18 Mayıs 2014 Pazar
301 Dediler En Son...
Günlerdir hepimizin gözü kulağı Soma'da. Eşi benzeri görülmemiş ölçüde büyük bir kayıp bu yaşananlar.
Şimdiye kadar 301 diye rakam verildi, umarım artmaz. Rabbim hepsini cennetine şehitlik mertebesinde kabul eylesin inşallah. Ailelerine ve yakınlarına da sabırlar versin.
Çok şey yazılabilir bu yaşananların üzerine, çok şey söylenebilir, çok kişiler suçlanabilir hatta suçlanmalıdır da...
Ben hiç birisine değinmeyeceğim, uzun, buruk bir sessizlik öylece kalacak boğazımda...
13 Mayıs 2014 Salı
Meyveli Kolay Pasta
Bu pastanın pratikliği ( yada kolaylığı diyelim ), kullandığımız hazır pasta kremasından geliyor. Her ne kadar hazır ürünler kullanmayı yeğlemesek de bazen böyle kaçamaklar çocuklara büyük sürpriz oluyor. Nasıl mı?
Mesela ilk denediğimde, çikolatalı yapmıştım. Küçük bir misafirimiz vardı, çocuklar yemekten sonra tatlı birşeyler isteyince, "Size kek pişiriyorum. " demiştim.Onlar mutfakta kek yaptığımı sanıyorlardı, fakat beni elimde pasta ile gördüklerinde hem çok şaşırdılar, hem de çok mutlu oldular.
Şimdi onların bu mutluluğu, hazır ürünleri ara sıra da olsa kullanmaya değmez mi yanı :)
Kekiniz eğer hazırsa, hazır krema da kullanacaksanız, daha da pratik olur işiniz. Nerdeyse 15-20 dakikaya düşer pastayı hazırlamaktaki süreniz. Belki fikir olur kimbilir :)
Malzemeler:
(fincan ölçüsü türk kahvesi fincanı iledir)
Keki İçin:
Baton kek kalıbı için:
- 2 yumurta
- 1,5 fincan sıvıyağ
- 1,5 fincan süt
- 1,5 fincan şeker
- 2 fincan + 1 kaşık un
- 1 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
- 1 paket karabartma tozu
Kreması İçin:
- 1,5 su bardağı soğuk süt
- 1 kaşık yumuşak margarin
- 1 paket hazır pasta kreması (kutuda toz halinde olanlardan)
Arası ve Süsleme İçin:
- 2 adet muz, bir küçük kase çilek, birkaç tane malta eriği (çekirdekleri çıkartılmış ve kabukları soyulmuş)
- Yada siz istediğiniz herhangi bir mevsim meyvesini kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
- Öncelikle kalıbımızı yağlıyoruz. Bir kasede yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Sıvıyağ süt katıyoruz.
- Kakao, un ve kabartma tozunu karıştırıp bu karışıma ekliyoruz. Karıştırıp, yağlı tepsiye alıyoruz.
- Önceden ısıtılmış, 180 derecede içini çekene kadar pişiriyoruz.
- Kek pişerken, pasta kremasına sütü ekleyip çırpıcı ile iyice çırpıyoruz, margarini de ekleyip daha hızlı ayarda çırpıp dolaba kaldırıyoruz. (İsterseniz margarin kullanmayabilirsiniz size kalmış)
- Mevsim meyvelerinden istediklerimizi dilimliyoruz.
- Pişen ve soğuyan keki ortadan ikiye kesip, meyve suyu yada birkaç kaşık süt gezdiriyoruz. Alt kısımda olanın üzerine pasta kremasından sürüyoruz. Dilimlediğimiz meyveleri de bir sıra diziyoruz. Meyvelerin üzerine yine pasta kremasından sürüp diğer katı koyuyoruz, bir iki kaşık kadar süt yada meyve suyu yine bu katın üzerine gezdiriyoruz. Sıkma aparatı ile her yerini krema kaplayacak şekilde dolduruyoruz. İstediğimiz şekilde süslüyoruz. Bir iki saat dolapta bekletip tüketiyoruz.
Not:
- Bu şekilde hazır pasta kreması kullanılarak yapılan pastalar fazla bekletilmeden tüketilmelidir, kremanın yapısı gereği.
- Meyvelerle yapılabildiği gibi çikolata parçacıklı yada siz nasıl isterseniz öyle de yapabilirsiniz.
