16 Ocak 2013 Çarşamba

Karnıbahar Çorbası



         Karnıbaharın sevmeyeni çoktur, malum. Fakat bugünkü çorbamızda, karnıbaharın o istenilmeyen kokusu yok oluyor. Bambaşka bir çorba içiyorsunuz.
         Karnıbaharın  kokusunu ortadan kaldırmak ve sasiliğini yok etmek için, patates ekliyoruz. Kavrulmuş un ilavesi ise bütün çorbalarda olduğu gibi, hem kıvam oluşturmak hem tadını kuvvetlendirmek için kullanılıyor. Bazıları, içine süt yada yoğurt ilavesi yapıyor. Ben et suları ile zenginleştirmeyi tercih ediyorum. Yine isteğe göre karnıbahar ve patatesi haşlarken kuru soğan ilavesi de yapılabilir, hatta sarımsak rendesi de konulabilir. Bu şekilde tadı, işkembeye de benziyor.
          Benim evde haşlanmış patatesim vardı, bu şekilde yaptım çorbayı. Fakat siz karnıbahar, patatesi birlikte haşlayarak, kısa sürede yemeği ortaya koymuş olursunuz. Ve son bir not, üzerine yakılan yağ ve eklenen krutonlar sayesinde, çorba bambaşka bir boyuta taşınıyor.Tavsiyemdir...

Karnıbahar Çorbası İçin Malzemeler:

  • 1/2 küçük karnıbahar
  • 2 su bardağı et yada tavuk suyu
  • 1 adet haşlanmış patates
  • 2 kaşık un (silme)
  • 5-6 su bardağı su
  • isteğe göre köri,karabiber vs baharat

Üzeri İçin:
1/2 kaşık tereyağ, 1/2 kaşık sıvıyağ, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber.



Yapılışı:
  1. Karnıbaharı yıkayıp, irice parçalara böldükten sonra, tencereye biraz tuz ve 2 su bardağı etsuyu + 2 su bardağı su ile haşla.
  2. Haşlanan karnıbaharı ve haşlanmış patatesleri robotta  pürüzsüz olana dek çek.
  3. Bir tencereye biraz sıvıyağ koy,  un kat ve kokusu çıkana kadar kavur.
  4. Tencereyi kenara çek ve üzerine robotta çektiğin sebze pürelerini kat hızlı bir şekilde karıştır. Daha sonra ocağa koymadan önce, 3 su bardağı su daha ekle ve iyice karıştır. Ocağa al.
  5. Bir taraftan karıştırarak, çorbanın pişmesini sağla. Kaynayınca kıvamına bak. (gerekirse biraz daha su ekleyebilirsin). Baharatları ekleyip, kısık ateşte bir süre daha pişir. 
  6. Servis etmeden önce, üzerine 1/2 kaşık tereyağ ve 1/2 kaşık sıvıyağı biraz kızdırıp, toz biber ekleyerek, çorbaya ilave edebilirsin. Afiyet Olsun...
Not: Çorbalar kaynadıktan sonra, kısık ateşte bir süre bekletilirse lezzeti çoğalır. Koyu kıvamlı çorbalar içinse durum farklı tabi...

13 yorum:

  1. Ellerine emeğine sağlık canım.
    Bayılırım karnıbahar çorbasına, hatta şuan buzdolabında mevcut olan çorbadır kendisi :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. çOK SAĞLIKLI HARİKA BİR ÇORBA. Ellerine sağlık Elif hanım.

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık, hiç denemedim daha önce:) güzel görünüyor...sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Şimdi evde olup da yapasım geldi, ellerine sağlık. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar güzel olduğunu tahmin edebiliyorum :)
    Çünkü karnabaharı çok seviyorum.
    Ama gel gör ki daha çorbasını denemişliğim yok.
    İlk fırsatta denemek üzere,sevgilerimi sunuyorum :))
    Şifa olsun canım..

    YanıtlaSil
  6. Bende evdekilere ancak bu şekilde yedirebiliyorum kışlık sebzeler. Ellerine sağlık Elifcim.

    YanıtlaSil
  7. Eminim nefis olmustur , ellerine saglik elifcigim...

    YanıtlaSil
  8. ellerinize sağlık.oldukça lezzetli görünüyor.güzel paylaşımlarınız için elinize ve emeğinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Karnabahar sevmeyen eşime denesem yer mi acep. Umarım sever. Ben zaten karnabahara bayılırım. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Sebzelerin çorbasını yapmayı bende seviyorum ve ev halkına böylede yedirip içirmiş oluyoruz.Ben taneli yapıyordum ama böylede deneyeçeğim eline sağlık canım enfes yıldızlarıyla

    YanıtlaSil
  11. canım eline sağlık ,bir kaç gün önce bi blogta da görmüştüm,
    deneyeyim dedim ama fırsat bulammamıştım,şimdi sende de görünce kesin yapacağım.
    çok güzel görünüyor eline sağlık

    YanıtlaSil
  12. Sevmeyen bile içer o kadar güzel görünüyor ki..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  13. muhteşem görünüyor. ellerinize sağlık. ben de not aldım, ilk fırsatta denicem ;)

    YanıtlaSil

yorum var