortasındaki yufkanın ucunu üste çıkartın ve bizden tarafına patatesli harçtan koyun.
- Bizden taraftan başlayıp rulo şeklinde sarın (kenarlarını içe alarak sararsanız daha düzgün olur). Videodaki gibi yapıp yağlanmış tepsiye dizin.
- Bütün yufkalar bitince, üzerine artan harçtan sürün. 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun...
Bir de böyle bakalım.
1 Kasım 2017 Çarşamba
Yalancı Boyoz Yada Sodalı Börek
Nefis bir tarifim var size. Boyoza benziyor mu bilemem ama misafirleriniz geleceği zaman bu böreği hazırlayın akşamdan, sabaha da onların gelmesine yakın, sürün fırına. On numara beş yıldız...
Ve lütfen bu boyoz falan değil, bildiğin börek gibi yorumlar yazmayın çünküü bu börek bu isimle biliniyor ben koymadım yani adını.
Arama motorunda bu şekilde çıktığı için bu isimle kullanmak zorundaydım, siz isterseniz sodalı börek de diyebilirsiniz.
Malzemeler;
- 6 adet taze yufka
- 1 su bardağı su
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- arası için beyaz peynir
- üzerine dökmek için:
- 1 şişe maden suyu
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta sarısı
Yapılışı;
- 1 su bardağı su ile yarım su bardağı sıvıyağ karıştırılır. Yufkanın birincisi serilir, üzerine hazırladığımız bu karışımdan sürülür. İkinci yufka üzerine konulur yine karışımdın sürülür ve yufkalar ortadan ikiye katlanır, resimdeki gibi.
- Yufkalar dörde bölünür, her birinin geniş tarafından başlayarak peynir konulur rulo şeklinde sarılıp gül böreği şekli verilir.
- Tepsiye uçlarını alta gelecek şekilde yerleştirilir. Bütün yufka bitince bir su bardağının yarısına sıvıyağ yarısına su eklenir tepsideki böreklerin üzerine dökülür. Ardından bir şişe maden suyu da ekleyip dolaba kaldırırız. (Tercihen bir gece önceden hazırlanır fakat iki saatten az bekletmemeye çalışın.)
- Fırına sürülmeden önce börekler temiz bir tepsiye alınır üzerine yumurta sarısı sürülüp üzerleri kızarıncaya pişirilir. Afiyet olsun...
Bir de böyle bakalım.
11 Ekim 2017 Çarşamba
Gelin Çantası
Gelin çantası kakaolu pancakenin içine krema yada kremşanti konulmuş şekli oluyor.
Kreplerin tek tarafı pişiyor üstü pişmeden alınıyor ve poşetin içine konuluyor ki kıvrılabilsin.
Ben hem kremalı hem kremşantili yapıyorum. Hazır pudingi koyu kıvamlı hazırlayıp onu da koyabilirsiniz arasına.
Yemesi çok keyifli gerçekten, deneyin efendim.
Malzemeler;
- 1 yumurta
- 1 kahve fincanı toz şeker
- 3 kaşık sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı un
- 2 kaşık kakao
- 1/2 paket kabartma tozu
Arası için;
- 1 su bardağından biraz eksik süt
- 1 paket sade kremşanti
- hindistancevizi
Yapılışı;
- Kremşantiyi sütle çırpıp dolaba kaldırın.
- Yumurta ve toz şekeri çırpın iyice. Sonra diğer malzemeleri ekleyin iyice karıştırın.
- Teflon tavayı iyice kızdırın. Kesinlikle yağlamayın. Bir yemek kaşığı yada küçük bir kepçe ile kek hamurundan yuvarlak olacak şekilde dökün. Büyüklüğü aslında size kalmış birazda. yani çay tabağı kadar da olabilir daha bir minnak da olabilir fakat daha büyük olmasın. Kalınlığı da ne çok ince olup kırılsın nede çok kalın olsun.
- Üstü göz göz olunca tavadan alıp tepsiye koyun. Tepsiyi bir büyükçe poşetin içine geçirirseniz, daha iyi olur. Kekler üst üste gelmesin yoksa yapışır.
- Hazırladığınız pancakeler soğuyunca hazırladığınız kremşantiyi arasına koyup ikiye katlayın. Kenarlarını kaşıkla düzleyip hindistancevizine batırın. Üzerini isteğe göre çikolata sosu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...
