1 Kasım 2012 Perşembe

Osmanlı Tiridi ve Heyecanım




               "_ Aman Allah'ım ! Ben ne yaptım ?" demek oldu ilk tepkim. Korktum evet. Her zamanki gibi, pc 'nin başına geçince, biraz orayı biraz burayı kurcalarken, Bumerang Blok Ödülleri Yarışmasını gördüm. Var mıdır benim gibi internetin içinde bir görünüp bir kaybolan, bilmiyorum. Az zamanım, çok yapılacak işim, ilgilenecek iki haylaz kızım varken, bir de yarışma karıştırıverdim araya.
                Yıllarca okulu tamamlamaya uğraştım (3 yıl). Bu arada, anne olma denemelerim (Nitekim oldum da hem de iki kız annesi). Sonrasında yine internette gezinirken kendi kendime kurduğum bloğum ve onu kaybedip bir ay bulamayışım :) Ah ben neler yapıyorum bir bilseniz. Yapıp bozup, sonra düzeltmeye çalışmakla geçiyor bütün zamanım. Şimdi bunu kim düzeltecek ?
               Bu senenin başlarında, yine 2012 de katiplik sınavına girmiştim. Yine 3 dakikada 90 kelimeyi geçip yine mülakata kalmıştım. Yine çalışmış çabalamış, yine sınavı geçmiştim. Ama kaldım mülakatta, malesef büyük adamları tanımadığım için :(  İşte o mülakatta jürinin karşısına geçtiğim an kadar heyacanlandım. "_Aman Allah'ım Ben ne yaptım?"
               Üstelik, en tarz blok alanına aday oldum. Baktım rakipler dişli. Ooh pek çoğu bu işin kurdu. Kelimelerle iyi oynuyorlar, web işinden iyi anlıyorlar falan falan... Ne yapalım ben de güzel yemek yapıyorum. Benim tarzım da bu olsun bundan böyle.
             Umarım bu yarışma, bana panikatağımı yeniden kazandırmaz. Fazla heyecan bana göre değil vesselam...
             Neyse gelelim Muhteşem Tarifimize. Bu yemek tiritin aslıdır. Babaannemden öğrendiğim şekilde yaptım tiriti. Kabul ediyorum, epey ağır bir yemek oluyor, malum hem yufka, hem de et. Fakat arada yapmadan duramıyacağınız bir yemek bu. Osmanlı tiridi yada Saray tiridi de diyebiliriz. Evet adı böyle olsun :) Koydum gitti...

Malzemeler:

  • 1 kg dana eti  (büyük parçalar halinde) yada kemikli et
  • (isteğe göre kemikli et de kullanabilirsiniz. biz genelde o şekilde yaparız)
  • 2 orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 kaşık salça
  • isteğe göre tane karabiber
  • defne yaprağı
  • tuz
Yufkası için Malzemeler:
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz


Yapılışı:
  1. Öncelikle işe yahniyi pişirmekle başlıyoruz. Siz ister parça et isterseniz benim gibi kemikli et tercih edin, düdüklü tencereye bütün malzemeyi katıp etin yada kemiğin yapısına göre yeteri kadar pişirin. Etler yada kemikler tabiri caizse, lime lime olsun.(Soğanları ben küp şeklinde doğrayarak ekliyorum yemeğe, siz isterseniz, arpacık soğanla da yapabilirsiniz tabi.)
  2. Yahnimiz hazır olunca yufkayı hazırlamaya başlayabiliriz. Yahninin pişmesi uzun süreceğinden, yufkanın da soğumaması için, etler piştikten sonra yufka yapımına başlamak en uygunu olacaktır.
  3. Yufka hazırlamak için bir derince kaseye un, tuz koyup ılık suyu azar eklemek kaydıyla, pek de yumuşak olmayan bir hamur elde ediyoruz. Bu hamuru 10 dakika dinlendirip, 9 bezeye ayırıyoruz. Her bir bezeyi çok ince olmayacak şekilde açıp,(büyükçe tabak kadar) yanmaz tavada, yağsız olarak alt üst değiştirerek pişiriyoruz.
  4. Pişirdiğimiz yufkaları üst üste koyup, her bir yufkanın eklenmesinden sonra üzerini ve heryerini sıkıca örtüyoruz. Bu işlemi yufkaların kurumaması ve sıcaklığını muhafaza etmesi için yapıyoruz.
  5. Yahniyi iyice ısıtırken, biz yufkaları rulo yapıp tepsinin boyunda kesiyoruz. Diklemesine sıralıyoruz. Yufkaların üzerine hazırladığımız yahninin suyundan koyarak ıslatıyoruz. Servis tabağının en üstüne ise yahninin etlerini döküyoruz. (kemikli yapmışsanız kemikleri etlerden ayırarak üzerine ekleyin). Sıcak servis yapıyoruz. Afiyet Olsun...

