20 Mart 2013 Çarşamba

Tavuk Büryan (Büryan Pilavı)


               Büryan Kebabı, kuzu etinin çengele alınıp, kuyuda saatlerde pişmesiyle oluşan bir kebap türü. Özellikle Siirt ve Bitlis bu kebapta kıyasıya mücadele etseler de ben haddim olmayarak, tavuk butlarından yapılan bu pilava, tavuk büryan deme cesaretini gösterdim. Gösterdim çünkü, halk arasında bu pilavın adı da bu zaten.
              Büryan pilavı, içine soğan, domates, ve isteğe göre baharatlar kullanılarak yapılıyor. Eğer ki bu pilavın içinde, soğan var deseydim, ufaklıklar ve babaları başta, "_Biz bunu yemeyük" diyerek anında muhalefete başlarlardı.
              Bu gerçeği bildiğimden, "_Sizlere tavuklu pilav yaptım." diyerek yutturdum. Kalın Sağlıcakla...

Malzemeler:

  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 7 adet tavuk budu
  • 1 büyükçe soğan
  • 2 orta boy domates
  • 1kaşık tereyağ, biraz sıvıyağ
  • isteğe göre, karabiber vs.
Yapılışı:
  1. Tavuk butları, yıkanıp, 2 tatlı kaşığı tuz eklenip, bolca su ile haşlanır. Haşlanınca, derileri soyulur.
  2. Pirinç ılık su ile 2 kez yıkanır, ve yine ılık suda 20 dakika bekletilir.
  3. Soğan ince ince küp küp doğranır. Domates rendelenir, bir kaseye alınır.Pilavlık tencereye, biraz sıvıyağ ve 1 kaşık tereyağ eklenir. Bu yağda soğanlar kavrulur. Pirinçler iyice yıkanıp, süzüldükten sonra tencereye eklenir. Tel tel oluncaya kadar kavrulur, üzerine domates rendesi de eklenip bir iki kavrulduktan sonra ocaktan indirilir.
  4. Tepsiyi çok az yağlarız. İçine kavurduğumuz pirinçleri koyarız. Kaşık ile pilavı oyarak, buralara tavuk butlarını yerleştiririz. Üzerine baharatlar ve 4 su bardağı tavuk suyunu ekleriz.(Gerekirse tuz da eklenir.)
  5. Orta ısıdaki fırında pirinçler suyunu çekene kadar pişirilir. Afiyet Olsun...
Not:Tavuk butları daha iyi kızarsın diye, üzerine tereyağ sürebilirsiniz.

12 yorum:

  1. Eline sağlık canım nefis olmuş:)sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Kayınvalidem de yapar bunu ama kapama diyor onlar. Bloğumda nevresim takımı hediyeli çekilişim var. Katılırsan çok mutlu olurum.

    http://www.bakbuharika.com/2013/03/evideacomdan-1-kisiye-cift-kisilik.html

    YanıtlaSil
  3. canım,sen butları bir dahasına soyma,fırında zaten çıtır,çıtır oluyorlar ,derilerden sızan yağı da pirincini daha lezzetli yapıyor,yerken sevmeyen kendi çıkarsın deriyi,bir de arpa şehriye ile dene,ben bayıldım .Ellerine sağılık canım ve fazla karıştıysan kusuruma bakma,yaşlılık mı desem....

    YanıtlaSil
  4. offff.olsada yesem canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. off offf hakkını vermişsin vallahi şekerim,
    ellerin dert görmesin,

    afiyet şifa olsun

    sevgiler şeriden

    YanıtlaSil
  6. cok lezzetlı duruyor elıne sağlık

    YanıtlaSil
  7. bana bir but kesinlikle yetmez

    YanıtlaSil
  8. Pilavin arasına saklanmaya çalışan tavuk butlarını alıcan elinle kemire kemire yiyecen enfes görüntü canım eline sağlık

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık bende bunu kapama olarak biliyorum ve öyle yapıyorum

    YanıtlaSil
  10. Ahh ne yaptın sen ya:)Uzanıpta o butlardan birini kapıveresim geldi:)
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  11. böyle kaçamaklar iyi oluyor Elifcim :) sonrada ayyy ne güzelmiiş bi tabak daha diyorlar:)
    ellerine sağlık:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Tavuklu olması benim için güzel, (sanki ben geldim sana misafir) ellerine sağlık Elifcim, çok iştah açıcı..

    YanıtlaSil

yorum var