- Hatta buzdolabına kaldırmadan da tüketilebilir. Şahsen bizim küçük bir misafirimiz geldiğinde yapıp, bu şekilde yemişliğimiz vardır :)
11 Mayıs 2014 Pazar
Süt Kaymaklı Poğaça (Mutlu Poğaçalar)
Mutlu haftalar Sevgili Dostlar...
Bu haftaya yine poğaçayla başlayalım istedim.
Nihayet sütçü buldum. Bizim binadan birkaç komşumun aldığı sütçüden epeydir ben de süt alıp kendi yoğurdumu yapıyorum. Yoğurdu yapıyorum yapmasına ama, benim ufaklıklar, bir yoğurdun üzerindeki kaymağa burun kıvırıp yoğurt yemek konusunda sorun çıkarınca, kaynattığım sütün üzerine biriken kaymağını her seferinde almaya başladım. Öyle ki ben 5 kg sütü kaynatıyorum, ve başında durarak kaynattığım için, üzerine biriken kaymağı bir kaseye alıp, mayalama aşamasına gelinceye kadar bütün kaymağı bu şekilde basit yoldan alıyorum.
Önceleri, bu kaymağı, hazır yufkadan yaptığım böreklerin içine kattım, iyi sonuç aldım. Bu sefer poğaçanın içine koymaya karar verdim, sonuç yine güzeldi. Siz eğer bu şekilde sütün kaymağını toplamakla elde edemezseniz, hazır kaymaklar da iyi sonuç verir diye düşünüyorum. Nitekim daha önce Kaymaklı Rulo Poğaça ile hazır kaymaktan poğaça yapmışlığım da vardır.
Poğaça demişken, buradan yaptığım poğaçalara bir göz atabilirsiniz.
Bu kez poğaçaları bilindik şekliyle yapmak istemedim. Basitçe yuvarlayıp bu şekli verdim. Kızlar poğaçaların şeklini, bazen kalbe, bazen de mutlu mutlu gülümseyen yüze benzettiler :)
Bu yüzden bir diğer adı mutlu poğaçalar oldu. Kalın Sağlıcakla...
Malzemeler:
- 1 küçük kase süt kaymağı
- 1/su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı instant maya
- aldığı kadar un
- 1 yumurta (beyazı içine sarısı üzerine)
- Üzeri için çörekotu
Yapılışı:
- Süt kaymağı, yumurta beyazı, şeker,ılık su, sıvıyağ birlikte karıştırılır.
- Bir bardak unun içine, instant maya, ve tuz kartılıp birlikte sıvı karışıma katılır.
- Aldığı kadar un ekleyerek ele yapışmayacak bir hamur hazırlanır.
- Hamur ılık ortamda bir saat mayalandırılır.
- Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparırız. Yukardaki gibi şekil vererek, önce elimizle çubuk gibi açarız, sonra iki ucundan alıp, ortada birleştiririz.
- Tepsiye dizip, üzerine çırpılmış yumurta sarısını süreriz ve isteğe göre çörekotu yada susam vs. serpip, 180 dereceli fırında kızarıncaya kadar pişiririz. Afiyet Olsun...
8 Mayıs 2014 Perşembe
İnegöl Köfte
Çocuklu evlerde özellikle, kırmızı et çokça tüketilmesi gerekiyormuş uzmanlara göre. Bunu biliyorum da bilmesine, benim kızlara nasıl yedireceğimi bir türlü bilemiyorum. Balık ve tavuğun da evimizde sevilerek yenilmediğini düşünürsek, geriye kalıyor köfte...
Bu şekilde yapınca bence çok leziz oluyor, hele de içine kuzu kıyması da ilave edilirse... Ev usulü Adana Kebabında bu şekilde yapmıştım dilerseniz buradan bakabilirsiniz.
Malzemeler
- 500 gram dana kıyma (döşünden iki kere çekilmiş)
- 4 yemek kaşığı su yada soda
- 1/2 paket kabartma tozu,
- kimyon,kekik,karabiber,tuz (aslında inegöl köftede kullanılmaz ama ben kullandım)
- 1orta boy kuru soğan
- 1/2 çay bardağı robotta çekilmiş kuru ekmek içi (galeta unu)
Yapılışı:
- Kıymanın içine bütün malzemeler katılır, soğan rendelenir ve 10 dakika yoğurulur. 10-15 dakika dinlendirilir.
- Köfteye şekli verilir, ve üzeri streçlenerek buzdolabına kaldırılır. En az 2 saat de böyle dinlendirilir.
