11 Nisan 2014 Cuma

Soslu Börek (Patatesli)




       Hayırlı Cumalar Sevgili Dostlar...
Soslu börek, kendiliğinden ortaya  çıktı. Daha önce denediğim, fakat tarifi yeterli bulmadığım için yayınlamadığım üzerine sos dökülen hamurişinden esinlenerek yaptım. Bu şekilde, hem kalın hem de üzerine sos dökülerek börek yapmak istiyorsanız, birincisi fırınınız çok iyi çalışmalı, içini dışını güzel pişirmeli, yada siz böreği ters yüz ederek iki kere pişirebilirsiniz, üçüncü bir seçenek ise yufkanın ikiye bölünüp daha inceltilerek sosuyla birlikte daha kolay pişirmek.
 Hem yapımı kolay olan, hem lezzeti tam olan bu börekten yukarıdaki önerilerime uyduğunuzda çok memnun kalacaksınız. Kalın Sağlıcakla....

Malzemeler:


  • 3 adet el açması yufka
  • 1/2 kaşık tereyağ
Sosu İçin:
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ (çay bardağı çok küçüklerden değil)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt

İç Harcı İçin:
  • 2 adet haşlanmış patates
  • 1 orta boy soğan
  • karabiber,kuru nane, kırmızı toz biber,tuz
Üzeri İçin: 
  • Çörekotu

Yapılışı:
  1. Önce iç harcı hazırlıyoruz. Soğanı küp küp doğrayıp iki kaşık yağda kavuruyoruz. Patatesleri rendeleyip, soğanlara ekliyoruz. Şöyle bir tavada çevirip, tuzunu ve baharatlarını katıp karıştırıyoruz. Altını kapatıp soğumaya alıyoruz.
  2. İç harcı için, yumurtayı çırpıyoruz, sıvıyağ, yoğurt ve süt katıp bir daha karıştırıyoruz.
  3. Tepsimizi ısınmış fırına alıp ısıtıyoruz, içine 1/2 yemek kaşığı tereyağ katıp, sıcıklığında eritiyoruz.
  4. Yufkayı alıyoruz, içine hazırladığımız sostan 2 kaşık döküyoruz, ve her tarafına patatesli iç harçtan koyuyoruz. Kalın yapmak istiyorsak yufkayı ikiye katlayıp, tekrar sos döküyoruz. Rulo yapıp tepsiye alıyoruz. İnce ve çıtır olsun istiyorsanız, patatesleri koyunca, yufkayı ortadan ikiye kesip, uçtan başa doğru sarabilirsiniz.
  5. Bu şekilde 3 yufkayı bitiriyoruz. En son üzerine artan sosu döküyoruz. (Benim 8 yemek kaşığı sosum arttı). 150 dereceli fırında, yavaş yavaş içini almasını sağlıyoruz. Üzeri kızarmaya başlayınca, sıcaklığını yükseltip, biraz da böyle pişiriyoruz. Afiyet Olsun...
Püf Noktaları: Öncelikle en önemli noktası böreğin içinin iyi pişmesini sağlamak, bunun için ya böreğin rulosunu incelteceğiz, yada düşük ayarda pişireceğiz. Ayrıca pişirirken, bıçakla kenarından kaldırırsak katlarının havalanmasını ve ısının eşit yayılmasını sağlamış oluruz. Bir de içinin tam pişmediğine hükmedersek böreği ters yüz edip bir daha fırına verebiliriz. 

2 yorum:

  1. Ellerine emeğine sağlık arkadaşım. Börek enfes görünüyor. Hayırlı cumalar. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil

yorum var