12 Mart 2015 Perşembe

Fava


Fava Ege mutfağının vazgeçilmez mezelerinden.
Seveni çok var, bir o kadar da sevmeyeni var; işkembe, mumbar, mantar vs gibi..
Ben de merak ettim, nedir nasıl birşeydir diye.
Hatta arkadaş günümde yaptım bu mezeyi, tabi salata yerine.
Şahsen ben kendi payımı yedim, fena da değildi, yiyenler de oldu, baklayı sevmediği için yemeyenler de oldu.
Bundan mütevellit, size önerim, eğer daha önce tatmış ve beğenmişseniz, bir de benim tarifimi deneyin derim.
Yok eğer daha önce hiç denememiş ve içbaklayla da aranız yok ise önce başka bir yerde yeyin sonra deneyin :)
İşte bu kadar da açıksözlüyümdür:)
Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:
  • 1 su bardağı içbakla
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 limonun suyu
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı şeker
  • dereotu
Üzeri için:
  • 1/2 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 küçük soğan
  • 1 küçük havuç
  • zeytin
Yapılışı:
  1. Baklaları 5-6 saat kadar sıcak suda bekletiyoruz. Suyunu süzüp, yıkayıp, tencereye alıyoruz. Üzerini geçecek kadar su ve tuz ekleyip, kaynatıyoruz. Suyunu çektikçe sıcak sıcak su ilavesi yapın, baklalar çok su çekiyor.
  2. Bir tavaya biraz sıvıyağ koyup, küp küp doğradığımız soğanı kavuruyoruz. Kavurduğumuz soğanları haşlanıp yumuşayan bakla tenceresine ilave ediyoruz.
  3. Baklalar iyice yumuşayıp suyunu çekince bir tane limon sıkıyoruz. Bir çay kaşığı şeker ilave ediyoruz.
  4. Baklaları blendırdan geçiriyoruz. İsteğe göre, dereotlarını bu sırada ekleyip bakla ile birlikte blendırdan geçirebilirsiniz (benim gibi) yada dereotunu eklemeyip, en son servis sırasında doğrayıp üzerine koyabilirsiniz.(bence bu daha iyi bir sonuç verecektir.)
  5. Bir borcama hafifçe dibini ıslatıp fava püresini döküyoruz. Üzerini streçleyip bir gece buzdolabında bekletiyoruz.
  6. Servis yapmadan önce baklava şeklinde dilimler kesiyoruz. Tabağa alıp üzerinin sosunu hazırlıyoruz.
  7. Üzeri için, bir tavaya, zeytinyağı koyup, küçük küçük doğranmış soğan ve havuçları ekliyoruz. Biraz tuz ekleyip, iyice yumuşamasını sağlıyoruz. En son iki diş sarımsak da incecik doğrayıp bu karışıma ilave ediyoruz. Fava dilimlenecek hale gelince bu sosu üzerine döküp servis yapıyoruz.


2 yorum:

  1. nefis bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. fSevgili Elif, favayı seven birisi olarak tarifiniz dikkatimi çekti içine kavrulmuş soğan ilavesini deneyeceğim. benimde favori mezelerimdendir ama herkesin damak tadına uymuyor çok haklısınız. elinize sağlık kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil

yorum var