13 Mart 2015 Cuma

Sarımsaklı Karnabahar Kızartması

Kışı bitirmeye, ilkbaharı karşılamaya hazırlandığımız şu sıralar, son karnabaharlarınızla birşeyler yapmanın tam vakti.
Kahvaltılarda yada ara öğünlerde çok sevilerek tüketilecek karnabahar kızartmasını bir de sarımsaklı deneyin.
Ben üzerine sarımsaklı yoğurt dökmektense, sarımsağı içine katıp az unlu ve az kabarık karnabaharlar hazırladım. Bunu yapmamdaki sebep ise o pufidik karnabaharı yerken hamur yoğunluğunun hissediliyor olması. Bence karnabaharın kendi tadı hamur tadını bastırmamalı. Böylesi çok daha lezizzz.
Mutlu Cumartesiler...

Malzemeler:
  • Bir küçük karnabaharın yarısı
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 kaşık un
  • 1 kaşık tam buğday unu
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 iri diş sarımsak
  • karabiber, tuz
Kızartmak için:
  • Sıvıyağ
Üzeri için:
  • Mayonez (yada siz yoğurt da kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
  1. Karnabaharın çiçekleri ayrılır ve yıkanır. Bir tencereye alınır ve üzerini geçecek  kadar su konulur. Bir tutam tuz da atıp kaynamaya bırakılır. Karnabaharlar hafifçe haşlanır, diriliği gitsin yeter.
  2. Bir kaseye, yumurta kırılır ve çırpılır. Üzerine süt, unlar, ezilmiş sarımsak, karabiber, tuz ve kabartma tozu eklenir. 
  3. Bir küçük tavaya sıvıyağ konulur.  Hazırladığımız sosa batırılan karnabaharlar, bu yağda çevirilerek kızartılır. Havlu kağıtın üzerine alınır.
  4. İsteğe göre, sarımsaklı yoğurt yada sade yoğurt dökebilirsiniz. Biz bunun yerine sadece mayoneze batırıp yemeyi tercih ettik. Zannettiğiniz gibi yağ çekmiyor çünkü ve böylesi daha lezzetli oluyor. Kalın Sağlıcakla...

Kağıt Kebabı


Kağıt kebabı, şık sunumlar ve güzel sofralar hazırlamak istendiğinde kurtarıcı yemeklerdendir bence.
İçine konulan malzemeler kişiden kişiye fark edebilir. Mesela, ben bezelyeyi tercih etmiyorum, çünkü bezelyenin kendine has şekerimsi tadını etin yanına yakıştıramıyorum.
Bunun yanısıra patates, havuç ve soğan olmazsa olmazlarından bence. Çünkü patates yemeğin sasiliğini alıp tadını güzelleştiriyor, ayrıca havuçta içinin renklenmesini sağlıyor.
Deneyin  mutlaka beğeneceksiniz.
Ayrıca gündüzden yapıp, akşam yemeden önce fırınlayabilirsiniz. Böylece akşama yemeğiniz sıcak sıcak olacaktır. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:  ( 4 kişilik için )
  • 500 gram dana eti
  • 1 orta boy soğan
  • 1/2 havuç
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 domates
  • 1/2 çarliston biber
  • 1/2 kapya biber
  • tuz, karabiber

Yapılışı:
  1.  Eti küçük kuşbaşı halinde doğruyoruz. Biraz tuz ve 1 su bardağı su ile düdüklüde yarım saat pişiriyoruz. (Yenilecek kıvama gelmesi gerekiyor.)
  2. Diğer bütün malzemeleri küçük küçük doğruyoruz. Hafifçe yağ konulmuş bir tavada yada tencerede sırasıyla önce soğan, sarımsak,havuç, patates, biberleri ekleyip tuz ilavesi yapıyoruz.
  3. Düdüklüden çıkardığımız etleri, suyunu süzüp sebzelere ekliyoruz.
  4.  Ardından kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ekliyoruz. Karabiber ilavesi ile şöyle bir karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz.
  5. Yağlı kağıttan 30 santim uzunluğunda 4 parça kesiyoruz. Harcımızı da tencerenin içinde 4 parçaya ayırıyoruz. Uzun kenarını önümüze serip ortasına dört eşit parçaya ayırdığımız harcımızın birini koyuyoruz. Eğer pişirdiğimiz etin suyu varsa bu sudan yoksa sıcak su da olabilir 1 yemek kaşığı harcın üzerine su ekliyoruz. (Eğer hemen pişirmeyecekseniz bu işlemi fırına vermeden önce de yapabilirsiniz.)
  6. Resimdeki gibi uzun kenarlarından önce birini sonra ikincisi etin tam kenarından katlıyoruz. Kısa kenarlarını da etin tam kenarlarından katlıyoruz. Sonra kısa kenarlarını açıp uçlarından resimdeki gibi hafif üçgenimsi katlıyoruz. (Bu işlemi kağıtlar güzel görünsün, alt kanarlar üste çıkıp görüntüyü kirletmesin diye yapıyoruz.) Tersini çevirip kağıdı elimizle biraz yassılaştırıyoruz ki kağıdın köşeleri de boş kalmasın. Katlanan kısımlarının altta kalmasını sağlayacak şekilde çevirip tepsiye alıyoruz. Kağıtların üzerine fırça yardımıyla su sürüyoruz.
  7.  180 derecede 15-20 dakika kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun...