9 Nisan 2015 Perşembe

3 2 1 Poğaça ve Bloklar Alemi Üzerine


    Bazı bloklar (yada siteler) var, güzel yazılar yazarlar. Arada bir girer (çoğu kez sessizce okur yorum falan yapmadan ) neler yazmış, hayata, günlük olaylara mutfağa dair neler yazmış diye bakarım.
    Bazı bloklar (yada siteler) vardır, güzel yemekler yapıp paylaşırlar. Onların bazılarının yaptıklarını gözüm kapalı yaparım. O yaptıysa mutlaka en doğrusunu en güzelini yapmıştır diye de güvenirim.
    Bazı bloklar(siteler) vardır, onları her ziyaret edişimde, yeni şeyler öğrenir, kendimi geliştiririm.
    Bütün bu bloklar yada sitelerin ortak bir noktası vardır ki, kalbime dokunur. Onların evi gibidir buralar, sanki ben misafirliğe gitmişim de, bir sürü güzelliklerle ayrılmışım gibi hissederim.
     Bazen ise bir tarif verilir, malzemeler bunlar, yapılışı bu, al bu da resmi der gibi hiçbir kelam etme ihtiyacı hissetmeden tarifi verip giderler, hatta gideriz, bazen ben de yaparım malesef.
     İşte o zaman, aradığım o sıcaklığı bulamam. Acaba Leyla bu günlerde neler yapıyor, yada Ayşe sınavını geçmiş mi, yada ne bileyim, Kadriye nereleri gezmiş, neler yemiş içmiş gibi tatlı meraklarım olmaz. 
     Bir zamanlar bloklar alemi daha bir canlı daha bir sıcaktı. Şimdi buralarda yeller esiyor. Varsa yoksa instagram, neyine gerek sözler, kelimeler, cümleler... İşte resimler bunlar yeter. Daha ne olsun.
      Ben biraz eski kafalılardanım. Eskiyi sevmişimdir her daim. Kaplumbağa hızımla, artık ne kadar yetişebilirsem ancak o kadar yazıp paylaşıyorum. Lakin kanımca, kendimden bir tutam sıcaklık, bir tutam biriktirdiğim anılar, bir tutam hayat katıyorum. Takipte kalın Olur mu?

 3 2 1 poğaçasını uzuun zaman önce yaptım. Neden paylaşmadım açıkçası bilmiyorum. Gayet başarılı ve kolay bir tarif bu. Tek kusuru yaptığın gün yenilecek olması yoksa özelliğini kaybediyor. 
 Bu poğaçalar için söyleyebileceğim birkaç şey var. Bunlardan ilki, öncelikle maya işiyle uğraşmadan malzemeleri kat karıştır, çabucak müthiş güzel pudifik şekilli poğaçalarınız oluyor.
 İkincisi ise, içinde 3 paket kabartma tozu barındırdığı için, hamuru nasıl söyleyeyim her zerresi baloncuklu gibi oluyor ve bu hamura şekil vermeyi çok zevkli hale getiriyor.
 Üçüncüsü ise, biraz kıyır biraz yumuşak hepsi birlikte yani deneyin en iyisi siz kendi kelimelerinizle anlatın bir de bu poğaçaları :)

Malzemeler:

  • 3 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 bardak kadar un (aldığı kadar un)
Arası için:

  • 250 gram kadar beyaz peynir ve isteğe göre bir tutam ince kıyılmış maydanoz
Üzeri için:
  • Galeta unu

Yapılışı:

  1. Yoğurt, sıvıyağı bir kaba alıp karıştırın.
  2. Kabartma tozları ve tuzu ekleyin azar azar un eklemeye başlayın, bir taraftan da yoğurun.
  3. Ele yapışmayan bir hamur yoğurun ve üzerini örterek dinlenmeye alın, 15-20 dakika kadar dinlendirin.
  4. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, ortasını açın. İçine peynirli harçtan  koyup ağzını kapatın.
  5. Galeta ununa bulayıp yağlanmış tepsiye dizin. 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet Olsun...



11 yorum:

  1. Merhaba öncelikle 3-2-1 poğaçan harika görünüyor.Ellerine sağlık.Düşüncelerinin çoğuna katılıyorum..Ama senide eleştiriyorum.Hemen hemen her yeni postunda yorum bırakıyorum.Bende haftada en az iki kere postumu yeniliyorum ve halen senin geldiğini görmedim. Bende İnstagramdayım ama pek sevmedim.Facebook açıldığından beride bloglarda yorumlar bitti .Bir arkadaşın çabalarıyla Facebook da www.facebook.com/groups/824540100941026/?fref=ts yardımlaşma grubu sayesinde bloglar biraz canlandı amacıda bu Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba gülten abla
      eleştirine katılıyorum aslında benim de fazla vaktim olmuyor çoğu zaman yorum bırakamıyorum
      geçenlerde uğramıştım özel bir sosla somon yapmıştın ona yorum bıraktım diye hatırlıyorum
      bundan sonra daha çok uğramaya çalışırım
      fakat benim söylemeye çalıştığım bu değildi yani tarif verir çıkar olduk çoğu zaman yazılar yazmıyoruz
      okumayı seviyorum ben böyle yazıları
      seviyoruz seni gülten ablacığım öpüyorum kal sağlıcakla

      Sil
  2. Ellerinize sağlık, bu poğaçayı çok severim.Bloğuma bazen bende tarif yazıp çıkıyorum ama düşüncelerinize katılıyorum.Yaza bilmek çok güzel ...saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değil mi arzu
      yazmak gerek sadece tarif vermek ise bunu yapan pek çok siteler var

      Sil
  3. Severim senin eski kafalı hallerini:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eliflerde de mi var bir haller ne dersin ?

      Sil
  4. ellerinize sağlık , blogcamiasındaki o eski sıcaklığın olmadığı kesin :(
    insanlar sosyal medya diyor ama bloglar asosyal mi acaba?
    bilinçlenmeliyiz bloggerler olarak birşeyler yapmalıyız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. asosyal bloklar ben tuttum bu lafı
      evet ben kesinlikle asosyal bir blokcuyum :)

      Sil
  5. elif hanım üzerinze alınmayın lütfen siz gayet güncel ve sosyal bir blog yazarısınız ben asosyal darken insanların blog hakkında ki görüşünü yansıtmak istemiştim sadece:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım benim sen beni yanlış anlamışsın tamamen
      ben asosyal derken asla kötü düşünmedim aksine söylediğin şeye katıldım ve hatta hoşuma gitti
      insanların blok hakkındaki görüşünü doğru yansıtmışsın ben de bu görüşü çok beğendim sorun yok yani :)

      Sil

yorum var