18 Eylül 2017 Pazartesi
Kum Kurabiyesi
Bakmayın resminin güzel olmadığına. Yiyip de beğenmeyenine rastlamadım.
Adını yoğururken tane tane oluşundan alıyor sanıyorum. Birleşmiyecekmiş zannediyorsunuz. Dolaba girip çıkınca bir de üstüne fırın, bakmışsınız muhteşem bir kurabiye tarifiniz olmuş.
Deneyin siz de beğeneceksiniz eminim.
Tarifi buradan aldım arkadaşlar. Ben sizin yerine yaptım denedim, gerisi size kalmış.
Malzemeler;
- 250 gram oda sıcaklığında margarin
- 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
- 4 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilin
- 1 çay kaşığı tarçın
- aldığı kadar un (tarifte 200 ml lik su bardağı ölçüsünde 5 su bardağı diyor ben ölçmedim)
Bulamak için;
- Margarini ocakta eritiyoruz biraz da sararana kadar ocakta tutuyoruz, sonra soğumaya alıyoruz. Yağı dondurucuya alıyoruz donması için.
- Donan yağın içine un hariç malzemeler eklenir yoğurmaya başlanır. Un ilavesi başlar. Biraz kuru ve dağınık bir hamur elde edilir. (birinci resimdeki gibi) Elde sıkılınca şekil alıyor alması lazım. (Un ölçüsünü tutturmak için ilk 4 subardağını ekleyin sonuncuyu kıvamına bakarak ekleyin margarin yada tereyağın un tutma özelliği farklılık gösteriyor )
- Elde edilen hamur ikiye ayrılır streç ile kaplanıp rulo haline getirilir, donması için buzluğa kaldırılır. (20-30 dakika kadar)
- Üzerine bulamak için vanilin, toz şeker ve tarçın karıştırılır bir tabakta.
- Buzluktan çıkan kurabiye hamuru bir parmak kalınlığında kesilir. Hazırladığımız tarçınlı karışıma bulanır ve tepsiye dizilir.
- Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 10 dakika kadar kenarları hafif kızarıncaya kadar bekletilir. Tepsiden hemen kaldırılmaz iyice soğuyunca alınır yoksa dağılır. Afiyet Olsun...
Not; isterseniz hazırladığınız bu kurabiye hamurunu hemen pişirmeyebilirsiniz. Hamuru hazırlayıp buzluğa kaldırdığınızda istediğiniz zaman çıkartıp pişirebilirsiniz.
17 Eylül 2017 Pazar
Külahta Kek - Dondurma Külahında Kek
Merhabalar,
Külahta kek yaptım, epeyce uzun zaman önce. Külahların yanıp yanmadığını merak ettiğinizi biliyorum. Cevap: Hayır, yanmıyor.
Marketten aldığınız bir kutu külah içine hazırladığınız kek hamurunu koyuyorsunuz. Artarsa muffin kalıplarına da koyabilirsiniz. Sonra üzerine kremşanti, çikolata sos, vs, siz nasıl isterseniz öyle süslüyorsunuz.
İçini de gösteren resimlerim olsun isterdim lakin akşamın darında yapıldığı için, çocuğum da epeyce sorun çıkartınca ancak bu görüntüler kaldı elimde.
Ben kekini portakal kabuğu ile aroma verdiğim sade kekten yana kullandım. Siz isterseniz kakaolu kek de tercih edebilirsiniz.
Son olarak gelelim nasıl oldu da dik bir şekilde fırına verdim kısmına. Benim tek kullanımlık kağıt tepsim vardı onun tersinden külah girecek kadar yuvarlaklar açtım, külahları oturttum ve içini doldurdum iki parmak kalacak şekilde. Sonrası malum fırın .
Tepsinin kenarlarına dikine koyup pişirenler de varmış o zaman da güzelce pişiyormuş bilginize,
Malzemeler;
- 1 paket tabanı düz dondurma külahı
- 2yumurta
- 1 su bardağından az eksik şeker
- 1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
- 1 türk kahvesi fincanı süt
- 1limonun kabuğu
- 1 vanilin
- 1/2 kabartma tozu
- aldığı kadar un
Üzeri için;
- 1 su bardağı soğuk süt
- bir paket sade kremşanti
- hazır çikolata sosu, şekerlemeler
Yapılışı;
- 1 su bardağı süt ile bir paket sade kremşantiyi iyice çırpıp dolaba kaldırıyoruz.
- Yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Süt ve sıvıyağı ekleyip karıştırıyoruz.
- Un, kabartma tozu ve vanilini bir kapta karıştırıp, eleyerek sıvılara ekliyoruz. Karıştırıyoruz.
- Ben tek kullanımlık kağıt tepsinin altını çevirip deldim. Külahları bu deliklere yerleştirdim. Siz isterseniz derince bir fırın kabının kenarından destek alacak şekilde külahları yerleştirebilirsiniz. Kek hamurunu külahlara doldurup külahın ucundan bir parmak kalınlığından fazla mesafe bırakıyoruz fırına alıyoruz.
- Fırında fanlı ayarda (ben öyle kullanıyorum siz kendi fırınınızın ayarında pişirin) 160 derecede pişiriyorum. Soğumaya alıyoruz.
- Hazırladığımız kremşantiyi sıkma torbasına alıp külahlara sıkıyoruz ve üzerini çikolata sosu ve şekerlemelerle süslüyoruz. Afiyet olsun...
Not; Kek hamurunuz külahlara pay edildikten sonra artarsa, minik muffin kalıplarına koyup külahlarla birlikte fırına onları da sürebilirsiniz.
16 Eylül 2017 Cumartesi
Kuşyuvası Kurabiye
Merhabalar arkadaşlar,
Sonunda döndüm. Haydi başlıyalım o zaman. Pazartesi okullar açılıyor hayırlısıyla. Biz de çocuklarımızla birlikte etkinlik olarak da onlarla zaman geçirebileceğimiz hem de çok sevecekleri kurabiyeyi aynı zamanda yiyebilecekleri kuşvası kurabiye yapalım mı?
Cevap evetse buyurun tarife. Herkes tarafından çok sevilecek bu kurabiyeler...
Malzemeler;
- 1 paket oda sıcaklığında margarin yada 250 gram tereyağ
- 1 adet yumurta
- 1,5 su bardağı pudra şekeri
- 1 su bardağı nişasta
- 5 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilin
- aldığı kadar un (2-3 subardağı kadar)
Üzeri için;
- Un hariç bütün malzemeleri karıştırıp un ekliyoruz. Bir taraftan yoğurup bir taraftan un ekliyoruz. Çok katı olmayacak kadar sarımsak ezeceğinden geçecek kadar yumuşak olsun.
- Sarımsak ezeceğinin içine hazırladığımız hamurdan bir parça koyup önce ortasına sonra kenarlarından yuvarlak geçerek kuş yuvasına benzetmeye çalışarak şekil veriyoruz. Her kurabiye için yeni bir hamur koymak gerekiyor, işin en sıkıcı yönü bu.
- Kurabiye hamuru bitince (benim iki tepsi kadar çıktı) üzerlerinden kola kapağı ile bastırıyoruz. Burası pişince şişmesin diye yapıyoruz bunu.
- Orta ısıdaki fırında 150 - 160 gibi pişiriyoruz.
- Soğuyunca pişmaniyeden bir tutam ortasına koyup üzerini badem şekerleri ile yumurtalarını ekleyip kuş yuvamızı tamamlıyoruz. Afiyet olsun...
12 Haziran 2017 Pazartesi
Hira Tatlısı
Hayırlı Ramazanlar arkadaşlar,
Hira tatlısı balparmak tatlısı gibi farkı balparmak tatlısında tereyağ yada margarin eritilirken burada sadece sıvıyağ kullanılıyor. Ayrıca bu tatlının içine de eklediğimiz irmik yüzünden çatlamaya daha müsait. Bu yüzden un ilavesine dikkat edilmeli. Hafif çatlaklar olabilir tabi ama büyük fay hatları istemeyiz tatlımızda değil mi.
Bence hangisi derseniz balparmak tatlısı, çünkü daha gevrek fakat margarin kullanmak istemeyenler için de bu tatlımız da bir alternatif olarak bulunsun. Deneyip memnun kalacağınız kolay, az malzemeli bir şerbetli tatlı.
Ben bu tatlıyı günüm varken yapmıştım. O yüzden iki ölçü ile denedim. Size ölçüyü yarıya indirip bir ölçü şeklinde veriyorum. Bir küçük tepsi kadar rahatlıkla çıkıyor bu şekilde.
Malzemeler;
- 1 adet yumurta
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un (gerekirse ekleyiniz)
- 1 paket kabartma tozu
- 1paket vanilin
- 1 su bardağı irmik (ben bir parmak kadar az kullanıyorum içine)
Bulamak için;
- 1/2 su bardağı irmik
Şerbeti için;
- 2 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
Yapılışı;
- Şeker ve suyu bir tencereye alın, şeker eriyinceye kadar karıştırıp bir iki kaynayana kadar tutun, ocaktan alıp soğuması için bir kenara bırakın.
- Yumurta, yoğurt ve sıvıyağı bir kaba alıp çırpın.
- Üzerine irmik, un, kabartma tozu ve vanilin ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
- Hamurdan ceviz kadar parçalar alıp yuvarlayın, irmiğe bulayıp tepsiye alın.
- Orta ısıda üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
- Fırından çıkartınca, üzerine şoğuk şerbetini dökün. Kaşık yardımıyla üzerlerine teker teker dökerseniz daha iyi sonuç alırsınız. Şerbetini çekince soğumaya alın. Üzerini fıstık ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
27 Mart 2017 Pazartesi
Islak Kurabiye - Browni Kurabiye
Açıkçası defalarca yediğim ıslak kurabiyeleri yapmaya şimdiye kadar hiç istek duymadım. Çünkü ya bana çoook tatlı geliyordu, yada çok hamur.
Süt ile ıslatmayı tercih eden tarifleri görünce ben de bu şekilde denedim. Tadı tam da benim damak tadıma göre idi. Yiyenlerden de tadı az yada kuru gibi laflar gelmedi.
Bu kurabiyeleri servis edeceğiniz zaman da ıslatabilirsiniz. O zaman da yine birinin sıcak birinin soğuk olmasına dikkat edin. Ya kurabiyeler sıcak olacak yada şerbet. Şerbete bir atıp çıkarmak yeterli. Biraz bekleyecekse kuruyacağı için üzerlerine birer kaşık daha şekerli süt döküp ıslak kalmasını sağlayın lütfen. Afiyet olsun...
Malzemeler;
- 125 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 yumurta
- 50 gram kakao (3 yemek kaşığı)
- 1/2 paket kabartma tozu
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 2,5 su bardağı kadar un (kontrollü kullanın)
Islatmak için;
- 1,5 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı şeker
Yapılışı;
- Tereyağ, yumurta ve şekeri birlikte çırparız. Sıvıyağ, kakao, kabartma tozu ve 2 bardak un ekler yoğururuz. Yarım bardak unu aldığı kadar ekleriz yuvarlanır hale gelince un eklemeyi bırakırız.
- Ceviz büyüklüğünde toplar yapıp tepsiye dizeriz. 160-170 derecede pişiririz.
- Şerbeti için süt ve şekeri, şeker eriyene kadar karıştırırız. Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı çıkınca bu şerbete atıp tepsiye alırız.
- Üzerini istediğimiz gibi süsler servis yaparız.
Not; Bu kurabiyeleri şekerli süt yerine normal hazırladığımız şerbete atanlar da oluyor. Ben çok yoğun tadı sevmediğimden bu şekilde olananını tercih ediyorum. Size de fikir olsun siz isterseniz kaynattığınız şerbete de atabilirsiniz. Dikkat edin biri sıcak diğeri soğuk olacak. Ayrıca şerbette çok bekletip hamur hale gelmemesine dikkat edin.
12 Mart 2017 Pazar
Çikolatalı Tart Kek
Çikolatalı tart kek, tart kalıbında yapıldığı için bu ismi alıyor. Daha az malzeme kullanarak görsel açıdan daha güzel bir sonuç elde etmek isteyenler için ideal.
Ben üstünün kremasını pişirmeden yaptım. Pratik ve lezzetli daha ne olsun.
Mutlu Pazarlar...
Malzemeler;
- 2 yumurta
- 1,5çay bardağı şeker (küçük olandan)
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı kakao(dolu dolu)
- 1 su bardağından bir kaşık fazla un
- 1/2 paket kabartma tozu
Çikolatalı kısmı için;
- 1 paket sıvı krema
- 80 gram bitter çikolata
- 3 yemek kaşığı toz kremşanti (ben sade kullandım)
- üzerini süslemek için fıstık,damla çikolata,hindistancevizi,ahududu draje kullandım
Yapılışı;
- Yumurta ve şekeri çırp, sıvıları ekle sonra kuruları elekten geçirerek ekle, karıştır.
- Yağlanmış ve unlanmış kalıba dök, 160 derecede fanlı ayarda pişir.
