27 Mart 2013 Çarşamba

Etli Pırasa Dolması Yada Etli Pırasa Sarması


                     Merhabalar Sevgili Dostlarım...
Bugün sizlere pırasa dolması tarifini vereceğim. Etlisini yada zeytinyağlısını yapabilirsiniz. Biz pırasa dolmasını yaparken, kalın pırasalar seçtik. Yeşil yapraklarıyla zeytinyağlı yemeğini yapıp, kalın ve beyaz taraflarıyla dolmasını yapmayı tercih ettik. İçlerinden artan, sarılmayan kısımlarını ise bir önceki tarifimde verdiğim, pırasalı börek yapabilirsiniz. Kış sebzelerine veda ettiğimiz şu sıralar, belki son kez denemek istersiniz. Kalın sağlıcakla...

Etli Pırasa dolması için malzemeler:

  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 200 gram kıyma
  • birkaç dal maydanoz
  • birkaç dal dereotu
  • 3 sap pırasa (kalın olanlarından)
  • baharat olarak kişniş, kimyon, tuz
  • 1 kaşık domates salçası

Yapılışı:
  1. Pırasaları yıkayıp, 4 parmak genişliğinde kesiyoruz. (yada siz uzunluğunu belirleyebilirsiniz)
  2. Böylece haşlıyoruz, yumuşayınca, süzgece alıyoruz. (Şekil 1)
  3. İç harcı için, pirinci iki kez ılık suyla yıkıyoruz. Bir kaseye alıp, üzerine kıymayı ve ince doğranmış maydanoz ve dereotunu ekliyoruz. Baharatlar, tuz ve çok az salça ilavesi yapıp, karıştırıyoruz.
  4. Pırasanın yapraklarını tek tek ayırıp, yaprak sarar gibi sarıyoruz. Tencereye yerleştiriyoruz. Üzerine 3-4 yemek kaşığı sıvıyağ koyup, kısık ateşte bir süre pişiririz. (Dikkat edin yanmasın) Daha sonra 1 kaşık salçayı biraz tuz ve su ile karıştırıp, pırasaların üzerine döküyoruz. (Su pırasaların üzerini biraz geçsin, gerekirse su ilavesi yapabilirsiniz). 
  5. Suyunu çekene kadar pişiriyoruz. 
Not: Pırasa dolması yapmanın, en önemli kısmı, pırasanın yeterince pişmesini sağlamaktır. Pırasaları iyi pişirmeyi başarırsanız, dolmanız da lezzetli olacaktır. 
        İkinci bir not ise; Pırasa dolmasını pişirirken, ve tüm diğer dolma ve sarmaları pişirirken, önce sıvıyağını bolca koyup, kısık ateşte bir süre pişirmektir. Ben bu tekniği, bir yemek uzmanının tavsiyesi üzerine denedim ve uzun süredir de dolma ve sarmalarımı bu şekilde pişiriyorum. Salçalı suyunu daha sonra ilave ediyoruz, böylece daha lezzetli dolma ve sarmalarımız oluyor. Afiyet olsun...


19 yorum:

  1. ben pırasaların içine konduğunu sanıyordum sarıldığını bilmiyordum.bi de iki tarafıda açık nasıl çıkmıyo.ama şahane gözüküyor pırasayı çok severim bunuda denemek isterim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım harika olmuş bu kadar olur pırasaları marketten aldım çok kalınlar diye üzüzülüyordum
    demek bunun içinmiş yarın ilk iş pırasa dolması
    çok öptüm canım sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık bayıldım ayrıca kesinlikle yönteminizi uygulayacağım sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Mis gibi olmuş Elifcim ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. Ben hic denemedim ve hic yemedim arkadssim... ama goruntuye bayildim , eminim tadi da guzeldir.... emeklerine saglik.....

    YanıtlaSil
  6. lahana sarmasına benzemiş emiim güzelolmuştur ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir lezzet ben de yapıyorum yerken ne kadar yediğini anlamıyor insan ellerine sağlık.:))

    YanıtlaSil
  8. ben hiç yapmadım ama lezzetini biliyorum...bir arkadaşımda tatmıştım
    kesinlikle nefis oluyor
    böyle sarmalı yemekler bana zor geliyor niyeyse :) tembel miyim neyim :)

    harika görünüyor, ellerine sağlık Elifcim

    YanıtlaSil
  9. Bi fırsat bulamadım denemeye, inşallah en kısa zamanda denerim. Öyle nefis görünüyor ki anlatamam. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. ohhh afiyet olsun canim...

    ellerine saglik

    YanıtlaSil
  11. Ellerinize saglik nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. çok ince iş gibi geliyor bana ama süper olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. mis gibi olmuştur canım Bu ara profil resmini beğendim,hem genç,hem güzel olmuşsun .

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık Elifciğim..
    sabır ister bu dolma:)
    öpüyorum..

    YanıtlaSil
  15. Kuzum nasilsin .
    Eline saglik Mmm harika canim.

    YanıtlaSil
  16. sabah sabah yapılırmı bu şekercim,

    :)
    afiyet şifa olsun,

    hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  17. oyyyyyy...
    yirimm ben bu dolmacıklarıı...
    yiriiimmm .....
    ellerine sağlık canım.
    sayfan çok hoş olmuş kiii....:))))
    bayılırım iğdeye..;)

    YanıtlaSil
  18. Selamünaleyküm blogun ne kadar ferah ve güzel olmuş. Tarifinde çok güzel bende tatmadım ama görüntü zaten kendini ele veriyor..
    Allaha emanet ol :)

    YanıtlaSil
  19. Çok lezzetli duruyorlar. Hemen denemem lazım. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil

yorum var