21 Ocak 2012 Cumartesi

Galeta Unlu Poğaça


 Galeta Unlu Poğaça'yı ilk kez yedim. Çok beğendim. Yapılışı ve pratikliği açısından dar zamanlarda kurtarıcı olacak gibi görünüyor. Denemeniz dileğiyle.
Malzemeler: 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 kabartma tozu,1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, aldığı kadar un.
İç Harcı İçin: 250 gram kıyma, 1 tane kuru soğan, 1 tutam maydanoz,tuz, karabiber, kekik.
Üzeri İçin: 3 çorba kaşığı galeta unu, yumurta beyazı.

Yapılışı:

  1. Yoğurt, sıvıyağ, yumurta, tuzu bir kaba al. Kabartma tozunu  da katıp, azar azar un ekleyerek hamur yoğur. Kulak memesi yumuşaklığında olsun. Üzerini bir nemli bezle ört.
  2. Bu arada iç harcı hazırlamaya başla. Kuru soğanı ince ince kıyıp tavada biraz sıvıyağ yardımıyla kavur, kıymayı ekle az biraz kavur. Ocağın altını kapat, karabiber, kekik ekle.Biraz ılınsın.
  3. Hamurdan yumurta bezeler al ve elinde içli köfte yapar gibi oy. İçine hazırladığın harcı koy. Kapat. Üzerini önce yumurta beyazına sonra galeta ununa batır. Tepsilere diz. 180 derecede  üzeri kızarıncaya kadar pişir.Afiyet olsun....

Sucuklu Mantarlı Karnıyarık Börek


               Meral'in yemeye doyamadığım bir tarifi daha. Mantar ve sucuk birlikteliği çok yakışmış sıcacık tüketilmesi önerilir.
                 Bu tarif   Çay Kahve Bahane Etkinliğinin ev sahibesi Sevgili Emine Kaya 'ya gitsin.
Malzemeler: 3 adet el açması yufka, 1 bardak sıvıyağ, 1/2 sucuk, 7-8 adet mantar, 1 iri domates, karabiber, tuz.
Üzeri için: susam, 1 yumurta.
Yapılışı:

  1. Mantarları yıkayıp doğra, bir tavaya al. Üzerine tuz ve karabiber ekle.Yumuşayınca sucukları küçük doğrayarak ekle. En son üstüne domatesin kabuğunu soy küçük küpler halinde doğra.Biraz kavurduktan sonra ocaktan indir, soğut.
  2. Tezgaha yufkanın birini ser, arasına kaşıkla sıvıyağ dök, her yerine değir. Üzerine ikinci yufkayı ser. Aynı işlemi bu yufkaya da yap. Yufkaları dörde böl. Kenarına hazırladığın iç harcından koy. Kalın rulolar halinde sar.
  3. Üzerine yumurta sarısını sür ve susam ek. Sıcak sıcak tüket. Afiyet Olsun...