15 Ocak 2013 Salı

Köfteli Patates Yemeği

      Köfteli patatesi biliyorum hepiniz yapıyorsunuz. Ben de değişik şekillerde yapıyorum. Fırında Patatesli Köfte tarifi için buraya  bakabilirsiniz. Bu kez tencerede yaptım ve sizler için görüntüledim. Küçük bir ayrıntı var sadece, o da köfteyi yoğururken içini kısırlık bulgurla yoğurdum. Böylece köfteler lezzetlendi tadı gerçekten harika oldu. Daha önce de köfteyi irmikle denemiştim onun tarifi için tıklayın.
     Bu yemeğe, patatesli köfte mi desem, köfteli patatesmi desem, yoksa bulgurlu köfteli patates yemeği mi desem bilemedim. Sonunda " En basit olanı, en iyisidir."  felsefesiyle  ismini koydum. Zira içindeki patateslerle köfteler yarışır durumdaydı. Ben patates yemeği demeyi tercih ettim.
    Kalın Sağlıcakla...
Köfteli Patates Yemeği İçin Malzemeler:

  • 2 kumpirlik patates (büyük olacaklar)
  • 1 orta boy soğan
  • 1 kaşık domates salçası (isteğe göre acılı severseniz biber salçası)
  • Yeteri kadar su
Köftesi için malzemeler:

  • 200 gram dana kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 kaşık un
  • 1 orta boy soğan
  • bir tutam maydanoz
  • 1 küçük çay bardağı kısırlık bulgur
  • 1/2 tatlı kaşığı salça
  • kimyon, yenibahar, kişniş, tuz 
Yapılışı:
  1. Yemeği yapmaya, köfte yoğurmakla başlıyoruz. Kıymayı bir derince kaseye alınca üzerine soğan rendeliyoruz. İnce doğranmış maydanozları da ekleyip, bütün malzemeleri katarak iyice yoğuruyoruz. (Yoğurdukça bulgur soğanın ve diğer malzemelerin suyunu çekip, iyice özleşecektir) Kıymayı dinlenmesi için bir kenara alıyoruz. (30 dakika falan)
  2. Dinlenen harçtan istediğimiz büyüklükte köfteler yapıyoruz. (Ben patatesleri de büyük doğrayıp, onlara uygun olarak büyüklükte hazırladım)
  3. Bir tane soğanı küp küp doğrayıp, çok az yağda, ölünceye kadar kavuruyoruz. Salçasını da ekleyip, şöyle bir kavurduktan sonra, patatesi ekliyoruz ve yemeğe 7 su bardağı su ekliyoruz. 
  4. Suyumuz kaynayınca, üzerine içine köfteleri de ekleyip, karıştırmadan, kısık ateşte, her ikisi de pişene kadar ocakta tutuyoruz. Afiyet Olsun...