         

35 yorum:

  1. görüntü harika canım.eminim lez<zetide süperdir.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geleneksel bir yemek bu. malum bilecik sögütlüyüz bu nedenle osmanlı tiridi deme cüretini gösterdim.

      Sil
  2. nefisssssssssssss diyebiliyorum hazir yufkayla olmazmiki, yufka acmaya hic zamanim yok, sende iki bende 4 tane var o tatli canavarlardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oy canım senin durum benimkinden vahimmiş :) neyse şaka bir yana yufka diyerek yanlış tabir kullandığımın senin sayende farkına vardım çünkü bu yufkalar lavaşa yakın kalınlıkta oluyor çok ince yufkalar buna uygun değil

      Sil
  3. Tebrik ederim canım.İnşallah kazanırsın.Ben oyumu sana kullandım.Şans getirir inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımcım hoş geldin. teşekkür ederim desteğin için. inşallah şans getirirsin canım öpüyorum

      Sil
  4. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görüntüsü var.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  5. OF,OF,OF,sen naptın yaaaa,kışkırtıyorsun ,ben bunu hazır yufka ile yaparım ,erise de yufkalar ...belki yufkaçıda vardır lavaş ,gerçekten SÜPER olmuş ,ellerine sağılık,yarışmada başarılar dilerim,destekledim seni.Sen merak etme ben de bazen kayboluyorum buralarda ,sile ,sile öğreniyoruz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değil mi ama acemi blokcunun halleri işte :) desteğin ve güzel sözlerin için sağ olasın mazesim

      Sil
  6. Farklı bir kategoriden girmen iyi olmuş. Yemek bloggerleri hepimiz çalışkan blogdan aday olduk. Bir kategoriden de tek oy hakkın var. Onun için şimdi sana oy verebildim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kekikciğim teşekkürler canım. ben de çalışkan blok alanında eşimin telefonuyla sana oy verebildim. başarılar canım öpüyorum seni

      Sil
  7. Oooo bayağı kallavi bir yemek olmuş, eline koluna sağlık.
    Yarışmada başarılar dilerim, keyfini çıkar, strese girme . Kaybedeceğin bir şey yok ki .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın aslında elif. ama bende sınav stresi gibi birşey var. yukarda da belirttiğim gibi sınavlarda yarışmalarda stres olmam pek olağan artık hayatımda malesef :( panikatak durumları buna sebep yoksa benim hiç suçum yok yani :)

      Sil
  8. canım başarılar diliyorum:)
    ellerine sağlık tarifinde süper enfes görünüyor

    YanıtlaSil
  9. Elifcim muhteşem görünüyor ne zamandır yapmayı planlıyordum ama benimki tavuk eti ile olacak çünkü ben kırmızı eti yiyemiyorum. Senin anlıyacağın sahtesi olacak yani. Ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olsun feraycığım çakmalar bazen aslını geçiyor. şimdiden afiyet olsun o zaman sana sevgiler tatlım

      Sil
  10. Yemek nefis, ama bence sizde kelimelerle iyi oynuyorsunuz.Çok hoş yazmışsınız, okurken keyif aldım.Bu aralar sizi ziyaret edememiştim, sanki blogunuzun yüzümü değişmiş ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldin sefalar getirdin ıhlamurcuğum. senden bunları duymak beni mutlu etti. bloğumun yüzüne gelince epey oluyor aslında. teşekkürler

      Sil
  11. Canım boş şans diliyorum,umarım yarışmayı kazanırsın cnaım..
    Tam benlik bir lezzet bu,ağır filanda değil bence..
    Muhteşem ötesi görünüyor..
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. meliham güzel kalpli arkadaşım teşekkürler, sağ olasın...

      Sil
  12. Şu an saat 8,47 şimdi olsa bir tabak afiyetle yerdim. ELlerine sağlık canım,
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim beğendine sevindim canım. yine beklerim

      Sil
  13. Öncelikle canı gönülden başarılar diliyorum sana. Uzun zamandır yoktum ama sürekli takipteydim. Tirit enfes görünüyor çok severim ben de. Şans seninle birlikte olsun. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. durmem hoş geldin canım. yemeği beğendine sevindim, başarı dileklerin için de teşekkürler var olasın...

      Sil
  14. kolay gelsin akşam okudum hamarat becerikli azimli arkadaşım.
    ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık güzel görünüyor:)))Yarışmada ise başırılar dilerim sana...

    YanıtlaSil
  16. Şahane bir yemek olmuş, okurken ağzımın suyu aktı desem:)Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. ne guzel ,umarim herkesin hayatinda boyle guzel calismalar olur.yarismada basarilar diliyorum panik atagi unut gitsin.

    YanıtlaSil
  18. offfff diyorum, yutkunuyorummmm sadeceeee...:)

    YanıtlaSil
  19. Bayağı zahmetli bir yemek, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  20. öncelikle başarılar diliyorum elifciğim ve yemeğin harika olmuş nasıl güzel görünüyor ellerine emeklerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil

yorum var