29 Ağustos 2015 Cumartesi

Acılı Domates Ezmesi


  Mutlu günler sevgili dostlar,
Kış hazırlıklarımı bu sene epeyce tamamladım çok şükür. Bu ezmeleri 20-25 gün kadar önce yapmıştım. Yayınlamak yenice kısmet oluyor. Domates sosu da diyoruz tabii ki. Siz isterseniz biberleri benim gibi minik minik doğramayıp, küçük acı biberleri bütün olarak da kullanabilirsiniz.
  Özellikle kısırın ve çorbaların yanında çok seviyorum ben. Kalın sağlıcakla...

Malzemeler;

  • 3 kg domates (ben sobe domates kullandım)
  • 1kg kadar acı sivri biber (biberin acılığına ve damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
  • 1 demet maydanoz
  • 1 küçük çay bardağı sıvıyağ
  • 1 küçük çay bardağı üzüm sirkesi
  • yeteri kadar tuz
  • 2 baş sarımsak

Yapılışı;
  1. Domatesler rendelenir, rendelenirken kabukları ayrıldığı için ben ayrıca kabuk soyma işlemi yapmadım, siz eğer kabuklarını soymayı tercih ederseniz, robotta da çekebilirsiniz.
  2. Tencereye alınır, kaynamaya bırakılır.
  3. Biberler küçük küçük doğranır, domatese eklenir. Kaynatılır.
  4. Tuz ilavesi yapılır, herkes kendi damak tadına göre ayarlayabilir.
  5. Sarımsaklar doğranır ve ilave edilir. Ardından sıvıyağ ve sirke eklenir.
  6. Domatesler suyunu çekip, yenilecek kıvamda sos haline gelince, ocağın altını kapatırız. Maydanoz ince doğranır ve domatese ilave edilir. 
  7. Sıcak sıcak temiz kavanozlara doldurulur. Ağızları sıkıca kapanıp ters çevrilir. Soğuyana kadar bu şekilde bekletilir sonra serin bir yerde kışın kullanmak üzere kaldırabilirsiniz.
Not;
Tüm kışlık hazırlıklarınızda, kavanoza dolduracağınız zaman mutlaka kavanoz kapaklarını sıfır tercih edin. Ayrıca konserveler ve bu tür kış hazırlığı olan soslarda, kavanoz kapaklarını bir tencerede kaynatın sonra kullanın. Böylece daha iyi sonuç alırsınız.


5 yorum:

  1. afiyetle şifa ile yiyin. Çok iştah açıcı şimdi bir kısır birde acılı ezme olsa miss.

    YanıtlaSil
  2. Biz hiç yapmayız bu tür sos ama fikri muhteşem. Bir kavanoz da ben deneyim. Sarımsaklı, bir de acılı olunca eminim çok nefis oluyordur. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. çok severim bunu ben, ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  4. afiyet olsun size:)
    ben bu sene kararsız kaldıım yapmak istiyorum ama sade yaptığım domatesler hep ekşi oluyor ve üzülüyorum o kadar emeğe :(
    bakalım bu sene nasıl kıracağım kararsızlığımı:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Bu kavanozlar aynen annemin kışlık kilerinden çıkmış gibi:)) Her yemeğin ve salataların yanına da ne yakışır...
    Elinize sağlık.
    Ben de beklerim.
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

yorum var