- Kürdan pişip pişmediğine bak, soğut.
- Sıvı kremayı bir kapta kaynama noktasına gelinceye kadar ocakta tut, kaynayınca içine ocaktan al, içine çikolatayı kır ve erit.
- Karışım biraz soğusun, sonra üzerine toz kremşanti ekle, çırp. Bu karışını kalıptan çıkarttığımız kekin üzerine döküyoruz.
- Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
11 Mart 2017 Cumartesi
Kereviz Salatası
Kereviz salatasını hiç pişererek denediniz mi? Ben daha önceden çiğden yapıyordum. O şekilde de seviyorum bu salatayı, fakat bazıları kerevizin kokusunu sevmiyor. Bu şekilde pişirince sevemeyen birine göre tamamen kokusu gidiyor diyemem tabi ama büyük oranda gidiyor. Hatta arkadaşım kerevizi yemediğini söyledi o bile yedi bu salatadan.
Malzemeler;
- 3 adet büyükçe kereviz
- 2 adet elma (ekşi olabilir)
- 2 diş sarımsak
- 7 kaşık sulu yoğurt
- 2 kaşık mayonez
- tuz
Yapılışı;
- Kerevizlerin kabuklarını soyup limonlu suya atın ki kararmasın.
- Elmaları da soyun onu da bu suya atabilirsiniz.
- Kerevizleri rendeleyin, biraz sıvıyağ koyduğunuz tencerede kavurun.
- Sonra elmaları rendeleyip onu da ekleyin birlikte kavurun biraz tuz ekleyip soğumaya bırakın.
- Sarımsağı ezip yoğurt ve mayonez ekleyip karıştırın. (dikkat edin çok da sulu olmasın salatanız için bu hiç iyi olmaz)
- Hazırladığınız yoğurtlu karışımı kerevizlere ilave edin karıştırın.
- Servis etmek için portakalları enine yuvarlak dilimleyin. Bu dilimlediğiniz portakalın üzerine hazırladığınız kereviz salatasından 2-3 kaşık kadar koyun. Üzerini dereotu ceviz gibi şeylerle süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun...
10 Mart 2017 Cuma
Leopar Poğaça
Leopar poğaçayı iki kez yaptım. Birincisinde daha büyük bezeler alıp biraz yassı yapmıştım. Bu resimdeki ise ikinci denemem. Daha küçük bezeler alıp top top oldular. Bana sorarsanız büyük bezeler alıp poğaçayı daha büyük yapmak daha lezzetli oldu. Hem o zaman üzerindeki leopara benzetilen şekiller daha belirgin daha güzel çıkıyor.
Deneyiniz pişman olmazsınız efendim.
Malzemeler;
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 su bardağı ılık su
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1tatlı kaşığı tuz
- 1 paket yaşmaya
- aldığı kadar un
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı kadar kuru maya
- bir tutam tuz
- bir tutam şeker
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1/2 su bardağı su
- aldığı kadar pirinç unu
Yapılışı;
- Ilık süt ve suyu yoğurma kabına alın, mayayı ve şekeri katın eritin. Sıvıyağ, tuz ve un ekleyip ne sert ne yumuşak poğaça hamuru yoğurun. Mayası gelinceye kadar üzeri kapalı sıcak bir ortamda bekletin.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alın. (ben içsiz seviyorum ama siz isterseniz iç de koyabilirsiniz) Yağlanmış tepsiye üzerini biraz bastırarak dizin. Tepside mayalanması için yarım saat kadar bekletin. (ortam sıcaklığına görea)
- Tepside poğaçalar mayalanırken, üzeri için yazdığımız malzemeleri pirinç unu hariç karıştırın. Azar azar pirinç ununu ekleyip sürülebilecek kıvamda oluncaya kadar pirinç unu ilave edin. Videodaki gibi kıvam alınca mayası gelen poğaçaların üzerine sürüp 180 derecede pişirin. Afiyet olsun...
9 Mart 2017 Perşembe
Petek Kurabiye
Bu kurabiyeleri yapmak çok kolay. Mutfağı seven hanımlar yaratıcılıkta sınır tanımıyor. Buldukları her şeyden kalıp çıkarabiliyorlar. Mesela tarak kullanarak şerbetli tatlı, kesme aparatı kullanarak kurabiye, sarımsak ezici kullanarak kuşyuvası kurabiye yapabiliyorlar. Ben burada ne mi kullandım, kaydırmaz.