- Makbul olanı, ızgarada yapılması olduğu halde ben tavada yaptım. Eğer tavada yapacaksanız, çok az sıvıyağ ile çevirerek pişirin. Afiyet Olsun...
Yukardaki resim de bizim evin hallerinden :) Ben de fotoğrafları yüklemek bilgisayara yüklemiştim ki o zaman gördüm. Ablalarının maskarası oluyor yavrum. Bazen başına tülbent takılıyor bazen folklörde kullandıkları fesler bazen de böyle ...
Üç çocuklu, işi bol, telaşı bol bir ev oldu bizimkisi... Darısı bütün isyenlerin başına...
1 Mayıs 2014 Perşembe
Kırmızı Pancar Çorbası ve Recep Ayı
Hayırlı Günler Sevgili Dostlar...
Bu sene de hayırlısıyla üç ayların ilkine recep ayına erdik. Hemen akabinde, regaib kandilimizi de yaşadık. Hayırlara vesile olsun inşallah.
Recep ayı herkesin de bildiği gibi üç ayların ilki, Allah'ın ayıdır. Bu ayda Allah'ı anlatan İhlas suresini sık sık okumak gerekirmiş.
Recep ayında ilk günü oruçlu geçirmek 3 yıllık oruç sevabına, ikinci günü oruçlu geçirmek 2 yıllık oruç sevabına, 3. günü oruçlu geçirmek ise 1 yıllık oruç sevabına bedel olurmuş. Bundan sonraki günlerde ise, her bir oruçlu güne birer aylık oruç sevabı verilirmiş.
Allah'ın rahmetinden sual olunmaz, rahmetini de üzerimizden eksik etmez inşallah...
Kırmızı Pancar çorbasını Sare de görmüştüm aylar önce...
Fakat, Sare, kırmızı pancardan çok farklı bir çorba ortaya çıkarmıştı. Ben hem elimdeki malzemelerden dolayı, hem de daha önce de denediğim ve memnum kaldığım sebze çorbalarından yola çıkarak, kendi damak tadıma göre yaptım. Hem de birkaç kere üst üste yaptım. Hele küçük kızım bayıla bayıla içince daha bir mest oldum. Yaptığım diğer çorbalara bir göz atmak isterseniz Buyurun.
Kırmızı pancardan , daha önce de turşu yapmıştım. Buradan bakabilirsiniz.
Son bir önerim ise, kırmızı pancarlarınızı dışı koyu renkli olanlardan seçerseniz, corbanızın rengi de böyle kıpkırmızı olacaktır. Bir de dış kısımları daha açık renkli olanlar var ki onlardan da yanlışlıkla almışım ve çorbasını yaptım. Bu kez rengi kahverengiye çaldı. Her ikisinin de tadı güzel olmasına rağmen kırmızı olan daha albenili olmuştu. Ben renginden dolayı, kaşar rendesini yakıştırsam da siz isterseniz bunu tercih etmeyebilirsiniz. Denemeniz dileğiyle...
Malzemeler:
- 3 adet kırmızı pancar
- 1 adet orta boy patates
- 1 büyük soğan
- 3 diş sarımsak
- 1/2 su bardağı süt
- 2 su bardağı etsuyu yada su
- 1/2 yemek kaşığı un
- sıvıyağ
- karabiber,kimyon,tuz
- isteğe göre üzerine kaşar rendesi
Yapılışı:
- Soğanları küp küp doğrayıp, sıvıyağda kavuruyoruz.
- Pancarı ve patatesi küçük küpler halinde doğrayıp soğana ekliyoruz.
- Sarımsakları soyup doğrayıp onları ekliyoruz. Sebzelerin üzerine geçecek kadar su koyuyoruz. Bu suyu çekince bir kere daha üzerini geçecek kadar su koyup bu suyu da çekene kadar pişiriyoruz.
- Sebzeleri robotta püre haline gelinceye kadar çekiyoruz.
- Tencereye, biraz sıvıyağ koyup, 1/2 kaşık un koyuyoruz, kavuruyoruz. Daha sonra sebze püresini tencereye ekliyoruz. 2 su bardağı etsuyu yada suyu koyup, karıştırıyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz.
- Kaynayınca, baharatlarını, tuzunu ve ekliyoruz. Sütünü ekliyoruz, bir taşım kaynatıp, altını kapatıyoruz. Kaşarla servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...