11 Nisan 2015 Cumartesi

Kıymalı Kasımpatı Çöreği



 Hayırlı Pazarlar Sevgili Dostlar,
Kasımpatı çöreğini pinterestte görünce denemek istemiştim. Yabancı bir siteden uyarladım bu tarifi.
Bir takım değişiklikler yapıp çöreğin şeklini onların verdiği şekilde yaptım.
Kasımpatı denmesinin sebebi ise şeklinin kasımpatı çiçeğine benzemesi olsa gerek :)
Eğer çöreğinizin daha büyük daha şekilli olmasını istiyorsanız, su bardağından daha büyük bir kalıp kullanmalısınız, yok benim gibi lokmalık olsun istiyorsanız o zaman yine su bardağını kalıp yerine kullanıp elinizle de biraz yassılaştırıp büyütmeniz gerekecek.
İkinci püf noktası ise, kaşarın eriyip soğuyunca sertleşmesi ve kıymayı kaplaması, bunun önüne geçmek istiyorsanız, özelliklerini bildiğiniz fazla erimeyen çok katı da kalmayan farklı bir peynir seçmeniz olacaktır.
Ha bu haliyle de çok güzeldi, hakkını yiyemem. Ellerime sağlık ne diyeyim :)
Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:

Hamuru İçin:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
  • 6 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un
İç Harcı
  • 250 gram kaşar rendesi 
  • 200 gram kıyma
  • 1 küçük soğan
  • karabiber, tuz
  • yeteri kadar su
Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı süt

Yapılışı:
  1. Hamuru hazırlamakla işe başlıyoruz. Öncelikle benim gibi kuru maya kullanacaksanız (instant değil), mayayı bir bardağı koyup üzerine bir kaşık şeker ekliyoruz ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyip 15-20 dakika kadar mayanın gelmesini bekliyoruz.
  2. Mayayı yoğurma kabına alıp, üzerine süt, yoğurt, sıvıyağ, yumurta beyazı ve tuz ekliyoruz, karıştırıyoruz.
  3. Azar azar un ilavesi yaparak ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Üzerini örterek mayalanmaya bırakıyoruz.
  4. İç harcını hazırlarken, kıymayı kaseye alıp üzerine soğanı rendeliyoruz. Tuz ve karabiber ekleyip, şimdilik bırakıyoruz.
  5. Kaşarı rendeliyoruz. Hamuru tekrar yoğurup, ikiye kesiyoruz. Tezgahta hamuru 0.5 cm kadar kalınlığında açıyoruz (ince olacak ama yufka gibi de değil tabi).
  6. Açtığımız hamuru su bardağı ile kesiyoruz. (su bardağı genişliği büyük olursa daha iyi olur, böylece şekil daha güzel ortaya çıkar)
  7. Kestiğimiz yuvarlak hamurları elimizle de biraz açıyoruz.
  8. Kıymalı harcın içine kaşıkla su ekliyoruz, biraz karıştırıyoruz. Hamura kolay sürülebilir olması gerekiyor, bu nedenle iki kaşık ekleyip karıştırmanızı sonra tekrar ekleyerek kıvamına bakmanızı öneririm.
  9. Yuvarlak açtığımız hamurun içine kıymayı yayıyoruz, üzerine kaşar rendesi koyuyoruz. Önce ikiye katlıyoruz. Sonra iki geniş ucundan tutup, resimdeki şekli veriyoruz. Tepsiye ağızları içe bakacak şekilde yerleştiriyoruz.
  10. Bu işlemi bütün hamur bitene kadar devam ediyoruz. Ben en büyük boy borcam tepsi kullandım, hamur ölçüm tam geldi.
  11. En son üzerine yumurta sarısı ve sütü çırpıp sürüyoruz, 175 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet Olsun...

5 yorum:

  1. Günaydın şu kasımpatı çöreğinden yapmayan bir kişi kaldı o da ben.Bu son yıllarda masalı tarif yapmıyorum hem mideme çok dokunuyor daha doğrusu hamuru mayalandıramıyorum bilir kişilere bir çok üstat aşçılara sordum önce olmaz böyle şey desele rde huzurlarında aynı ölçü aynı malzemeyle hamur mayaladım onunkiler kaplara sığmadı benimki kabında öylece kalakaldı.Çok şaşırdılar sonra vücut ısısıyla alakalıymış dediler.Bu nedenle sadece güzel bakınıp içimi çekiyor içim gidiyor.Bunlardan başkada yapacak bir şeyim yok.Ellerine sağlık nefis görünüyor.Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Şahane canım şahane.. Bu çöreği bende hala cep telefonumun ekranında albümd ebekletiyorum. Pintereste değil fakat instagramda paylaşılmıştı yine yabancı sitenin görseli. tabii tarif olmayınca cesaret edemedim. Bende bu görseli yakalamak önemli olan. Çok yapan oldu fakat yiğiti öldür hakkını yeme. Görselde harika olmuş.. özelliklemayalı hamurlar kabarınc aşekli bozulur. şeklini koruyarak yapmışsın. pişmiş fotoğrafıda aynen yabancı sitedeki gibi .. hakkını vermişsin. İşte kasımpatı budur.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık... Ne güzel olmuş...Çörek değil. Çiçek açmış..:)))

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık çokkk güzel görünüyor benimde aklımda olup uygulamadığım bir çörek en kısa zamanda inşAllah.sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. ben çok kıymalı yıyemem sağlığım gereği ama görüntü sunum harika canım.çok beğendim.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil

yorum var