Kaydırmaz, hani halılarımızın altına serdiğimiz kare kare delikli silikona benzer örtü var ya onu.
Şimdi böyle yazdım diye burun kıvararak bakmayın bu dediklerime, sonuçları muhteşem oluyor bence. Pek çok insan da benimle aynı şeyi düşünüyor olmalı ki bu dediğim tarifleri yapanlar ve beğenenler oldukça fazla.
Tabi bunlarda kullanacağımız her türlü malzemenin sıfır olacağını söylememe gerek yoktur değil mi hanımlar.
Şimdi gelelim tarifimize.
Malzemeler;
- 150 gram oda sıcaklığında margarin yada tereyağ
- 1 yumurta
- 3 su bardağı kadar un
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- 1vanilin
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı;
- Malzemeleri karıştır, yoğur. Kulak memesi kıvamında kurabiye hamuru olsun.(Un miktarı her zamanki gibi kontrollü olsun, sonuncu bardağı azar azar ilave edin, gerekire herpisini katmayın)
- Hamuru strecin yada buzdolabı poşetini yırtarak onun arasına koyun biraz açın. Sonra poşetin üst kısmını açın kaydırmazı koyun, merdane ile üzerinden şekli çıkıncaya kadar geçin. Her zamanki kurabiye kalınlığında olsun 1/2 cm kadar.
- İstediğiniz şekillerde kesin tepsiye dizin. 150 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Afiyet olsun..
30 Ocak 2017 Pazartesi
Krema Dolgulu Kek
Krema dolgulu kek yine kursta yaptığımız tariflerden. Bu kek yıllardır yapılıyordu ben hep erteliyordum yapmayı bir türlü yapmıyordum niyeyse. Neyse bir kursta iki kez de evde yaptım. Her seferinde farklı bir görünüm elde ettim. Mesela burdakinde kekim fazla kabardığı için arasındaki krema dolgusu ve kek bölümleri sanki farklı bir kekmiş gibi görünmesine yol açtı.
Bu kekte mantık şu, bir kakaolu kek yapacaksın bu kekin kalınlığı ne çok kalın nede çok ince olacak.
Üzerine beyaz muhallebi tarzında krema yapacaksın. Kakaolu keki pişirdikten sonra çeşitli aparat yada hiç birşey bulamıyorsan kola kapağı ile delip bu deldiğin yere hazırladığın kremayı dolduracaksın.
Onun üzerine ise kremşanti ve çikolatalı sos hazırlayıp dökeceksin. Sonra da afiyetle yiyeceksin bu güzelliği.
Zaten tarifi vermiş kadar oldum. Ama yine de tam ölçü isteyenleriniz olacaktır biliyorum. O zaman gelsin tarifimiz...
Malzemeler;
Keki için;
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 2,5 su bardağı un (kontrollü kullanmakta yarar var)
Kreması için;
- 1 litre süt
- 1 subardağı un
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı margarin
Üzeri için;
- 2 paket kremşanti
- 1,5 su bardağı soğuk süt
- 1 paket çikolata sosu
- 2,5 su bardağı süt (üzerindeki ölçüyü biraz azaltın)
Yapılışı;
- Kremşantiyi soğuk sütle çırpıp dolaba kaldırıyoruz.
- Çikolatalı sosu üzerindeki tariften biraz daha az süt ile (mesela yarım su bardağı daha az) daha koyu kıvam alacak şekilde pişiriyoruz. (fazla da koyu olmasın bekleyecek çünkü)
- Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Şeker eriyince içine sıvıyağ, süt ve ılık su ekleyip çırpıyoruz.
- Kuruları (un, kabartma tozu, vanilin, kakao) birlikte karıştırıp elekten geçirerek sıvılara ilave ediyoruz.
- Yaglanmış tepside döküp, soğuk fırına koyuyoruz. Fırınımız 160 derecede pişiriyoruz. Kürdan testi yapıp pişince soğumaya alıyoruz.
- Kekimiz ılıyınca eşit aralık ve sırayla yuvarlaklar açıyoruz. İster pasta kreması sıktığımız duy kullanın (ben bunu kullanıyorum) isterseniz böyle bir aparat var ondan yardım alın. Bunlar yoksa kola kapağı ile yuvarlak açıp dibini çay kaşığı ile boşaltarak delikler açabilirsiniz.
