12 Eylül 2013 Perşembe

Domatesli Bulgur Pilavı


                Bengisu'nun okulda 4. günüydü. Öğretmenimiz toplantı yaptı. Beslenme saatinde, öğle yemeği tarzında şeyler koymamızı istedi. Mutlaka doğal olan şeyleri istedi. Bulgur pilavı, dolmalar, köfteler vs. Bugün için bulgur pilavı yapmak öyle aklıma geldi.
                Domateslerin şu en güzel ve en tatlı olduğu sıralar,  domatesle bolca,  haşır neşir olmak istiyorum.
                Bulgur pilavı yapmışken, domateslisini yapmalıydım. Hakikaten umduğum gibi oldu. Bu mevsim domates yemenin keyfi bir ayrı.
               Yanına da cacık ve kuru soğan ikilisini tercih ettik. Küçük kızım tam bir cacık hastası iken, büyüğü kuru soğansız yapamıyor. Bana da onlara bulgur yedirmenin keyfi kalıyor. Kalın sağlıcakla...

                  Domatesli Bulgur Pilavı için malzemeler:

  • 1,5 su bardağı iri bulgur
  • 2 su bardağı rendelenmiş domates
  • 1 adet büyükçe kuru soğan
  • 1-2 adet küçük sivri biber
  • 1 su bardağı etsuyu
  • 2 çay kaşığı tuz
  • isteğe göre baharatlar

Yapılışı:
  1. Soğanlar yemeklik doğranır, sıvıyağda şeffaflaşana kadar kavrulur. Doğranmış sivri biberler eklenir.
  2. Domates püresi eklenir ve kaynamaya bırakılır. 
  3. Bu arada bulgurlar sudan geçirilir.
  4. Domateslerin çiğ kokusu çıkınca, bulgur eklenir, tuz ilavesi de yapıldıktan sonra, etsuyunu koyup, ocağın altı kısık ateşe alınır.
  5. Suyunu çekene kadar pişirilir. Afiyet Olsun...
Not: Bizim evin ahalisi menüde bulgur pilavı olunca mutlaka yanına cacık isterler, tabi bir de klasikleşen o tad olan kuru soğan vardır ki... Yufka ekmekle de iyi gider, bilen bilir :)