31 Mayıs 2012 Perşembe

Ev Yapımı Lor Peyniri


                   Her pastörize olmayan süt bulduğumda, altın bulmuş kadar seviniyorum. Geçen gün görümcem, sağ olsun, kendisiyle birlikte bana da süt almış eve kadar getirdi. 5 kg sütten hem, süt karameli yaptım, hem de bu lor peynirini yaptım. Lor peynirini, lorlu tatlı yapmak için yaptım diyebilirim. Bu yüzden içine ben tuz eklemedim. Ama siz eğer bunu kahvaltıda yada böreklerde tüketecekseniz içine biraz tuz atın derim. Denemeniz dileğiyle...

Lor peyniri için malzemeler:
  • 3 kg yağlı süt (pastörize olmayan)
  • 2 çay bardağı üzüm sirkesi
  • tuz.(ben tatlı yapacağım için katmadım)
  • Süzmek için temiz bir tülbent.
Yapılışı:
  1. Sütü bir gün önceden kaynatmıştım. Bu yüzden ısıtmak için tekrar ocağa aldım. Kaynamaya yakın, altını kapatıp içine sirkeyi kattım. Bir kez karıştırdım.
  2. Ben bu işlemi geceden yapmıştım, sabaha kadar böylece serin bir yerde bekledi.
  3. Sabah. kesilen sütü, temiz bir tülbente aldım, altına leğen koydum. ve tülbentin iki ucunu eline alıp bir o tarafa bir bu tarafa çekiştirdim. Fazla suyunu akıttım böylece sonra sıkıcı tülbentin ucunu bükerek peynirin bir yere toplanmasını sağladım. Her zamanki gibi altına leğen koyup, mutfak çeşmesine astım. (Siz asacak başka bir bulursanız yada çeşmeniz artema ise yüksekçe bir yere asmalısınız. Böylece 4-5 saat müdahale etmeden süzdürdüm.
  4. Bir kaseye alıp dolaba kaldırdım.
Not: Bu şekilde dolapta fazla beklemeyeceği için çabuk tüketmenizi öneririm. Eğer hemen tüketmiyecekseniz buzluğa kaldırmalısınız.

17 yorum:

  1. merhaba;
    lorlu hangi ttalıları yapabiliriz?

    YanıtlaSil
  2. ben loru kucuk kucuk domates dilimleri ile karistirip kahvaltida yemesini severim...

    Hafta sonu gelsede kahvalti yapabilsek:) calisan insan sendromu:)

    YanıtlaSil
  3. Oldum olası evde ve elde yapılan yiyeceklere büyük bir ilgim var. Lor peyniriniz enfes görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuş canım ellerine saglık.Ev yapımı bütün yiyecekleri çok sevıyorum.Nasıl yapıldıgını ve içine ne konduğunu bılmek harıka bır duygu.Afıyet olsun canım.

    YanıtlaSil
  5. loru ben de çok severim ama süt bulmak zor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Doğal gibisi yok ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  7. anacığımla ne çok yapardık köyde:)
    ellerine sağlık canımmm:)

    YanıtlaSil
  8. Bir de ben bulabilsem şu pastorize olmayan sütlerden. Ellerine sağlık nefis olmuş.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. ooo çok sağlıklı....
    canım eline koluna sağlık...
    kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. oldum olası cok sevmısımdır süt kesıgınin tadını nefıs olur benımde arşıvımde yayınlanmayı bekleyen bır tarıf ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  11. annemde yapıyor..ama o sirke koymadan yapıyor.bunu tarif edeyim ona da bide böyle denesin.ellerine sağlık.canım.sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Canım evde yapılan gibisi varmı ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. ohhh afitle yemeniz dileğimle eline sağlık bende çok severim özellikle çarşaf böreğinde harika oluyor...

    YanıtlaSil
  14. mis gibi ev yapımı ellerine emeklerine sağlık elifciğim...

    YanıtlaSil
  15. merhabalar gerçekten evde yapılan peynirin tadına doyum olmuyor bende çok sık yapıyorum artık işi ilerlettim salamura yapıyorum haftasonları kahvaltıya çıkarıyorum

    YanıtlaSil
  16. Miss gibi evde yapilmis ne lezzetlidir..ellerine saglik canim yontemini deneyecegim en kisa zamandaa :)

    YanıtlaSil

yorum var