- Kremamızı hazırlamaya başlayabiliriz. Vanilin ve margarin hariç diğer malzemeleri karıştırıp ocağa alıyoruz. Sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Ocaktan indirince içine vanilin ve margarin ekliyoruz. Tekrar hızlı hızlı çırpıp, kremayı ılımaya alıyoruz.
- Deldiğimiz kekin üzerine hazırladığımız kremayı deliklerini dolduracak şekilde döküyoruz. Üzerini düzleyip soğumaya alıyoruz.
- Soğuyan kremanın üstüne önce kremşanti, sonra çikolatalı sosu dökerek dolapta dinlenmeye alıyoruz. Dilimlerken dikkat edilmesi gereken nokta bıcağın deliklerin üzerinden geçmesine dikkat etmek. Böylece şekli tam olarak çıkması sağlanıyor. Afiyet olsun.
25 Ocak 2017 Çarşamba
Ömürden bir yaş daha eksildi
Bir yaş daha büyüdüm. 37 oldum. Bu kez her zamankinden farklı olarak kendi pastamı kendim yapmak istedim. Bundan sonra da gelenekselleştireceğime inandığım bu uygulamayı devam ettireceğim inşallah.
İlk kez şeker hamurlu pasta yaptım. Daha önce kendi şeker hamurumu yaparak Bengi'nin doğum günü için (sanırım 3 yaşında falandı) yapmıştım. Fakat gerçek anlamda yaptığım ilk şeker hamurlu pastam bu diyebilirim.
Eksiklerim var fakat bolca da tecrübelerim oldu bu pastayı yaparken. Sonuçta memnun oldum.
Hep başkaları için mi yapacağım pastalarımı. Bu kez de kendim için yaptım.
Neyse İyiki Doğdum...
18 Ocak 2017 Çarşamba
Sütlaç
Eminim hepinizin bildiği bir şeydir sütlaç. Size sütlacı öğretmek haddim değil, zaten amacım da bu değil. Bu bloğu açtığım ilk zamanlardan beri düşündüğüm şey, kızlarıma resimli görsellerle, ayrıntılı bilgilerle tarif defteri oluşturmaktı. Tabii blok açmamdaki tek sebep bu değildi ama bu en güzel sonucu olacak inşallah. İşte bu yüzden kızlarıma tarif olsun, arşivimde yer alsın, arama motorlarında yer alsın, hatta sütlü tatlılar ve geleneksel lezzetler konusunda eksiklik tamamlansın diye yazıldı sütlüç tarifi, yani sizin de gördüğünüz gibi birden çok sebebi var :)
Bizim evde sütlaç hazır sütten yapılır. Zaten sütçüden aldığım sütten yaptığım zaman ev ahalisi beğenip yemez (burada ev ahalisi çocuklar oluyor). Ben de bu yüzden hazır sütten yaparım.
Bu ölçü benim 1 kg lık süte eklediğim pirinç ve nişasta miktarıdır. Bazıları nişasta, pirinç unu vs kullanmayıp sadece pirincin kendisi ile yaparlar. Fakat ne yalan söyliyeyim ben de öylesini sevmiyorum. Pirinçler az oldukça benim daha damağıma uyuyor.
Neyse gelelim tarifimize.
Malzemeler;
- 1 kg süt
- 3 yemek kaşığı nişasta çok dolu olmayacak (pirinç unu da olabilir)
- 1 su bardağı +2 yemek kaşığı şeker (bizimkiler şekeri bol seviyor)
- 1 küçük çay bardağı pirinç
- 2 su bardağı su
- 1 paket vanilin
Yapılışı;
- Pirinçleri yıkayıp tencereye alıyorum. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişiriyorum.
- Pirinçler yumuşayınca üzerine sütü ekliyoruz. Sütten 1 bardak ayırıp nişastayı açmak için kullanıyoruz.
- Nişastalı sütün içine ocaktaki ılık sütten bir kepçe alıp karıştırıyoruz ki ısısı tencereye yakın olsun. Sonra nişastalı karışımı tencereye yavaş yavaş ilave ediyoruz(bir taraftan da karıştırıyoruz tabii ki)
- Kıvam almaya başlayınca şekeri ilave ediyoruz. Şeker ilave edilince biraz sütlacımız sıvılaşır. Şeker ile de biraz ocakta tutup karıştırdıktan sonra ocağı kapatmaya yakın vanilin ekliyoruz ırıp kaselere paylaştırıyoruz. İsteğe göre tarçın ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun...