6 Kasım 2012 Salı

Mısır Çorbası (En doğalından)


             Bayram dönüşü, annemin evinin önündeki durumlarımız aynen :
Çocuklar hariç 9 kişi evin önünde, bizi Ankara'ya yolcu etmeye hazırlanıyor. Annem, yine her zamanki gibi, arabamızın her yerini birşeylerle doldurmaya çalışıyor. Domates sosları, salçalar, üzüm, nar vs... Oradan babam görünüyor, elinde bir poşet, içi mısır dolu. Ben "_Baba yeter mısır koyma, arabanın her yeri doldu." diyorum. Babam : "_Olsun bunları da kızlara yedirirsin." diye ısrar edince" babamıza boynumuz kıldan ince " hesabı karşı koyamıyorum.
          Eve dönüşte, 3-5 gün bir kenarda kalıyor mısırlar. Nitekim benden başkası da bu işe soyunmayacağına göre, başlıyorum mısır soymaya. Mısır hazırlamaktaki en zor kısım, mısır koçanını tanelerinden ayırmak olduğunun bir kere daha, idrak ederek, defalarca yıkamaya başlıyorum mısırları. Bunu yapmamdaki sebep ise, mısırın tanelerini ayırırken üzerine çıkan nesnelerinden iyice temizlemek. Sonra düdüklüde 40-45 dakika kadar pişiriyorum. Buzluk torbalarına alıp, kalanını çorba yapımında kullanmak üzere ayırıyorum.
           Mısır daha düne kadar en korktuğum sebzelerin başında gelirdi benim, nitekim hâlâ da öyle. Çünkü, gdonun en çok kullanıldığı tohumlardan biri. Bu yüzden, mısır seçimi  konusunda itinalı davranıyorum şahsen ben.
             Mısır bu kadar hassas iken,  "doğal" mısırı bulduğum için kendi kendime bir kez daha seviniyorum.
             Mısır çorbası çok hafif bir o kadar da leziz bir çorba. Yapılması ve yenilmesi kesinlikle tavsiye edilir tarafımca. Taze ve güzel tanelerden oluşan bir mısır çorbası, şifa olur ancak. Kalın sağlıcakla...

Malzemeler:

  • 1 kase haşlanmış tane mısır
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 bardak etsuyu
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı su
  • isteğe göre 2-3  kaşığı mısır taneleri
  • kırmızı toz biber

Yapılışı:
  1. Kasedeki mısırları robotta iyice çek. Soğanları küp küp doğra.
  2. Bir tencereye tereyağ ve biraz da sıvıyağ koyarak, doğradığın soğanları, şeffaflaşana kadar kavur.
  3. Üzerine un ekle ve birlikte yine kavur. Unun kokusu gidince üzerine mısırları ilave et, etsuyu ve suyu da ekle. İçine sarımsakları küçük rendeden geçirerek, çorbaya ilave et.  Kaynamaya bırak.
  4. İndirmeden önce sütü ilave et, birkaç dakika daha kaynat.
  5. Bir taraftan küçük bir tavaya, biraz tereyağ ve sıvıyağ koy. Tereyağ eriyince içine kırmızı tatlı biber kat ve kapat.
  6. Kaseye alınan mısır çorbasının üzerine isteğe göre mısır tanelerinden bir kaşık ilave edebilirsiniz. Bu hazırladığın toz biberli sosu, servis esnasında mısır çorbasının üzerine ilave et. Afiyet Olsun...



18 yorum:

  1. Güzel görünüyor teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. canım çok güzel görünüyor,eşimin memleketinde yapıyorlar kendimin yapmadığı bir çorba ama utandım şimdi en kısa zamanda bende pişireceğim eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım...
    harika görünüyoooor...

    YanıtlaSil
  4. şekercim,
    mis gibi kokusu geldi buralara kadar,şifa olsun kuzulara,ellerine sağlık,
    kocaman öptüm,

    şeri...

    YanıtlaSil
  5. Tamda bir önceki yazıya yakıştımı bu tarif Elif diyecektimki doğal yazdığını gördüm. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık harika görünüyor mısır çorbasını çok severim.
    Ayrıca bloğunuz çok güzel ...

    YanıtlaSil
  7. Elif hanım iyi geceler. elLerinize sağlık. Soğan hariç kayınvalidem de yapıyor ve soğuk yiyorlar. tABİİ kendileri yetiştiryor. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  8. aman Allahim ne kadar

    lezetli gorunuyorr ! ellerinize

    saglik


    blogunuzu çok sevdim

    sevgiler saygilar

    mutlaka benim bloga da bekliyorum

    belçikadan selamlar


    bisous bisous

    www.fraise-framboise.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. Elifcim kış kapıda ve çorba olmazsa olmazım ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. çok severim bu çorbayı canım.nefis görünüyor.ellerie sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. :) anım bizdede durum buna benziyor...annem o kadar çok malzeme getirirki eşim bazen kızar.yeter der..annemde "şunu gider gitmez yersiniz..bunu gider gitmez yersiniz" diye diye doldurmaya devam eder:)))) ama gerçekten eve geldiğimde verdiği herşey işime öyle yarar ki:)) Allah razı olsun onlardan...

    çorban nefis görünüyor....ellerine sağlık..bu zamanda bulduğun güvendiğin sebzeyi kaçırmıycan tabi:))

    YanıtlaSil
  12. Tarifini beğendim en çok da doğal oluşunu. Bizim evde mısır çok sevilmesine karşın maalesef tüketmekten korkuyoruz. Çok şanslısın. Çorba tarifin ise oldukça farklı.Ellerine sağlık. Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  13. nefis görünüyor, tarif için teşekkürler, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. gdo yüzünden mısır bizim eve neredeyse hiç girmiyor. Arada çocukların canı isterse haşlamak için. Pen de bazen patlatırım Deniz'le yeriz. Ama eşim ağzına koymaz. Doğalını blup taketmek ne tatlı olmuştur....

    YanıtlaSil
  15. mısır yani gdolu mısır almasanız dahi bütün hayvan yemlerinde ve hazır gıdaların içinde var mısır şurubunun girmediği yer yok.doğal bir çorba tarifi değişik benimde hoşuma gitti ama etsuyu tableti yakıştıramadım.sade su neyimize yetmiyor .elinize sağlık, süsüde yani kımızı yağı da pek güzel olmuş

    YanıtlaSil
  16. sevgili kardelen, kesinlikle çok haklısın bu konuda, aslında mısırdan kaçarken, bulyona takılmışım ben şahsen etsuyu kullanmıştım ama olmayanlara alternatif olur diye düşünerek bulyon yazmıştım. sayenizde yazımı düzeltiyorum. iyiki varsınız. her zaman beklerim...

    YanıtlaSil
  17. Et suyu olmassa bi priblem olurmu

    YanıtlaSil

yorum var